Vandring

Test av 3 lätta vandringsskor för honom

Dags för nya äventyr? Här är de bästa kängorna för vandringsleden sommaren 2019!

Att hitta en optimal vandringssko är inte helt lätt, men vår testpanel har gjort förarbetet åt dig! Här är tre vattentäta och mellanhöga modeller med varierande grepp och stabilitet. Spana in och hitta din nästa vandringspartner! 

TEST AV: 

Merrell

Märke:

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Passar för: Lätt, smidig och väldigt flexibel är några av många egenskaper som utmärker den här vandringsskon. Den har inte riktigt samma stöd och stabilitet som de andra skorna i testet har, vilket gör att den lämpar sig bäst för mer jämna underlag där det inte går att trampa snett så lätt – till exempel en dagstur där du går på redan upptrampade stigar. Testpanelen konstaterar därför att lite mer grepp undertill hade varit bra för när du ska ut och vandra på regniga dagar då underlaget blir halt. Själva skon i sig står sig däremot väldigt bra i regnet, tack vare ett yttre membran i Gore-texmaterial. 

Komfort:  Är du ute efter en känga med mycket stöd så är de här kanske inte för dig. Marells känga är åt det plattare hållet när det kommer till dämpning. Trots det är både sulan och ovandelen böjlig och formbar, vilket gör att skon sitter skönt utan att klämma åt någonstans.  

Storlek: True to size, men vill du försäkra dig om att få rätt storlek så är det snarare uppåt än nedåt som du ska gå storleksmässigt. Några av testarna upplever skorna som lite små i sin passform, samtidigt som de är skönt generösa i bredden. 

Sammanfattning: Testarna framhäver att de här vattentäta och smidiga kängorna är till för varma sommardagar då du vill ha skor som andas. Eftersom de inte har riktigt samma stötdämpning som de andra skorna i testet ger våra testare något sämre betyg för just komfort och passform. För dig som behöver lite mer stöd i hålfoten kan det vara bra att kunna lägga i en extra sula som ger lite extra dämpning och svikt. Annars har vår testpanel bara lovord att ge och konstaterar att det här är en så när som perfekt vandringspartner för alla som behöver en lätt sko som inte tynger ned steget. 


TEST AV:

Haglöfs

Märke:

Rekommenderat pris: 1 895 kronor

Passar för: Det här är en riktigt tålig vandringskänga som du helt klart kan lita på när du är ute på längre vandringar! Skon är riktigt skön och ger bra grepp tack vare att piggarna är riktade åt olika håll. Modellen passar därför utmärkt till de terränger där du behöver något stabilare. Den är även perfekt då ska upp i steniga eller mer bergiga miljöer, och inte vill behöva oroa dig för att slita hål på skons ovandel. Ett litet minus är att testarna upplever skon som något varm, trots att materialet både andas bra samt släpper ut stora delar av den fukt som lätt bildas inne i skon. 

Komfort: De här skorna har riktigt skön dämpning och de sitter bekvämt runt foten! Trots det är de något hårda i materialet till en början, även om de efter ett tag ger med sig och börjar känns mjuka. Höglöfs modell är en superstabil sko som egentligen inte går att böja åt så många olika håll även om testarna försöker flexa med fötterna och medvetet trampa snett – hur bra som helst om du ska gå på ojämn mark! Även svikten och stödet under hålfoten är skönt och bekvämt tycker testarna, jämfört med de andra kängorna i testet.

Storlek: True to size och normala i bredden. Känns sköna även för de testare med bredare fötter som behöver lite mer utrymme. 

Sammanfattning: Det här är testpanelens storfavoriter! Tack vare att det är en mellanhög känga som både är vattentät och har ett bra grepp är modellen riktigt användbar i vandringsleden. Vår testpanel ger riktigt bra betyg för komfort, grepp och materialval, och det gör det till en optimal sko för när du ska ut och vandra längre distanser. Samtidigt känns den också rätt så nätt när den väl sitter på foten, och det gör att testarna gärna använder den till kortare dagsturer. Stötdämpningen är riktigt bra och den smiter åt skönt runt ankeln samt ger dig bra stöd så du inte riskerar att trampa fel. Prisvärd långkörare för dig som vill gå all in på vandringen!

TEST AV:

Salomon

Märke:

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Passar för: Det här är mellanhög modell som testarna tycker passar perfekt för vandringar i lite varmare temperaturer, då ovandelen delvis är gjord i tunn och ventilerande mesh. Det gör att den känns luftig och lätt samtidigt som den även andas! Testarna tycker att greppet känns riktigt stabilt och gediget, samt att kängan funkar utmärkt att använda i en mer stenig miljö där det krävs en tålig sko. I och med att den också räknas som en lättare vandringskänga så gör den sig även bra när du behöver gå med raska steg och komma fram fort! 

Komfort: I den här skon upplever testarna att de får bra dämpning, tack vare att skon har en anatomisk mellansula som ger ett skönt stöd och komfort i både häl och hålfot. I början kan den upplevas som lite hård runt foten, men efter ett tag känns det bara som ett skönt stöd. Modellen från Salomon är också smidig och lätt att snöra på eftersom du bara behöver dra åt snörningen i stället för att knyta själv. Det gör så att det går att få till en ännu tightare passform, upplever testarna.  

Storlek: Precis som många av Salomons skor är modellen liten i storleken och de flesta får gå upp en hel storlek för att på plats med foten utan att det skaver. Generellt sett ska du alltid tänka på att gå upp en halv storlek när du köper vandringsskor, men här kan det alltså vara på sin plats att gå upp mer. Annars är de lagom breda och passar även de fötter som kräver lite extra utrymme till bredden. 

Sammanfattning: Här tycker testarna att det direkt märks att Salomon har inspirerats av sina Speedcross-modeller som är utvecklade för trail. Den här kängan känns som en blandning mellan en löparsko och vandringskänga och testarna upplever därför att den funkar lika bra för längre vandringar i fjällen, som för dagsturer i skogen. I övrigt är den stabil, samtidigt som den är flexibel och mångsidig. Utrustad med Gore-tex är det en vandringssko som tål väta samtidigt som den andas, något som testpanelen verkligen uppskattar. Kängan har också en ganska kraftigt upphöjd sula i gummi vilket gör att den känns tålig och klarar både leriga och blöta miljöer. Att den har en förstärkt tåbox och hälparti är även det ett extra plus som gör modellen till en väldigt bra allround-känga för en aktiv vardag!

LÄS MER:

SHOPPA HÄR:

 Tillbaka

News Feed

Scandi nomad header mellanlager
Äventyr & wellness

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

13 feb 2020
Träna hjärtat
Äventyr & wellness

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

12 feb 2020
yogamatta casall
Äventyr & wellness

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

22 jan 2020
Yoga Nidra
Äventyr & wellness

Trendspaning: Finn lugnet med yoga nidra

16 jan 2020
Säkerhet på berget
Äventyr & wellness

Så åker du offpist säkert

20 nov 2019
Tillpassa vandringsryggsäcken
Äventyr & wellness

Video: Så ska din vandringsryggsäck sitta

08 oct 2019
Hur packar jag för vandring
Äventyr & wellness

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

02 oct 2019
Skalplagg Haglöfs
Äventyr & wellness

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

02 oct 2019
Vandringstights
Äventyr & wellness

Kan jag vandra i träningstights?

30 sep 2019
Det här ska du ha med på vandring
Äventyr & wellness

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

30 sep 2019
Escape the noise
Äventyr & wellness

Känn dig fri – Escape the noise

16 sep 2019
Adidas Free Hiker
Äventyr & wellness

Naturfantasten: Så bra är vandringsskon Adidas Free Hiker – jag har testat!

13 sep 2019
vandring
Äventyr & wellness

Så slipper du skavsår i dina vandringskängor

07 sep 2019
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

07 sep 2019
Sovsäck guide
Äventyr & wellness

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

04 sep 2019
nacke
Äventyr & wellness

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

29 aug 2019
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

24 aug 2019
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

15 aug 2019
Yoga
Äventyr & wellness

Test! Hitta rätt yogaform för dig

05 aug 2019
Salomon outdoor outfit
Äventyr & wellness

Test! Den ultimata outdoor-looken från Salomon

02 jul 2019
Petra Månström
Äventyr & wellness

Tips! Så blir ni en aktiv familj

03 jun 2019
Vandring
Äventyr & wellness

Test av 3 lätta vandringsskor för honom

21 may 2019
Vandring
Äventyr & wellness

Test av sommarens 3 bästa vandringsskor för henne

15 may 2019
Test fritidsbyxor herr
Äventyr & wellness

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

22 apr 2019
Fritidsbyxor
Äventyr & wellness

Fritidsbyxan som är bäst i test 2019

18 apr 2019
Huvudvärk
Äventyr & wellness

Därför får du huvudvärk när du tränar

08 apr 2019
Sara Hoy
Äventyr & wellness

Yoga bort din smärta i ryggen

03 apr 2019
Bergans of Norway
Äventyr & wellness

Därför är vandring säsongens familjeäventyr

26 mar 2019
Spänningshuvudvärk
Äventyr & wellness

Träna bort spänningshuvudvärken

19 mar 2019
Längdskidor guide
Äventyr & wellness

Så köper du rätt längdskidor

10 feb 2019
Sfinx.png
Äventyr & wellness

3 yinyogapositioner för kontorsråttan

05 feb 2019
Yinyoga
Äventyr & wellness

Mjuka upp kroppen med yinyoga

04 feb 2019
iStock-182912411.jpg
Äventyr & wellness

Forskaren: “Därför är det lönlöst att banta”

23 jan 2019
Yoga Veronica Jäderlund
Äventyr & wellness

Så blir du en yogi 2019

14 jan 2019
278356.jpg
Äventyr & wellness

Därför ska du bada kallt

11 jan 2019
Hälsoångest
Äventyr & wellness

Har du hälsoångest?

09 jan 2019
Massage
Äventyr & wellness

Ont i ryggen? Testa den här ryggmassagen

08 jan 2019
iStock-692990626.jpg
Äventyr & wellness

5 hälsotrender 2019

07 jan 2019
Nackmassage
Äventyr & wellness

Enkel massage för spänd nacke

12 dec 2018
Blacc yoga tights
Äventyr & wellness

Video: Yoga bort julstressen

07 dec 2018
magazine
Scandi nomad header mellanlager

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

Underställ i bambu, friluftsjackor med membran och mellanlager i gosig teddyfleece. Det är bara några av de godbitar som nya varumärket Scandi Nomad har att erbjuda.

13 feb 2020
Äventyr & wellness
Träna hjärtat

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

Osund mat, inaktivitet, stress och cigaretter är skadligt för kroppen och kan leda till diverse hjärt- och kärlsjukdomar. Experten förklarar vikten av att konditionsträna hjärtat!

12 feb 2020
Äventyr & wellness
yogamatta casall

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

Om du redan är en rutinerad yogi vet du kanske allt om yogamattor. Till exempel att de finns i olika tjocklekar, hur du tar hand om din yogamatta, eller hur mycket den bör kosta. Om inte, ska du läsa det här!

22 jan 2020
Äventyr & wellness
Yoga Nidra

Trendspaning: Finn lugnet med yoga nidra

Har du svårt att kunna koppla av på helgerna eller att varva ned på kvällarna? Här är den trendiga yogaformen som hjälper dig till djupavslappning och låter dig slippa stressen – Yoga nidra.

16 jan 2020
Äventyr & wellness
Säkerhet på berget

Så åker du offpist säkert

Hur håller jag mig säker när jag åker offpist? Jimmy Oden, bergsguide och grundare till snösportsmärket Elevenate, är expert. – Du behöver förstå riskerna du antingen är villig att exponeras för, eller inte, berättar han.

20 nov 2019
Äventyr & wellness
Tillpassa vandringsryggsäcken

Video: Så ska din vandringsryggsäck sitta

En vandringsryggsäck kan ibland se rätt komplicerad ut med alla spännen och reglage. Och ännu mer komplicerat blir det när du ska välja storlek. Så här maxar du utelivet genom att spänna din ryggsätt rätt!

08 oct 2019
Äventyr & wellness
Hur packar jag för vandring

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

”Var lite smart när du packar, annars blir det många stop”, berättar äventyraren Maria Pietilä Holmner. Så här packar du din vandringsryggsäck för att få plats med allt och jämt fördelad vikt.

02 oct 2019
Äventyr & wellness
Skalplagg Haglöfs

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

Är du supernoga med hur du tvättar dina träningskläder och ullunderställ, men glömmer skalplaggen? Experten förklarar varför du bör tvätta din skaljacka för att bevara vattentätheten.

02 oct 2019
Äventyr & wellness
Vandringstights

Kan jag vandra i träningstights?

Hur viktigt är det egentligen med ett par vandringsbyxor under dagsvandringen? Funkar ett par träningstights lika bra? Experten från Haglöfs förklarar varför utrustningen är viktigare än du tror.

30 sep 2019
Äventyr & wellness
Det här ska du ha med på vandring

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

Behöver jag verkligen en powerbank när jag dagsvandrar, och är inte ett första hjälpen-kit aningen överdrivet? De här är grejerna du inte ska glömma när du ger dig ut på vandringsleden!

30 sep 2019
Äventyr & wellness
Escape the noise

Känn dig fri – Escape the noise

Stäng av telefonen och ta en dagsvandring ute i naturen – sportfotografen Sophie Odelberg förklarar vikten av att fly från storstan då och då.

16 sep 2019
Äventyr & wellness
Adidas Free Hiker

Naturfantasten: Så bra är vandringsskon Adidas Free Hiker – jag har testat!

Vad får du om du kombinerar Adidas mjuka Boost-dämpning och en vandringssko? Jo, Adidas Free Hiker – en vandringssneaker utan dess like.

13 sep 2019
Äventyr & wellness
vandring

Så slipper du skavsår i dina vandringskängor

Blåsor och skavsår kan förstöra en hel vandring. Men misströsta inte, några enkla tips kan rädda dina fötter från det onda.

07 sep 2019
Äventyr & wellness
sträckning baksida lår

Så behandlar du en sträckning

Om du får en sträckning eller muskelbristning är det viktigt att behandla rätt för att minimera skadan och förkorta återhämtningstiden. Här är naprapatens effektivaste tips.

07 sep 2019
Äventyr & wellness
Sovsäck guide

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

En sovsäck är mer än bara en säck att sova i. Vi guidar dig genom valet av material, temperatur och finesserna som faktiskt gör skillnad.

04 sep 2019
Äventyr & wellness