Vandringsryggsäckar header

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

Bjuder sommaren på nya äventyr? Vår testpanel har hajkat i säsongens vandringsryggsäckar från Salomon, Lundhags och True North. Så här tycker de om modellerna! 

För dagsvandring brukar man i regel rekommendera en vandringsryggsäck på någonstans mellan 25 och 55 liter. Vart på det spannet du ska lägga dig kan bero på flera saker – till exempel kan du behöva en stor väska om det regnar och du måste packa många ombyten, men det kan även ha att göra med om du är man eller kvinna samt valt matlådor eller stormkök. Vandringsryggsäckarna vi testat ligger någonstans mellan 25 och 34 liter. Skrolla ned för att läsa vad våra friluftiga testare tycker om dem!

GÅ DIREKT TILL:

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

  • En vandringsryggsäck får inte vara för hög. Du ska kunna luta huvudet bakåt för att spana upp mot himmelen, utan att ryggsäcken hindrar rörelsen.
  • En vandringsryggsäck får inte heller vara för låg, så att den sträcker sig över svanken och ned mot rumpan. Du ska kunna ta långa kliv utan att rumpan skaver mot väskan.
  • Ofta köper framförallt kvinnor för breda vandringsryggsäckar. Är den för bred kommer den hindra din armpendling vilket påverkar hur smidigt du kan röra dig. Testa att pendla med armarna. Du har rätt storlek om du kan röra dem fritt.
  • Bärremmen längst ned ska sitta rätt över höfterna, inte under och inte i midjan. Annars avlastar den inte som den ska.
  • Bröstremmen får inte vara för låg, så att den sitter kring bröstkorgen och stramar åt. Det påverkar andningen. Många kvinnor gillar inte heller när den sitter ovanför bysten, så att den tynger ned. Rakt över är en bra riktlinje. Tänk även på att den här remmens syfte är att hålla ihop axelbanden, så den behöver inte spännas åt särskilt mycket. 
  • Helst ska axelbanden varken sitta för brett isär eller tätt ihop. Gör dem det kan de överbelasta dina axlar, respektive skava mot halsen. Tänk att de ska sitta mellan nacke och axelns spets.
  • Generellt kan man säga att en vandringsryggsäck ska sitta och kännas som en förlängning av dig själv. Studsar den omkring eller glappar någonstans, respektive skaver eller irriterar så har du fått hem fel storlek.

Anpassningsbar vandringsryggsäck för damer


Test: ,

Antal liter: 28 med 5 extra i topplocket

Finns även... i en .

Passar: kvinnor

Sammanfattning:

Det tar en halv evighet att gå igenom alla spännen, fickor och funktioner på den här vandringsryggsäcken, trots att den är minst i testet. Den egenskapen hamnar dock på väskans stora pluskonto och är inget minus. För att vara en så pass liten vandringsryggsäck är den överraskande avancerad!

– Jag är helt övertygad om att jag skulle kunna ha den här ryggan en hel vecka och efter det fortfarande hitta fack som jag tidigare inte upptäckt! utbrister en testare.

Förutom de många och praktiska fickorna är den främsta förtjänsten att den designats för kvinnor och inte är en unisexmodell. Det gör att den passar färre, men sitter desto bättre på de den designats för.

– Det märks att den här ryggsäcken tillverkats för kvinnor, säger en testare, och fortsätter:

– Axelbanden är bredare och mjukare, och på så vis får du plats för en stor byst utan att de skär in i eller trycker ned brösten. Även bröstremmen skiljer sig eftersom den går rakt över bysten och inte strax ovanför som jag tycker den gör på andra väskor. 

Förutom en bärrem vid höfterna och en över bröstet kan du dessutom tillpassa väskan så att den sitter tight mot ryggen, samt höja och sänka bröstremmen efter önskemål. Därtill sitter den grymt vid axlarna och begränsar inte armarnas rörelser så som andra vandringsryggsäckar kan. Det är fördelen med att inte kika på unisex-modeller!

– Storlek M/L passar bra för dig som är medellång eller strax över. I övrigt vill jag ge den pluspoäng för att den är väldigt mjuk, speciellt plattan vid ryggen som brukar vara hårdare i de flesta modeller jag testat, berättar en testare.

Salomons vandringsryggsäck får utöver det plus för sin design som ser proffsig ut, men inte överdrivet sportig. 

Psst! I höstas testade vi tvillingryggsäcken Outday under en långhelg på de svenska fjällen i Åre.

Färgstark skönhet (som även finns i andra kulörer)


Test: ,

Antal liter: 30

Finns även... i fler färger: , och .

Passar: unisex. 

Sammanfattning:

En riktig budgetvänlig väska som passar de flesta och funkar för dagsturer i skogen så väl som på fjället. Den har de nödvändigaste funktionerna och sitter bra på dig som är kort till medellång.

– Jag skulle säga att den passar dem som är under 170 centimeter långa. Annars riskerar den att upplevas lite kort. Perfekt för juniorerna i familjen! 

På de testare som är över 170 centimeter tenderar väskan att glida upp och parkera i midjan, trots att höftbältet (precis som det låter) ska gå tvärs över höfterna. Även om axelbanden lossas i ett försök att rätta till det får våra långa testare inte riktigt till passformen som de vill.

– Den kan även kännas aningen hård för dig som är känslig eller ska vandra flera dagsetapper i rad. Om du är ny till vandring och inte vant dig vid hur en vandringsväska känns kan den upplevas vara i det hårdaste laget. Jag tror dock att det ger med sig med tiden! 

Färgen är klart uppseendeväckande, vilket kanske kan avskräcka vissa, men har du ett bra säkerhetstänk vet du att det inte kan skada att ha något som syns lite extra i naturen.

– Äsch, jag gillar färgen. Den sticker ut ur resten av sortimentet som annars är så tråkigt naturfärgat och enformigt! säger en testare.

I övrigt stoltserar även den här vandringsryggsäcken med flera smarta detaljer som faller testpanelen i smaken – bland annat ett snacksfack på höftbältet, plats för vattenflaskor på sidan och övriga nödvändiga fack för att du ska kunna komma åt dina grejer fort. Bra där!

Lagom stor vandringsrygga i återvunnen polyester


Test: ,

Antal liter: 34

Finns även... i en , samt i .

Passar: unisex. 

Sammanfattning:

Det första testpanelen lägger märke till är hur hårt bakstycket är, det är lite som att bära runt på ett kylskåp, men snart förstår de finessen med det hela. Den stela ryggen gör så att väskan inte sitter klistrad mot kroppen.

– Du får som ett ventilerande skydd vid ryggen, som ett litet mellanrum där svalkande luft kan krypa in, berättar en i testpanelen.

På så sätt ser vandringsryggsäcken från Lundhags till så att du aldrig blir för varm när du vandrar, ett problem som många säkert har stött på tidigare. Det gör den speciellt bra om du ska vandra i varma klimat. 

– Med tanke på hur hård ryggen är trodde jag att jag skulle känna av väskan mer, men det gör jag inte, utbrister en testare!

Den här ryggsäcken från Lundhags får med andra ord bra betyg för komforten. Återigen har de längre testarna lite problem med att få till en bekväm passform, de behöver lossa på axelbanden till max för att höftbältet ska sitta just över höften. För dig som är medellång är det desto lättare att hitta rätt. Trots att det är en unisexmodell rekommenderas den främst till kvinnor. Herrar rekommenderas att kika på den något  som har en längre rygg.

– Väskan har snacksfickor på bältet, men inga fler fickor framtill på axelbanden. På sidorna finns plats för vätska som du lätt kommer åt, berättar en i testpanelen.

Trots att ryggsäcken är så pass hård vill testpanelen ändå säga att rörelsefriheten är 10 av 10. Eftersom den inte sitter helt tight på kroppen får du en hög frihetskänsla. 

– Designen på den här väskan känns hard core. Jag gillar den. Man känner sig proffsig, även om den bara är för en dagsetapp.

I övrigt får väskan pluspoäng för att den är tillverkad av 100% återvunnen polyester – inte alls illa!

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

salomon vandring natur
Äventyr & wellness

Packningslista inför vandringen

02 jul 2020
Vandringsryggsäckar header
Äventyr & wellness

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

02 jul 2020
Test tält
Äventyr & wellness

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

25 jun 2020
Hypersphere test
Äventyr & wellness

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

24 jun 2020
outline salomon
Äventyr & wellness

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

23 jun 2020
vandringssandaler header
Äventyr & wellness

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

16 jun 2020
Kajak
Äventyr & wellness

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

15 jun 2020
Josefine Nike yoga
Äventyr & wellness

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

26 may 2020
Header.jpg
Äventyr & wellness

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

06 may 2020
Vandra med familjen
Äventyr & wellness

Så enkelt får du till en vandring med barn

05 may 2020
Yoga för löpare 1
Äventyr & wellness

7 yogapositioner för löpare

29 apr 2020
golfs
Äventyr & wellness

Så behandlar du en golfarmbåge

28 apr 2020
salomon berg
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

24 apr 2020
Sportamore
Äventyr & wellness

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

23 apr 2020
Flytväst bäst i test
Äventyr & wellness

Bästa flytvästen för barn och vuxna

22 apr 2020
Salomon vaya produktbild
Äventyr & wellness

Bara för kvinnor: Vattentäta vandringsskon Vaya

14 apr 2020
Vinyasa yoga
Äventyr & wellness

Video: 30 minuter lugn yoga för hela kroppen

08 apr 2020
Herr - Header.jpg
Äventyr & wellness

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

27 mar 2020
Bergans of Norway
Äventyr & wellness

Därför är vandring säsongens familjeäventyr

26 mar 2020
Dam - Header - Dam.jpg
Äventyr & wellness

Fritidsbyxorna som är bäst i test!

25 mar 2020
ont i fötterna vid löpning
Äventyr & wellness

Ont i fötterna efter löpning? Gör så här!

10 mar 2020
Scandi nomad header mellanlager
Äventyr & wellness

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

13 feb 2020
Träna hjärtat
Äventyr & wellness

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

12 feb 2020
yogamatta casall
Äventyr & wellness

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

22 jan 2020
Yoga Nidra
Äventyr & wellness

Finn lugnet med yoga nidra

16 jan 2020
Säkerhet på berget
Äventyr & wellness

Så åker du offpist säkert

20 nov 2019
Tillpassa vandringsryggsäcken
Äventyr & wellness

Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

08 oct 2019
Hur packar jag för vandring
Äventyr & wellness

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

02 oct 2019
Skalplagg Haglöfs
Äventyr & wellness

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

02 oct 2019
Vandringstights
Äventyr & wellness

Kan jag vandra i träningstights?

30 sep 2019
Det här ska du ha med på vandring
Äventyr & wellness

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

30 sep 2019
Escape the noise
Äventyr & wellness

Känn dig fri – Escape the noise

16 sep 2019
Adidas Free Hiker
Äventyr & wellness

Test: Vattentäta vandringsskon från Adidas

13 sep 2019
vandring
Äventyr & wellness

Slipp skavsår i dina vandringskängor

07 sep 2019
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

07 sep 2019
Sovsäck guide
Äventyr & wellness

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

04 sep 2019
nacke
Äventyr & wellness

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

29 aug 2019
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

24 aug 2019
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

15 aug 2019
Yoga
Äventyr & wellness

Test! Hitta rätt yogaform för dig

05 aug 2019
magazine
salomon vandring natur

Packningslista inför vandringen

För en dagsetapp eller längre vandring – här är de ultimata packningslistorna baserat på hur länge du ska vara borta!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Vandringsryggsäckar header

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

Bjuder sommaren på nya äventyr? Vår testpanel har hajkat i säsongens vandringsryggsäckar från Salomon, Lundhags och True North. Så här tycker de om modellerna!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Test tält

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

Vad blir ditt äventyr i sommar? Vi har testat både ett tremannatält och ett fyrmannatält som enkelt packas med på inrikessemestern!

25 jun 2020
Äventyr & wellness
Hypersphere test

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

Här är massageredskapet som ger bättre massager än din partner! Vi har provat Hypersphere från Hyperice på trigger points i nedre delen av ryggen, utsidan av höften och i sätet.

24 jun 2020
Äventyr & wellness
outline salomon

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

Som en blandning mellan löparsko och vandringskänga. Lär känna walkingsskon, en favorit på promenaden!

23 jun 2020
Äventyr & wellness
vandringssandaler header

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

Ska du ut och vandra i sommar? Är fotsvett det värsta du vet? Här testar vi funktionssandaler för vandring som håller fötterna svala under sommarens heta promenader.

16 jun 2020
Äventyr & wellness
Kajak

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

Att paddla kajak är kul – och det är en konst att göra det rätt. Här får du alla tips du behöver för en lyckad tur i sommar.

15 jun 2020
Äventyr & wellness
Josefine Nike yoga

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

Ett lekfullt vinyasa yogaflöde med utmanande positioner. Hitta dig själv och din kropp med yogin Josefine Bengtssons 55 minuters yogaprogram.

26 may 2020
Äventyr & wellness
Header.jpg

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

Ut på tur, aldrig sur! Håll humöret uppe med rätt vandringsskor på fötterna. Här är 2020 års bästa modeller för dam och herr.

06 may 2020
Äventyr & wellness
Vandra med familjen

Så enkelt får du till en vandring med barn

Har du svårt att locka med barnen ut i naturen? Läs expertens bästa tips på hur du gör skogsturen till ett roligt äventyr!

05 may 2020
Äventyr & wellness
Yoga för löpare 1

7 yogapositioner för löpare

Löpning är en ganska monoton träningsform, som både sliter och bygger upp kroppen på samma kontinueliga sätt. Här är 7 yogaövningar som alla löpare bör testa.

29 apr 2020
Äventyr & wellness
golfs

Så behandlar du en golfarmbåge

Golfarmbåge är en överbelastningskada som kan orsakas av både golfspel och gymträning. Lär dig övningarna och behandlingen som lindrar symptomen.

28 apr 2020
Äventyr & wellness
salomon berg

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

Hur väljer du rätt vandringsskor som höjer din vandringsupplevelse? Ta hjälp av vår stora guide tillsammans med Salomon.

24 apr 2020
Äventyr & wellness
Sportamore

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

Sportamore: En framgångssaga som började i en mörk källarlokal. Så här gick vi från “det kommer aldrig gå” till det du ser framför dig idag – Nordens största sportbutik på nätet.

23 apr 2020
Äventyr & wellness
Flytväst bäst i test

Bästa flytvästen för barn och vuxna

Vilken flytväst är bäst i test? Vad står beteckningen 100N för? Vår stora flytvästguide hjälper dig att hitta rätt flythjälp till både vuxna och barn.

22 apr 2020
Äventyr & wellness