test väskor

Bli en bag lady!

Tänk efter före du shoppar, så blir det lättare att hitta Den Perfekta Gymväskan. Här är allt du behöver veta.

”Storleken har ingen betydelse” är som du redan vet en osann myt. Vi pratar förstås om gymväskor. Det viktigaste att tänka på när du är ute efter en ny gymväska är att alla dina saker ska få plats. Samma modell på väska kan nämligen finnas i flera olika storlekar, så tänk först på vad du ska använda väskan till.

– Om du bara sticker iväg till gymmet en söndag kanske du går dit i träningskläder och bara behöver packa med skor, vattenflaska och hänglås. Tränar du däremot efter jobbet kanske du även behöver plats för handduk, dator, ombyte, matlåda och så vidare. Har du då en för liten väska riskerar du att behöva bära saker i händerna, säger Emma Kruth, Sportamores inköpare av träningsväskor, som varje säsong går igenom alla de stora märkenas modeller. 

När du vet vad du vill packa med, behöver du välja mellan duffel, ryggsäck eller annan väskmodell. Titta speciellt på väskans bärrem, kan du ha väskan över axeln eller måste du bära i handtag? Om det bara är handtag, är det sådana du kan ha som ryggsäck om du packar mycket saker?

– Ryggsäck är ofta ett bra val om du tar med datorn till gymmet, för de har ofta speciella fack för det. Då behöver du inte blanda dina blöta och svettiga kläder med datorn. En väska du kan bära på kroppen är också att föredra eftersom det blir tungt och tröttsamt i längden att inte ha armarna fria och släpa på en tung träningsväska i bara händerna.  

Om gymträning inte är din grej, kan du hålla utkik efter väskor som är mer specialanpassade för en viss aktivitet. Det finns yogaväskor där du kan hänga mattan undertill eller utanpå väskan, tennisväskor med plats för racket och fotbollsväskor med speciellt skofack, så att inte kläderna blir smutsiga av gräset från dobbarna.  

– Vad är det du vill träna? Kanske behöver du flera olika väskor, så att du optimerar packning efter aktivitet. Jag rekommenderar verkligen att ha flera olika väskor för olika aktiviteter. Om du alternerar väskor så håller de också längre. 

När det gäller material kan du välja precis som du vill, men tänk på att väskan håller sig fräsch längre om det går att tvätta i maskin eller åtminstone tvätta av.

– Om du tränar ofta skulle jag rekommendera en väska som går att tvätta, annars riskerar du att väskan snabbt börjar lukta svett. Tänk också på att den ska vara slittålig om du tränar ofta. Det kostar lite mer, men det håller ju också längre. 

För att slippa tänka på materialvalet och svettlukt kan du komplettera med en gympåse och lägga smutstvätten i den, så blir inte väskan lika äcklig.

– Smutsiga kläder och blöta handdukar ger bakterietillväxt. Håll väskan fräsch genom att alltid plocka ur den när du kommer hem.  

5 snabba tips

  1. Ha en extra gympåse i väskan för smutstvätt.
  2. Många märken har väskor som matchar resten av kollektionen, fint!
  3. Ha en speciell liten necessär för smycken, som annars riskerar att försvinna. 
  4. Lägg duschcreme, schampo och balsam i en separat necessär så att de inte läcker. 
  5. Töm väskan och vädra den efter varje användning.  

TESTPANELENS OMDÖMEN

blacc

Test av: Blacc,

Rekommenderat pris: 399 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i slitstark nylon. Att den är mönstrad gör också att eventuella fläckar eller slitningar syns mindre. 

Rymlighet: I den här väskan får du plats med gymkläder, handduk, skor och vattenflaska utan problem. Den här storleken passar nog de allra flesta. Rymlig utan att kännas otymplig. 

Förvaring: Den har ett ytterfack och tre innerfack, varav ett med blixtlås.  

Bekvämlighet: Skönt med långa handtag, som du kan bära inte bara i handen utan även över axeln. Det medföljer också en lång bärrem. 

Design: Kul att Blacc matchar sin väska med resten av sin AW18-kollektion, bland annat tightsen i samma mönster. Fina kulörer som ger energi!

Sammanfattning: En klassisk gym bag i ett material som håller länge och som är lätt att hålla fräscht. Perfekt med separat fack undertill där du kan lägga smutskläder eller svettiga skor som du inte vill blanda med resten av packningen. Dessutom bra pris!  

nike

Test av: Nike,

Rekommenderat pris: 249 kronor

Testparametrar: 

Tålighet: Tillverkad i slittålig polyester och har en botten med vattenavstötande egenskaper. 

Rymlighet: Brasilia från Nike är en klassisk träningsväska, den här som heter XS är den minsta i serien och rymmer bara det absolut viktigaste i en träningsväska. 

Förvaring: Två ytterfack varav ett med blixtlås. Ett innerfack med blixtlås, vilket är ventilerande och perfekt för skoförvaring. 

Bekvämlighet: Brett, justerbart axelband och handtag du kan bära i handen. Eftersom den inte är så stor blir den heller inte så tung att du skulle behöva bära den på ryggen. 

Design: En boxig modell i olivgrönt och svart med stor logotyp. Inget som sticker ut, men heller inte som stör. 

Sammanfattning: Det här är träningsväskan för dig som vill ha en riktigt liten och smidig träningsväska, perfekt om du trängs i kollektivtrafiken på väg till och från träningen. Håller sig fräsch länge och går lätt att rengöra med fuktig trasa om det behövs. Liten rem på undersidan som du kan fästa cykelhjälmen i. 

Peak performance

Test av: Peak Performance,  

Rekommenderat pris: 599 kronor 

Testparametrar:

Tålighet: En hållbar träningsväska i tålig polyamid. Dock ingen vidare förstärkning i botten.

Rymlighet: Det här är en stor väska som du kan ha även som weekendväska. 

Förvaring: Ett ytterfack med blixtlås, två innerfack men inget med dragkedja. I en så stor väska hade vi önskat fler fack och gärna separat skofack. Tack vare storleken får du dock ned mycket i väskan. 

Bekvämlighet: Handtag du kan ha i handen eller över axeln, eller i nödfall som en ryggsäck. Lång bärrem medföljer.

Design: Åh, testpanelen älskar den lila färgen med de svarta detaljerna. Den har fin metallisk lyster.

Sammanfattning: En väska som rymmer allt och lite till, men avsaknaden av fler innerfack gör den inte till en dröm för dig som är organiserad ut i fingerspetsarna. Ett tips är att ha skorna i en gympapåse inuti väskan. Dragkedjan glider enkelt och känns påkostad. Plus för fin look på väskan och bra handtag. Lite i dyraste laget.  

adidas

Test av: Adidas,

Rekommenderat pris: 499 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i polyesterväv och har ett innerfoder. Förstärkning i botten. 

Rymlighet: Här får du plats med träningskläder, skor och dator utan problem. 

Förvaring: Superrymlig ryggsäck. Fyra ytterfack, varav ett med blixtlås och inuti finns ett vadderat laptopfack.

Bekvämlighet: Säga vad man vill om att bära ryggsäck – men det är väldigt bekvämt. Vadderade axelremmar och bakpanel i mesh som andas mot ryggen gör modellen till full pott.

Design: Lite tråkigt med en svart ryggsäck, även om den här har moderna detaljer. 

Sammanfattning: En stor ryggsäck som visserligen är lite knölig att komma in i, men det gör å andra sidan ryggsäcken ”inbrottssäker”. Korsade remmar kan komprimera innehållet i väskan. Två ytterfack för vattenflaskor och ett dolt fack. Smart vadderat fack för laptop. 

craft

Test av: Craft,

Rekommenderat pris: 499 kronor 

Testparametrar:

Tålighet: Svart väska i riktigt robust material som dessutom är vattenavvisande. Håller länge!

Rymlighet: Rymmer 30 liter, så du får plats med det du behöver till ett träningspass, men du kan inte packa ned oändligt med prylar. Plus för att väskan kan bäras öppen och hållas igen med två remmar, om något sticker ut.

Förvaring: Lite snål vad gäller smarta funktioner! Förutom huvudfacket finns bara ett ytterfack för mobil och en vattenflaskhållare på insidan.

Bekvämlighet: Klassiskt brett axelband, vilket är skönt. Handtag du kan ha över axeln med vadderingsknäppning. Även du som är kort kan ha väskan i handen utan att den släpar i marken.

Design: Den är helsvart med olika glansnyans och diskret logga. Passar till alla outfits och alla stilar. 

Sammanfattning: Kan knäppa av den stora remmen och den är även justerbar. Finns en extra knäppning över blixtlåsen så du kan stänga igen den utan att dra igen dragkedjan om du till exempel har något som sticker ut. En Basic bag som har hög kvalitet och funkar i ur och skur. 

dakine

Test av: Dakine,  

Rekommenderat pris: 549 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i ett kraftigt och slitstarkt material som dessutom är PVC-fritt och gjort av återvunna PET-flaskor. Att den är mönstrad gör att fläckar och skav inte syns. 

Rymlighet: Den rymmer hela 50 liter, så du kan ha den inte bara som gymväska utan den funkar också för dig som behöver få plats med mycket utrustning eller vill ha den som resväska över en helg.

Förvaring: Stort sidofack för till exempel skor men inga innerfickor, vilket gör allt kaosartat om du inte själv köper till gympapåsar och necessärer. 

Bekvämlighet: Vadderade handtag, avtagbar axelrem och dessutom är väskan packbar, vilket gör att du kan vika ned den i ett av facken när du förvarar väskan. Det gör att den då tar minimalt med plats. 

Design: Fint mönster men själva formen av väskan känns lite retro fotbollstrunk. 

Sammanfattning: Den här väskan är riktigt användbar, eftersom allt får plats. Modellen finns i både mindre och större storlek och 50 liter är väl stort och klumpigt för de flesta som bara går på gym, däremot en dröm om du har mycket packning. Dragkedjan är regnskyddad, så dina saker ligger säkert skyddade från väta. Smart! 

kari traa

Test av: Kari Traa, 

Rekommenderat pris: 599 kronor 

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i slittålig och vattenavstötande PVC och polyester. Insidan har en plastig känsla, och om ett schampo läcker ut i väskan är det bara att torka ur den med en fuktig trasa. 

Rymlighet: Här får du plats med allt för träning och du kan även trycka ned en dator, även om det inte finns ett speciellt fack för den. Perfekt storlek för de flesta! 

Förvaring: Tre bra innerfack med dragkedja. Vi saknar små ytterfack och separat skofack. 

Bekvämlighet: Du kan bära den här på ryggen med vadderade band, i handen eller över axeln. Oavsett hur tungt du packar den kommer den vara bekväm att bära. 

Design: Cylinderformad väska med snygg sportswearlook. Finns i flera färger, men mixen av petrol och korall är en riktig vinnare! 

Sammanfattning: Vi gillar när sportiga saker kan användas även till vardags. Det här är den perfekta gymväskan, men den är även perfekt när du reser och väskan har till och med en plastficka på yttersidan för adresslapp. Kombinationen av funktion och fashion gör den till en vinnare! 

wyte

Test av: Wyte,

Rekommenderat pris: 399 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Försök slita ut den här om du kan! Materialet är slittåligt och vattentätt och förstärkt på utsatta platser. Enkelt att tvätta av. Perfekt!

Rymlighet: 40 liter är större än många andra väskor, men inte bautastort och otympligt. Den här är perfekt för dig som har lite mer än bara skor och vattenflaska med dig när du ska träna.

Förvaring: Smart sidoficka för skor eller smutskläder. Två ytterfack med dragkedja. På insidan av locket har du en bra innerficka. Superbra!

Bekvämlighet: Den här väskan kan du bära både i handen, över axeln med handtag eller som ryggsäck med vadderade remmar. Superbra om den är tung.

Design: Snygg militärgrön färg med grå detaljer. Perfekt för dig som inte gillar den ultrafeminina looken. 

Sammanfattning: En riktigt härlig träningsväska i det större spannet som du kan bära även som ryggsäck. Materialet är väldigt slitstarkt och står emot lukt och fläckar. Det enda vi önskar mer är ännu en liten innerficka. Älskar du den här väskan kan du även spana in den i större storlek, 70 eller 90 liter, vilket passar bra för resor.

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Hövding 3 lifestyle
Mode & trender

Nya Hövding 3 – säkrare, bättre och bekvämare

5 timmar sedan
Bergans Of Norway Sjoa byxor jacka
Mode & trender

Det behöver du till barnens höstutflykt

1 dag sedan
Salomon imagebild
Mode & trender

Allt du vill veta om trailrunningskor!

1 dag sedan
Reima regnkläder barn
Mode & trender

Giftfria regnkläder till barnen – ja tack!

11 sep 2019
Asics Gel-Rocket 8
Mode & trender

Test! Asics Gel-Rocket 6 – inomhussporternas vinnare

09 sep 2019
Fenix 6 Sapphire Garmin
Mode & trender

Minitest: Träningsklockan Garmin Fenix 6 Sapphire

05 sep 2019
Puma sneakers skinn
Mode & trender

Så tar du hand om sneakers i mocka, skinn & tyg

05 sep 2019
Reebok träningstrender
Mode & trender

Rätt i set! Här är säsongens trendigaste träningskläder

04 sep 2019
Regnjackor
Mode & trender

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

03 sep 2019
underställ
Mode & trender

Hitta rätt underställ

01 sep 2019
Reebok Nano header
Mode & trender

Nya Reebok Nano 9.0 – Den enda träningssko du behöver

30 aug 2019
Fenix 6
Mode & trender

Nu uppdaterar Garmin sina träningsklockor – så här avancerade blir de!

29 aug 2019
Nike Joyride Run Flyknit
Mode & trender

Vi har testat Nikes nya löparsko Joyride Run Flyknit

28 aug 2019
Organotex_1.jpg
Mode & trender

Så här impregnerar du skalkläderna

25 aug 2019
kompressionsstrumpor test
Mode & trender

Test: Bästa kompressionsstrumporna för löpning

22 aug 2019
test av sport-bhar 2019 AW
Mode & trender

Test: Sport-bh:arna som är bäst i test 2019

22 aug 2019
adidas ultimafusion female
Mode & trender

Så väljer du rätt träningsskor

21 aug 2019
Salomon skaljacka
Mode & trender

Så tvättar du din skaljacka

20 aug 2019
höstens hetaste tights
Mode & trender

Stort test av träningstights

16 aug 2019
header träningsskor
Mode & trender

Stort test: Här är de bästa träningsskorna 2019

15 aug 2019
Nike_Joyride_Run_Flyknit_croped
Mode & trender

Så är nya löparskon Nike Joyride att springa i

15 aug 2019
Viking header
Mode & trender

Test: Tre grymma gummistövlar för barn och juniorer

09 aug 2019
blacc running
Mode & trender

Test: Blaccs nya fjäderlätta löparkollektion

08 aug 2019
Pegasus 36 test
Mode & trender

Minitest: Nike Air Zoom Pegasus 36

02 aug 2019
Reebok löparskor
Mode & trender

Test! Topp 3 bästa löparskorna från Reebok

01 aug 2019
Magväskor
Mode & trender

Trend: Magväskan alla pratar om

31 jul 2019
Trender
Mode & trender

Följ med på trendsafari – här är säsongens hetaste plagg

30 jul 2019
Tights Puma
Mode & trender

Test! 3 trendiga tights från Puma

24 jul 2019
didriksons
Mode & trender

Den ultimata guiden: Tänk så här när du köper skaljacka till barnen

24 jul 2019
Sneakers på bröllop
Mode & trender

Kan jag ha sneakers på bröllop?

18 jul 2019
Barnskor
Mode & trender

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

12 jul 2019
didrikson kids
Mode & trender

Allt du behöver inför förskolestarten

12 jul 2019
Nike löparskor
Mode & trender

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

11 jul 2019
Fruktmönster
Mode & trender

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

10 jul 2019
Metcon 5 testbild
Mode & trender

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

09 jul 2019
Metcon 5 vit rosa
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

08 jul 2019
Test: löparshorts header
Mode & trender

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

03 jul 2019
Kompressionskläder header
Mode & trender

Därför ska du springa i kompressionskläder

01 jul 2019
Crop tops Better Bodies
Mode & trender

Så stylar du din crop top

28 jun 2019
Minitest pulseboost header
Mode & trender

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

27 jun 2019
magazine
Hövding 3 lifestyle

Nya Hövding 3 – säkrare, bättre och bekvämare

Världens säkraste cykelhjälm blir ännu bättre. Hövding lanserar nu modellen Hövding 3, som kommer med flera nya funktioner – bland annat en app som vid eventuell olycka automatiskt meddelar dina nära och kära. VD:n Fredrik Carling berättar om alla nya, smarta funktioner.

5 timmar sedan
Mode & trender
Bergans Of Norway Sjoa byxor jacka

Det behöver du till barnens höstutflykt

Rätt kläder på skolutflykten är inte alltid lätt. Vädret kan slå om snabbt, och ena dagen är det riktigt varmt, medan andra dagen känns det nästan som vinter. Vi har pratat med en expert på barnkläder som vet hur ditt barn håller sig varmt och torrt i höstrusket!

1 dag sedan
Mode & trender
Salomon imagebild

Allt du vill veta om trailrunningskor!

Trailrunning är löpning som sker off road över stockar och stenar i till exempel en skog. Den annorlunda miljön sätter materialet i din utrustning på prov – så här ska du tänka när du köper trailskor.

1 dag sedan
Mode & trender
Reima regnkläder barn

Giftfria regnkläder till barnen – ja tack!

Allt fler blir medvetna om de material och ämnen som finns i regnkläder, och är intresserade av att köpa giftfria plagg till sina barn. Det här ska du tänka på när du väljer regnkläder till kidsen!

11 sep 2019
Mode & trender
Asics Gel-Rocket 8

Test! Asics Gel-Rocket 6 – inomhussporternas vinnare

Inomhusskon Gel-Rocket 8 är som en raket på planen. Här berättar vår sportgalna testpanel varför skon är given vid volleyboll och innebandy.

09 sep 2019
Mode & trender
Fenix 6 Sapphire Garmin

Minitest: Träningsklockan Garmin Fenix 6 Sapphire

Det man inte har i huvudet får man ha i... klockan! Vår testpanel har provat alla nya finesser i träningsklockan Garmin Fenix 6 Sapphire. Så här bra presterar den vid bland annat löpning, spinning och gym.

05 sep 2019
Mode & trender
Puma sneakers skinn

Så tar du hand om sneakers i mocka, skinn & tyg

Alla sneakers kan inte torkas av med en fuktig trasa. Sneakersexperten från Puma förklarar hur du bäst tar hand om respektive material.

05 sep 2019
Mode & trender
Reebok träningstrender

Rätt i set! Här är säsongens trendigaste träningskläder

Mjuk kamouflage som målats med vattenfärg för den modiga, helsvart för den tidlösa atleten eller bekvämt i jordnära toner – experterna förklarar hur du rockar säsongens hetaste träningskläder både på och utanför gymmet!

04 sep 2019
Mode & trender
Regnjackor

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

Brukar du kolla hur knapparna sitter innan du köper en ny regnjacka? Eller var plagget är extra förstärkt? Tretorn ger dig den ultimata checklistan.

03 sep 2019
Mode & trender
underställ

Hitta rätt underställ

Syntet, ull, eller en blandning? Kari Traa lär dig allt du behöver veta om underställ, inklusive hur de ska tvättas.

01 sep 2019
Mode & trender
Reebok Nano header

Nya Reebok Nano 9.0 – Den enda träningssko du behöver

Åren har inte gjort träningsskon Nano sämre! Här är den nionde upplagan av Reeboks populära och mångsidiga CrossFit-sko.

30 aug 2019
Mode & trender
Fenix 6

Nu uppdaterar Garmin sina träningsklockor – så här avancerade blir de!

Nu kan du ladda batteriet i din smartwatch medan du har den på dig. Garmins nya, uppdaterade Fenix 6-serie med solceller i displayen är här!

29 aug 2019
Mode & trender
Nike Joyride Run Flyknit

Vi har testat Nikes nya löparsko Joyride Run Flyknit

En dämpning bestående av små kulor som formar sig under foten och ger en unik passform, låter det frestande? Vår löparsugna testpanel har sprungit i den nya, hypade löparskon från Nike – så här tycker dem.

28 aug 2019
Mode & trender
Organotex_1.jpg

Så här impregnerar du skalkläderna

Du kan både tvätta och spraya dina skalkläder med impregnering som är snäll mot miljön. Så här gör du steg för steg.

25 aug 2019
Mode & trender
kompressionsstrumpor test

Test: Bästa kompressionsstrumporna för löpning

Kramp, sträckningar och stelheter i vaderna är vanligt bland löpare. Känner du igen dig? Testa ett par kompressionsstrumpor! De här är bäst i test.

22 aug 2019
Mode & trender