Dam - Header - Dam.jpg

Fritidsbyxorna som är bäst i test!

Oavsett om du lägger mil efter mil bakom dig på vandringsleden eller bara krattar löv i trädgården så är en sak säker – du behöver ett par bra fritidsbyxor!

Sportamore testpanel av damer har här satt årets allra bästa fritidsbyxor på prov. Så här tycker de om byxorna från Peak Performance, Haglöfs och Salomon med flera.

Vet du redan vilken modell du ska ha?

Fritidsbyxor och vandringsbyxor

(scrolla ned för softshellbyxor och vandringstights)

Test av: ,

Dam - SCANDI NOMAD Adventure Pro Pant.jpg

Finns i färgerna: , , ,

Passar till: Allt hårt arbete, då de är extremt slitstarka, men också för lätt vandring.

Det bästa med byxorna: Slitstyrkan. Adventure Pro Pant är förstärka över hela framsidan av låren, över rumpan samt kring vaderna. Det gör att du kan sitta ned och stå på knä utan att oroa dig för slitage, fläckar eller att bli blöt.

Sammanfattning: 

Det här är testets i särklass tuffaste fritidsbyxor, både när det gäller designen och slitstyrkan. De är tillverkade i ett grovt material på de ställen fritidsbyxorna påfrestas mest.

– Jag har svårt att se att något skulle kunna sabba de här byxorna. De lär hålla lika länge som jag gör, säger en testare.

I övrigt är designen ett plus. Adventure Pro Pant från prisvärda Scandi Nomad är loose i modellen, men går att försluta med kardborreband längst ned vid bensluten. Camomönstret är också klart uppskatatt av testpanelen.

– Ofta kan många vandringsbyxor bli lite väl enkla. Jag gillar att Scandi Nomad satsat en del på designen, berättar en testare.

Det är inte mycket som hamnar på minussidan. Det ända är att byxorna är aningen sträva på insidan av fickorna. Ska du ta ett högt kliv i uppförsbacke skaver de en aning på låren om du inte har underställ under. I övrigt är komforten däremot på topp eftersom materialet vid grenen och i midjan är stretchigt och mjukt. 

– Sist men inte minst uppskattar jag att de är varma, men ändå går att anpassa i och med att de har luftventiler på sidan av benen. Snyggt också att ventilationsdragkedjorna är rosa. 

Test av: ,

Dam - Haglöfs Rugged Flex Pant.jpg

Finns i färgerna: ,

Passar till: Vandring. De är supersköna och flexibla, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för skav, oavsett hur många mil du färdas. 

Det bästa med byxorna: Designen. De här vandringsbyxorna är tillräckligt snygga för att du ska våga dig på att bära dem i stadsmiljö.

Sammanfattning: 

Rugged Flex Pants är liksom namnet antyder extremt flexibla. Får du för dig att köra lite djupa knäböj mitt på vandringsleden så är det minsann inte byxorna som kommer stoppa dig (däremot möjligen sunt förnuft, spar på energin i stället)!

– Det här är en klar favorit för mig. Det enda problemet som jag ser är att de är lite korta i bensluten, konstaterar en testare.

De här fritidsbyxorna är true to size, men är du över medellängd kan du behöva kika på en annan modell. De är något korta i benen även för de i testpanelen som är av medellängd.

– I övrigt är de ju snygga. Jag gillar den raka modellen. De sitter undergår som kostymbyxor gör!

Avslutningsvis kan sägas om fritidsbyxorna från Haglöfs att de har tre fickor på framsidan, varav alla försluts med dragkedja för att inget ska kunna trilla ut. De har även kardborreband längst bensluten för att du ska kunna justera passformen efter din vandringssko. Praktiskt!

Test av: ,

Dam - Lundhags Makke Pant.jpg

Finns i färgerna: , ,

Passar till: Vandring. Flertalet ventilationsfickor ger stor möjlighet för anpassning på vandringsleden.

Det bästa med byxorna: De stora ventilationsfickorna, men också den lite högre midjan som ger skön passform.

Sammanfattning: 

Slitstyrkan är en av de absoluta fördelarna med den här modellen. Nästintill samma nivå som Adventure Pro Pant från Scandin Nomads, men Makke Pants är betydligt mjukare och flexibla.

– Grymt att byxorna har förstärkningar vid bensluten som skyddar mot lerstänk och vassa grenar, berättar en i testpanelen.

I övrigt domineras helhetsintrycket av de här vandringsbyxorna av de smarta lösningarna för ventilation.

– Jag skulle säga att den främsta fördelen här hur lätt du kan sänka temperaturen i byxorna, genom flertalet ventilationsfickor. Främst de på insida lår gör stor nytta!

Lundhags vandringsbyxor erbjuder dessutom en stor variation vad gäller passform, samt är true to size i storlek. Det gör det extremt enkelt att bli bekväm på vandringsleden och modeller passar flertalet kroppstyper. 

– Stort plus för att de går att anpassa i midjan med kardborreband. Då slipper du släpa med skärp.

Byxorna kan även knäppas upp vid benslutet, för att byxan ska få en något vidare passform, om du till exempel har höga vandringskängor på dig, eller lätt vill kunna rulla upp byxbenen så du får ett par vandringsshorts.

Test av: ,

Dam - Dobsom  Moss Pants.jpg

Finns i färgen:

Passar till: Vandring eller till och med vardag – ja, så snygga är de!

Det bästa med byxorna: Designen. Vid första anblick ser testpanelen nästan uppklädd ut i den här vandringsbyxan.

Sammanfattning: 

Det här är ett par extremt sretchiga vandringsbyxor, men det är inte det som först fångar testpanelens nyfikna blickar.

– Jag trodde nästan att det var kostymbyxor först. Men så fort jag fick känna på dem insåg jag så klart att de var betydligt skönare än så, utbrister en testare.

Det kan vara smart att ta med sig skärpet ut på vandringsleden om du väljer den här modellen. Moss Pant är vid i midjan – skönt för dig som gärna har lite extra utrymme där, bökigt för dig vars smalaste punkt är just midjan.

– Största fördelen med byxorna är flexibiliteten, som gör att de kan sitta smickrande och tight över rumpa och lår, utan att de begränsar mina rörelser. 

Den ödmjuka prislappen är en annan faktor som tilltalar testpanelen. För det ringa priset får du väldigt mycket vandringsbyxa för pengarna. Extra plus för att det även finns tre stora fickor varav alla har dragkedja.

Softshellbyxor

Test av: ,

Dam - Peak Performance Light SS Scale Pant.jpg

Finns i färgerna: , ,

Passar till: Bergsklättring, vandring eller promenader i skogen.

Det bästa med byxorna: Flexibiliteten och den smickrande passformen.

Sammanfattning:  

Peak Performance är ett outdoor-märke som alltid går att lita på när det gäller friluftskläder, så är även fallet med den här vandringsbyxan.

– Alltså, jag har aldrig känt mig så här snygg i ett par vandringsbyxor. Älskar hur de ser ut på, trots en ganska enkel design!

Även om designen rent färgmässigt är minst sagt simpel så finns inga tvivel om att det här är ett par fritidsbyxor som förtjänar höga poäng. Light SS Scale Pant får dessutom hela 10 av 10 möjliga poäng för komforten.

– De går lätt att ha som mjukisbyxor hemma eftersom de är enormt mjuka och flexibla. 

Även ventilationsförmågan får fullt godkända betyg, men särskillt varma är de inte. Ska du högt upp på ett berg kan det vara bra att komplettera med ett underställ i ull.

– De är kanske inte så slitstarka, så ska jag släpa runt skit i trädgården väljer jag en annan modell. För vandring däremot... ja, jag hade då inte velat välja någon annan vandringsbyxa. Peak kan sin sak när det kommer till funktion, säger en testare muntert.

Det sista som testpanelen anmärker på är att de är lite, lite bökiga vad gäller storlek. Tycker du inte om när byxorna sitter tight bör du testa att gå upp en storlek.

Vandringstights

Test av: ,

Dam - SCANDI NOMAD  Trail Tights.jpg

Finns i färgerna: , ,

Passar till: Allt från promenader till längre dagsetapper i öppet landskap.

Det bästa med byxorna: Designen. De här vandringstightsen ser ut som en korsning mellan ridbyxor, träningstights och vandringsbyxor.

Sammanfattning: 

De här vandringstightsen från Scandi Nomad är för det första extremt prisvärda. För det andra är de helt true to size och lagom i benlängden. Det gör att du lätt kan klicka hem din vanliga storlek, utan bök med returer.

– Det första jag lägger märke till är designen, så klart. De är det närmsta vanliga träningstights vi kommer i hela testet, säger en testare.

Med de här vandringstightsen på slipper du känna dig som en fyrkant på vandringsleden. De sitter tight så som alla tights gör, och följer kroppens naturliga former.

– De är så klart grymt flexibla. Inte ens i yogatights hade jag fått bättre rörelsefrihet, konstaterar en annan testare.

Ett par vandringstights håller, av naturliga skäl inte lika hög slitstarka som vandringsbyxor så välj användningsområdet efter det. Ska du ut i snårig skog bör du välja en annan byxa. För promenader på elljusspår eller vandring i öppen terräng är de super! 

– Jag måste även tillägga att fickorna stängs med dragkedja och det finns en dragsko i midjan. Det är aldrig fel!

Test av: ,

Dam - Salomon Wayfarer Pants.jpg

Finns i färgerna:

Passar till: Vandring eller trädgårdsarbete. Förstärkningarna på knäna gör att du kan sitta ned i rabatten, utan att slita alltför mycket på byxorna.

Det bästa med byxorna: Materialet. I tillverkningsprocessen av de här vandringsbyxorna krävs 90% mindre vattenresurser än för de flesta tyg! Hur bra? 

Sammanfattning: 

Den höga midjan är det som testpanelen fastnar för i samma sekund som vandringsbyxorna åkt på.

– Det känns som att ha på sig ett par vanliga tights! utbrister en testare, och en annan fyller i:

– De här hade jag lätt kunna köra lite traillöpning i, så flexibla är de.

Trots det är Wayfarer Pants från Salomon främst anpassade för vandring och trekking (promenader red. anm.). På knäna är de förstärka, men i övrigt är materialet stretchigt och ger en absolut optimal följsamhet.

– Om det är något jag saknar så är det en mer ordentlig snörning i midjan. Det finns ett tunt resårband, men de är lite bökigt att komma åt, säger en testare.

I övrigt är ett annat plus att de går att öppna upp vid bensluten, för att få till en vidare passform. Det är super om du till exempel skulle vilja rulla upp dem mitt på dagen då du fått upp värmen av vandringen.

– Designen är ju också ett plus. Jag tror att många kan komma att digga att de är tights, och inte vanliga byxor.

Test av: ,

Dam - Peak Performance Track Tights.jpg

Finns i färgerna: , ,

Passar till: Vandring eller för allt möjligt arbete i trädgård.

Det bästa med byxorna: Det blågröna materialet, som är vattenresistent och helt vindtätt.

Sammanfattning: Testpanelens första tanke är att de här vandringstightsen från Peak Performance är identiska med de från Scandi Nomad, men vid vidare granskning stämmer det inte riktigt. Priset skiljer markant mellan de två modellerna, och till det finns en god anledning.

– En klar fördel är hur bra yttermaterialet skyddar mot vinden, men också mot vatten, konstaterar en i testpanelen.

Förutom materialets högkvalitativa funktioner andas de här tightsen premium, så som många av plaggen från Peak Performance gör. De får full poäng i flera testparametrar.

– De här skulle jag också lätt kunna träna i. De ventilerar nästan lika bra som vanliga träningstights. 

Vandringstightsens enda nackdel är att de inte är förstärka på knäna eller rumpan. Du kan därför glömma att sitta ned på bar mark. Däremot ger det full rörelsefrihet, vilket är toppen när du ska gå långt och länge.

SHOPPA HÄR:

Ta hand om dina vandringskläder:

Smink, smuts och hudavlagringar är bara några av många saker som kan täppa igen porerna i dina vattentäta vandringsbyxor och jackor. För att den före detta vattentäta vandringsbyxan ska blir tät igen behöver plagget impregneras om med jämna mellanrum. När du märker att dina vattentäta byxor helt plötsligt börjar läcka in vatten vid sömmarna, som är där impregneringen ryker först, är det dags. Hos oss hittar du produkter som är helt biologiskt nedbrytbara och skonsamma mot miljön:

  • OrganoTex, – ett svenskt, hållbart impregneringsmedel för textil. Du sprejar enkelt på impregneringen och låter det sedan torka. Behandlingen är helt fri från PFC!
  • OrganoTex,  – följ anvisningarna på flaskan för att impregnera dina vandringskläder direkt i maskinen. Också den här impregneringen är PFC-fri och biologiskt nedbrytbar.
  • Bonus:   – genom att tvätta dina vattenresistenta plagg med ett skonsamt tvättmedel kan du undvika att slita ut dem i förtid. Det här tvättmedlet bidrar till att impregneringen bibehålls och återaktiveras efter en längre tids användning.

LÄS MER: 

 Tillbaka

News Feed

Herr - Header.jpg
Äventyr & wellness

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

27 mar 2020
Dam - Header - Dam.jpg
Äventyr & wellness

Fritidsbyxorna som är bäst i test!

25 mar 2020
Scandi nomad header mellanlager
Äventyr & wellness

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

13 feb 2020
Träna hjärtat
Äventyr & wellness

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

12 feb 2020
yogamatta casall
Äventyr & wellness

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

22 jan 2020
Yoga Nidra
Äventyr & wellness

Trendspaning: Finn lugnet med yoga nidra

16 jan 2020
Säkerhet på berget
Äventyr & wellness

Så åker du offpist säkert

20 nov 2019
Tillpassa vandringsryggsäcken
Äventyr & wellness

Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

08 oct 2019
Hur packar jag för vandring
Äventyr & wellness

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

02 oct 2019
Skalplagg Haglöfs
Äventyr & wellness

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

02 oct 2019
Vandringstights
Äventyr & wellness

Kan jag vandra i träningstights?

30 sep 2019
Det här ska du ha med på vandring
Äventyr & wellness

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

30 sep 2019
Escape the noise
Äventyr & wellness

Känn dig fri – Escape the noise

16 sep 2019
Adidas Free Hiker
Äventyr & wellness

Naturfantasten: Så bra är vandringsskon Adidas Free Hiker – jag har testat!

13 sep 2019
vandring
Äventyr & wellness

Så slipper du skavsår i dina vandringskängor

07 sep 2019
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

07 sep 2019
Sovsäck guide
Äventyr & wellness

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

04 sep 2019
nacke
Äventyr & wellness

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

29 aug 2019
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

24 aug 2019
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

15 aug 2019
Yoga
Äventyr & wellness

Test! Hitta rätt yogaform för dig

05 aug 2019
Salomon outdoor outfit
Äventyr & wellness

Test! Den ultimata outdoor-looken från Salomon

02 jul 2019
Petra Månström
Äventyr & wellness

Tips! Så blir ni en aktiv familj

03 jun 2019
Vandring
Äventyr & wellness

Test av 3 lätta vandringsskor för honom

21 may 2019
Vandring
Äventyr & wellness

Test av sommarens 3 bästa vandringsskor för henne

15 may 2019
Fritidsbyxor
Äventyr & wellness

Fritidsbyxan som är bäst i test 2019

18 apr 2019
Huvudvärk
Äventyr & wellness

Därför får du huvudvärk när du tränar

08 apr 2019
Sara Hoy
Äventyr & wellness

Yoga bort din smärta i ryggen

03 apr 2019
Bergans of Norway
Äventyr & wellness

Därför är vandring säsongens familjeäventyr

26 mar 2019
Spänningshuvudvärk
Äventyr & wellness

Träna bort spänningshuvudvärken

19 mar 2019
Längdskidor guide
Äventyr & wellness

Så köper du rätt längdskidor

10 feb 2019
Sfinx.png
Äventyr & wellness

3 yinyogapositioner för kontorsråttan

05 feb 2019
Yinyoga
Äventyr & wellness

Mjuka upp kroppen med yinyoga

04 feb 2019
iStock-182912411.jpg
Äventyr & wellness

Forskaren: “Därför är det lönlöst att banta”

23 jan 2019
Yoga Veronica Jäderlund
Äventyr & wellness

Så blir du en yogi 2019

14 jan 2019
278356.jpg
Äventyr & wellness

Därför ska du bada kallt

11 jan 2019
Hälsoångest
Äventyr & wellness

Har du hälsoångest?

09 jan 2019
Massage
Äventyr & wellness

Ont i ryggen? Testa den här ryggmassagen

08 jan 2019
iStock-692990626.jpg
Äventyr & wellness

5 hälsotrender 2019

07 jan 2019
Nackmassage
Äventyr & wellness

Enkel massage för spänd nacke

12 dec 2018
magazine
Herr - Header.jpg

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

Ladda inför årets dagsvandring eller längre äventyr. Här är fritidsbyxorna för herr som är bäst i test.

27 mar 2020
Äventyr & wellness
Dam - Header - Dam.jpg

Fritidsbyxorna som är bäst i test!

Oavsett om du lägger mil efter mil bakom dig på vandringsleden eller bara krattar löv i trädgården så är en sak säker – du behöver ett par bra fritidsbyxor!

25 mar 2020
Äventyr & wellness
Scandi nomad header mellanlager

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

Underställ i bambu, friluftsjackor med membran och mellanlager i gosig teddyfleece. Det är bara några av de godbitar som nya varumärket Scandi Nomad har att erbjuda.

13 feb 2020
Äventyr & wellness
Träna hjärtat

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

Osund mat, inaktivitet, stress och cigaretter är skadligt för kroppen och kan leda till diverse hjärt- och kärlsjukdomar. Experten förklarar vikten av att konditionsträna hjärtat!

12 feb 2020
Äventyr & wellness
yogamatta casall

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

Om du redan är en rutinerad yogi vet du kanske allt om yogamattor. Till exempel att de finns i olika tjocklekar, hur du tar hand om din yogamatta, eller hur mycket den bör kosta. Om inte, ska du läsa det här!

22 jan 2020
Äventyr & wellness
Yoga Nidra

Trendspaning: Finn lugnet med yoga nidra

Har du svårt att kunna koppla av på helgerna eller att varva ned på kvällarna? Här är den trendiga yogaformen som hjälper dig till djupavslappning och låter dig slippa stressen – Yoga nidra.

16 jan 2020
Äventyr & wellness
Säkerhet på berget

Så åker du offpist säkert

Hur håller jag mig säker när jag åker offpist? Jimmy Oden, bergsguide och grundare till snösportsmärket Elevenate, är expert. – Du behöver förstå riskerna du antingen är villig att exponeras för, eller inte, berättar han.

20 nov 2019
Äventyr & wellness
Tillpassa vandringsryggsäcken

Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

En vandringsryggsäck kan ibland se rätt komplicerad ut med alla spännen och reglage. Och ännu mer komplicerat blir det när du ska välja storlek. Så här maxar du utelivet genom att spänna din ryggsätt rätt!

08 oct 2019
Äventyr & wellness
Hur packar jag för vandring

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

”Var lite smart när du packar, annars blir det många stop”, berättar äventyraren Maria Pietilä Holmner. Så här packar du din vandringsryggsäck för att få plats med allt och jämt fördelad vikt.

02 oct 2019
Äventyr & wellness
Skalplagg Haglöfs

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

Är du supernoga med hur du tvättar dina träningskläder och ullunderställ, men glömmer skalplaggen? Experten förklarar varför du bör tvätta din skaljacka för att bevara vattentätheten.

02 oct 2019
Äventyr & wellness
Vandringstights

Kan jag vandra i träningstights?

Hur viktigt är det egentligen med ett par vandringsbyxor under dagsvandringen? Funkar ett par träningstights lika bra? Experten från Haglöfs förklarar varför utrustningen är viktigare än du tror.

30 sep 2019
Äventyr & wellness
Det här ska du ha med på vandring

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

Behöver jag verkligen en powerbank när jag dagsvandrar, och är inte ett första hjälpen-kit aningen överdrivet? De här är grejerna du inte ska glömma när du ger dig ut på vandringsleden!

30 sep 2019
Äventyr & wellness
Escape the noise

Känn dig fri – Escape the noise

Stäng av telefonen och ta en dagsvandring ute i naturen – sportfotografen Sophie Odelberg förklarar vikten av att fly från storstan då och då.

16 sep 2019
Äventyr & wellness
Adidas Free Hiker

Naturfantasten: Så bra är vandringsskon Adidas Free Hiker – jag har testat!

Vad får du om du kombinerar Adidas mjuka Boost-dämpning och en vandringssko? Jo, Adidas Free Hiker – en vandringssneaker utan dess like.

13 sep 2019
Äventyr & wellness
vandring

Så slipper du skavsår i dina vandringskängor

Blåsor och skavsår kan förstöra en hel vandring. Men misströsta inte, några enkla tips kan rädda dina fötter från det onda.

07 sep 2019
Äventyr & wellness