fanny

Börja experimentera i köket!

När Fanny Roethlisberger kliver in i köket kan vad som helst hända. Oftast blir resultatet nyskapande, gott och hälsosamt. Här delar hon med sig av tipsen som gör dina måltider till spännande smakupplevelser. 

Det är svårt att gå in på utan att bli hungrig eller sugen på något sött. Hon brinner för att experimentera i köket och delar frikostigt med sig av sina recept. Intresset för att laga mat och baka har alltid funnits hos henne, och redan på lågstadiet knåpade hon ihop trerättersmenyer till familjen. 

– För mig har det alltid varit viktigt att det jag lagar och bakar, och senare ska äta, ska smaka gott. Att jag började experimentera med nytänkande recept beror på att jag för tre, fyra år sedan var rejält överviktig och deprimerad. Jag behövde göra en förändring på många plan i livet, varav ett var kosten. Jag ville inte fokusera på vad jag inte fick äta, ett liv utan choklad och godsaker var liksom otänkbart. Eftersom jag upplevde att det jag sökte inte redan fanns fick jag helt enkelt skapa det själv! Så det var väl där någonstans jag slängde nes blomkål i en chokladtårta för första gången, säger Fanny Roethlisberger. 

Berätta om några ovanliga smakkombinationer som du har upptäckt passar oväntat bra ihop?

– I både mat och bak gillar jag att kombinera sött med salt eller kryddigt, exempelvis chili och choklad eller vitlök och honung. En stor favorit när det kommer till mat, och som får många att höja på ögonbrynen när jag nämner det, är curry och kantareller. Det är så himla gott! Jag har gjort kyckling- och kantarellpaj med curry, till exempel. En vanlig snabbmiddag hos mig är annars en enkel kantarellgryta kryddad med curry och precis innan servering smular jag sedan över en rejäl bit fetaost. Fetaost är pricken över i till allt med curry och kantarell!

Vilket är ditt bästa tips till den som är sugen på att själv börja hitta på recept?

– Börja testa bara! En mjukstart kan exempelvis vara att ta ett befintligt recept på något man gillar och byta ut en ingrediens. Internet och sociala medier är en oändlig guldgruva för inspiration, det finns så många duktiga människor där ute som delar med sig av sina kreationer på ätbart gotte. Så ut och surfa, hitta inspo och testa själv. Men följer du någons recept och väljer att sprida det vidare så var schysst och korrekt – ge cred till skaparen.

fanny
Så här kan det se ut när Fanny Roethlisberger testar nya recept. Foto: Privat

Är det något mer jag ska tänka på innan jag sätter igång?

– Ett tips när du ska laborera i köket, framför allt med knasiga ingredienser där resultatet kan bli lite hur som helst, är att inte göra en sats på 30 muffins direkt utan göra en mindre laddning första gången. Blir det bra är det ju bara att göra mer!

Var hittar du själv inspiration till dina recept?

– Jag plockar till exempel alltid på mig recepthäften i mataffären. Inte så mycket för att följa något recept däri, det gör jag ärligt talat aldrig, utan snarare för att jag ibland hittar en smakkombination jag vill testa, eller så blir jag inspirerad av en snygg bild. Klyschigt men sant – inspiration finns överallt. Ibland kan jag bara gå förbi en hylla och hitta en ny produkt som direkt ger mig en knasig idé.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och ditt skafferi?

– För bak är mitt basskafferi diverse olika mjölsorter, till exempel mandel-, kokos-, bovete-, majs-, quinoa- och havremjöl. Mitt favoritfett i både mat och bak är kokosolja. Sedan har jag alltid olika sorters bönor och linser, smaksättare och kryddor och choklad i skafferiet. Det måste alltid finnas choklad i mitt hem. Antingen för spontana bak men också för att jag vill ha en ruta till morgonkaffet varje dag. 

fanny
Vill du ha mer inspiration i köket? Köp någon av Fanny Roethlisbergers tre kokböcker som du hittar . Foto: Calle Lindgren

FAKTA:

Namn: Fanny Roethlisberger. 

Ålder: 23 år. 

Bor: Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala. 

Familj: Jag bor själv men har min familj på mammas sida i samma stad (mamma, mammas man samt yngre bror) och andra halvan av familjen boendes i Schweiz.

Gör: Hälsoentreprenör, receptkreatör, bloggare, samt tar en del design- och fotouppdrag.

Följ henne på Instagram! .

 Tillbaka

News Feed

Proteinkanelbulle
Kost & recept

Kanelbullar med protein

04 oct 2018
Back beans
Kost & recept

Därför ska du baka med bönor

28 sep 2018
brownies4.png
Kost & recept

Brownies, bröd & granola – på baljväxter

27 sep 2018
Bananscones
Kost & recept

Recept: Goda bananscones på 20 minuter

14 sep 2018
Skärmavbild 2018-09-11 kl. 10.52.04.png
Kost & recept

3 goda gröna recept

11 sep 2018
Therese_2
Kost & recept

Grönt protein – så funkar det!

04 sep 2018
mat_vägning
Kost & recept

Olga Rönnberg: “Därför ska du väga maten”

20 aug 2018
Glutenfri kladdkaka
Kost & recept

Glutenfri kladdkaka utan socker

20 jul 2018
proteinpulver
Kost & recept

Borde du äta mer protein?

20 jul 2018
GodMorgon_AnjaForsnor_Chiapudding_jordgubb.jpg
Kost & recept

Anja Forsnors somriga chiapudding

22 jun 2018
Chokladbollar med jordnötssmör
Kost & recept

3 bollformade recept till fotbolls-VM

12 jun 2018
fannie redman
Kost & recept

Fannie Redmans tre bästa mellistips med keso!

04 may 2018
Banana split
Kost & recept

Nyttig banana split – för en lyxigare frukost

02 may 2018
Bananbröd
Kost & recept

Video: Så lätt bakar du eget bananbröd

06 mar 2018
ekomat_header
Kost & recept

Är dyrare mat bättre?

02 mar 2018
Header_vegetables
Kost & recept

Så äter du gott, nyttigt – och billigt!

05 feb 2018
veganprotein
Kost & recept

Så enkelt får du i dig protein som vegan!

31 jan 2018
Nacho_veckans vego
Kost & recept

Veckans vegomiddag är serverad!

29 jan 2018
2018-01-08 09.16.04 4.jpg
Kost & recept

Veganmat för nybörjare

19 jan 2018
2018
Kost & recept

5 enkla kostregler att följa 2018

19 jan 2018
early grey.png
Kost & recept

Recept: Varm äppelmust med ingefära

22 dec 2017
God_gron_jul
Kost & recept

Så får du en grönare jul

19 dec 2017
blomkål.png
Kost & recept

5 vegovänliga recept till julbordet

15 dec 2017
Pepparkakstryffel
Kost & recept

Julens godaste recept – pepparkakstryffel

13 dec 2017
iStock-537622652.jpg
Kost & recept

10 största mattrenderna 2018

04 dec 2017
Saffransmuffins
Kost & recept

Video: Glutenfria saffransmuffins

30 nov 2017
sportdryck.jpg
Kost & recept

Gör egen sportdryck!

23 nov 2017
Nötkräm
Kost & recept

Hemmagjord nötkräm – på 4 ingredienser!

23 nov 2017
Burritos med spenat- och färsfyllning.jpg
Kost & recept

Recept: Maten som maxar träningseffekten

20 nov 2017
maten bakom resultaten_header
Kost & recept

Så ska du äta när du tränar

20 nov 2017
iStock-646908470.jpg
Kost & recept

Är proteinpulver ett måste när man tränar?

16 nov 2017
tofuwraps.png
Kost & recept

Tre enkla veganska vardagsmiddagar

01 nov 2017
Blåbärssmoothie med jordnötssmör
Kost & recept

Video: Mättande smoothie med jordnötssmör

13 oct 2017
smoothie
Kost & recept

Gröna frukostfavoriter

11 oct 2017
kanelbullar
Kost & recept

Kanelbullar utan tillsatt socker

04 oct 2017
Vegansk hälsobrownie
Kost & recept

Video: Så lätt gör du nyttiga brownies

29 sep 2017
Recept
Kost & recept

Energibollar med blåbär

28 sep 2017
fett
Kost & recept

Blir man fet av fett?

19 sep 2017
En om dagen shot.png
Kost & recept

Shots till frukost? Ja, tack!

18 sep 2017
mud cake
Kost & recept

Gott och glutenfritt – två söta recept

15 sep 2017
magazine
Proteinkanelbulle

Kanelbullar med protein

Även om vi är svaga för en klassiker med massor av smör kan det vara kul att testa något nytt på Kanelbullens dag! Charlotte Beijers bullar är fulla av protein och nyttigheter.

Kost & recept
Back beans

Därför ska du baka med bönor

Linser i granolan och brownies på bönor? Ja! Här förklarar kostekonomen och matjournalisten Lina Wallentinson varför du ska börja baka med baljväxter.

Kost & recept
brownies4.png

Brownies, bröd & granola – på baljväxter

I svallvågorna från vår ökade miljömedvetenhet har bönor, linser och ärter blivit riktigt trendiga i köket. De här tre recepten kommer få dig att undra varför du inte bakat med baljväxter förrän nu.

Kost & recept
Bananscones

Recept: Goda bananscones på 20 minuter

Nybakade bananscones är en perfekt start på helgen. Med det här receptet får du en lyxfrukost på nolltid!

Kost & recept
Skärmavbild 2018-09-11 kl. 10.52.04.png

3 goda gröna recept

Om du vill äta mer grönt är Therese Elgquists bok The new green protein höstens måsteläsning. Här är hennes egna tre favoritrecept ur boken.

Kost & recept
Therese_2

Grönt protein – så funkar det!

Den växtbaserade kosten är trendigare än någonsin, men det här med protein kan kännas lite knepigt. Här är allt du vill veta om gröna proteinkällor.

Kost & recept
mat_vägning

Olga Rönnberg: “Därför ska du väga maten”

Enligt en av Sveriges mest älskade PT:s är det kosten du ska lägga krutet på om du vill se resultat. Här är Olga Rönnbergs mest effektiva tips!

Kost & recept
Glutenfri kladdkaka

Glutenfri kladdkaka utan socker

Både glutenfri och utan socker, den här goda kladdkakan kan du njuta av när som helst. Och den tar bara 20 minuter att göra!

Kost & recept
proteinpulver

Borde du äta mer protein?

Oavsett om du är en muskelbyggare eller inte är det viktigt att du får i dig tillräckligt med protein. Kostexperten förklarar när det är läge att höja proteinintaget.

Kost & recept
GodMorgon_AnjaForsnor_Chiapudding_jordgubb.jpg

Anja Forsnors somriga chiapudding

Hälsoprofilen Anja Forsnor bjuder på sin godaste frukost: somrig chiapudding med jordgubbar.

Kost & recept
Chokladbollar med jordnötssmör

3 bollformade recept till fotbolls-VM

Chips får rött kort under fotbolls-VM efter många års knaprande och störande. Här är tre bollformade fullträffar som skruvas rätt in i krysset efter första tuggan.

Kost & recept
fannie redman

Fannie Redmans tre bästa mellistips med keso!

Keso är ett givet inslag i kosten för många som tränar och kampsportaren Fannie Redman är inget undantag. Här är hennes tre favoritrecept med cottage cheese.

Kost & recept
Banana split

Nyttig banana split – för en lyxigare frukost

Det sägs att frukost är dagens viktigaste mål. Varför inte se till så att det även blir dagens lyxigaste?

Kost & recept
Bananbröd

Video: Så lätt bakar du eget bananbröd

Dags att pimpa frukosten med lite nya smaker? Ta vara på de övermogna bananerna och baka ett gott bananbröd på bara några minuter.

Kost & recept
ekomat_header

Är dyrare mat bättre?

Försäljningen av ekologisk mat bara ökar, men är en högre prislapp en garanti för bättre mat? Näringsfysiologen berättar när det är värt att lägga en extra slant på vad du stoppar i dig.

Kost & recept