Vandring

Test av sommarens 3 bästa vandringsskor för henne

Ska du ut och vandra i sommar? Det här är vandringsskorna du behöver för säsongen 2019.

Inför sommarens vandringar har vi testat tre mellanhöga vandringskängor som du kan ha nytta av under äventyret. Alla tre är vattentäta, men skiljer sig åt i stabilitet och greppfaktor. Hitta din favorit! 

TEST AV:

Salomon

Märke:

Rekommenderat pris: 1 795 kronor.

Passar för: Den här modellen är utmärkt för dig som vill ha en lätt och mellanhög vandringskänga som funkar för många olika typer av aktiva äventyr, även under varmare årstider. Ett stabilt grepp undertill ger dig det stöd du vill ha när du exempelvis är ute i stenig och hal terräng i fjällen, men den funkar också perfekt till de dagsvandringar där du behöver en vandringskänga som inte tynger ned ditt steg. 

Komfort: Salomon X chase Mid upplevs som en av de mer stabila kängorna i testet, samtidigt som modellen även är flexibel och ger en lätt löparsko-känsla. En del av testarna anser att det krävs lite tid att gå in skorna, och att de kan upplevas något stela till en början. Trots det är den anatomiska mellansulan ett stort plus eftersom du får ett bra stöd och dämpning. Ett plus på komfortsidan är att du kan dra åt snörningen riktigt hårt, vilket gör att du kan få skon att omsluta foten helt, samtidigt som det gör att du får extra stabilitet upptill. 

Storlek: Den här vandringskängan är rätt liten i storlek och du kan behöva gå upp en hel size om du vill få plats med en extra strumpa och fortfarande vill ha lite utrymme framtill. 

Sammanfattning: Lätt, mångsidig och vattentät! Det här är en vandringssko som du direkt känner igen om du har koll på Salomons klassiska utbud. Till designen påminner Solomon X chase Mid till viss del om en sportigare löparsko, och inte en tung vandringskänga. Det gör att den passar för många olika typer av vandringar, både i fjällmiljö och för en mer urban stadsvandring. Den här kängan är utrustad med Gore-tex vilket gör att den klarar regniga förhållanden galant. Testarna upplever att den är skönt ventilerande eftersom den också är försedd med tunn mesh på ovandelen. Även om materialet känns något tunt finns det inget som verkar ömtåligt, utan det här är en sko som faktiskt funkar för riviga bergstoppar. Skön dämpning med lite svikt är välkommet för testarnas trötta fötter efter ett par mil i benen. Kängan är också gummiförstärkt och med skyddad tå gör den sig extra lämplig för miljöer som kräver lite mer. Toppenbra allround-vandringskänga! 


TEST AV:

Märke: 

Rekommenderat pris: 1 895 kronor. 

Passar för: Är du ute efter en riktig trotjänare för långa vandringar i bergiga miljöer? Då är det här en sko för dig. Testpanelen upplever att den sitter som en smäck redan från första stund! Haglöfs Ridge Mid GT utmärks av sin sula, då piggarna undertill är riktade åt olika håll, vilket ger ett väldigt stabilt steg. Med andra ord är det här en vandringskänga som klarar hala, leriga och bergiga miljöer väldigt bra. Samtidigt som den är nätt och lätt, och funkar för dagsutflykter som inte nödvändigtvis är lika påfrestande. 

Komfort: Stabilitet var det här! Haglöfs modell sitter åt väldigt bra runt foten. Innersulan har stöd för hålfoten, vilket känns bra för de testare som behöver lite extra support. I och med att kängan är tillverkad i läder ger den också en styvare känsla till en början, men det ger med sig efter ett tag. Testarna upplever även att det inte är en sko som du riskerar att stuka foten i eftersom det knappt går att böja foten fel, hur de än försöker! 

Storlek: Den här modellen är true to size. Har du däremot fötter som är åt det bredare hållet kan det vara bra att gå in dem lite så lädret hinner forma sig efter fötterna innan den långa vandringsturen är igång.

Sammanfattning: Den här trotjänaren är en av Haglöfs storsäljare för vandringsälskare. Vår testpanel tycker att det är en av de mest slitstarka modellerna i testet. Kängan är gjord i läder, vilket gör att den kan upplevas lite varm under sommarsäsongen, men tack vare att lädret är ett naturmaterial ungår skon med nöd och näppe att kännas för varm. Materialet i sig gör även att Ridge Mid GT klarar av de mest riviga bergsvandringarna utan att du riskerar att slita hål på dem i första taget. Inte heller riskerar du att vatten sipprar in i kängan, då den har ett membran i Gore-tex. Tack vare att den är förstärkt med gummi framtill så klarar den även mer påfrestande miljöer med väta och lera. Stötdämpningen i den bakre delen av skon ger också en skön svikt samtidigt som mellansulan gör att du får bra stötdämpning under hela foten. Den här Haglöfmodellen är väl värd varenda krona!


TEST AV:

Märke:

Rekommenderat pris: 1 695 kronor. 

Passar för: Det här modellen från Merell är en lätt, ventilerande och flexibel sko vilket gör den bra för att ta sig fram snabbt med. Testpanelen tycker att den passar perfekt för en lättare dagstur där du går på utstakade stigar eller vägar under heta sommardagar. Testarna anser också att skon hade kunnat få ha lite mer grepp undertill för att kännas optimal på bergiga eller hala miljöer. 

Komfort: Merell MQM Mid GTX upplevs något platt i sulan jämfört med de andra skorna i testet. Vill du ha en sko med riktig studs i kan det vara värt att satsa på en med mer dämpning. Att den är böjlig och formbar är något som testarna tycker är positivt eftersom det gör den väldigt bekväm, men kanske är det inte helt optimalt om du ska ge dig ut på en vandring där det är lätt att trampa snett. 

Storlek: Den här modellen är rymlig i storleken vilket är skönt för dig som har lite bredare fötter. Om du vill ha en tightare passform kan du behöva lägga i en extra sula eller använda ett ytterligare par stumpor. I och med att skorna är tillverkade i mjuk mesh så känns materialet väldigt skönt runt foten, och testarna hittar inga dolda sömmar eller kanter som klämmer åt någonstans. I dammodellen så går skon upp ganska högt på ankeln, men i och med att den är så pass mjuk även där så gör det inget. 

Sammanfattning: Det här räknas som en av Merrells hybridskor för dig som vill ha en snabb sko med ett lite mer skyddande hölje. Den är också lätt och smidig, vilket märks tydligt i och med att den är så pass flexibel. Testarna tycker att det här är en vandringssko som är optimal för varmare dagar eftersom det tunna materialet verkligen andas. Samtidigt är sommarregn inget som stoppar den här kängan i första taget, membranet inuti i skon är utrustad med vattenskyddande Gore-tex. Helt klart ett vandringskap för den som vill ha en prisvärd sko! 

SHOPPA HÄR:

LÄS MER: 

 Tillbaka

News Feed

Tillpassa vandringsryggsäcken
Äventyr & wellness

Video: Så ska din vandringsryggsäck sitta

08 oct 2019
Hur packar jag för vandring
Äventyr & wellness

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

02 oct 2019
Skalplagg Haglöfs
Äventyr & wellness

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

02 oct 2019
Vandringstights
Äventyr & wellness

Kan jag vandra i träningstights?

30 sep 2019
Det här ska du ha med på vandring
Äventyr & wellness

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

30 sep 2019
Escape the noise
Äventyr & wellness

Känn dig fri – Escape the noise

16 sep 2019
Adidas Free Hiker
Äventyr & wellness

Naturfantasten: Så bra är vandringsskon Adidas Free Hiker – jag har testat!

13 sep 2019
vandring
Äventyr & wellness

Så slipper du skavsår i dina vandringskängor

07 sep 2019
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

07 sep 2019
Sovsäck guide
Äventyr & wellness

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

04 sep 2019
nacke
Äventyr & wellness

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

29 aug 2019
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

24 aug 2019
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

15 aug 2019
Yoga
Äventyr & wellness

Test! Hitta rätt yogaform för dig

05 aug 2019
Salomon outdoor outfit
Äventyr & wellness

Test! Den ultimata outdoor-looken från Salomon

02 jul 2019
Petra Månström
Äventyr & wellness

Tips! Så blir ni en aktiv familj

03 jun 2019
Vandring
Äventyr & wellness

Test av 3 lätta vandringsskor för honom

21 may 2019
Vandring
Äventyr & wellness

Test av sommarens 3 bästa vandringsskor för henne

15 may 2019
Test fritidsbyxor herr
Äventyr & wellness

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

22 apr 2019
Fritidsbyxor
Äventyr & wellness

Fritidsbyxan som är bäst i test 2019

18 apr 2019
Huvudvärk
Äventyr & wellness

Därför får du huvudvärk när du tränar

08 apr 2019
Sara Hoy
Äventyr & wellness

Yoga bort din smärta i ryggen

03 apr 2019
Bergans of Norway
Äventyr & wellness

Därför är vandring säsongens familjeäventyr

26 mar 2019
Spänningshuvudvärk
Äventyr & wellness

Träna bort spänningshuvudvärken

19 mar 2019
Längdskidor guide
Äventyr & wellness

Så köper du rätt längdskidor

10 feb 2019
Sfinx.png
Äventyr & wellness

3 yinyogapositioner för kontorsråttan

05 feb 2019
Yinyoga
Äventyr & wellness

Mjuka upp kroppen med yinyoga

04 feb 2019
iStock-182912411.jpg
Äventyr & wellness

Forskaren: “Därför är det lönlöst att banta”

23 jan 2019
Yoga Veronica Jäderlund
Äventyr & wellness

Så blir du en yogi 2019

14 jan 2019
278356.jpg
Äventyr & wellness

Därför ska du bada kallt

11 jan 2019
Hälsoångest
Äventyr & wellness

Har du hälsoångest?

09 jan 2019
Massage
Äventyr & wellness

Ont i ryggen? Testa den här ryggmassagen

08 jan 2019
iStock-692990626.jpg
Äventyr & wellness

5 hälsotrender 2019

07 jan 2019
Nackmassage
Äventyr & wellness

Enkel massage för spänd nacke

12 dec 2018
Blacc yoga tights
Äventyr & wellness

Video: Yoga bort julstressen

07 dec 2018
iStock-859522432_coffee.jpg
Äventyr & wellness

Vintertrött och kaffeälskare? Ta en nappucino!

05 dec 2018
Yoga
Äventyr & wellness

Challenge: Våga yoga sju dagar i rad

19 oct 2018
Workout_sleeping
Äventyr & wellness

Då ska du träna för att sova bättre

03 oct 2018
Sova_träna
Äventyr & wellness

Så påverkar sömnen din träning

02 oct 2018
skor_höst
Äventyr & wellness

Därför är det viktigt med glada fötter

24 sep 2018
magazine
Tillpassa vandringsryggsäcken

Video: Så ska din vandringsryggsäck sitta

En vandringsryggsäck kan ibland se rätt komplicerad ut med alla spännen och reglage. Och ännu mer komplicerat blir det när du ska välja storlek. Så här maxar du utelivet genom att spänna din ryggsätt rätt!

08 oct 2019
Äventyr & wellness
Hur packar jag för vandring

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

”Var lite smart när du packar, annars blir det många stop”, berättar äventyraren Maria Pietilä Holmner. Så här packar du din vandringsryggsäck för att få plats med allt och jämt fördelad vikt.

02 oct 2019
Äventyr & wellness
Skalplagg Haglöfs

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

Är du supernoga med hur du tvättar dina träningskläder och ullunderställ, men glömmer skalplaggen? Experten förklarar varför du bör tvätta din skaljacka för att bevara vattentätheten.

02 oct 2019
Äventyr & wellness
Vandringstights

Kan jag vandra i träningstights?

Hur viktigt är det egentligen med ett par vandringsbyxor under dagsvandringen? Funkar ett par träningstights lika bra? Experten från Haglöfs förklarar varför utrustningen är viktigare än du tror.

30 sep 2019
Äventyr & wellness
Det här ska du ha med på vandring

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

Behöver jag verkligen en powerbank när jag dagsvandrar, och är inte ett första hjälpen-kit aningen överdrivet? De här är grejerna du inte ska glömma när du ger dig ut på vandringsleden!

30 sep 2019
Äventyr & wellness
Escape the noise

Känn dig fri – Escape the noise

Stäng av telefonen och ta en dagsvandring ute i naturen – sportfotografen Sophie Odelberg förklarar vikten av att fly från storstan då och då.

16 sep 2019
Äventyr & wellness
Adidas Free Hiker

Naturfantasten: Så bra är vandringsskon Adidas Free Hiker – jag har testat!

Vad får du om du kombinerar Adidas mjuka Boost-dämpning och en vandringssko? Jo, Adidas Free Hiker – en vandringssneaker utan dess like.

13 sep 2019
Äventyr & wellness
vandring

Så slipper du skavsår i dina vandringskängor

Blåsor och skavsår kan förstöra en hel vandring. Men misströsta inte, några enkla tips kan rädda dina fötter från det onda.

07 sep 2019
Äventyr & wellness
sträckning baksida lår

Så behandlar du en sträckning

Om du får en sträckning eller muskelbristning är det viktigt att behandla rätt för att minimera skadan och förkorta återhämtningstiden. Här är naprapatens effektivaste tips.

07 sep 2019
Äventyr & wellness
Sovsäck guide

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

En sovsäck är mer än bara en säck att sova i. Vi guidar dig genom valet av material, temperatur och finesserna som faktiskt gör skillnad.

04 sep 2019
Äventyr & wellness
nacke

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

Brukar du luta huvudet åt sidorna tills det knäcker till i nacken eller pressa bak ryggen över en stolsrygg i jakt på ett knak? Det borde du sluta med direkt! Naprapaten Mauro Toro Martinez förklarar varför.

29 aug 2019
Äventyr & wellness
vandring_2017

Guide: Välj rätt vandringsskor

Det kan vara svårt att välja skor inför en vandring, men vi vet vilka kängor och skor som passar när. Här är skoguiden för dig som ska ut på tur!

24 aug 2019
Äventyr & wellness
vandring_2_2017

3 tips inför vandringsturen

Ska du ut och vandra i sommar? Då vill du inte missa de här tre tipsen.

15 aug 2019
Äventyr & wellness
Yoga

Test! Hitta rätt yogaform för dig

Lugnt eller högt tempo? I ett och samma flow eller rörelse för rörelse? Med hundratals olika yogaformer kan det vara svårt att veta vilken som egentligen passar dig bäst. Ta hjälp av vårt test för att hitta rätt!

05 aug 2019
Äventyr & wellness
Salomon outdoor outfit

Test! Den ultimata outdoor-looken från Salomon

Träningsfantasterna och tvillingarna Ida och Elin Kjos förespråkar ett aktivt liv där naturen finns nära till hands. De har vandrat i Salomons populära outdoor-kläder. Så bra är dem!

02 jul 2019
Äventyr & wellness