johanna davidsson

Årets äventyrare om världsrekordet

Johanna Davidsson är den första svensken och den snabbaste kvinnan i världen som ensam har gjort en tur- och returresa till Sydpolen. Inte konstigt att hon är Årets äventyrare!

Julafton 2016 anlände en trött Johanna Davidsson till sitt slutmål på Sydpolen efter 38 dagar, 23 timmar och 5 minuter på skidor. Hon hade äntligen nått sin slutdestination och blev samtidigt den kvinnan i världen som har gjort den här resan på snabbast tid. Världsrekordet var däremot inget hon hade i tankarna förrän precis på slutet.

– I början hade jag mat för 50 dagar och visste inte hur fort det skulle gå, men jag märkte att det gick fortare än vad jag trott att det skulle göra. När jag hade 20 mil kvar insåg jag att jag hade en chans att ta det här kvinnliga rekordet och komma in till julafton. Då bestämde jag mig för att försöka göra det, berättar Johanna Davidsson.

Men precis när hon hade bestämt sig för att racea på mot världsrekordet blev det kämpigare. Den sista biten var på högre höjd med tunnare och kallare luft. Snön var som “sandpappersnö” och det blev allt tyngre att dra pulkan med all packning.

– I stället för att vara nöjd med mig själv över att allt gick så fort och bra, så blev det trögt. Då blev jag sliten i både huvudet och kroppen. Jag hade hållit på i en månad utan en enda vilodag, så där var det några tunga dagar då jag tänkte: "Varför pushar jag mig själv? Jag skulle ju njuta av det här”. Sista dagarna var de tyngsta men jag var envis, jag skulle klara det!

johanna davidssonJohanna Davidsson på träningstur över Svalbard. Foto: Ellinor Falkgjerdet

Antarktis är en stor glaciär som är svagt kuperad, men mestadels platt. Det blåser ganska mycket och solen går aldrig ned. Det finns inga levande djur utan det enda som möter dig är vita vidsträckta vidder. För sjuksystern och äventyraren Johanna Davidsson var det här drömmen.

– Jag gillar snö och vinter och dras till polarområden, både långt upp och ned. Antarktis har lockat eftersom det är en ociviliserad plats där inte så många har satt sin fot. Jag har alltid tänkt att det vore häftigt att få resa dit.

Förutom de där sista dagarna på slutet, tycker hon att expeditionen gick bättre än förväntat.

– Jag hade ställt in mig på att det skulle vara kallt, massor av vind och tufft och att jag skulle bryta ihop. Jag försökte ställa in mig på det och tänka att om det är mindre jävligt så är det en bonus.

Johanna Davidsson hade många härliga stunder under resan fram och tillbaka till Sydpolen och hon minns särskilt de gånger det slog henne att hon faktiskt lyckats göra verklighet av sin dröm.

– När det gick lätt och jag lyssnade på musik och kände att jag absolut inte ville vara någon annastans då kände jag en sådan lycka. Då var det så värt allt, berättar hon. 

Du blev nyligen utnämnd till Årets äventyrare, varför tror du att just du vann?

– Om man ser till historien är det inte så många svenskar som har gjort egna expeditioner på Antarktis. Det är en ganska ovanlig tur att göra och det tror jag spelar in. Och jag hoppas att det har lyst igenom att den största drivkraften för mig är att jag gillar att vara ute på tur och uppleva Antarktis. Jag hoppas att jag inspirerar andra till att dra ut på sina drömturer!

johanna davidsson
Hon skidade från Hercules inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt.

Johanna Davidsson är ingen novis när det gäller polarexpeditioner eller ensamturer. Hon har tidigare paddlat ensam längs svenska och finska kusten under tre månader och år 2014 åkte hon till Grönland med en av sina systrar, en upplevelse som hon minns med värme.

– Jag tyckte att det var toppen och trivdes så himla bra. Jag kände att gärna gärna ville göra något liknande igen. Antarktis är också en stor isplatå och det var en dröm sedan innan. Nu kände jag mig mer redo, hade mer erfarenhet och tänkte att det är möjligt bara jag ger mig dän på det.

Vad var den största skillnaden mellan att göra ett sådant här äventyr med någon jämfört med ensam?

– Den största skillnaden är att jag helt får förlita mig på mig själv. Jag fick ta alla beslut och vara ännu mer noggrann med att verkligen inte slarva med något. Jag var noggrann med att få i mig mat, tänka på allt jag gjorde och hålla humöret uppe. När man är två kan man peppa varandra men jag fick se till att peppa mig själv. Jag försökte hålla en god spiral och ha ett bra tänk så att jag inte hamnade med tunga tankar.

Vad tänkte du på under all den här ensamtiden?

– Jag hann fundera på ganska mycket; saker jag gjort och saker jag vill göra. Om jag var sliten och trött var det svårt att inte tänka “Vad är klockan nu? Hur många kilometer har jag gått? Hur många har jag kvar?”. Det var olika under olika dagar. Men om jag var trött på mina egna tankar lyssnade jag på en ljudbok eller musik.

johanna davidssonEnvishet och målmedvetenhet var viktigast för att göra verklighet av Johanna Davidssons polardröm. Foto: Anna Lovehed

Johanna Davidsson är en aktiv person som gillar att klättra, gå på tur hemma i Tromsø där hon bor och åka skidor. För att förbereda sig inför expeditionen fortsatte hon träna ungefär som vanligt, men drog två-tre tunga däck efter sig för att öva inför pulkan som bar hennes 110 kilo tunga packning. 

Hon var väldigt målmedveten och kämpade hårt med alla förberedelser i nästan ett och halvt år innan resans start, tog ett lån på banken och letade sponsorer. Men den mentala träningen var enligt henne viktigare än den fysiska för att inte tappa sugen under expeditionens gång.

– Jag tror att all den tiden och allt man lägger ned är en del av att man vill klara det. När jag väl var igång var jag så tacksam över att äntligen få börja och göra min dröm och att ge upp fanns inte på kartan. 

Planen var att gå en timme, stanna fem minuter. Gå en timme, stanna fem minuter. Och så höll hon på i 38 dagar. Tillbakaresan gjorde hon med en kite på 12 dagar, över en vecka snabbare än hon hade räknat med.

Vad var det viktigaste i packningen?

– Jag hade inte kommit långt utan mitt kök och bränsle för att få i mig mat. Sen är ju tältet superviktigt, och dunjackan. Det är en trygghet att kunna krypa in i en stor varm dunjacka så det var en pryl jag värderade väldigt högt. Jag råkade tappa den en gång och fick vända och skida tillbaka i nästan en timme innan jag såg den.

johanna davidsson

Johanna Davidsson bor i Tromsø i Norge där hon ofta går ut på tur, här övar hon innan polarexpeditonen. Foto: Anna Lovehed

Hur kallt var det?

– Minus 25-30 som kallast och ibland var det vind också. Med köldeffekten blir det kallare än det, så det gällde att vara snabb om man skulle stanna för att gå på toa eller ta av vantarna.

Hur fungerar det med hygienen på en sådan här tur?

– Det blir ju ingen dusch, det får man vänta med! Jag hade med mig våtservetter och kunde värma vatten för att tvätta händerna och ansiktet men annars så är man ju inte jättefräsch. Det är kanske inte det roligaste med att vara ute på tur, det får man bara ta och man klarar ofta mer än vad man tror, säger hon och fortsätter:

– Sen får man vara noggrann om man får sår eller liknande. Eftersom du är så pass långt borta från allt gäller det att ta hand om sig. Jag tar faktiskt mer hand om mig själv ute på tur än hemma för att det är så pass viktigt att hålla sig frisk.

Okej, vad är det viktigaste för att klara en sådan här grej?

– Att vara lite envis. Det är ju mycket jobb innan så det gäller att vara målmedveten. Det viktigaste är egentligen att man vill göra det, dels för att hålla motivationen uppe men också för att komma iväg. Sedan att försöka ha en positiv inställning till att hantera problem om något inte går ens väg.

johanna davidssonEn selfie från Antarktis! Om du vill läsa mer om Johanna Davidssons äventyr hittar du hennes hemsida och blogg . Du kan också följa henne på Instagram

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

campa
Äventyr & wellness

Redo för ett kanotäventyr?

14 jul 2017
annelie pompe
Äventyr & wellness

3 äventyr du vill uppleva i sommar

04 jul 2017
Casall foam roller
Äventyr & wellness

Därför ska du testa foamrolling!

28 jun 2017
foamrolling
Äventyr & wellness

Foamrolling: 6 övningar för rygg och nacke

26 jun 2017
Flytvästar fakta
Äventyr & wellness

5 saker du måste veta om flytvästar

18 may 2017
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

04 may 2017
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

04 may 2017
Ida Rude_Kari Traa
Äventyr & wellness

"Det är viktigt att få vara wild and crazy som tjej"

25 apr 2017
kamelen
Äventyr & wellness

Stretcha ut kroppen – 4 enkla övningar

10 apr 2017
josefine bengtsson
Äventyr & wellness

"Jag vägrade tro på läkarens tunga nyheter"

10 apr 2017
johanna davidsson
Äventyr & wellness

Årets äventyrare om världsrekordet

14 mar 2017
träningstrender 2017
Äventyr & wellness

3 hetaste träningstrenderna just nu

09 mar 2017
hälsa
Äventyr & wellness

Hej hälsoåret 2017!

07 mar 2017
paolos yoga
Äventyr & wellness

"Yogan ger möjligheten att jobba jävligt hårt"

22 feb 2017
bonnier_paolo_yoga_160615_0073.jpg
Äventyr & wellness

Paolo Robertos yogapass för kontorsjobbare

21 feb 2017
Elbow to something
Äventyr & wellness

6 stretcher för dig som har ont i ryggen

24 jan 2017
resväska
Äventyr & wellness

6 hårda resväskor på hjul

15 dec 2016
längd
Äventyr & wellness

Så köper du rätt längdskidor

15 dec 2016
stenmark
Äventyr & wellness

Ingemar Stenmarks bästa skidtips

12 dec 2016
yogamattor
Äventyr & wellness

7 bra yogamattor

09 dec 2016
Vintertrött? Så får du träningen gjord!
Äventyr & wellness

Vintertrött? Så får du träningen gjord!

28 nov 2016
erics träningsresa
Äventyr & wellness

Erics träningsresa har nått sitt slut

24 nov 2016
hellas
Äventyr & wellness

Gör ett swimrun-lopp i vinter!

23 nov 2016
header.jpg
Äventyr & wellness

5 effektiva stretcher för bättre hållning

17 nov 2016
kristofer turdell
Äventyr & wellness

5 bästa off pist-åken

16 nov 2016
kristin winnergård
Äventyr & wellness

Så hittar du och behåller din träningsmotivation

14 nov 2016
stretch
Äventyr & wellness

3 effektiva stretcher för kontorsråttan

09 nov 2016
vinterlek
Äventyr & wellness

Dags för vinterlek!

09 nov 2016
vridningar
Äventyr & wellness

Yoga-vridningar som räddar ryggen

31 oct 2016
windstedt
Äventyr & wellness

Så tränar Henrik Windstedt inför skidsäsongen

26 oct 2016
evelina nilsson
Äventyr & wellness

”Yogan gör mig till en bättre skidåkare”

26 oct 2016
terese alven
Äventyr & wellness

Bästa aktiviteterna med barnen under höstlovet

18 oct 2016
stretch
Äventyr & wellness

5 stretcher mot stress

04 oct 2016
Michaela Forni: Jag älskar min yoga
Äventyr & wellness

Michaela Forni: Jag älskar min yoga

20 sep 2016
kiropraktorn
Äventyr & wellness

Kiropraktorn svarar på dina frågor

20 sep 2016
Så motiverar du dig att nå dina träningsmål
Äventyr & wellness

Så tränade Sara bort 77 kilo

29 aug 2016
camping
Äventyr & wellness

Checklista för campingsemestern

22 jul 2016
träningsresa
Äventyr & wellness

Därför borde du åka på träningsresa

14 jul 2016
deodorant träna
Äventyr & wellness

3 bra deodoranter för dig som tränar

11 jul 2016
jessica lagergren
Äventyr & wellness

Så blir du kroppsstolt

08 jul 2016
magazine
campa

Redo för ett kanotäventyr?

Sugen på att ge dig ut och paddla och tälta? Tänkte väl det! Här är sakerna du inte får glömma hemma.

Äventyr & wellness
annelie pompe

3 äventyr du vill uppleva i sommar

Lämna hängmattan och upplev något häftigt under semestern! Här är äventyraren Annelie Pompes tre bästa tips på riktiga sommareskapader.

Äventyr & wellness
Casall foam roller

Därför ska du testa foamrolling!

Om du känner dig stel, har ont i musklerna eller vill låta hjärnan jobba lite extra borde du testa foamrolling. Naprapaten Anna Ericson förklarar varför självmassage har så många fördelar.

Äventyr & wellness
foamrolling

Foamrolling: 6 övningar för rygg och nacke

Har du ett klassiskt kontorsjobb där du sitter mycket? Då kan det vara läge att självmassera din stela nacke och rygg med en foamroller.

Äventyr & wellness
Flytvästar fakta

5 saker du måste veta om flytvästar

En härlig tur ute på havet en varm sommardag eller en tidig morgon vid en insjö med fiskespöt kan förvandlas till en mardröm om olyckan är framme. Se att du är förberedd. Så här säger experten om flytvästar.

Äventyr & wellness
vandring_2_2017

3 tips inför vandringsturen

Ska du ut och vandra i sommar? Då vill du inte missa de här tre tipsen.

Äventyr & wellness
vandring_2017

Guide: Välj rätt vandringsskor

Det kan vara svårt att välja skor inför en vandring, men vi vet vilka kängor och skor som passar när. Här är skoguiden för dig som ska ut på tur!

Äventyr & wellness
Ida Rude_Kari Traa

"Det är viktigt att få vara wild and crazy som tjej"

Ida Ruder är en skidåkande äventyrare som brinner för att lyfta tjejer. I vår är hon huvudtränare för uteträningskonceptet Urban Training.

Äventyr & wellness
kamelen

Stretcha ut kroppen – 4 enkla övningar

Ont i kroppen efter en lång och seg arbetsdag? De här fyra stretcherna hjälper.

Äventyr & wellness
josefine bengtsson

"Jag vägrade tro på läkarens tunga nyheter"

Bloggaren och yogaläraren Josefine Bengtsson har precis släppt en egen yogabok. Här berättar hur hon tog sig från sjukhussängen till yogasalen och varför balans är så viktigt.

Äventyr & wellness
johanna davidsson

Årets äventyrare om världsrekordet

Johanna Davidsson är den första svensken och den snabbaste kvinnan i världen som ensam har gjort en tur- och returresa till Sydpolen. Inte konstigt att hon är Årets äventyrare!

Äventyr & wellness
träningstrender 2017

3 hetaste träningstrenderna just nu

Nattklubbsinpirerade gymklasser, gratis löparklubbar i regi av klädbutiker och mindfulness med hjälp av ljud. Så här ser årets 3 hetaste träningstrender ut!

Äventyr & wellness
hälsa

Hej hälsoåret 2017!

Vad är det hetaste inom hälsa just nu? Vi bad trendspanarna Johan Åkesson och Elina Gregor att lista de fem största hälsotrenderna för 2017 och framåt.

Äventyr & wellness
paolos yoga

"Yogan ger möjligheten att jobba jävligt hårt"

Paolo Roberto driver företag, skriver böcker och tränar hårt. För att orka med sin hektiska livsstil utövar han yoga, varje dag. Med boken "Paolos yoga" vill han få fler att upptäcka träningsformens fördelar.

Äventyr & wellness
bonnier_paolo_yoga_160615_0073.jpg

Paolo Robertos yogapass för kontorsjobbare

I boken “Paolos yoga” delar Paolo Roberto med sig av sina tankar om yoga – helt utan flum. Superentreprenören visar även yoga som du enkelt kan göra hemma, som det här passet för kontorsråttor.

Äventyr & wellness