Header

Test: Friluftsbyxor för dam och herr

Behöver du en slitstark och bekväm friluftsbyxa för allt från altanbygge till promenad och svampplockning i skogen? Då har du kommit helt rätt!

Beroende på vad du ska göra i din nya friluftsbyxa ställs olika krav. Här har våra testare provat tre par byxor för honom och henne – en stretchig modell, en slitstark och den gyllene medelvägen. Se vad de tycker om friluftsbyxorna från Haglöfs, Dobsom och Scandi Nomad.

SHOPPA DIREKT:

Test: Friluftsbyxor (dam)

Psst! Scrolla ned för att se herrmodellerna...

,

Friluftsbyxor

Finns i färgen: .

Passar till: svampplockning, promenader och korta skogsäventyr.

Testarna tycker:

Det här är testets överlägset mest stretchiga friluftsbyxa. Det gör den suverän för dig som prioriterar komforten när du är ute och promenerar. 

– Största fördelen? Stretchen, helt klart! Här kan jag squata djupt för att nå svamparna i skogen, utan att spräcka sömmarna, säger en testare och fortsätter:

– Nackdelen? Att de inte har några förstärkningar. Sätter du dig ned i blöt skog blir även du blöt.

Dobsom har sattsat alla mynt på att skapa en så bekväm upplevelse som möjligt, men alla testare är rörande eniga om att du inte bör slå dig ned på bar mark. Det mjuka materialet är varken särskilt vattentåligt eller slitstarkt. 

– Jag skulle inte ha den här modellen om du ska ut och fixa i trädgården eller bygga altan. Det finns stor risk för att du gör hål i materialet, anser en testare, som snabbt får medhåll.

– Ja och det finns inte heller tillräckligt med fickor för att du ska kunna gå runt med skruv, tumstock och annat du behöver när du gör lite grövre grejer utomhus.

Nej, de här byxorna kommer främst att användas under hundpromenader och korta skogsutflykter. För dessa ändamål är de däremot perfekta.

– Designen är väldigt stilren, nästan lite som ett par kostymbyxor. Jag hade lätt kunnat knata in på ICA i dem utan att skämmas, säger en i panelen.

Sist men inte minst menar testarna att passformen är något tightare över rumpa och höfter, men blir ledigare vid vader och anklar. Till storleken sett drar de åt det mindre hållet, men är långt ifrån små. Köp din vanliga storlek.

,

haglöfs dam

Finns i färgerna:  och .

Passar till: promenader, svampplockning, dagsvandring och till viss del grövre göra.

Testarna tycker:

– Det här är helt klart mina favoriter i testet! utbrister en testare med det samma.

Friluftsbyxorna från Haglöfs är konstruerade i ett rakt snitt, samt är stilrent designade med grå förstärkningar på svart botten. I midjan sitter resårer som gör att du slipper skärp – kan det bli bättre, undrar vår testpanel?

– Jag som är rätt kurvig brukar alltid ha problem med midjorna på friuftsbyxor. De brukar aldrig sitta tillräckligt bra, och då behöver jag dra åt med ett skärp tills det blir skrynklor, berättar en testare och fortsätter:

– Det slipper jag här. Skärpet kan jag faktiskt lämna hemma. Stort plus!

Materialet i byxorna är till stor del väldigt stretchigt, men på framsidorna är de trots allt förstärkta. Det gör dem mjuka och rörliga, men tillför även viss slitstyrka. Du kan enkelt gå ned på knä i skogen för att plocka upp svamp, utan att oroa dig för att bli överdrivet blöt. 

– Jag har svårt att se hur jag skulle kunna ta hål på framsidan av de här byxorna. Det gör att jag slipper vara överdrivet rädd om dem i trädgården, säger en testare.

Det är synd att byxorna inte är förstärkta på rumpan – då hade du även kunnat sätta dig ned för att äta din matsäck ute i skogen, utan att behöva vara alltför nogrann med vart du sätter dig.

– Det bästa med den här modellen är ändå att jag kan känna mig aningen uppklädd, trots att jag använder dem till grovgörat. Jag skulle säga att de är en perfekt kombination av snyggt och funktionellt.

,

scandi nomad dam

Finns i färgerna: , , , ,  och 

Passar till: allt från altanbygge till att klippa ned rosbusken!

Testarna tycker: 

Wow, okej. Det är långt ifrån lätt att få på sig de här byxorna. Materialet som täcker både framsida och baksida ben är så grovt att du kan slinta med en såg och ändå inte tränga igenom (testa inte det hemma). 

– Kluriga att få på, men efter det växer dem verkligen i mina ögon, konstaterar en i testpanelen.

Byxorna från Scandi Nomad är långt ifrån stretchiga och lämpar sig faktiskt ganska illa för promenader i terräng – ska du göra ett knäuppdrag för att komma upp på en sten får du ta i ordentligt. Det här är däremot de perfekta brallorna för tuffare sysslor, inte bara för att de tål mycket.

– Yes, äntligen! Det här är ett par riktiga fickor. Det värsta som finns när du stoppar ned tumstocken i fickan är att den sitter för högt, säger en testare och fortsätter:

– När du sedan tar ett steg kör du in den rätt i ljumsken! Det slipper du här. Fickorna sitter på perfekt höjd på låren, och har dessutom dragkedjor.

Testpanelen vill dock lyfta ett varningens finger. Adventure Pro Pant är väldigt små i storlek och eftersom de dessutom inte är speciellt stretchiga kan det bli kämpigt för dig som ligger mellan två storlekar. Satsa på den större!

– Förutom det har de många smarta detaljer. Bland annat finns hyskor längst ned som du kan haka fast i snörningen på skorna, ventilationsfickor på låren samt en stor, bred resår i midjan och muddar i bensluten som går att dra åt! 

Snyggt där, Scandi Nomad!

Test: Friluftsbyxor (herr)

,

Friluftsbyxor

Finns i färgen: .

Passar till: svampplockning, vandring och hundpromenader.

Testarna tycker:

Testpanelen står länge framför spegeln och begrundar det de ser – är de här fritidsbyxorna extremt snygga eller egentligen ganska fula? Det slutar med delade åsikter.

– Jag säger att de är väldigt snygga! Enkla, enfärgade och inget tricks och jocks i form av färgglada detaljer. Vad kan var fel med det? undrar en testare, medan en annan är mer kritisk:

– Det är passformen som inte övertygar mig. På lår och rumpa sitter de slimmat, medan de svänger ut vid vader och anklar i något som nästan ser ut som en boot-cut. Nja, säger jag!

Förutom oenigheten kring designen får Moss Pant från Dobsom fina betyg. Precis som testets damer upptäcker även herrarna hur otroligt mjukt och stretchigt materialet är.

– Jag hade nästan kunnat gå ut och springa i de här byxorna – nej, jag skojar inte! skrattar en testare.

De är med andra ord perfekta för alla aktiviteter där du vill känna dig fullt rörlig. Däremot gör de sig aningen sämre för allt där slitaget kan bli stort.

– Materialet imponerar inte på mig. Tänk att såga en planka med de här på. Sågspånen kommer synas som mjäll på en svart t-shirt, och river jag mig på typ en buske känns det som att tyget kan ge vika, säger en testare, men mjukar snart.

– Det sagt så kommer jag ändå använda de här flitigt på promenader med hunden, eller i skogen. De är perfekta för de tillfällen då du vill vara mindre ömtålig än i jeans, men snyggare än i arbetsbyxor.

,

haglöfs dam

Finns i färgerna: ,  och 

Passar till: promenad, dagsvandring och trädgårdsarbete.

Testarna tycker: 

– Haglöfs, nu snackar vi! utbrister en märkesfixerad testare, som snart får rätt för sin entusiasm.

Friluftsbyxorna från Haglöfs håller måttet på alla sätt. De har grova förstärkningar som gör dem tåliga nog för att ta sig an att äntligen ta ned den där fula tujahäcken, men också stretchiga nog att röra sig i.

– Finns de här i fler färger? Jag kommer nog att använda dem flitigt, säger en i testpanelen.

Precis som damtestarna konstaterar herrarna att designen på alla vis faller i smaken. Dessutom är passformen snygg och klädsam, med det raka snittet. Även storleken uppfyller i stort sett vad den lovar.

– Kanske att de är något korta i benen för mig. Hade jag valt en storlek mindre hade jag blottat hela mönstret på mina Happy Socks, säger en testare som är en bra bit över medellängd.

En annan, altanfokuserad testare, är inte riktigt lika snabb att lyfta byxorna till skyarna.

– Okej, nu är jag petig. Men av erfarenhet kan jag säga att fickorna är lite för små och få. I fickorna på höfterna kan du lägga småskruvar, möjligen en penna, men det är den enda fickan på låret som faktiskt rymmer stora saker. Det hade varit bra med en till rymlig ficka om du ska gå i trädgården.

Förutom sådana bagateller får byxorna bra betyg för allt från komfort till ventilationsförmåga. I midjan sitter två resårer som gör att du kan lämna skärpet hemma och längst ned kan passform anpassas med kardborreband.

– Ett grymt val för promenad så väl i stan som i naturen. Jag gillar de skarpt!

,

scandi nomad herr

Finns i färgerna: , , ,  och .

Passar till: grovgöra i trädgården.

Testarna tycker:

Det här är ett par riktiga pansarbyxor! Även hantverkarna i panelen imponeras av materialets tjocklek.

– Jag slant en gång med min borr och gjorde hål i den friluftsbyxa jag hade då – och i huden på benet. Hade jag haft de här byxorna på mig är jag säker på att det inte gått.

Riktiga hantverkarbyxor är de förstås inte, även om de kommer klart närmast i testet. Fickorna på låren får stora tummar upp av panelen, liksom lufthålen som går att öppna längs med benen. När det däremot kommer till designen är panelens åsikter delade, så som smaken (och baken) traditionellt är.

– Hm, jag trivs inte riktigt i camo-mönstret. Matchat till mitt skägg får byxorna mig att känna mig lite väl "amerikansk söder". Det är bara en röd keps som fattas.

Andra testare är desto mer förtjusta.

– Nej, snyggt tycker jag! Jag gillar att de inte bara är svarta och grå som resten är. Kul att Scandi Nomad vågar bryta mönstret, med mönster.

För den som inte är ett fan av just camo finns Adventure Pro Pant även i en uppsjö andra färger. Det är bara att hitta din favorit, och köpa den storlek du brukar.

– De är normalstora och lagom vida, varken mer eller mindre, säger en testare.

Liksom dampenelen upptäcker även herrarna fördelarna som byxorna medför i form av smarta funktioner. Bland annat hyskan som går att haka fast i snörningen på skorna får beröm, tillsammans med resåren i midjan som gör skärp onödigt.

SE MER:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Header
Äventyr & wellness

Test: Friluftsbyxor för dam och herr

27 aug 2020
salomon vandring natur
Äventyr & wellness

Packningslista inför vandringen

02 jul 2020
Vandringsryggsäckar header
Äventyr & wellness

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

02 jul 2020
Test tält
Äventyr & wellness

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

25 jun 2020
Hypersphere test
Äventyr & wellness

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

24 jun 2020
outline salomon
Äventyr & wellness

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

23 jun 2020
vandringssandaler header
Äventyr & wellness

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

16 jun 2020
Kajak
Äventyr & wellness

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

15 jun 2020
Josefine Nike yoga
Äventyr & wellness

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

26 may 2020
Header.jpg
Äventyr & wellness

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

06 may 2020
Vandra med familjen
Äventyr & wellness

Så enkelt får du till en vandring med barn

05 may 2020
Yoga för löpare 1
Äventyr & wellness

7 yogapositioner för löpare

29 apr 2020
golfs
Äventyr & wellness

Så behandlar du en golfarmbåge

28 apr 2020
salomon berg
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

24 apr 2020
Sportamore
Äventyr & wellness

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

23 apr 2020
Flytväst bäst i test
Äventyr & wellness

Bästa flytvästen för barn och vuxna

22 apr 2020
Salomon vaya produktbild
Äventyr & wellness

Bara för kvinnor: Vattentäta vandringsskon Vaya

14 apr 2020
Vinyasa yoga
Äventyr & wellness

Video: 30 minuter lugn yoga för hela kroppen

08 apr 2020
Herr - Header.jpg
Äventyr & wellness

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

27 mar 2020
Bergans of Norway
Äventyr & wellness

Därför är vandring säsongens familjeäventyr

26 mar 2020
Dam - Header - Dam.jpg
Äventyr & wellness

Fritidsbyxorna som är bäst i test!

25 mar 2020
ont i fötterna vid löpning
Äventyr & wellness

Ont i fötterna efter löpning? Gör så här!

10 mar 2020
Scandi nomad header mellanlager
Äventyr & wellness

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

13 feb 2020
Träna hjärtat
Äventyr & wellness

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

12 feb 2020
yogamatta casall
Äventyr & wellness

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

22 jan 2020
Yoga Nidra
Äventyr & wellness

Finn lugnet med yoga nidra

16 jan 2020
Säkerhet på berget
Äventyr & wellness

Så åker du offpist säkert

20 nov 2019
Tillpassa vandringsryggsäcken
Äventyr & wellness

Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

08 oct 2019
Hur packar jag för vandring
Äventyr & wellness

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

02 oct 2019
Skalplagg Haglöfs
Äventyr & wellness

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

02 oct 2019
Vandringstights
Äventyr & wellness

Kan jag vandra i träningstights?

30 sep 2019
Det här ska du ha med på vandring
Äventyr & wellness

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

30 sep 2019
Escape the noise
Äventyr & wellness

Känn dig fri – Escape the noise

16 sep 2019
Adidas Free Hiker
Äventyr & wellness

Test: Vattentäta vandringsskon från Adidas

13 sep 2019
vandring
Äventyr & wellness

Slipp skavsår i dina vandringskängor

07 sep 2019
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

07 sep 2019
Sovsäck guide
Äventyr & wellness

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

04 sep 2019
nacke
Äventyr & wellness

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

29 aug 2019
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

24 aug 2019
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

15 aug 2019
magazine
Header

Test: Friluftsbyxor för dam och herr

Behöver du en slitstark och bekväm friluftsbyxa för allt från altanbygge till promenad och svampplockning i skogen? Då har du kommit helt rätt!

27 aug 2020
Äventyr & wellness
salomon vandring natur

Packningslista inför vandringen

För en dagsetapp eller längre vandring – här är de ultimata packningslistorna baserat på hur länge du ska vara borta!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Vandringsryggsäckar header

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

Bjuder sommaren på nya äventyr? Vår testpanel har hajkat i säsongens vandringsryggsäckar från Salomon, Lundhags och True North. Så här tycker de om modellerna!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Test tält

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

Vad blir ditt äventyr i sommar? Vi har testat både ett tremannatält och ett fyrmannatält som enkelt packas med på inrikessemestern!

25 jun 2020
Äventyr & wellness
Hypersphere test

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

Här är massageredskapet som ger bättre massager än din partner! Vi har provat Hypersphere från Hyperice på trigger points i nedre delen av ryggen, utsidan av höften och i sätet.

24 jun 2020
Äventyr & wellness
outline salomon

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

Som en blandning mellan löparsko och vandringskänga. Lär känna walkingsskon, en favorit på promenaden!

23 jun 2020
Äventyr & wellness
vandringssandaler header

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

Ska du ut och vandra i sommar? Är fotsvett det värsta du vet? Här testar vi funktionssandaler för vandring som håller fötterna svala under sommarens heta promenader.

16 jun 2020
Äventyr & wellness
Kajak

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

Att paddla kajak är kul – och det är en konst att göra det rätt. Här får du alla tips du behöver för en lyckad tur i sommar.

15 jun 2020
Äventyr & wellness
Josefine Nike yoga

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

Ett lekfullt vinyasa yogaflöde med utmanande positioner. Hitta dig själv och din kropp med yogin Josefine Bengtssons 55 minuters yogaprogram.

26 may 2020
Äventyr & wellness
Header.jpg

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

Ut på tur, aldrig sur! Håll humöret uppe med rätt vandringsskor på fötterna. Här är 2020 års bästa modeller för dam och herr.

06 may 2020
Äventyr & wellness
Vandra med familjen

Så enkelt får du till en vandring med barn

Har du svårt att locka med barnen ut i naturen? Läs expertens bästa tips på hur du gör skogsturen till ett roligt äventyr!

05 may 2020
Äventyr & wellness
Yoga för löpare 1

7 yogapositioner för löpare

Löpning är en ganska monoton träningsform, som både sliter och bygger upp kroppen på samma kontinueliga sätt. Här är 7 yogaövningar som alla löpare bör testa.

29 apr 2020
Äventyr & wellness
golfs

Så behandlar du en golfarmbåge

Golfarmbåge är en överbelastningskada som kan orsakas av både golfspel och gymträning. Lär dig övningarna och behandlingen som lindrar symptomen.

28 apr 2020
Äventyr & wellness
salomon berg

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

Hur väljer du rätt vandringsskor som höjer din vandringsupplevelse? Ta hjälp av vår stora guide tillsammans med Salomon.

24 apr 2020
Äventyr & wellness
Sportamore

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

Sportamore: En framgångssaga som började i en mörk källarlokal. Så här gick vi från “det kommer aldrig gå” till det du ser framför dig idag – Nordens största sportbutik på nätet.

23 apr 2020
Äventyr & wellness