Herr - Header.jpg

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

Ladda inför årets dagsvandring eller längre äventyr. Här är fritidsbyxorna för herr som är bäst i test. 

En byxa med många användningsområden. Förutom att de här fritidsbyxorna känns självklara på vandringsturen passar de även för hemmabruk, trädgårdsfix och outdooräventyr. Läs vad vår manliga testpanel tycker om våra populäraste modeller för vår och sommar 2020.  

Redo för shopping? 

TEST AV: 

Herr - SCANDI NOMAD Adventure Pro Pant.jpg

Finns i färgerna: 

Passar till: Allt från vandring till tufft trädgårdsarbete eller jobb med båten innan sjösättning. Slitstyrkan i den här modellen går inte av för hackor.

Det bästa med byxorna: Tuff design, tuffa material.

Sammanfattning: Det första testpanelen noterar är hur grovt materialet är i de här fritidsbyxorna. Det ska mycket till innan något ska kunna åstadkomma skada på de förstärka partierna på byxbenen.

– Med tanke på hur grova de är förväntade jag mig nästan att de skulle vara osköna. Det är de inte alls, säger en uppskattande testare.

Det sagt så är de av det stelare slaget över låren, men materialet vid grenen och höfterna är av stretchtyg. Det här är du köper främst för grovgöran i trädgården, men de funkar även för lätt vandring.

– De får plus för att de är stretchiga på de viktigaste ställena, där de också ventilerar bra.

Ett annat plus är att passformen går att justera längst ned, om till exempel vinden skulle tillta. På så vis kan ingen sval bris krypa in innanför bensluten och ett värmande luftlager kan bildas.

– Det är dragkedjor på alla fickor, vilket är grymt. Då trillar inget ut!

TEST AV: 

Herr - SCANDI NOMAD Adventure Zip Off Pants.jpg

Finns i färgen: 

Passar till: Vandring på sommar, höst och vår, samt arbete i trädgård eller liknande.

Det bästa med byxorna: Funktionaliteten, då de går att göra om till shorts.

Sammanfattning: Det första som testpanelen anmärker på är att Adventure Zip Off Pants är true to size, men sitter tightare än vad ovan modell gör. Du får därför en något mindre boxig siluett i det här paret.

– Nej, men det är ju sådana här som går att göra om till shorts, utbrister en testare när han lägger märke till dragkedjan vid knäna.

Att du enkelt kan förvandla de här från byxor till shorts är ett stort plus. På så vis blir du mindre känslig för väderomslag, samt kan vandra längre in på kvällskvisten, utan att behöva svida om från ett par shorts till ett par byxor.

– De känns också väldigt slitstarka, jag tror inte att mycket kan förstöra tyget, berättar en annan testare.

En ytterligare fördel som framhålls som mycket positiv är fickorna på fritidsbyxorna. De har två större fickor på framsida lår, samt bakfickor och de vanliga standardfickorna på framsida höft. Super!

TEST AV: 

Herr - Hagl├Âfs Rugged Flex Pant.jpg

Finns i färgerna: 

Passar till: Vandring och promenader, tack vare att de både är snygga och sköna.

Det bästa med byxorna: Komforten är på topp, på grund av stretchmaterial vid grenen och knäna.

Sammanfattning: Först och främst, gå upp en storlek från den du normalt har. Annars finns viss risk för att de här kommer sitta som tights. Förutsatt att du hittar rätt storlek är de däremot ett toppenval.

– När jag väl hittar rätt storlek är de extremt sköna, tack vare det flexibla tyget, anmärker en testare.

I övrigt har de här vandringsbyxorna bra ventilationsförmåga, och är svala och sköna. Det gör att de går att anpassa för vandring i både kyligare och varmare omständigheter. Precis som skaljacka kan du med fördel bära ett och två underställ under byxorna för att hålla värmen i kyligare temperaturer. En annan fördel är att ytbehandlingen är helt fri från flourcarboner, vilket gör dem mer miljövänliga än vissa andra alternativ.

– Enda minuset är att de inte är så tåliga. Jag skulle inte vilja jobba i trädgården med dem, däremot vandra (vilket är just den anledningen till att du köper dem)!

Längst ned på byxbenet går passformen i de här byxorna att anpassa, vilket testpanelen gillar. I stort är det komforten som gör helhetsbetyget för de här fritidsbyxorna, men också designen är ett plus.

– De är snyggare än de grövre vandringsbyxorna. Här får du en mer dressad känsla, avslutar en testare.

TEST AV: 

Herr - Lundhags Makke Pant.jpg

Finns i färgerna: 

Passar till: Trekking, lätt vandring och promenader.

Det bästa med byxorna: Materialet. Makke Pant är tillverkade av ekologiskt bomull och återvunnen polyester!

Sammanfattning: Först och främst ska sägas att precis som synes på modellen är det här en minst lika tight modell som den ovan. De sitter betydligt tightare än vad produktbilden vittnar om. 

– Jag skulle säga att vill du inte att de ska sitta tight så bör du gå upp en storlek mot vad du normalt har, konstaterar en i testpanelen.

En enorm fördel med är att det längst ned på byxbenet finns en dragkedja som gör att du kan öppna upp längs med hela vaden. Vandring på varma sommardagar är med andra ord en bagatell!

– De är definitivt tillräckligt varma för höst eller tidig vår, men med tanke på ventilationsmöjligheterna ser jag inga problem med att vandra på sommaren heller.

I övrigt är vandringsbyxorna från Lundhags sköna, men har en ganska låg gren. 

– Jag vill sist, men inte minst berömma förstärkningarna längst ned, som gör att de klarar av snårig terräng, avslutar en positiv testare.

TEST AV: 

Herr - Dobsom Moss Pants.jpg

Finns i färgen: 

Passar till: Vandring och promenader.

Det bästa med byxorna: Designen. Vid en första anblick hade de kunnat vara kostymbyxor!

Sammanfattning: Även om designen är det testpanelen först faller för så är de här byxorna dessutom testets stora vinnare vad gäller komforten. Testpanelen delar nästan direkt ut en 9:a i betyg, av 10 möjliga.

– Oj, det här var oväntat. De känns inte alls som de andra byxorna i testet utan är mycket mjukare och skönare.

Nackdelen med är att de saknar förstärkningar. Därför vill du ogärna sitta ned på knä eller rumpan. Risken finns för slitage och att du blir blöt.

– Byxorna har en dragsko längst ned vid bensluten som gör att du kan dra åt passformen. På så vis sitter de lite mer som vandringsbyxor brukar göra. Om inte blir de mer raka i modellen.

Ja, så till designen, som är en av de saker som överrumlar testpanelen.

– De ser ut som kostymbyxor, nästan. Typ ett par väldigt sköna kostymbyxor.

De här vandringsbyxorna har som sagt en extremt hög komfort och passar allt från längre vandringar till chill hemma eller en inte alltför uppklädd dag på stan. Då de också får goda betyg för ventilationsförmågan blir helhetsbetyget även högt.

TEST AV: 

Herr - Peak Performance Light Softshell Pants.jpg

Finns i färgerna: 

Passar till: Allt från vandring och promenader till bergsklättring.

Det bästa med byxorna: Flexibiliteten. Det här är ett par softshellbyxor som är i princip mjuka nog att ha på gymmet när du kör benböj och utfallssteg (även om det inte är det de är till för).

Sammanfattning: För att göra det enkelt för dig kan vi säga så här: inte ens i ett par yogabyxor hade du kunnat för större rörelsefrihet. De här från Peak Performance kommer garanterat inte göra dig missnöjd på vandringsleden.

– De sitter tight, men är väldigt flexibla, så det är inget större problem, säger en testare.

I övrigt är de true to size och har en normalhög gren och midja. De är inte heller särskilt varma, utan lämpar sig fint för sen vår, tidig höst eller sommar. Den enda riktiga nackdelen är att de inte är så slitstarka. Ska du ta dig genom ett buskade eller jobba i trädgården kanske du bör välja en grövre modell.

– Om du vill vara friluftig till vardags så är det här rätt val. De är väldigt snygga för att vara vandringsbyxor, berättar en i testpanelen och en annan tillägger:

– En detalj jag gillar är gylfen och knäppningen. Det finns en extra hyska som gör att gylfen inte åker ned. Annars kan de lätt bli så att när du hukar i byxor med så här mycket stretch så knäpps de upp.

Det är verkligen svårt att bli besviken på Peak Performance, speciellt när de här vandringsbyxor är tillräckligt mjuka, sköna och flexibla för att du ska kunna gå ned i det allra djupaste av benböj. Det sagt så bör du kanske spara energin, beroende på hur långt du ska vandra! Välj den här modellen när du ska iväg på den långa färden. 

Ta hand om dina vandringskläder:

Tro det eller ej, men trots att du är ute i friska luften finns mycket som kan täppa igen porerna i dina vattenresistenta vandringsbyxor och jackor – smuts och hudavlagringar, bland annat! Därför kan det vara en god idé att då och då fräscha upp impregneringen i plagget. Det kan du göra på två sätt: antingen genom en sprej eller genom särskilda tvättmedel från .

  1.  – du sprejar på impregneringen och hänger sedan ut plagget för att det ska torka. OrganoTex är ett svenskt varumärke, som jobbar helt utan PFC i sina impregneringsmedel.
  2.  – i stället för att spreja på impregneringen kan du hälla i det i maskinen. Tvätta som vanligt med det här biologisk nedbrytbara impregneringsmedlet och vipps är vattentätheten återställd!
  3. Tips!  – för att få vattenresistensen i dina plagg att hålla längre kan du också tvätta dem med skonsamma tvättmedel. Det här PFC-fria tvättmedlet återaktiverar impregneringen, så att du slipper impregnera på nytt lika ofta.

SHOPPA HÄR: 

LÄS MER: 

 Tillbaka

News Feed

Header
Äventyr & wellness

Test: Friluftsbyxor för dam och herr

27 aug 2020
salomon vandring natur
Äventyr & wellness

Packningslista inför vandringen

02 jul 2020
Vandringsryggsäckar header
Äventyr & wellness

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

02 jul 2020
Test tält
Äventyr & wellness

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

25 jun 2020
Hypersphere test
Äventyr & wellness

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

24 jun 2020
outline salomon
Äventyr & wellness

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

23 jun 2020
vandringssandaler header
Äventyr & wellness

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

16 jun 2020
Kajak
Äventyr & wellness

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

15 jun 2020
Josefine Nike yoga
Äventyr & wellness

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

26 may 2020
Header.jpg
Äventyr & wellness

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

06 may 2020
Vandra med familjen
Äventyr & wellness

Så enkelt får du till en vandring med barn

05 may 2020
Yoga för löpare 1
Äventyr & wellness

7 yogapositioner för löpare

29 apr 2020
golfs
Äventyr & wellness

Så behandlar du en golfarmbåge

28 apr 2020
salomon berg
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

24 apr 2020
Sportamore
Äventyr & wellness

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

23 apr 2020
Flytväst bäst i test
Äventyr & wellness

Bästa flytvästen för barn och vuxna

22 apr 2020
Salomon vaya produktbild
Äventyr & wellness

Bara för kvinnor: Vattentäta vandringsskon Vaya

14 apr 2020
Vinyasa yoga
Äventyr & wellness

Video: 30 minuter lugn yoga för hela kroppen

08 apr 2020
Herr - Header.jpg
Äventyr & wellness

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

27 mar 2020
Bergans of Norway
Äventyr & wellness

Därför är vandring säsongens familjeäventyr

26 mar 2020
Dam - Header - Dam.jpg
Äventyr & wellness

Fritidsbyxorna som är bäst i test!

25 mar 2020
ont i fötterna vid löpning
Äventyr & wellness

Ont i fötterna efter löpning? Gör så här!

10 mar 2020
Scandi nomad header mellanlager
Äventyr & wellness

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

13 feb 2020
Träna hjärtat
Äventyr & wellness

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

12 feb 2020
yogamatta casall
Äventyr & wellness

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

22 jan 2020
Yoga Nidra
Äventyr & wellness

Finn lugnet med yoga nidra

16 jan 2020
Säkerhet på berget
Äventyr & wellness

Så åker du offpist säkert

20 nov 2019
Tillpassa vandringsryggsäcken
Äventyr & wellness

Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

08 oct 2019
Hur packar jag för vandring
Äventyr & wellness

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

02 oct 2019
Skalplagg Haglöfs
Äventyr & wellness

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

02 oct 2019
Vandringstights
Äventyr & wellness

Kan jag vandra i träningstights?

30 sep 2019
Det här ska du ha med på vandring
Äventyr & wellness

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

30 sep 2019
Escape the noise
Äventyr & wellness

Känn dig fri – Escape the noise

16 sep 2019
Adidas Free Hiker
Äventyr & wellness

Test: Vattentäta vandringsskon från Adidas

13 sep 2019
vandring
Äventyr & wellness

Slipp skavsår i dina vandringskängor

07 sep 2019
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

07 sep 2019
Sovsäck guide
Äventyr & wellness

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

04 sep 2019
nacke
Äventyr & wellness

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

29 aug 2019
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

24 aug 2019
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

15 aug 2019
magazine
Header

Test: Friluftsbyxor för dam och herr

Behöver du en slitstark och bekväm friluftsbyxa för allt från altanbygge till promenad och svampplockning i skogen? Då har du kommit helt rätt!

27 aug 2020
Äventyr & wellness
salomon vandring natur

Packningslista inför vandringen

För en dagsetapp eller längre vandring – här är de ultimata packningslistorna baserat på hur länge du ska vara borta!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Vandringsryggsäckar header

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

Bjuder sommaren på nya äventyr? Vår testpanel har hajkat i säsongens vandringsryggsäckar från Salomon, Lundhags och True North. Så här tycker de om modellerna!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Test tält

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

Vad blir ditt äventyr i sommar? Vi har testat både ett tremannatält och ett fyrmannatält som enkelt packas med på inrikessemestern!

25 jun 2020
Äventyr & wellness
Hypersphere test

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

Här är massageredskapet som ger bättre massager än din partner! Vi har provat Hypersphere från Hyperice på trigger points i nedre delen av ryggen, utsidan av höften och i sätet.

24 jun 2020
Äventyr & wellness
outline salomon

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

Som en blandning mellan löparsko och vandringskänga. Lär känna walkingsskon, en favorit på promenaden!

23 jun 2020
Äventyr & wellness
vandringssandaler header

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

Ska du ut och vandra i sommar? Är fotsvett det värsta du vet? Här testar vi funktionssandaler för vandring som håller fötterna svala under sommarens heta promenader.

16 jun 2020
Äventyr & wellness
Kajak

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

Att paddla kajak är kul – och det är en konst att göra det rätt. Här får du alla tips du behöver för en lyckad tur i sommar.

15 jun 2020
Äventyr & wellness
Josefine Nike yoga

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

Ett lekfullt vinyasa yogaflöde med utmanande positioner. Hitta dig själv och din kropp med yogin Josefine Bengtssons 55 minuters yogaprogram.

26 may 2020
Äventyr & wellness
Header.jpg

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

Ut på tur, aldrig sur! Håll humöret uppe med rätt vandringsskor på fötterna. Här är 2020 års bästa modeller för dam och herr.

06 may 2020
Äventyr & wellness
Vandra med familjen

Så enkelt får du till en vandring med barn

Har du svårt att locka med barnen ut i naturen? Läs expertens bästa tips på hur du gör skogsturen till ett roligt äventyr!

05 may 2020
Äventyr & wellness
Yoga för löpare 1

7 yogapositioner för löpare

Löpning är en ganska monoton träningsform, som både sliter och bygger upp kroppen på samma kontinueliga sätt. Här är 7 yogaövningar som alla löpare bör testa.

29 apr 2020
Äventyr & wellness
golfs

Så behandlar du en golfarmbåge

Golfarmbåge är en överbelastningskada som kan orsakas av både golfspel och gymträning. Lär dig övningarna och behandlingen som lindrar symptomen.

28 apr 2020
Äventyr & wellness
salomon berg

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

Hur väljer du rätt vandringsskor som höjer din vandringsupplevelse? Ta hjälp av vår stora guide tillsammans med Salomon.

24 apr 2020
Äventyr & wellness
Sportamore

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

Sportamore: En framgångssaga som började i en mörk källarlokal. Så här gick vi från “det kommer aldrig gå” till det du ser framför dig idag – Nordens största sportbutik på nätet.

23 apr 2020
Äventyr & wellness