test väskor

Bli en bag lady!

Tänk efter före du shoppar, så blir det lättare att hitta Den Perfekta Gymväskan. Här är allt du behöver veta.

”Storleken har ingen betydelse” är som du redan vet en osann myt. Vi pratar förstås om gymväskor. Det viktigaste att tänka på när du är ute efter en ny gymväska är att alla dina saker ska få plats. Samma modell på väska kan nämligen finnas i flera olika storlekar, så tänk först på vad du ska använda väskan till.

– Om du bara sticker iväg till gymmet en söndag kanske du går dit i träningskläder och bara behöver packa med skor, vattenflaska och hänglås. Tränar du däremot efter jobbet kanske du även behöver plats för handduk, dator, ombyte, matlåda och så vidare. Har du då en för liten väska riskerar du att behöva bära saker i händerna, säger Emma Kruth, Sportamores inköpare av träningsväskor, som varje säsong går igenom alla de stora märkenas modeller. 

När du vet vad du vill packa med, behöver du välja mellan duffel, ryggsäck eller annan väskmodell. Titta speciellt på väskans bärrem, kan du ha väskan över axeln eller måste du bära i handtag? Om det bara är handtag, är det sådana du kan ha som ryggsäck om du packar mycket saker?

– Ryggsäck är ofta ett bra val om du tar med datorn till gymmet, för de har ofta speciella fack för det. Då behöver du inte blanda dina blöta och svettiga kläder med datorn. En väska du kan bära på kroppen är också att föredra eftersom det blir tungt och tröttsamt i längden att inte ha armarna fria och släpa på en tung träningsväska i bara händerna.  

Om gymträning inte är din grej, kan du hålla utkik efter väskor som är mer specialanpassade för en viss aktivitet. Det finns yogaväskor där du kan hänga mattan undertill eller utanpå väskan, tennisväskor med plats för racket och fotbollsväskor med speciellt skofack, så att inte kläderna blir smutsiga av gräset från dobbarna.  

– Vad är det du vill träna? Kanske behöver du flera olika väskor, så att du optimerar packning efter aktivitet. Jag rekommenderar verkligen att ha flera olika väskor för olika aktiviteter. Om du alternerar väskor så håller de också längre. 

När det gäller material kan du välja precis som du vill, men tänk på att väskan håller sig fräsch längre om det går att tvätta i maskin eller åtminstone tvätta av.

– Om du tränar ofta skulle jag rekommendera en väska som går att tvätta, annars riskerar du att väskan snabbt börjar lukta svett. Tänk också på att den ska vara slittålig om du tränar ofta. Det kostar lite mer, men det håller ju också längre. 

För att slippa tänka på materialvalet och svettlukt kan du komplettera med en gympåse och lägga smutstvätten i den, så blir inte väskan lika äcklig.

– Smutsiga kläder och blöta handdukar ger bakterietillväxt. Håll väskan fräsch genom att alltid plocka ur den när du kommer hem.  

5 snabba tips

  1. Ha en extra gympåse i väskan för smutstvätt.
  2. Många märken har väskor som matchar resten av kollektionen, fint!
  3. Ha en speciell liten necessär för smycken, som annars riskerar att försvinna. 
  4. Lägg duschcreme, schampo och balsam i en separat necessär så att de inte läcker. 
  5. Töm väskan och vädra den efter varje användning.  

TESTPANELENS OMDÖMEN

blacc

Test av: Blacc,

Rekommenderat pris: 399 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i slitstark nylon. Att den är mönstrad gör också att eventuella fläckar eller slitningar syns mindre. 

Rymlighet: I den här väskan får du plats med gymkläder, handduk, skor och vattenflaska utan problem. Den här storleken passar nog de allra flesta. Rymlig utan att kännas otymplig. 

Förvaring: Den har ett ytterfack och tre innerfack, varav ett med blixtlås.  

Bekvämlighet: Skönt med långa handtag, som du kan bära inte bara i handen utan även över axeln. Det medföljer också en lång bärrem. 

Design: Kul att Blacc matchar sin väska med resten av sin AW18-kollektion, bland annat tightsen i samma mönster. Fina kulörer som ger energi!

Sammanfattning: En klassisk gym bag i ett material som håller länge och som är lätt att hålla fräscht. Perfekt med separat fack undertill där du kan lägga smutskläder eller svettiga skor som du inte vill blanda med resten av packningen. Dessutom bra pris!  

nike

Test av: Nike,

Rekommenderat pris: 249 kronor

Testparametrar: 

Tålighet: Tillverkad i slittålig polyester och har en botten med vattenavstötande egenskaper. 

Rymlighet: Brasilia från Nike är en klassisk träningsväska, den här som heter XS är den minsta i serien och rymmer bara det absolut viktigaste i en träningsväska. 

Förvaring: Två ytterfack varav ett med blixtlås. Ett innerfack med blixtlås, vilket är ventilerande och perfekt för skoförvaring. 

Bekvämlighet: Brett, justerbart axelband och handtag du kan bära i handen. Eftersom den inte är så stor blir den heller inte så tung att du skulle behöva bära den på ryggen. 

Design: En boxig modell i olivgrönt och svart med stor logotyp. Inget som sticker ut, men heller inte som stör. 

Sammanfattning: Det här är träningsväskan för dig som vill ha en riktigt liten och smidig träningsväska, perfekt om du trängs i kollektivtrafiken på väg till och från träningen. Håller sig fräsch länge och går lätt att rengöra med fuktig trasa om det behövs. Liten rem på undersidan som du kan fästa cykelhjälmen i. 

Peak performance

Test av: Peak Performance,  

Rekommenderat pris: 599 kronor 

Testparametrar:

Tålighet: En hållbar träningsväska i tålig polyamid. Dock ingen vidare förstärkning i botten.

Rymlighet: Det här är en stor väska som du kan ha även som weekendväska. 

Förvaring: Ett ytterfack med blixtlås, två innerfack men inget med dragkedja. I en så stor väska hade vi önskat fler fack och gärna separat skofack. Tack vare storleken får du dock ned mycket i väskan. 

Bekvämlighet: Handtag du kan ha i handen eller över axeln, eller i nödfall som en ryggsäck. Lång bärrem medföljer.

Design: Åh, testpanelen älskar den lila färgen med de svarta detaljerna. Den har fin metallisk lyster.

Sammanfattning: En väska som rymmer allt och lite till, men avsaknaden av fler innerfack gör den inte till en dröm för dig som är organiserad ut i fingerspetsarna. Ett tips är att ha skorna i en gympapåse inuti väskan. Dragkedjan glider enkelt och känns påkostad. Plus för fin look på väskan och bra handtag. Lite i dyraste laget.  

adidas

Test av: Adidas,

Rekommenderat pris: 499 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i polyesterväv och har ett innerfoder. Förstärkning i botten. 

Rymlighet: Här får du plats med träningskläder, skor och dator utan problem. 

Förvaring: Superrymlig ryggsäck. Fyra ytterfack, varav ett med blixtlås och inuti finns ett vadderat laptopfack.

Bekvämlighet: Säga vad man vill om att bära ryggsäck – men det är väldigt bekvämt. Vadderade axelremmar och bakpanel i mesh som andas mot ryggen gör modellen till full pott.

Design: Lite tråkigt med en svart ryggsäck, även om den här har moderna detaljer. 

Sammanfattning: En stor ryggsäck som visserligen är lite knölig att komma in i, men det gör å andra sidan ryggsäcken ”inbrottssäker”. Korsade remmar kan komprimera innehållet i väskan. Två ytterfack för vattenflaskor och ett dolt fack. Smart vadderat fack för laptop. 

craft

Test av: Craft,

Rekommenderat pris: 499 kronor 

Testparametrar:

Tålighet: Svart väska i riktigt robust material som dessutom är vattenavvisande. Håller länge!

Rymlighet: Rymmer 30 liter, så du får plats med det du behöver till ett träningspass, men du kan inte packa ned oändligt med prylar. Plus för att väskan kan bäras öppen och hållas igen med två remmar, om något sticker ut.

Förvaring: Lite snål vad gäller smarta funktioner! Förutom huvudfacket finns bara ett ytterfack för mobil och en vattenflaskhållare på insidan.

Bekvämlighet: Klassiskt brett axelband, vilket är skönt. Handtag du kan ha över axeln med vadderingsknäppning. Även du som är kort kan ha väskan i handen utan att den släpar i marken.

Design: Den är helsvart med olika glansnyans och diskret logga. Passar till alla outfits och alla stilar. 

Sammanfattning: Kan knäppa av den stora remmen och den är även justerbar. Finns en extra knäppning över blixtlåsen så du kan stänga igen den utan att dra igen dragkedjan om du till exempel har något som sticker ut. En Basic bag som har hög kvalitet och funkar i ur och skur. 

dakine

Test av: Dakine,  

Rekommenderat pris: 549 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i ett kraftigt och slitstarkt material som dessutom är PVC-fritt och gjort av återvunna PET-flaskor. Att den är mönstrad gör att fläckar och skav inte syns. 

Rymlighet: Den rymmer hela 50 liter, så du kan ha den inte bara som gymväska utan den funkar också för dig som behöver få plats med mycket utrustning eller vill ha den som resväska över en helg.

Förvaring: Stort sidofack för till exempel skor men inga innerfickor, vilket gör allt kaosartat om du inte själv köper till gympapåsar och necessärer. 

Bekvämlighet: Vadderade handtag, avtagbar axelrem och dessutom är väskan packbar, vilket gör att du kan vika ned den i ett av facken när du förvarar väskan. Det gör att den då tar minimalt med plats. 

Design: Fint mönster men själva formen av väskan känns lite retro fotbollstrunk. 

Sammanfattning: Den här väskan är riktigt användbar, eftersom allt får plats. Modellen finns i både mindre och större storlek och 50 liter är väl stort och klumpigt för de flesta som bara går på gym, däremot en dröm om du har mycket packning. Dragkedjan är regnskyddad, så dina saker ligger säkert skyddade från väta. Smart! 

kari traa

Test av: Kari Traa, 

Rekommenderat pris: 599 kronor 

Testparametrar:

Tålighet: Gjord i slittålig och vattenavstötande PVC och polyester. Insidan har en plastig känsla, och om ett schampo läcker ut i väskan är det bara att torka ur den med en fuktig trasa. 

Rymlighet: Här får du plats med allt för träning och du kan även trycka ned en dator, även om det inte finns ett speciellt fack för den. Perfekt storlek för de flesta! 

Förvaring: Tre bra innerfack med dragkedja. Vi saknar små ytterfack och separat skofack. 

Bekvämlighet: Du kan bära den här på ryggen med vadderade band, i handen eller över axeln. Oavsett hur tungt du packar den kommer den vara bekväm att bära. 

Design: Cylinderformad väska med snygg sportswearlook. Finns i flera färger, men mixen av petrol och korall är en riktig vinnare! 

Sammanfattning: Vi gillar när sportiga saker kan användas även till vardags. Det här är den perfekta gymväskan, men den är även perfekt när du reser och väskan har till och med en plastficka på yttersidan för adresslapp. Kombinationen av funktion och fashion gör den till en vinnare! 

wyte

Test av: Wyte,

Rekommenderat pris: 399 kronor

Testparametrar:

Tålighet: Försök slita ut den här om du kan! Materialet är slittåligt och vattentätt och förstärkt på utsatta platser. Enkelt att tvätta av. Perfekt!

Rymlighet: 40 liter är större än många andra väskor, men inte bautastort och otympligt. Den här är perfekt för dig som har lite mer än bara skor och vattenflaska med dig när du ska träna.

Förvaring: Smart sidoficka för skor eller smutskläder. Två ytterfack med dragkedja. På insidan av locket har du en bra innerficka. Superbra!

Bekvämlighet: Den här väskan kan du bära både i handen, över axeln med handtag eller som ryggsäck med vadderade remmar. Superbra om den är tung.

Design: Snygg militärgrön färg med grå detaljer. Perfekt för dig som inte gillar den ultrafeminina looken. 

Sammanfattning: En riktigt härlig träningsväska i det större spannet som du kan bära även som ryggsäck. Materialet är väldigt slitstarkt och står emot lukt och fläckar. Det enda vi önskar mer är ännu en liten innerficka. Älskar du den här väskan kan du även spana in den i större storlek, 70 eller 90 liter, vilket passar bra för resor.

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Reebok Nano 9.0 nya färger
Mode & trender

Äntligen! Nya färger på Reebok CrossFit Nano 9.0

3 dagar sedan
HEADER_W.jpg
Mode & trender

Test: Träningskläder för gravida

3 dagar sedan
Header-3.jpg
Mode & trender

BÄST I TEST! Sport-bh:ar 2020

4 dagar sedan
Tvätta träningsskor
Mode & trender

Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt

6 dagar sedan
SP20_WBN_SwooshBra_Wing_Portrait_215_v3rgb.jpg
Mode & trender

Sport bh-revolution från Nike: Swoosh One Piece Pad

19 jan 2020
Träningsskor test header
Mode & trender

Test! Årets bästa träningsskor för herr

16 jan 2020
Test av träningsskor för damer
Mode & trender

Test av årets bästa träningsskor för dam

16 jan 2020
Header.png
Mode & trender

8 svarta träningstights som är bäst i test

16 jan 2020
Guide 13 header Saucony
Mode & trender

Här är löparskorna för dig som pronerar

14 jan 2020
Reebok PureMove Bra
Mode & trender

Reeboks grymma sport-bh anpassar stöd efter behov

13 jan 2020
Header.png
Mode & trender

Test: Årets bästa träningsväskor

10 jan 2020
frontier header
Mode & trender

Spana in Frontier, vårt nya klädmärke för herrar

09 jan 2020
Nytt hos Sportamore - NOUN
Mode & trender

Nyhet: Matcha snyggt och bekvämt med mjuka set från Noun!

09 jan 2020
petite pirouette rosa
Mode & trender

Nytt märke för dansglada barn: Petite Pirouette

07 jan 2020
nike superrep header
Mode & trender

Högsta betyg till Nikes nya träningssko SuperRep

03 jan 2020
Tvätta träningskläder
Mode & trender

Tvätta rätt så håller dina träningskläder längre

02 jan 2020
Vinterkängor Icebug
Mode & trender

Vinterns varmaste kängor

02 jan 2020
ENG_W.png
Mode & trender

Våra pulsklockor som är bäst i test!

02 jan 2020
Asics löparskor 2020
Mode & trender

5 löparskor du inte får missa 2020

29 dec 2019
Mellandagarnas bästa tights
Mode & trender

Test! Årets topp 10 bästa tights

25 dec 2019
Ultraboost 20 adidas header
Mode & trender

Test: Så här bra är nya Adidas Ultraboost 20!

19 dec 2019
Nike Metcon
Mode & trender

Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

18 dec 2019
Eva sjöholm header
Mode & trender

Träningstrender 2020: Så kommer vi träna nästa år

17 dec 2019
Handskar barn
Mode & trender

Guide: Hitta rätt handskar till ditt barn

16 dec 2019
ENG_W.png
Mode & trender

Test av säsongens bästa skidjackor för henne

13 dec 2019
ENG_M.png
Mode & trender

Vi testar: bästa skidjackorna för män

13 dec 2019
Rehband 3.png
Mode & trender

Guide: Så väljer du rätt knäskydd

12 dec 2019
Header-halksäkra-vinterskor.jpg
Mode & trender

Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar

10 dec 2019
Icebug kängor och skor
Mode & trender

Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

10 dec 2019
header julbild
Mode & trender

Sportamores julklappstips till hela familjen

05 dec 2019
header-mystofflor-ny.jpg
Mode & trender

Mysigt test: Innetofflor för dam & herr

04 dec 2019
Nike See my style
Mode & trender

Så stylar du din löparlook med reflekterande detaljer

03 dec 2019
assault header
Mode & trender

Vi testar: träna på Assaultbike

29 nov 2019
header icebug
Mode & trender

Test: Dubbade vinterlöparskor från Icebug

28 nov 2019
skidhandskar test header
Mode & trender

Testpanelen: Här är vinterns bästa skidhandskar!

28 nov 2019
Adidas Ultraboost 20
Mode & trender

Vi tar en sneak peek på Adidas nya Ultraboost 20

27 nov 2019
Adidas tights
Mode & trender

8 superfynd för henne på Black Friday

27 nov 2019
icebug
Mode & trender

Därför ska du köpa vinterlöparskor med dubbar

27 nov 2019
underställ kari traa
Mode & trender

9 bästa Black Friday-fynden

27 nov 2019
Babolat
Mode & trender

Våra 7 bästa Black Friday-klipp för honom

27 nov 2019
magazine
Reebok Nano 9.0 nya färger

Äntligen! Nya färger på Reebok CrossFit Nano 9.0

Nano är CrossFit-skon med stort S och nu har den landat hos oss i nya, fräscha färger! Spana in uppdateringen och lär dig mer om superskon.

3 dagar sedan
Mode & trender
HEADER_W.jpg

Test: Träningskläder för gravida

Bara för att du är gravid betyder det inte att du måste sluta träna – tvärtom! Att röra på sig under graviditeten är bra för både dig och bebisen. Vår havande testpanel har fått svettas i träningskläder från Blacc.

3 dagar sedan
Mode & trender
Header-3.jpg

BÄST I TEST! Sport-bh:ar 2020

För stora och små bröst, med eller utan justerbara band och knäppning. Läs allt om säsongens sport-bh:ar som är bäst i test.

4 dagar sedan
Mode & trender
Tvätta träningsskor

Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt

Att komma hem och vädra dina träningsskor efter ett svettigt pass är A och O. Men det är långt ifrån allt du behöver göra för att förlänga livstiden på dem. Här är expertens bästa tips!

6 dagar sedan
Mode & trender
SP20_WBN_SwooshBra_Wing_Portrait_215_v3rgb.jpg

Sport bh-revolution från Nike: Swoosh One Piece Pad

Bland alla sport-bh:ar finns en uppsjö av olika modeller beroende på vad du och din kropp behöver, men vissa modeller är extra populära. En av dem är Nikes Swoosh Sports Bra. Nu har den fått en innovativ uppgradering du inte vill missa!

19 jan 2020
Mode & trender
Träningsskor test header

Test! Årets bästa träningsskor för herr

Det nya året har redan börjat och har du inte redan pallrat dig iväg till gymmet så är det hög tid nu. Få hjälp att infria nyårslöftet med ett par nya träningsskor för inomhusträning. Här är årets bästa modeller från Nike, Reebok och Under Armour.

16 jan 2020
Mode & trender
Test av träningsskor för damer

Test av årets bästa träningsskor för dam

Är du nyfiken på vad det nya året har att bjuda på i form av träningsskor? Vi har tränat i fem av 2020:s bästa modeller för inomhusträning på gym eller i sal!

16 jan 2020
Mode & trender
Header.png

8 svarta träningstights som är bäst i test

Tights är ett träningsplagg som passar alla former av träning: yoga, högintensiva pass, gruppklasser och gymträning. I det här testet har testpanelen provat massor av tights för att utse de bästa!

16 jan 2020
Mode & trender
Guide 13 header Saucony

Här är löparskorna för dig som pronerar

Inför 2020 har skotillverkarna Saucony bestämt sig för att göra något nytt i sin produktion av stabila löparskor. Här är allt du behöver veta om den nya innovationen och varför du bör uppdatera dig på en gång!

14 jan 2020
Mode & trender
Reebok PureMove Bra

Reeboks grymma sport-bh anpassar stöd efter behov

Aldrig mera dubbla sport-bh:ar – PureMove Bra anpassar stödet efter just ditt behov. Vi har testat Reeboks hajpade sport-bh.

13 jan 2020
Mode & trender
Header.png

Test: Årets bästa träningsväskor

Träningsväskan är din ständiga följeslagare på träningen. Vilken som passar dig kan du ta reda på i vårt test av säsongens hetaste modeller!

10 jan 2020
Mode & trender
frontier header

Spana in Frontier, vårt nya klädmärke för herrar

Klä dig snyggt, bekvämt och prisvärt med Frontier – det sprillans nya klädmärket för män. Här avslöjar produktexperten allt du vill veta om utbudet, stilinspirationen och storlekar!

09 jan 2020
Mode & trender
Nytt hos Sportamore - NOUN

Nyhet: Matcha snyggt och bekvämt med mjuka set från Noun!

Matchande mjukis-set att mysa i soffan med eller sköna plagg att bära till vardags? Oavsett vad för stil du rockar hittar du något snyggt och framför allt bekvämt från ett av Sportamores sprillans nya märken – Noun!

09 jan 2020
Mode & trender
petite pirouette rosa

Nytt märke för dansglada barn: Petite Pirouette

Barn älskar lek och rörelse, och det kan vara bra att ha rätt kläder för aktiviteten som ditt barn väljer. Nu har Sportamore glädjen att välkomna ett helt nytt varumärke för små tjejer och killar som älskar att dans och gymnastik: Petite Pirouette!

07 jan 2020
Mode & trender
nike superrep header

Högsta betyg till Nikes nya träningssko SuperRep

Snacka om att börja det nya året med en bomb! Nu släpper Nike en ny träningssko för dig som älskar högintensiv gruppträning: SuperRep. Läs vidare för att lära dig allt om den nya superskon, och se vad testpanelen som tränat i skon tycker.

03 jan 2020
Mode & trender