Tre enkla veganska vardagsmiddagar

Fira World Vegan Day med en varm vegansk middag! De här tre recepten är helt utan animaliska produkter men fulla av smak.

Färspaj med kantareller

Kantarellpaj.pngSkogens guld gör sig riktigt bra i en god, frasig färspaj. Foto: Linus Hallgren. 

Du behöver:

(8 portioner)

Pajdeg

  • 100 g mjölkfritt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl vatten

Sojafärsfyllning

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 600 g sojafärs
  • 6 soltorkade tomater
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 1 burk krossade tomater
  • salt
  • svartpeppar

Kantarelltopping

  • 450 g kantareller
  • 1 gul lök
  • rapsolja
  • 2 ½ dl grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Pajdeg

  1. Skär smöret i tärningar. Nyp ihop det med mjölet i en skål eller blanda i en matberedare.

  2. Häll ned vattnet och tryck ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.

  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord och klä en pajform med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda pajskalet i 225 grader i 8 minuter. Ta ut.

Sojafärsfyllning

  1. Hacka löken och vitlöksklyftorna fint. Stek i lite olja tillsammans med sojafärsen.

  2. Hacka de soltorkade tomaterna fint och rör ner dem i sojafärsen tillsammans med rosmarin, krossade tomater, salt och peppar. Låt allt puttra i 2 minuter och skrapa sedan ned i det förgräddade pajskalet.

Kantarelltopping

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska. Hacka under tiden löken fint och vänd ned den bland kantarellerna tillsammans med lite olja. Låt löken steka med i några minuter tills den mjuknar något.

  3. Häll på grädden och låt koka in. Blanda ned persilja, salt och svartpeppar. Fördela kantarelltoppingen över sojafärsen. Gratinera hela pajen i 20-30 minuter eller tills den har fått fin färg.

Rostad morotssoppa med dillkräm

morotssoppa.pngGenom att rosta allt i ugnen först får soppan en fyllig, lite söt smak som gifter sig perfekt med stötta fänkålsfrön. Foto: Lius Hallgren. 

Du behöver:

(4 portioner)

  • 1 gul lök
  • 600 g morötter
  • 400 g fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 3 dl färskpressad apelsinjuice
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 tsk stötta fänkålsfrön
  • 1 dl grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • smörgåskrasse att klippa över soppan

Dillkräm

  • 2 dl vita bönor
  • 1 dl yoghurt, t.ex. sojayoghurt
  • 1 dl finhackad färsk dill
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • några skivor gott surdegsbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Hacka den gula löken grovt. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Halvera fänkålshuvudena och skär bort den hårda roten. Hacka grovt. Blanda lök, morötter och fänkål på plåt. Ringla över lite olivolja och rosta sedan allt i cirka 20 minuter, tills allt fått fin färg. Rör om då och då.

  3. Ta ut och häll ned i en stor kastrull. Rör ned vatten, apelsinjuice, buljongtärningar och stötta fänkålsfrön. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

  4. Rör ned grädde och mixa allt till en slät soppa med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

  5. Dillkräm: Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten. Släng ned i en matberedare tillsammans med yoghurt, finhackad dill, agavesirap, citronsaft, salt och peppar. Mixa till en slät kräm.

  6. Häll upp den rostade morotssoppan i skålar. Toppa med klippt smörgåskrasse. Servera rostade brödskivor med dillkräm till.

Tofuwraps med jordnötssås

tofuwraps.pngKrispig tofu och jordnötssås är den ultimata kombinationen. Så gott! Foto: Linus Hallgren. 

Du behöver:

(4 portioner)

  • 1 dl hirs
  • 300 g fast tofu
  • ½ dl sweet chili sås
  • 4 tortillabröd
  • sallad

Paprikaröra

  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 3 tomater
  • salt
  • svartpeppar

Jordnötssås

  • 1 dl jordnötssmör
  • ½ dl varmt vatten
  • 2 msk ljus sojasås
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk limesaft
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Koka hirsen enligt anvisningen på förpackningen.

  2. Skär tofun i skivor och stek sedan krispig och gyllenbrun i lite olja tills det får färg. Tofu tål höga temperaturer så var inte rädd för att den ska brännas. När tofun är färdigstekt lägger du över den på en tallrik och penslar med sweet chili-såsen.

  3. Paprikaröra: Strimla paprikorna och skär löken i smala klyftor. Fräs allt i lite olja tills det får färg.

  4. Halvera tomaterna och pressa ur kärnhuset. Strimla sedan tomaterna och blanda ned i stekpannan.

  5. Salta, peppra, lägg på ett lock och låt allt bubbla på i 5 minuter.

  6. Jordnötssås: Släng ned samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät och krämig sås.

  7. Fyll de värmda tortillabröden med tofu, kokt hirs, paprikaröra, jordnötssås och sallad.

omslag_vegoriketSamtliga recept kommer från Mattias Kristianssons bok Välkommen till vegoriket (Norstedts), en grym inspirationskälla om du vill äta mer veganskt. Boken hittar du


LÄS MER:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

plantbasedbythess.png
Kost & recept

Fixa ett grönt adventsmys!

30 nov 2018
kokosdröm_.png
Kost & recept

Recept: Unicorn toast & kokosdröm

06 nov 2018
Vegansk snabbmat 1.png
Kost & recept

Veganska brunchfavoriter

30 oct 2018
Karljohanfries.png
Kost & recept

Vegetarisk vardagsmiddag på en plåt

22 oct 2018
Proteinkanelbulle
Kost & recept

Kanelbullar med protein

04 oct 2018
Back beans
Kost & recept

Därför ska du baka med bönor

28 sep 2018
brownies4.png
Kost & recept

Brownies, bröd & granola – på baljväxter

27 sep 2018
Bananscones
Kost & recept

Recept: Goda bananscones på 20 minuter

14 sep 2018
Skärmavbild 2018-09-11 kl. 10.52.04.png
Kost & recept

3 goda gröna recept

11 sep 2018
Therese_2
Kost & recept

Grönt protein – så funkar det!

04 sep 2018
mat_vägning
Kost & recept

Olga Rönnberg: “Därför ska du väga maten”

20 aug 2018
Glutenfri kladdkaka
Kost & recept

Glutenfri kladdkaka utan socker

20 jul 2018
proteinpulver
Kost & recept

Borde du äta mer protein?

20 jul 2018
GodMorgon_AnjaForsnor_Chiapudding_jordgubb.jpg
Kost & recept

Anja Forsnors somriga chiapudding

22 jun 2018
Chokladbollar med jordnötssmör
Kost & recept

3 bollformade recept till fotbolls-VM

12 jun 2018
fannie redman
Kost & recept

Fannie Redmans tre bästa mellistips med keso!

04 may 2018
Banana split
Kost & recept

Nyttig banana split – för en lyxigare frukost

02 may 2018
Bananbröd
Kost & recept

Video: Så lätt bakar du eget bananbröd

06 mar 2018
ekomat_header
Kost & recept

Är dyrare mat bättre?

02 mar 2018
Header_vegetables
Kost & recept

Så äter du gott, nyttigt – och billigt!

05 feb 2018
veganprotein
Kost & recept

Så enkelt får du i dig protein som vegan!

31 jan 2018
Nacho_veckans vego
Kost & recept

Veckans vegomiddag är serverad!

29 jan 2018
2018-01-08 09.16.04 4.jpg
Kost & recept

Veganmat för nybörjare

19 jan 2018
2018
Kost & recept

5 enkla kostregler att följa 2018

19 jan 2018
early grey.png
Kost & recept

Recept: Varm äppelmust med ingefära

22 dec 2017
God_gron_jul
Kost & recept

Så får du en grönare jul

19 dec 2017
blomkål.png
Kost & recept

5 vegovänliga recept till julbordet

15 dec 2017
Pepparkakstryffel
Kost & recept

Julens godaste recept – pepparkakstryffel

13 dec 2017
iStock-537622652.jpg
Kost & recept

10 största mattrenderna 2018

04 dec 2017
Saffransmuffins
Kost & recept

Video: Glutenfria saffransmuffins

30 nov 2017
sportdryck.jpg
Kost & recept

Gör egen sportdryck!

23 nov 2017
Nötkräm
Kost & recept

Hemmagjord nötkräm – på 4 ingredienser!

23 nov 2017
Burritos med spenat- och färsfyllning.jpg
Kost & recept

Recept: Maten som maxar träningseffekten

20 nov 2017
maten bakom resultaten_header
Kost & recept

Så ska du äta när du tränar

20 nov 2017
iStock-646908470.jpg
Kost & recept

Är proteinpulver ett måste när man tränar?

16 nov 2017
tofuwraps.png
Kost & recept

Tre enkla veganska vardagsmiddagar

01 nov 2017
Blåbärssmoothie med jordnötssmör
Kost & recept

Video: Mättande smoothie med jordnötssmör

13 oct 2017
smoothie
Kost & recept

Gröna frukostfavoriter

11 oct 2017
kanelbullar
Kost & recept

Kanelbullar utan tillsatt socker

04 oct 2017
Vegansk hälsobrownie
Kost & recept

Video: Så lätt gör du nyttiga brownies

29 sep 2017
magazine
plantbasedbythess.png

Fixa ett grönt adventsmys!

Om du vill adventsmysa på ett lite grönare sätt i år har matkreatören Therese Elgquist, bakom Plantbasedbythess, tipsen för dig.

Kost & recept
kokosdröm_.png

Recept: Unicorn toast & kokosdröm

Mat som ser lika härlig ut som den är god får alltid pluspoäng av oss. De här två recepten kommer garnanterat väcka matinstagrammaren i dig.

Kost & recept
Vegansk snabbmat 1.png

Veganska brunchfavoriter

Letar du efter snabba, goda frukostrecept som är helt veganska och passar utmärkt till en mysig helgbrunch? Varsågod!

Kost & recept
Karljohanfries.png

Vegetarisk vardagsmiddag på en plåt

Julia Tuvesson, känd som matbloggaren Tuvessonskan, har precis släppt sin första kokbok. I Plåtmat hittar du göttiga vegetariska recept som görs på en plåt.

Kost & recept
Proteinkanelbulle

Kanelbullar med protein

Även om vi är svaga för en klassiker med massor av smör kan det vara kul att testa något nytt på Kanelbullens dag! Charlotte Beijers bullar är fulla av protein och nyttigheter.

Kost & recept
Back beans

Därför ska du baka med bönor

Linser i granolan och brownies på bönor? Ja! Här förklarar kostekonomen och matjournalisten Lina Wallentinson varför du ska börja baka med baljväxter.

Kost & recept
brownies4.png

Brownies, bröd & granola – på baljväxter

I svallvågorna från vår ökade miljömedvetenhet har bönor, linser och ärter blivit riktigt trendiga i köket. De här tre recepten kommer få dig att undra varför du inte bakat med baljväxter förrän nu.

Kost & recept
Bananscones

Recept: Goda bananscones på 20 minuter

Nybakade bananscones är en perfekt start på helgen. Med det här receptet får du en lyxfrukost på nolltid!

Kost & recept
Skärmavbild 2018-09-11 kl. 10.52.04.png

3 goda gröna recept

Om du vill äta mer grönt är Therese Elgquists bok The new green protein höstens måsteläsning. Här är hennes egna tre favoritrecept ur boken.

Kost & recept
Therese_2

Grönt protein – så funkar det!

Den växtbaserade kosten är trendigare än någonsin, men det här med protein kan kännas lite knepigt. Här är allt du vill veta om gröna proteinkällor.

Kost & recept
mat_vägning

Olga Rönnberg: “Därför ska du väga maten”

Enligt en av Sveriges mest älskade PT:s är det kosten du ska lägga krutet på om du vill se resultat. Här är Olga Rönnbergs mest effektiva tips!

Kost & recept
Glutenfri kladdkaka

Glutenfri kladdkaka utan socker

Både glutenfri och utan socker, den här goda kladdkakan kan du njuta av när som helst. Och den tar bara 20 minuter att göra!

Kost & recept
proteinpulver

Borde du äta mer protein?

Oavsett om du är en muskelbyggare eller inte är det viktigt att du får i dig tillräckligt med protein. Kostexperten förklarar när det är läge att höja proteinintaget.

Kost & recept
GodMorgon_AnjaForsnor_Chiapudding_jordgubb.jpg

Anja Forsnors somriga chiapudding

Hälsoprofilen Anja Forsnor bjuder på sin godaste frukost: somrig chiapudding med jordgubbar.

Kost & recept
Chokladbollar med jordnötssmör

3 bollformade recept till fotbolls-VM

Chips får rött kort under fotbolls-VM efter många års knaprande och störande. Här är tre bollformade fullträffar som skruvas rätt in i krysset efter första tuggan.

Kost & recept