Bästa fredagsmyset efter fredagsfyset

Tacos, wraps och burgare – fast i godare och nyttigare versioner. Testa Jennie Walldéns recept ur nya kokboken Asiatiska smaker. Tacohej! 

ASIATISK FISKTACO (4 port)

I Kalifornien kryllar det av ställen där man kan äta spännande fusionrätter mellan mexikanska och koreanska smaker. testa denna uppstickare till fredagstacon och jag lovar att ni kommer variera era tacomiddagar mer än en gång framöver. 

fisktaco

Du behöver:

400 g torskfilé
en nypa salt
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade 

3 dl pankoströbröd 

rapsolja till stekning 

8 tortillabröd 

Coleslaw kimchistyle

Sesamaioli

2 avokado, skalad, urkärnad och skivad

70 g färsk spenat
2 lime, i klyftor
1 kruka koriander, plockade blad 

Gör så här:

1 Skär torskfiléerna i avlånga bitar, cirka 3 x 5 cm. Salta försiktigt och vänd först i mjöl, sedan i ägg och till sist i panko. Stek fisken på medelvärme i olja till gyllene och frasig på bägge sidor. Lägg att rinna av på tjockt hushållspapper. 

2 Servera den varma fisken i tortillabröd med cole slaw kimchistyle, sesamaioli, avokado, spenat, koriander och en klyfta lime att droppa över. 


PORTABELLOBURGARE MED SOJAROSTAD POTATIS (4 port)

asiatisk mat

Du behöver:

Burgare

4 stora portabellosvampar 

1 msk ljus soja
1⁄2 msk risvinäger
1⁄2 msk flytande honung 

1 dl vetemjöl
2 dl panko ströbröd
1 ägg
1 dl rapsolja till stekning 

Potatis 

800 g potatis
2 msk rapsolja
2 msk ljus soja
2 tsk socker, gärna rör- eller farinsocker 

Till servering 

Gochujangmajonnäs 

Chilipicklad gurka 

Tunt skivad rödlök 

Hamburgerbröd 

Salladsblad 

Gör så här:

1. Klyfta potatisen och lägg i en bunke. Häll på olja, soja samt socker. Rör om väl och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 30–40 minuter. 

2.  Borsta bort eventuell jord från svamparna. Tvätta dem inte med vatten, då drar de vattnet till sig. Skär av foten och nedre delen av botten av hatten så ytan blir plan. Skär sedan bort det mest rundade av toppen av hatten så att den blir jämn. Kvar ska det vara 2–2 1⁄2 cm tjock svampburgare. 

3. Blanda ihop soja, risvinäger och honung väl. Pensla på svampburgarna. Låt stå och dra i 5–10 mi- nuter. Lägg mjöl, panko och ägg på varsin tallrik. Vispa upp ägget. Panera svampen genom att först vända den i mjöl, sedan i det uppvispade ägget och till sist i pan- kon. Var noggrann så att all yta täcks av de tre delarna av paneringen. 

4. Stek svampburgarna i på medelhög värme i cirka 5 minuter på varje sida. Paneringen ska bli gyllene och frasig. Var försiktig vid vändningen så att paneringen inte ramlar av. Stek gärna sidorna på burgarna så blir de extra frasiga. Låt rinna av på hushållspapper i någon minut före servering. 

5. Servera portabelloburgarna i hamburgerbröd med gochujangmajo, chilipicklad gurka, rödlöksringar och salladsblad samt den sojarostade potatisen. Lite extra gochujangmajo att doppa potatisarna i är gott till. 

SAMGYEOPSAL 

KOREANSKT SIDFLÄSK I SALLADSWRAP (4 port)

I Korea grillar man gärna vid bordet och då är skivat sidfläsk väldigt populärt. man doppar det nygrillade fläsket i lite sesamolja, lägger i ett salladsblad tillsammans med såsen ssamdjang, färsk chili, råa vitlöksklyftor och gärna något grönt. 

asiatisk mat

Du behöver:

700 g skivat färskt sidfläsk, ej rimmat 

4 msk sesamolja flingsalt och nymalen 

svartpeppar 

salladslök i chili 

8 salladslökar
1 msk ljus soja
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade vita sesamfrön 2 tsk strösocker
2 tsk risvinäger
1 msk gochujaru 

ssamdjangsås 

1 dl miso
2 msk gochujang
2 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta, skalad och riven 2 tsk sesamolja
1 salladslök, fint strimlad
2 tsk rostade vita sesamfrön 

Gör så här:

1. Börja med ssamdjangsåsen. Blanda ihop alla ingredienserna till en ganska fast pasta. Ställ åt sidan. Skär salladslöken i 4 cm långa bitar. Strimla bitarna i tunna strimlor på längden. Blanda ihop resten av ingredienserna till en dressing och häll blanda försiktigt med salladslöken. 

2. Skär av svålen på fläsket. Stek på förhöjd medelvärme tills skivorna har fått fin färg och yta på bägge sidor. Skär remsorna i 3 bitar. 

3. Servera genast med varsin liten skål med sesamolja med lite flingsalt och peppar att doppa köttet i. Gör små salladswraps genom att lägga kött, salladslök, ssamdjang, gurka, morot, vitlök och chili i ett sallads- blad. Ät med fingrarna tillsammans med ris. 

Till servering 

• tunna gurk- och morotstavar

 • salladsblad från 2 huvuden, gärna olika sorter

• 6 gröna färska chili, i cirka 3 mm tjocka skivor

• 6 vitlöksklyftor, skalade och skivade

 • koreanskt eller japanskt ris 

asiatiska smaker

Alla recept kommer från Asiatiska smaker av Jennie Walldén. 

 Tillbaka

News Feed

maten bakom resultaten_header
Kost & recept

Så ska du äta för att få ut maximalt av din träning

22 jun 2020
bär
Kost & recept

Så nyttiga är våra svenska sommarbär

11 jun 2020
smoothieglasspinnar
Kost & recept

Är proteinglass nyttigt?

03 jun 2020
matmejllet tomatsallad header
Kost & recept

Matmejlet presenterar: Sallader du blir mätt av – Ljummen tomatsallad

06 apr 2020
matmejlet räksallad croppad
Kost & recept

Matmejlet presenterar – Sallader du blir mätt av: Räksallad

30 mar 2020
matmejlet kikärtor header
Kost & recept

Matmejlet presenterar: Sallader du blir mätt av – Kikärtspanna

23 mar 2020
vegansk mat
Kost & recept

Elitlöparen Kristofer Låås: "Vegansk mat har hjälpt mig att prestera på topp"

03 mar 2020
Food prep
Kost & recept

Meal prep – tänk så här när du lagar matlådor för veckan

25 feb 2020
Recept saffransbollar
Kost & recept

Enkelt julgodis: nyttiga rawbollar med julkänsla

11 dec 2019
Fruckostbowl
Kost & recept

Super-ingredienserna du ska ha i din frukostbowl!

06 sep 2019
Selleri
Kost & recept

Sellerijuice – hetaste hälsotrenden just nu

27 aug 2019
Smoothie
Kost & recept

Sambandet mellan träning och kost: Så boostar du träningen med rätt mat

22 jul 2019
Kost och löpning
Kost & recept

Ät så här för att maxa din löpning

19 jul 2019
Bulk – Ta till vara på kalorierna
Kost & recept

Bunkra upp och ta till vara på kalorierna

16 apr 2019
iStock-852688676.jpg
Kost & recept

Har du IBS? Läs det här!

05 mar 2019
11 saker att äta med jordnötssmör
Kost & recept

11 nya, goda sätt att äta jordnötssmör på

13 jan 2019
Recept_sallad.png
Kost & recept

Miljövänliga julrecept på grönkål

18 dec 2018
Christmas food
Kost & recept

3 tips för ett klimatsmart julbord

17 dec 2018
Hanna Olvenmark
Kost & recept

Lär dig leva snålt med Portionen under tian

12 dec 2018
plantbasedbythess.png
Kost & recept

Fixa ett grönt adventsmys!

30 nov 2018
kokosdröm_.png
Kost & recept

Recept: Unicorn toast & kokosdröm

06 nov 2018
Vegansk snabbmat 1.png
Kost & recept

Veganska brunchfavoriter

30 oct 2018
Karljohanfries.png
Kost & recept

Vegetarisk vardagsmiddag på en plåt

22 oct 2018
Proteinkanelbulle
Kost & recept

Kanelbullar med protein

04 oct 2018
Back beans
Kost & recept

Därför ska du baka med bönor

28 sep 2018
brownies4.png
Kost & recept

Brownies, bröd & granola – på baljväxter

27 sep 2018
Bananscones
Kost & recept

Recept: Goda bananscones på 20 minuter

14 sep 2018
Skärmavbild 2018-09-11 kl. 10.52.04.png
Kost & recept

3 goda gröna recept

11 sep 2018
Therese_2
Kost & recept

Grönt protein – så funkar det!

04 sep 2018
mat_vägning
Kost & recept

Olga Rönnberg: “Därför ska du väga maten”

20 aug 2018
Glutenfri kladdkaka
Kost & recept

Glutenfri kladdkaka utan socker

20 jul 2018
proteinpulver
Kost & recept

Borde du äta mer protein?

20 jul 2018
GodMorgon_AnjaForsnor_Chiapudding_jordgubb.jpg
Kost & recept

Anja Forsnors somriga chiapudding

22 jun 2018
Chokladbollar med jordnötssmör
Kost & recept

3 bollformade recept till fotbolls-VM

12 jun 2018
fannie redman
Kost & recept

Fannie Redmans tre bästa mellistips med keso!

04 may 2018
Banana split
Kost & recept

Nyttig banana split – för en lyxigare frukost

02 may 2018
Bananbröd
Kost & recept

Video: Så lätt bakar du eget bananbröd

06 mar 2018
ekomat_header
Kost & recept

Är dyrare mat bättre?

02 mar 2018
Header_vegetables
Kost & recept

Så äter du gott, nyttigt – och billigt!

05 feb 2018
veganprotein
Kost & recept

Så enkelt får du i dig protein som vegan!

31 jan 2018
magazine
maten bakom resultaten_header

Så ska du äta för att få ut maximalt av din träning

Att börja träna för att se resultat men att strunta i att se över kosten är ett big no-no. Experten förklarar varför mat är så viktigt för dina träningsresultat.

22 jun 2020
Kost & recept
bär

Så nyttiga är våra svenska sommarbär

Svenska sommarbär är riktiga hälsobomber, fullproppade med nyttigheter. Här får du veta allt om de saftiga minifrukterna.

11 jun 2020
Kost & recept
smoothieglasspinnar

Är proteinglass nyttigt?

Proteinpulver, proteinpannkakor och nu proteinglass. Under de senaste åren har det har blivit allt populärare att välja en proteinrik variant före en gräddglass. Men hur bra är det egentligen?

03 jun 2020
Kost & recept
matmejllet tomatsallad header

Matmejlet presenterar: Sallader du blir mätt av – Ljummen tomatsallad

I tredje och sista delen med Lisa Blomqvist blir du bjuden på ljummen och nyttig tomatsallad med mozzarella.

06 apr 2020
Kost & recept
matmejlet räksallad croppad

Matmejlet presenterar – Sallader du blir mätt av: Räksallad

Trött på att jämt äta samma gamla sallad? Lisa Blomqvist från Matmejlet ger dig ett toppengott recept på räksallad.

30 mar 2020
Kost & recept
matmejlet kikärtor header

Matmejlet presenterar: Sallader du blir mätt av – Kikärtspanna

Är du trött på att äta samma gamla sallad varje dag? Här är goda och mättande salladsrecept presenterade av Matmejlets Lisa Blomqvist.

23 mar 2020
Kost & recept
vegansk mat

Elitlöparen Kristofer Låås: "Vegansk mat har hjälpt mig att prestera på topp"

Vegansk mat kan hålla dig friskare så att du kan träna oftare och mer regelbundet. Elitlöparen Kristofer Låås förklarar hur vegansk kost och löpning går hand i hand.

03 mar 2020
Kost & recept
Food prep

Meal prep – tänk så här när du lagar matlådor för veckan

Dra ned på kostaderna och onyttigheterna genom att planera dina matlådor. Matglada Agnes Ros lär oss allt vi behöver veta om meal prep.

25 feb 2020
Kost & recept
Recept saffransbollar

Enkelt julgodis: nyttiga rawbollar med julkänsla

Längtar du efter julen och har kanske redan börjat fundera på vad du ska bjuda på till fikat? Testa de här två jul-varianterna av rawbollar som är superlätta att göra och går att njuta av varje dag!

11 dec 2019
Kost & recept
Fruckostbowl

Super-ingredienserna du ska ha i din frukostbowl!

En bowl eller smoothie behöver inte vara grön för att den ska vara nyttig. Så här får du i dig energi, protein och vitaminer i olika kombinationer av frukt och bär.

06 sep 2019
Kost & recept
Selleri

Sellerijuice – hetaste hälsotrenden just nu

Selleri har gått från tråkig soppingrediens till supertrendig grönsak som alla vill juica. Sportamores egen kostvetare Matilda Alexandersson reder ut om sellerin är värd sin hype.

27 aug 2019
Kost & recept
Smoothie

Sambandet mellan träning och kost: Så boostar du träningen med rätt mat

Hur hänger träning, sömn och kost ihop? Svaret är mer än vi tror. "Kosten spelar jättestor roll för både din fysiska och psykiska hälsa," säger Madeleine Marcus, närings- och funktionsmedicinsk terapeut.

22 jul 2019
Kost & recept
Kost och löpning

Ät så här för att maxa din löpning

Hur många kalorier ska jag äta för att bibehålla en hälsosam vikt, samtidigt som jag pressar mitt personbästa på milen? Kostrådgivaren rätar ut några frågetecken kring mat och löpning!

19 jul 2019
Kost & recept
Bulk – Ta till vara på kalorierna

Bunkra upp och ta till vara på kalorierna

Genom att vända kaloriöverskottet till din fördel kan du träna oftare och mer intensivt. PT:n Mattias Egnell förklarar hur du kan göra som kroppsbyggarna och öka portionerna på tallriken.

16 apr 2019
Kost & recept
iStock-852688676.jpg

Har du IBS? Läs det här!

Om du misstänker att du har IBS gäller det att få koll på kosten. Vi har pratat med Sofia Antonsson, Sveriges främsta expert på problemmagar, om vad du kan göra för att må bättre.

05 mar 2019
Kost & recept