johanna davidsson

Årets äventyrare om världsrekordet

Johanna Davidsson är den första svensken och den snabbaste kvinnan i världen som ensam har gjort en tur- och returresa till Sydpolen. Inte konstigt att hon är Årets äventyrare!

Julafton 2016 anlände en trött Johanna Davidsson till sitt slutmål på Sydpolen efter 38 dagar, 23 timmar och 5 minuter på skidor. Hon hade äntligen nått sin slutdestination och blev samtidigt den kvinnan i världen som har gjort den här resan på snabbast tid. Världsrekordet var däremot inget hon hade i tankarna förrän precis på slutet.

– I början hade jag mat för 50 dagar och visste inte hur fort det skulle gå, men jag märkte att det gick fortare än vad jag trott att det skulle göra. När jag hade 20 mil kvar insåg jag att jag hade en chans att ta det här kvinnliga rekordet och komma in till julafton. Då bestämde jag mig för att försöka göra det, berättar Johanna Davidsson.

Men precis när hon hade bestämt sig för att racea på mot världsrekordet blev det kämpigare. Den sista biten var på högre höjd med tunnare och kallare luft. Snön var som “sandpappersnö” och det blev allt tyngre att dra pulkan med all packning.

– I stället för att vara nöjd med mig själv över att allt gick så fort och bra, så blev det trögt. Då blev jag sliten i både huvudet och kroppen. Jag hade hållit på i en månad utan en enda vilodag, så där var det några tunga dagar då jag tänkte: "Varför pushar jag mig själv? Jag skulle ju njuta av det här”. Sista dagarna var de tyngsta men jag var envis, jag skulle klara det!

johanna davidssonJohanna Davidsson på träningstur över Svalbard. Foto: Ellinor Falkgjerdet

Antarktis är en stor glaciär som är svagt kuperad, men mestadels platt. Det blåser ganska mycket och solen går aldrig ned. Det finns inga levande djur utan det enda som möter dig är vita vidsträckta vidder. För sjuksystern och äventyraren Johanna Davidsson var det här drömmen.

– Jag gillar snö och vinter och dras till polarområden, både långt upp och ned. Antarktis har lockat eftersom det är en ociviliserad plats där inte så många har satt sin fot. Jag har alltid tänkt att det vore häftigt att få resa dit.

Förutom de där sista dagarna på slutet, tycker hon att expeditionen gick bättre än förväntat.

– Jag hade ställt in mig på att det skulle vara kallt, massor av vind och tufft och att jag skulle bryta ihop. Jag försökte ställa in mig på det och tänka att om det är mindre jävligt så är det en bonus.

Johanna Davidsson hade många härliga stunder under resan fram och tillbaka till Sydpolen och hon minns särskilt de gånger det slog henne att hon faktiskt lyckats göra verklighet av sin dröm.

– När det gick lätt och jag lyssnade på musik och kände att jag absolut inte ville vara någon annastans då kände jag en sådan lycka. Då var det så värt allt, berättar hon. 

Du blev nyligen utnämnd till Årets äventyrare, varför tror du att just du vann?

– Om man ser till historien är det inte så många svenskar som har gjort egna expeditioner på Antarktis. Det är en ganska ovanlig tur att göra och det tror jag spelar in. Och jag hoppas att det har lyst igenom att den största drivkraften för mig är att jag gillar att vara ute på tur och uppleva Antarktis. Jag hoppas att jag inspirerar andra till att dra ut på sina drömturer!

johanna davidsson
Hon skidade från Hercules inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt.

Johanna Davidsson är ingen novis när det gäller polarexpeditioner eller ensamturer. Hon har tidigare paddlat ensam längs svenska och finska kusten under tre månader och år 2014 åkte hon till Grönland med en av sina systrar, en upplevelse som hon minns med värme.

– Jag tyckte att det var toppen och trivdes så himla bra. Jag kände att gärna gärna ville göra något liknande igen. Antarktis är också en stor isplatå och det var en dröm sedan innan. Nu kände jag mig mer redo, hade mer erfarenhet och tänkte att det är möjligt bara jag ger mig dän på det.

Vad var den största skillnaden mellan att göra ett sådant här äventyr med någon jämfört med ensam?

– Den största skillnaden är att jag helt får förlita mig på mig själv. Jag fick ta alla beslut och vara ännu mer noggrann med att verkligen inte slarva med något. Jag var noggrann med att få i mig mat, tänka på allt jag gjorde och hålla humöret uppe. När man är två kan man peppa varandra men jag fick se till att peppa mig själv. Jag försökte hålla en god spiral och ha ett bra tänk så att jag inte hamnade med tunga tankar.

Vad tänkte du på under all den här ensamtiden?

– Jag hann fundera på ganska mycket; saker jag gjort och saker jag vill göra. Om jag var sliten och trött var det svårt att inte tänka “Vad är klockan nu? Hur många kilometer har jag gått? Hur många har jag kvar?”. Det var olika under olika dagar. Men om jag var trött på mina egna tankar lyssnade jag på en ljudbok eller musik.

johanna davidssonEnvishet och målmedvetenhet var viktigast för att göra verklighet av Johanna Davidssons polardröm. Foto: Anna Lovehed

Johanna Davidsson är en aktiv person som gillar att klättra, gå på tur hemma i Tromsø där hon bor och åka skidor. För att förbereda sig inför expeditionen fortsatte hon träna ungefär som vanligt, men drog två-tre tunga däck efter sig för att öva inför pulkan som bar hennes 110 kilo tunga packning. 

Hon var väldigt målmedveten och kämpade hårt med alla förberedelser i nästan ett och halvt år innan resans start, tog ett lån på banken och letade sponsorer. Men den mentala träningen var enligt henne viktigare än den fysiska för att inte tappa sugen under expeditionens gång.

– Jag tror att all den tiden och allt man lägger ned är en del av att man vill klara det. När jag väl var igång var jag så tacksam över att äntligen få börja och göra min dröm och att ge upp fanns inte på kartan. 

Planen var att gå en timme, stanna fem minuter. Gå en timme, stanna fem minuter. Och så höll hon på i 38 dagar. Tillbakaresan gjorde hon med en kite på 12 dagar, över en vecka snabbare än hon hade räknat med.

Vad var det viktigaste i packningen?

– Jag hade inte kommit långt utan mitt kök och bränsle för att få i mig mat. Sen är ju tältet superviktigt, och dunjackan. Det är en trygghet att kunna krypa in i en stor varm dunjacka så det var en pryl jag värderade väldigt högt. Jag råkade tappa den en gång och fick vända och skida tillbaka i nästan en timme innan jag såg den.

johanna davidsson

Johanna Davidsson bor i Tromsø i Norge där hon ofta går ut på tur, här övar hon innan polarexpeditonen. Foto: Anna Lovehed

Hur kallt var det?

– Minus 25-30 som kallast och ibland var det vind också. Med köldeffekten blir det kallare än det, så det gällde att vara snabb om man skulle stanna för att gå på toa eller ta av vantarna.

Hur fungerar det med hygienen på en sådan här tur?

– Det blir ju ingen dusch, det får man vänta med! Jag hade med mig våtservetter och kunde värma vatten för att tvätta händerna och ansiktet men annars så är man ju inte jättefräsch. Det är kanske inte det roligaste med att vara ute på tur, det får man bara ta och man klarar ofta mer än vad man tror, säger hon och fortsätter:

– Sen får man vara noggrann om man får sår eller liknande. Eftersom du är så pass långt borta från allt gäller det att ta hand om sig. Jag tar faktiskt mer hand om mig själv ute på tur än hemma för att det är så pass viktigt att hålla sig frisk.

Okej, vad är det viktigaste för att klara en sådan här grej?

– Att vara lite envis. Det är ju mycket jobb innan så det gäller att vara målmedveten. Det viktigaste är egentligen att man vill göra det, dels för att hålla motivationen uppe men också för att komma iväg. Sedan att försöka ha en positiv inställning till att hantera problem om något inte går ens väg.

johanna davidssonEn selfie från Antarktis! Om du vill läsa mer om Johanna Davidssons äventyr hittar du hennes hemsida och blogg . Du kan också följa henne på Instagram

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Bjørn Dæhlie
Äventyr & wellness

Så klär du dig inför skidloppet

6 dagar sedan
Vasaloppet
Äventyr & wellness

Så ska du äta inför Vasaloppet

6 dagar sedan
turdell
Äventyr & wellness

Kristofer Turdell: ”Jag letar efter den svåraste vägen ned”

16 feb 2018
Tejpa foten
Äventyr & wellness

Video: Så tejpar du foten efter en stukning

15 feb 2018
runnersknee
Äventyr & wellness

Allt du vill veta om löparknä

12 feb 2018
skidor
Äventyr & wellness

Packa rätt inför skidsemestern

08 feb 2018
Run angel
Äventyr & wellness

Run angel är överfallslarmet som sms:ar

17 jan 2018
sälen
Äventyr & wellness

Din guide till Sälen 2018

15 jan 2018
alkohol
Äventyr & wellness

Är det värt att ta en vit månad?

12 jan 2018
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

10 jan 2018
Kinesiotejp knä
Äventyr & wellness

Video: Så tejpar du knät efter en skada

09 jan 2018
Bästa tipsen i Åre
Äventyr & wellness

Bästa tipsen i Åre 2018

08 jan 2018
JJ
Äventyr & wellness

Så är det att vara professionell skidåkare

01 jan 2018
Happy_new_year
Äventyr & wellness

Så lyckas du med nyårslöftet – en gång för alla!

27 dec 2017
henke windstedt
Äventyr & wellness

Henrik Windstedt: Så gör du lyckade klipphopp

20 dec 2017
Mental styrka
Äventyr & wellness

Här är träningsformen som svenskarna missar

05 oct 2017
Jessica Andersson
Äventyr & wellness

Sångerskan Jessica Andersson: ”Jag sjukskrev mig av träningsvärk”

27 sep 2017
Lofsan_underverk_ 2
Äventyr & wellness

Kniiip! Lofsan om den viktiga kvinnoträningen

25 sep 2017
Isabel Adrian
Äventyr & wellness

Hollywoodfrun Isabel Adrian dissar gymmet: ”Du måste inte lyfta tungt”

19 sep 2017
väska
Äventyr & wellness

Välj rätt weekendväska

18 sep 2017
Jennifer Åkerman
Äventyr & wellness

Jennifer Åkerman: ”Därför dricker jag inte så mycket alkohol”

11 sep 2017
Massage
Äventyr & wellness

Video: Massage för stel nacke och rygg

07 sep 2017
swedish posture
Äventyr & wellness

Produkterna som ger dig bättre hållning

04 sep 2017
food pharmacy_kokboken
Äventyr & wellness

Ät mer antiinflammatoriskt i höst!

01 sep 2017
Marita Karlson
Äventyr & wellness

Mammaboosta med Marita Karlson

28 aug 2017
casall_strength
Äventyr & wellness

Höstens största hälsotrender

24 aug 2017
books
Äventyr & wellness

Höstens 8 hetaste hälsoböcker

22 aug 2017
Kristin Kaspersen
Äventyr & wellness

En god morgon med Kristin Kaspersen

01 aug 2017
Foamrolling
Äventyr & wellness

Foamrolling för bakre kedjan – 6 enkla övningar

26 jul 2017
campa
Äventyr & wellness

Redo för ett kanotäventyr?

14 jul 2017
annelie pompe
Äventyr & wellness

3 äventyr du vill uppleva i sommar

04 jul 2017
Casall foam roller
Äventyr & wellness

Därför ska du testa foamrolling!

28 jun 2017
foamrolling
Äventyr & wellness

Foamrolling: 6 övningar för rygg och nacke

26 jun 2017
Flytvästar fakta
Äventyr & wellness

5 saker du måste veta om flytvästar

18 may 2017
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

04 may 2017
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

04 may 2017
Ida Rude_Kari Traa
Äventyr & wellness

"Det är viktigt att få vara wild and crazy som tjej"

25 apr 2017
kamelen
Äventyr & wellness

Stretcha ut kroppen – 4 enkla övningar

10 apr 2017
josefine bengtsson
Äventyr & wellness

"Jag vägrade tro på läkarens tunga nyheter"

10 apr 2017
johanna davidsson
Äventyr & wellness

Årets äventyrare om världsrekordet

14 mar 2017
magazine
Bjørn Dæhlie

Så klär du dig inför skidloppet

Osäker på hur du ska klä dig optimalt inför ett kommande skidlopp? Vi vet hur du pälsar på dig på bästa sätt för att hålla en bra temperatur under hela loppet.

Äventyr & wellness
Vasaloppet

Så ska du äta inför Vasaloppet

Den 4 mars går startskottet för årets Vasalopp. Är du en av 16 000 som ska åka? Här är guiden som ser till att du får tillräckligt mycket energi innan, under och efter loppet.

Äventyr & wellness
turdell

Kristofer Turdell: ”Jag letar efter den svåraste vägen ned”

Världens tredje bästa friåkare är vår svenska stolthet Kristofer Turdell. Det här tänker han innan att han kastar sig ut för en ny bergstopp.

Äventyr & wellness
Tejpa foten

Video: Så tejpar du foten efter en stukning

Har du trampat snett och behöver lite extra stöd? Naprapaten Anna Lundeberg visar hur du ökar stabiliteten i foten med hjälp av tejp.

Äventyr & wellness
runnersknee

Allt du vill veta om löparknä

Känner du en huggande och stundtals strålande smärta i knät när du springer? Risken är att du drabbats av löparknä. Oroa dig inte, så här blir du av med det.

Äventyr & wellness
skidor

Packa rätt inför skidsemestern

Har du bra utrustning blir skidsemestern bekvämare, smidigare och roligare. Här är sakerna du inte får missa att packa med till fjällen.

Äventyr & wellness
Run angel

Run angel är överfallslarmet som sms:ar

Oavsett om du ska springa på kvällen eller oroar dig för ditt barn som promenerar hem från skolan – här är överfallslarmet som låter och skickar sms om du hamnar i knipa.

Äventyr & wellness
sälen

Din guide till Sälen 2018

Njut av sportlovet i Sälen! Här är bästa tipsen på praktiskt boende, underbar åkning och restaurangerna som sätter guldkant på semestern.

Äventyr & wellness
alkohol

Är det värt att ta en vit månad?

Efter julens alkoholstinna festligheter känner många ett behov av en vit månad. Men ger det några effekter att avstå från fredagsvinet ett par veckor? Läkaren reder ut.

Äventyr & wellness
sträckning baksida lår

Så behandlar du en sträckning

Om du får en sträckning eller muskelbristning är det viktigt att behandla rätt för att minimera skadan och återhämtningstiden. Här är naprapatens effektivaste tips.

Äventyr & wellness
Kinesiotejp knä

Video: Så tejpar du knät efter en skada

Efter en skada, artros eller löparknä – naprapaten Anna Lundeberg visar hur du lätt kan stabilisera ditt knä med kinesiotejp.

Äventyr & wellness
Bästa tipsen i Åre

Bästa tipsen i Åre 2018

Ska du till Åre? Här är alla tips du behöver! Åre-experten Sara Rönne guidar dig till bästa åkningen, roligaste after-skin och restaurangerna du inte vill missa.

Äventyr & wellness
JJ

Så är det att vara professionell skidåkare

Tänk att ha skidåkning som yrke. Det är verklighet för Johan Jonsson, professionell skidåkare för Haglöfs.

Äventyr & wellness
Happy_new_year

Så lyckas du med nyårslöftet – en gång för alla!

Sprakande nyårsraketer och skålande champagneglas kommer ofta hand i hand med löften om att bli ett bättre jag. Så här ska du göra för att lyckas med dina nyårslöften.

Äventyr & wellness
henke windstedt

Henrik Windstedt: Så gör du lyckade klipphopp

Vill du ta skidåkningen till nästa nivå? Testa att hoppa från en klippa! Här är världsmästaren Henrik Windstedts bästa tekniktips.

Äventyr & wellness