vandringssandaler header

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

Ska du ut och vandra i sommar? Är fotsvett det värsta du vet? Här testar vi funktionssandaler för vandring som håller fötterna svala under sommarens långa promenader.

Vandring är härligt, men alla som vandrat på sommaren vet att tjugo minuter in blir du plastblöt om fötterna. I ett par vandringssandaler är dina fötter både bekväma och svala, till skillnad från om du vandrat i vanliga hikingskor.

SHOPPA DIREKT: och

Vandringssandaler för damer

Psst! Scrolla ned för att hitta sandaler för honom.

Ecco off-road

Test: ,

Finns även i färgerna: , ,  och 

Det bästa med sandalen: Pålitligheten – den är stabil, bekväm och ser ut precis som en sandal från Ecco förväntas göra.

Sammanfattning: Du vet alla de där semesterbilderna din mamma och pappa har på sig själv från när de var unga? Förmodligen såg sandalerna de hade på sig ut exakt som Offroad från Ecco. Ovandelen är sandfärgad och redo för allt från ökenvandring och sandstränder till en sommar i skandinavisk fjäll eller skärgård. Trots starka "tysk turist"-vibbar är testpanelen riktigt nöjd.

– Passformen går att justera på flera ställen och den sitter därför perfekt. Det finns också små upphöjningar i innersulan som liksom gjuter fast foten, samt att de är upphöjda för hålfoten. Det är toppen när du ska gå långt och fotlederna tröttnar, säger en testare och en annan tar vid:

– Jag gillar även yttersulan. Mönstret är grovt och när jag går i lätt terräng märker jag knappt någon skillnad mellan de här och mina vanliga vandringsskor.

Förutom en klockren passform är den största fördelen med de här sandalerna komforten. Spännena bakom hälen och ovanpå foten är hårda och styva för att foten ska sitta på plats, men på insidan av dem finns ett mjukt syntettyg. Det gör att spännena knappt känns av på foten. 

– Hittar bara en nackdel och det är att det mjuka tyget på insidan kan tänkas suga upp en del fukt, som svett eller om du går där det är blött.

I övrigt är Offroad-sandalen från Ecco aningen mindre i storlek än normalt. Ta den större storleken om du velar mellan två.

salomon speedcross sandal

Test:

Finns även i färgen: 

Det bästa med sandalen: Greppet, utan tvekan!

Sammanfattning: Ska du fjällvandra i en sandal bör det vara den här modellen, tycker testarna. Vandringssandalen med samma namn som Salomons populära trailsko är försedd med extra allt.

– Okej, wow, skrattar en testare så fort skon packas upp ur kartongen.

Greppet på Salomon Speedcross Sandal är grovt som på en riktig hikingsko. Testpanelen kan inte se hur det skulle kunna vara någon skillnad. Sulan är också uppbyggd längs kanterna, för att skydda tårna mot stenar och annat du kan råka sparka till på leden.

– Sulan är även anatomisk så till vida att det finns en uppbyggnad för hålfoten. Passformen går att justera på flera ställen vilket är grymt. 

Vid hålfoten och på utsidan av foten täcks dessutom de ytor där stenar gärna letar sig in. På så vis slipper du trampa på vassa stenar som tagit sig in mellan sandal och fot.

– Dämpningen är grym! Den är mjuk oavsett underlag, men samtidigt väldigt stabil tack vare ovandelen som verkligen håller foten på plats.

Storleksmässigt är sandalen true to size, vilket innebär att du kan köpa den storlek du har i övriga skor. För dig som är ett tidigare Salomon-fan kan det vara bra att veta att den här sandalen kan upplevas större, då Salomon normalt är lite små i storlekarna. 

Elle backstrap

Test: ,

FInns även i färgen:

Det bästa med sandalen: Att den är förhållandevis trendig!

Sammanfattning: Designen är det första som testpanelen fastnar vid. Ovandelen på Keen-sandalen är tillverkad av grova resårband som löper över foten samt har en sula med lätt platå.

– Jo, men om jag skulle gå på stadsvandring så är det den här sandalen jag skulle välja. Den känns lite som något man skulle kunna få se en influencer posera med på Instagram, säger en testare.

Passformen kan inte justeras och den här sandalen sitter därför något sämre än de andra modellerna i testet. Testarna rekommenderar den inte för varken fjällvandring eller längre skogspromenader.

– Jag tycker kanske att resåren bakom hälen hade kunnat placerats lite högre. Den sitter liksom mitt på min häl och inte ovanför, vilket gör att det känns som att den glappar en aning.

En annan sak som testpanelen framhåller som positiv är dämpningen. Det gör att sandalen från Keen får höga betyg för både komfort och design. Mönstret på undersidan av skon är inte särskilt grovt, vilket gör att den lämpar sig för lättare terräng. Där får den å andra sidan utmärkt grepp om allt från kullersten till grusväg och asfalt. 

– Den är helt perfekt i storlek och bredd, så köp den du brukar ha!

Sist men inte minst kan tilläggas att ovandelen är delvis tillverkad av plast från återvunna PET-flaskor. Hur bra? 

District mendi

Test: ,

Finns även i färgerna:  och 

Det bästa med sandalen: Enkelheten.

Sammanfattning: En betydligt nättare vandringssandal än ovan modeller. Merell är kända för både sina trailskor och vandringskängor, men här har de satsat på minimalism i form av en tunn sula som lämpar sig bäst för stadsvandring. 

– Det här är en lite snyggare vandringssandal för när du går från turistbuss till sevärdighet, men inte så mycket längre. 

Det finns inget mönster alls på undersidan så greppet lämpar sig mest för plana underlag där det finns föga risk för att tappa fästet. Sulan är heller inte den mest fotriktiga i det här testet, men kommer med en marknat fördel – den är tunn och kan lätt packas ned för resa.

– Komforten är bra. Sandalen sitter väldigt skönt på foten och har en låg vikt. De är även extremt luftiga i kontrast till både Salomon-sandalen och Ecco-skon då ovandelen är så nätt.

Storleksmässigt är de true to size. Köp samma storlek som du köper i alla skor. Tilläggas bör också att sulan är vit, vilket är bra för dig som ska ha en sandal med dig på båten, där svarta sulor lätt kan lämna märken.

hurricane drift

Test: ,

FInns även i färgerna:  och 

Det bästa med sandalen: Hållbarheten och vikten.

Sammanfattning: Den här vandringssandalen i EVA är på alla sätt och vis mycket praktisk. Eftersom den är tillverkad helt i plast tål den vatten (och flyter) vilket är väldigt bra. 

– Det känns inte som att jag har något på mig alls. De väger liksom ingenting, konstaterar en testare, redan efter några steg.

Också det här är en minimalistisk vandringssandal, fast inte alls på samma sätt som den från Merell. Här ter sig minimalismen i form av materialvalen, då sandalen är rakt igenom tillverkad av samma sak: plast. Det ger väldigt många fördelar. Den är bland annat bekväm, har mycket dämpning samt låg vikt. Men tänk på att inte lämna sandaler liggandes i solen.

– Brände nästan fötterna när jag tog på mig dem igen efter en paus. De hann bli riktigt varma väldigt fort, säger en i testpanelen. 

Sulan är som sagt mjuk och väldämpad, samt har viss uppbyggnad vid hålfoten. Under hälen finns en liten upphöjning som gör att du kommer fram lite på foten. 

– För mig är det här främst en bra sandal att ha utomlands på semestern när du vill ha lätt packning och det är viktigt att den tål sandstrand och fukt. 

Designen är av det lite tråkigare slaget, men å andra sidan är det här inte modellen du väljer för dess design. En perfekt "slit och släng"-sandal, helt enkelt! Storleken är åt det större hållet. Testa att gå ned en storlek om du velar mellan två. 

Vandringssandaler för herrar

tech sandal

Test: ,

Finns även i färgen: 

Det bästa med sandalen: Att den är väldigt lätt att komma i och ur, samt går att reglera på flera ställen.

Sammanfattning: En snygg och smidig sandal för lätt terräng. Att Salomon är ett ordentligt outdoormärke märks, men trots det är designen precis lagom moderiktig.

– Skon är väldigt snygg för att vara en vandringssandal och ser inte alls lika sportig ut som vissa funktionssandaler kan göra, säger en testare.

Storleksmässigt är den true to size, och passar dig med normalbreda till smala fötter.

– Lite smalare sandal, har du breda fötter bör du kanske kika på en annan modell, säger en testare som känner igen sig i sin egen beskrivning.

En nackdel som testarna identifierar är att spännbanden på ovandelen inte går att låsa. Därför riskerar de att gå upp under vandringen.

– I övrigt är de väldigt stabila. Lite uppbyggnad vid hålfoten är det allt, även om det inte kommer tillfredställa dig med överpronation.

Sist men inte minst är sulan aningen upphöjd vid tån, vilket skyddar mot stenar som du annars kan råka sparka in mellan sandal och fotsula. Skönt!

merell kahuna web

Test: ,

Det bästa med sandalen: Komforten och den klassiska sandal-designen. 

Sammanfattning: En riktigt pålitlig och stabil sandal som stabiliserar foten i den svåraste av terräng. Testpanelen imponeras direkt av den vridstyva sulan som gör att du kan kliva över stock och sten utan att vara rädd för fotvrickningar.

– Det är lite jaktkänsla i den här sandalen med den skogsgröna färgen, med inslag av orange varselfärg här och var, hävdar en testare.

– Det finns även många ställen att justera passformen på. Det gillar vi alltid, fyller en annan muntert i.

I övrigt prisas den här vandringssandalen från Merell för den grova sulan med bra grepp som passar från medelsvår till svår terräng. Även inuti sandalen har testpanelen lovord att ge sulan. Där är den nämligen inte platt, utan formgiven efter underssidan av en fot. Skönt!

– Hälen är skönt vadderad med mjukt tyg och jag får inga skavsår vi första användning.

Nackdelen med den vadderade insidan av remmarna på sandalens ovandel gör att de kan suga upp en del väta – det är priset du får betala för den höga komforten som sandalen i övrigt stoltserar med. 

keen

Test: ,

Det bästa med sandalen: Att den verkligen skyddar foten mot undervegitation och stenar.

Sammanfattning: Ja, är det här en vandringssko eller en sandal egentligen? Det är det bästa av två världar om du frågar vår testpanel.

– Ska du vara ensam på vandringsleden? Då är den perfekt, säger en testare och skrattar.

– Nej, skämt å sido, men designen är inte den mest tilltalande. 

Må så vara, men i övrigt presterar den här vandringssandalen bra och uppskattas av de flesta testare. Vid hålfoten finns lätt uppbyggnad som passar de av testarna med höga fotvalv. 

– Den är väldigt stabil, vilket jag gillar och foten hålls väldigt stadigt på plats.

Förutom det så har den smart utplacerade öppningar på precis de ställen där du svettas som mest, samtidigt som den skyddar foten från grus och annat som kan göra ont om det letar sig in till trampdynorna. 

– Greppet är väldigt bra, med rejäl sula och djupt mönster.

Sist men inte minst får den här sandalen pluspoäng för snörningen. I stället för att du ska behöva hålla på och joxa med rosetter kan du här bara enkelt dra åt och ge dig iväg.

Ecco off-road

Test: ,

Finns även i färgerna: ,  och 

Det bästa med sandalen: Att du vet precis vad du får när du köper den – en riktigt turistig look, med grym kvalitet.

Sammanfattning: Det här är en riktig pappa-sandal tycker vår testpanel. Ovandelen har tre reglage som anpassar storlek och sulan är så praktisk som en sula någonsin kan bli. Den är anatomisk uppbyggd på ett vis som gör att foten käns som klistrad mot materialet. 

– För mig är det här testvinnaren. Ecco-sandaler känns för mig som ursprungssandaler, originalen! Även om de kanske inte är det egentligen, säger en testare.

Sulan är stabil och tillåter inte ens små vrickningar av foten. Nackdelen är att den upplevs som aningen varm och är fodrad med ett mjukt syntettyg som suger upp fukt. 

– Här vill jag göra en viss hålfotslöksvarning, berättar en testare.

I övrigt är de true to size, men kanske att hälbandet sitter lite väl lågt. På vissa av våra testare hamnar det mitt på hälen i stället för ovanför den. 

– Det är också roligt att skon finns i fyra olika färger, så att man kan välja, säger en testare.

teva hurricane

Test: ,

Finns även i färgen:

Det bästa med sandalen: Slitstyrkan och att den väger så lite.

Sammanfattning: Först blir det nästan som en liten chock för testpanelen då de tar på sig sandalen från Teva. Den är så lätt att det knappt känns att du har den på dig. 

– Det här är en grym "slit och släng"-sandal. En sådan där modell du kan ha på stranden eller i lera och så spolar du bara av den efteråt, säger en testare och det stämmer till 100 procent. 

Den här enkla vandringssandalen är tillverkad av plasten EVA. Det innebär att den är vattentät och skulle kunna köras i en biltvätt utan att ta skada (nåja, på ett ungefär). I övrigt vill tespanelen lyfta ett varnande finger för passformen.

– Det finns bara ett ställe där man kan anpassa passformen, vilket är synd. Det gör det väldigt viktigt att hitta rätt storlek.

I övrigt är den enkel att packa ned och väger ingenting i resväskan. Bra att veta är också att den inte bör lämnas utan tillsyn i solen, då den tenderar att bli extremt varm om den får ligga framme i solljus. 

SHOPPA NU:

LÄS MER HÄR: V

 Tillbaka

News Feed

Header
Äventyr & wellness

Test: Friluftsbyxor för dam och herr

27 aug 2020
salomon vandring natur
Äventyr & wellness

Packningslista inför vandringen

02 jul 2020
Vandringsryggsäckar header
Äventyr & wellness

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

02 jul 2020
Test tält
Äventyr & wellness

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

25 jun 2020
Hypersphere test
Äventyr & wellness

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

24 jun 2020
outline salomon
Äventyr & wellness

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

23 jun 2020
vandringssandaler header
Äventyr & wellness

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

16 jun 2020
Kajak
Äventyr & wellness

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

15 jun 2020
Josefine Nike yoga
Äventyr & wellness

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

26 may 2020
Header.jpg
Äventyr & wellness

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

06 may 2020
Vandra med familjen
Äventyr & wellness

Så enkelt får du till en vandring med barn

05 may 2020
Yoga för löpare 1
Äventyr & wellness

7 yogapositioner för löpare

29 apr 2020
golfs
Äventyr & wellness

Så behandlar du en golfarmbåge

28 apr 2020
salomon berg
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

24 apr 2020
Sportamore
Äventyr & wellness

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

23 apr 2020
Flytväst bäst i test
Äventyr & wellness

Bästa flytvästen för barn och vuxna

22 apr 2020
Salomon vaya produktbild
Äventyr & wellness

Bara för kvinnor: Vattentäta vandringsskon Vaya

14 apr 2020
Vinyasa yoga
Äventyr & wellness

Video: 30 minuter lugn yoga för hela kroppen

08 apr 2020
Herr - Header.jpg
Äventyr & wellness

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

27 mar 2020
Bergans of Norway
Äventyr & wellness

Därför är vandring säsongens familjeäventyr

26 mar 2020
Dam - Header - Dam.jpg
Äventyr & wellness

Fritidsbyxorna som är bäst i test!

25 mar 2020
ont i fötterna vid löpning
Äventyr & wellness

Ont i fötterna efter löpning? Gör så här!

10 mar 2020
Scandi nomad header mellanlager
Äventyr & wellness

Nyhet: Prisvärda friluftskläder från Scandi Nomad

13 feb 2020
Träna hjärtat
Äventyr & wellness

Experten svarar: Så tränar du ditt hjärta

12 feb 2020
yogamatta casall
Äventyr & wellness

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

22 jan 2020
Yoga Nidra
Äventyr & wellness

Finn lugnet med yoga nidra

16 jan 2020
Säkerhet på berget
Äventyr & wellness

Så åker du offpist säkert

20 nov 2019
Tillpassa vandringsryggsäcken
Äventyr & wellness

Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

08 oct 2019
Hur packar jag för vandring
Äventyr & wellness

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

02 oct 2019
Skalplagg Haglöfs
Äventyr & wellness

Kan jag tvätta mina skalplagg i maskin?

02 oct 2019
Vandringstights
Äventyr & wellness

Kan jag vandra i träningstights?

30 sep 2019
Det här ska du ha med på vandring
Äventyr & wellness

Video: Det här ska du ha med dig på dagsvandringen

30 sep 2019
Escape the noise
Äventyr & wellness

Känn dig fri – Escape the noise

16 sep 2019
Adidas Free Hiker
Äventyr & wellness

Test: Vattentäta vandringsskon från Adidas

13 sep 2019
vandring
Äventyr & wellness

Slipp skavsår i dina vandringskängor

07 sep 2019
sträckning baksida lår
Äventyr & wellness

Så behandlar du en sträckning

07 sep 2019
Sovsäck guide
Äventyr & wellness

Stor guide: Hitta rätt sovsäck till vandringen

04 sep 2019
nacke
Äventyr & wellness

Därför ska du inte knäcka ryggen själv

29 aug 2019
vandring_2017
Äventyr & wellness

Guide: Välj rätt vandringsskor

24 aug 2019
vandring_2_2017
Äventyr & wellness

3 tips inför vandringsturen

15 aug 2019
magazine
Header

Test: Friluftsbyxor för dam och herr

Behöver du en slitstark och bekväm friluftsbyxa för allt från altanbygge till promenad och svampplockning i skogen? Då har du kommit helt rätt!

27 aug 2020
Äventyr & wellness
salomon vandring natur

Packningslista inför vandringen

För en dagsetapp eller längre vandring – här är de ultimata packningslistorna baserat på hur länge du ska vara borta!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Vandringsryggsäckar header

Test: Våra bästa vandringsryggsäckar för dagsturer

Bjuder sommaren på nya äventyr? Vår testpanel har hajkat i säsongens vandringsryggsäckar från Salomon, Lundhags och True North. Så här tycker de om modellerna!

02 jul 2020
Äventyr & wellness
Test tält

Vi testar: Prisvänliga tält för skärgård och camping

Vad blir ditt äventyr i sommar? Vi har testat både ett tremannatält och ett fyrmannatält som enkelt packas med på inrikessemestern!

25 jun 2020
Äventyr & wellness
Hypersphere test

Test: Så bra är Hypersphere på att massera rygg, höft och rumpa!

Här är massageredskapet som ger bättre massager än din partner! Vi har provat Hypersphere från Hyperice på trigger points i nedre delen av ryggen, utsidan av höften och i sätet.

24 jun 2020
Äventyr & wellness
outline salomon

STOR guide: Allt du vill veta om walkingskor

Som en blandning mellan löparsko och vandringskänga. Lär känna walkingsskon, en favorit på promenaden!

23 jun 2020
Äventyr & wellness
vandringssandaler header

Vi testar vandringssandaler för dam och herr

Ska du ut och vandra i sommar? Är fotsvett det värsta du vet? Här testar vi funktionssandaler för vandring som håller fötterna svala under sommarens heta promenader.

16 jun 2020
Äventyr & wellness
Kajak

Paddla kajak säkert med rätt utrustning i sommar

Att paddla kajak är kul – och det är en konst att göra det rätt. Här får du alla tips du behöver för en lyckad tur i sommar.

15 jun 2020
Äventyr & wellness
Josefine Nike yoga

Video: Mjukt yogaflöde med bröstöppnande positioner

Ett lekfullt vinyasa yogaflöde med utmanande positioner. Hitta dig själv och din kropp med yogin Josefine Bengtssons 55 minuters yogaprogram.

26 may 2020
Äventyr & wellness
Header.jpg

Bäst i test: Vandringsskor för dam och herr 2020

Ut på tur, aldrig sur! Håll humöret uppe med rätt vandringsskor på fötterna. Här är 2020 års bästa modeller för dam och herr.

06 may 2020
Äventyr & wellness
Vandra med familjen

Så enkelt får du till en vandring med barn

Har du svårt att locka med barnen ut i naturen? Läs expertens bästa tips på hur du gör skogsturen till ett roligt äventyr!

05 may 2020
Äventyr & wellness
Yoga för löpare 1

7 yogapositioner för löpare

Löpning är en ganska monoton träningsform, som både sliter och bygger upp kroppen på samma kontinueliga sätt. Här är 7 yogaövningar som alla löpare bör testa.

29 apr 2020
Äventyr & wellness
golfs

Så behandlar du en golfarmbåge

Golfarmbåge är en överbelastningskada som kan orsakas av både golfspel och gymträning. Lär dig övningarna och behandlingen som lindrar symptomen.

28 apr 2020
Äventyr & wellness
salomon berg

Guide: Välj rätt vandringsskor från Salomon

Hur väljer du rätt vandringsskor som höjer din vandringsupplevelse? Ta hjälp av vår stora guide tillsammans med Salomon.

24 apr 2020
Äventyr & wellness
Sportamore

Vi firar 10 år! Här är historien om Sportamore

Sportamore: En framgångssaga som började i en mörk källarlokal. Så här gick vi från “det kommer aldrig gå” till det du ser framför dig idag – Nordens största sportbutik på nätet.

23 apr 2020
Äventyr & wellness