Header.png

Säsongens skaljackor som är bäst i test

Naturen lockar och vandringslederna blir ett allt hetare samtalsämne. Oavsett om du ska iväg i flera veckor eller över en dag är det viktigt att vara rätt dressad. Här är våra sex bästa skaljackor!

Att ha rätt typ av jacka i naturen är viktigare än många tror. Utan ett vatten- och vindtätt membran kommer den där regnskuren förstöra hela din upplevelse. Och du vill väl inte avbryta ditt äventyr för att du inte är rätt klädd? 

En skaljacka är tänkt att kombineras med ett underställ och mellanlager. Skaljackans funktion är inte att värma, det tar du själv hand om genom att anpassa dina lager efter väder och säsong. Funktionen med skaljackan är att stå emot yttre element som vatten och vind. 

Samtliga modeller i testet är vatten- och vindtäta men är tillverkade av olika membran. Materialen är snarlika men ger exempelvis olika typ av vattenpelare, med andra ord det tryck som tyget kan stå emot. Oavsett om det är i form av spöregn eller om du sitter på ett blött underlag anses modeller som klarar en vattenpelare över 8 000 millimeter som vattentäta. Ju högre vattenpelare, desto högre påfrestning klarar tyget. 

Vi har testat sex nyheter. Tre för herr och tre för dam, allt för outdoor-äventyren i vår och sommar! Vilken kommer att bli din nya favorit? 


TILL HONOM (scrolla ned för henne): 


Prisvärd lättviktsjacka

M_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMärke:  

Modell:  

Finns i färgerna: , och

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 10 000 millimeter. 

Material: Fluorkarbonfritt Proof-material. 

Testpanelen säger: 

Minimalistisk, packbar och extremt lätt är orden som bäst beskriver Haglöfs skaljacka L.I.M Proof Jacket. De har skapat en prisvärd modell som har de nödvändiga specifikationer du kräver när du är ute i naturen. 

För det första är den flourkarbonfria DWR-behandlade ytan både vatten och smuts-avvisande. Du kan i de lerigaste skogarna och lätt torka av jackan när du kommer hem. Med vattenpelare på 10 000 millimeter klassas modellen som vattentät men om du ska vandra flera dagar i monsunregn bör du leta efter en modell som är snäppet vassare. Jackans proof-material är i det tunnaste laget och andas på en hög nivå. 

– Jag vill slå ett slag för luvan. Den sitter väldigt tight på huvudet eftersom det finns resårer på sidorna. Med den här på huvudet kan du gå i blåsigt väder ute natt luvan åker av, säger en av testarna. 

Passformen är true to size, rak och påminner om jackan från Outline från Salomon. Några detaljer som nämns av testpanelen är en bröstficka samt resår kring handlederna. Utöver det är L.I.M Proof Jacket en väldigt clean jacka utan en massa onödiga finesser. 

– Grejen med jackan är att den är tunn och lätt. En bra modell att ta med sig på resan och korta vandringssträckor eftersom du lätt kan rulla ihop den i väskan utan att den tar onödig plats. Jag tycker designen är lite väl basic och påminner om en kombination av en träningsjacka och en skaljacka, inget för funktionsnörden, säger en annan testare. 

Negativt med jackan är att det tunna materialet kan anses lite prassligt och är inte lika hållbart som övriga modeller i testet. Därför riktar sig modellen till dig som vandrar någon gång per år. På plussidan ligger bekvämligheten och det faktum att det inte finns en enda söm som skaver eller är i vägen. 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Tvätta med flytande tvättmedel. Undvik torktumling och sköljmedel.


Rejäl jacka för den inbitna vandraren

M_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMärke:

Modell:

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 3 495 kronor.  

Vattenpelare: 28 000 millimeter. 

Material: Gore-Tex. 

Testpanelen säger: 

Är du en hardcore-vandrare som söker det absolut bästa membranet i en skaljacka är det högst troligt att du letar efter Gore-tex. Därför kommer du förmodligen bli extra glad av att Peak Performance nya skaljacka Limit Jacket har precis allt du letat efter. 

Jackan är tillverkad i Gore-Tex, vars främsta egenskaper är att släppa ut svett samtidigt som det håller regn och fukt ute. Så fort du får på dig jackan känner du dig redo för ur och skur. Inget kan hindra dig nu. 

– Materialet känns både rejält och hållbart samtidigt som utsidan skyddar från vädrets alla utmaningar. Jag tycker att jackan är vattentätare än vattentätast och står emot de svåraste vindarna. En jacka som klarar allt, säger en testare. 

Det som gör så att den här modellen inte får full pott är passformen. Precis som andra jackor från Peak Performance är ärmarna åt det större hållet medan midjan något rakare. Du kan därför behöva hänga en del kring bänkpressen för att fylla ut modellen. Däremot kan du justera ärmsluten med kardborreband och få plats med ex antal mellanlager utan problem.

– Väl på kroppen sitter jackan väldigt bra, utan att sitta för tight. Att ärmarna är åt det större hållet är inget du direkt tänker på. Smart med silikonremsan som gör att jackan inte glider upp, men det hade fungerat optimalt om modellen suttit tightare kring midjan. Förutom det gillar jag designen väldigt mycket, säger en testare och en annan fyller i: 

– Jag känner mig som ett med naturen och känner mig väldigt proffsig i jackan. Det är en modern performance-jacka som har inspirerats av naturen men som ändå har moderna inslag, säger en nöjd, modemedveten testare. 

Förutom vandring och andra outdoor-aktiviteter kan du även ha jackan till alpint och längd.  

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Bör strykas på låg temperatur eller torktumlas på låg värme (max 60 grader) efter tvätt för bästa underhåll av det vattenavvisande materialet. Undvik sköljmedel.


Passar alla outdooraktiviteter

M_Salomon_Outline_Jacket.pngMärke:  

Modell:  

Finns i färgen:

Rekommenderat pris: 2 195 kronor. 

Vattenpelare: 20 000 millimeter. 

Material: AdvancedSkin Dry. 

Testpanelen säger: 

Salomon har jobbat med outdoor-plagg i flera år och gör oss sällan besvikna. Outline Jacket är inget undantag, modellen har alla finesser du inte visste att du behövde i naturen. För det första har jackan en knapp i brösthöjd som gör det möjligt att ha dragkedjan jackan öppen utan att modellen glider ned över axlarna. Du kan därmed ha jackan som en cape om det både är varmt utomhus, men samtidigt regnar. Luvan har en praktisk skärm längst fram och jackan har två smarta fickor framtill. 

– Vilken pangjacka! Jag älskar den från första stund. Den sitter som en smäck och känns väldigt bekväm på kroppen. Jag gillar också att det finns lite stretch i materialet, säger en av killarna i testpanelen. 

Den raka passformen är varken för tight eller pösig. Kör du på din vanliga storlek kommer du få hem en jacka du sent kommer glömma. Precis som membranet AdvancedSkin Dry antyder håller yttermaterialet regn, snö och vind ute samtidigt som det släpper ut fukt. På så sätt påminner jackan om modeller med Gore-tex. Skillnaden från Peak Performance variant i testet är att den här jackan är snäppet tunnare i tyget och har en lite mjukare finish. Större delen av jackan är tillverkad i tyg och membran medan vissa delar även har extra förstärkningar. 

– Diskret, men välgjord design där varje söm känns rätt. Jag gillar att jag även kan använda jackan till vardags utan att känna mig som en skogsmulle. Riktigt snygg, säger en testare.

Eftersom du själv anpassar värmen med mellanlager kan du ha den här jackan från tidig vår till sommar, både under längre vandringsturer och promenader med hunden i skogen. En mångsidig jacka som funkar till det mesta! 

Skötselråd: 30 grader, fintvätt. Tumla jackan på låg värme. Undvik sköljmedel och att lufttorka jackan. 


TILL HENNE: 


Snygg och pålitlig 

W_Salomon_La_Cote_Flex_2_5_Jacket.pngMärke: 

Modell:

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 20 000 millimeter. 

Material: AdvancedSkin Dry.

Testpanelen säger: 

Osäker på om din vandring kommer stöta på solsken, regn eller hårdare vindar? Ingen fara! Luta dig tillbaka på La Cote Flex 2.5L Jacket. Salomons membran AdvancedSkin Dry har samma egenskaper som Gore-Tex med syfte att stå emot både vindar och spöregn, samtidigt som insidan släpper igenom fukt. Det yttre materialet känns lyxigt och är betydligt tunnare och lättare i verkligheten än vad det ser ut. Men låt dig inte luras, med vattenpelare på 20 000 millimeter klarar jackan allt från lättare duggregn till hårdare skurar. 

– Så skön jacka. Den är perfekt tunn utan att påminna om en vindjacka, samtidigt som den är bekvämare än vad jag tycker att många andra skaljackor är. Den sitter riktigt, riktigt bra på kroppen, säger en av testarna. 

Hur är passformen då? Jo, jackan har normala ärmlängder som passar även dig med långa armar. Midjan är något mer slimmad än de andra modellerna, men sitter absolut inte tight. Ärmsluten kan anpassas med kardborre, luvan har en skärm samt kan anpassas med en dragsko och jackans nederdel är justerbar. Allt du behöver för att kunna skräddarsy jackan efter din kroppsform. Storleksmässigt får du även gott om plats för mellanlager utan att det blir bökigt. 

Testpanelen har svårt att skrapa fram någonting negativt att säga om modellen och det finns egentligen inte något självklart svar. Vissa tycker att hållbarheten och materialets slitstyrka ligger snäppet under modeller med Gore-Tex, men det är petitesser. Looken är däremot populär. 

– Jag gillar designen mer och mer. Först tyckte jag att den var lite för clean, men nu i efterhand föredrar jag den stilrena looken, säger en testare och en annan fyller i: 

– Med tanke på det låga priser är jag positivt överraskad av den här jackan. Lätt, skön, snygg och praktisk. Vad mer kan man önska sig? 

Skötselråd: 30 grader, fintvätt. Tumla jackan på låg värme. Undvik sköljmedel och att lufttorka jackan. 


Funkar till allt 

W_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMärke:  

Modell:

Finns i färgerna: , , och .  

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 10 000 millimeter. 

Material: Fluorkarbonfritt Proof-material.

Sammanfattning: Perfekt för sommarens friluftsliv. 

Testpanelen säger: 

Gör dig redo för sommarens äventyr med den här superlätta skaljackan L.I.M Proof Jacket. Vi överdriver inte, jackan väger bara 210 gram och sitter väldigt bekvämt. 

– Jackan är riktigt skön. Du känner knappt av modellen på kroppen vilket är en stor fördel efter ett par mil i benen och varje centimeter av dina plagg helt plötsligt börjar irritera, säger en av testarna. 

Det tunna materialet ger en stor frihetskänsla samtidigt som utsidan påminner mer om en vindjacka än en robust skaljacka. Finesserna från membranet Proof finns dock där. Vattenpelaren är inte lika hög som hos de andra modellerna, men tillräckligt hög för att klara regnskurar. Yttersidan är lätt att torka av, står emot vind och släpper igenom fukt från kroppen. 

– Det är helt klart en funktionell jacka, men jag saknar vissa detaljer som justerbar midja, ärmslut och luva. Med det sagt ser de tunna resårerna nedtill och vid ärmsluten till att jackan sitter på plats. Jag trodde att jackan skulle glida upp när jag går, men det gör den inte! säger en tjejerna i testpanelen. 

Luvan har som nämnt ingen dragsko, men är i gengäld utrustad med resårer som gör att den sitter tight på huvudet. Ett annat plus är den lilla öglan under luvan som du kan hänga upp jackan i. Den här modellen är sammanfattningsvis ett perfekt val för dig som vandrar någon gång om året och inte är intresserad av alla, och till viss del onödiga, finesser som marknaden har att erbjuda. 

– Det dova mönstret, kulören och det faktum att jackan sitter riktigt bra på kroppen gör att jag kan ha den här modellen när jag går ut med hundarna likaväl som under sommarsemestern vid Grövelsjön, säger en av testarna som älskar designen. 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Tvätta med flytande tvättmedel. Undvik torktumling och sköljmedel.


Hög kvalitet för skogsmullen

W_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMärke:

Modell

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 3 495 kronor.  

Vattenpelare: 28 000 millimeter. 

Material: Gore-Tex. 

Testpanelen säger: 

The best of the best! Som du säkert märkt påminner jackorna i det här testet mycket om varandra. Samtliga modeller har ett vatten- och vindtätt yttre med ett membran som ändå släpper igenom svett och fukt. Vad är det då som gör Peak Perfomrance värd det dubbla i pris? Svaret är kort och gott: för att det här är the best of the best. Membranet Gore-Tex är värd all sin hajp och står emot precis allt när det kommer till väderlek. Med det här ytterlagret finns det inget som stoppar dig. 

– Jackan känns robust, hållbar och riktigt bra i naturen. Allt känns bara helt rätt, det är svårt att förklara det mer än så, säger en av testarna. 

Om du jämför utsidan med jackorna från Salomon och Haglöfs är den här åt det strävare hållet. Det är däremot inget som vare sig gör jackan stel eller osmidig att använda. Jackan har en praktisk silikonremsa nedtill på bakstycket med funktionen att hindra jackan från att åka upp. Eftersom modellen inte sitter tight på kroppen är det lite av en onödig funktion, enligt vissa testare. 

Passformen är varken slimmad eller väldigt rymlig, utan lagom, och jackan har långa ärmar som skyddar övre delen av händerna. Plus för kardborrebanden vid ärmsluten och den justerbara luvan med skärm som sitter tight och bekvämt på huvudet. På minussidan har vi valet av färg,  men blockkonstruktionen känns rolig och populär. 

– Jag älska allt med jackan bortsett från en detalj. Varför rosa? Jag hade gärna sett att det rosa partiet var gult, orange eller grönt. Rosa känns inte riktigt rätt 2019. I det här fallet hade jag därför valt den helsvarta jackan, säger en testare. 

Oavsett färg på jackan kan du slita den här modellen med hälsan i ur och skur. En given vinnare under vår- och sommarvandringen. Och varför inte till nästkommande vinters alpinåkning? 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Bör strykas på låg temperatur eller torktumlas på låg värme (max 60 grader) för bästa underhåll av det vattenavvisande materialet. Undvik sköljmedel.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

LÄS MER: 

 Tillbaka

News Feed

Salomon Speedcross 5 GTX
Mode & trender

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex är här!

20 timmar sedan
Peak_2018. 13.27.20.png
Mode & trender

Därför ska du satsa på paddade skidkläder i backen

1 dag sedan
Ultraboost dam singles day
Mode & trender

15 favoriter på Singles Day!

4 dagar sedan
HEADER vinterkängor.jpg
Mode & trender

Stort test: 10 varma vinterkängor för dam & herr

4 dagar sedan
Vinterns varmaste vinterjackor
Mode & trender

Stort test! 11 varma vinterjackor för herr och dam

6 dagar sedan
Nu finns Elevenate hos Sportamore
Mode & trender

Nyhet hos Sportamore! Snösportmärket Elevenate

6 dagar sedan
Icebug vinterlöpning header
Mode & trender

Allt du vill veta om vinterlöparskor

05 nov 2019
Kari Traa underställ header
Mode & trender

Bäst i test: Underställ från Kari Traa

01 nov 2019
Vintertights header
Mode & trender

Vi har testat varma löpartights för dam och herr

31 oct 2019
kari traa rose closeup
Mode & trender

Den okända historien bakom understället Rose från Kari Traa

29 oct 2019
Header padelskor
Mode & trender

Test: Det här är de bästa padelskorna för honom

28 oct 2019
winterized header
Mode & trender

Rätt löparsko för dig – hetaste modellerna just nu

28 oct 2019
Craft running aw 19
Mode & trender

Ska jag springa i underställ?

28 oct 2019
ENG_M.png
Mode & trender

Bäst i test: Vinterlöparskor för herrar

25 oct 2019
HEADER.jpg
Mode & trender

Bäst i test! Underställ i syntet

25 oct 2019
Header vinterlöparskor
Mode & trender

Bäst i test: Vinterlöparskor för damer

25 oct 2019
header-2.jpg
Mode & trender

TEST: 13 varma underställ i ull för herr och dam

24 oct 2019
testbild vinterjackor med pälskrage
Mode & trender

Bäst i test! Vinterjackor med pälskrage

23 oct 2019
viking-sled.jpg
Mode & trender

Vilka vinterskor ska mitt barn ha?

22 oct 2019
Tights med hög midja
Mode & trender

Stort test av tights med hög midja

18 oct 2019
Pulseboost Winterized
Mode & trender

Test: Nya Pulseboost Winterized från Adidas

17 oct 2019
Asics reflex
Mode & trender

Se till att du syns i mörkret – Allt om reflexlöpning

17 oct 2019
Heade boots kids
Mode & trender

Bäst i test: Vinterkängor och skor för barn

17 oct 2019
shepherd tofflor 2018
Mode & trender

Mysigaste tofflorna kommer från Shepherd

15 oct 2019
reima vinter
Mode & trender

Klä barnen rätt i kylan – så här gör du

15 oct 2019
Eliud Kipchoge
Mode & trender

Här är Nike-skon som var med och slog världsrekord i maraton

14 oct 2019
timberland 6 inch maxa utelivet shoot
Mode & trender

Aldrig mer kalla fötter: Hetaste bootsen just nu

14 oct 2019
Hur tvättar jag mitt underställ?
Mode & trender

Hur tvättar jag mitt underställ?

14 oct 2019
ENG_HEADER.png
Mode & trender

Vi testar: Varma vinteroveraller för barn

11 oct 2019
Parkas
Mode & trender

Bäst i test! Säsongens parkas för honom

11 oct 2019
Reebok dunjacka
Mode & trender

Tre dunjackor, tre stilar – jacktrenderna just nu

11 oct 2019
linerjackor herr
Mode & trender

Vi har testat säsongens bästa linerjackor för herrar

11 oct 2019
Header_DAM.png
Mode & trender

Test: Säsongens bästa tunna dunjackor för damer

11 oct 2019
Heade trail
Mode & trender

Test: Säsongens bästa trailskor för dam!

10 oct 2019
Svea Boots header
Mode & trender

Test: 3 trendiga boots från Svea

09 oct 2019
The puffer jacket
Mode & trender

Säsongens hetaste jacktrend – The puffer jacket (Korean style)

08 oct 2019
peak performance argon header
Mode & trender

Snabbguide till dunjackorna från Peak Performance

07 oct 2019
peak performance frost down herr aw 18
Mode & trender

Det viktigaste när du väljer dunjacka

07 oct 2019
Så sköter du om dina kängor från Timberland
Mode & trender

Så sköter du om dina kängor från Timberland

07 oct 2019
0107392501380_001_752253e8875e4955b642498271da36ce.jpg
Mode & trender

Därför är Mount Baker från Canada Snow säsongens bästa sko

07 oct 2019
magazine
Salomon Speedcross 5 GTX

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex är här!

När du inte trodde att Speedcross 5 från Salomon kunde bli bättre släpper de den populära trailskon med ett helt vattentätt membran. Hur bra?

20 timmar sedan
Mode & trender
Peak_2018. 13.27.20.png

Därför ska du satsa på paddade skidkläder i backen

Är skaljackan din bästa vän under skidsäsongen? Vi vet när det kan vara värt att byta ut skalstället mot en paddad modell.

1 dag sedan
Mode & trender
Ultraboost dam singles day

15 favoriter på Singles Day!

Skäm bort dig själv eller någon som står dig nära på Singles Day! Spana in de här 15 nedsatta favoriterna. De får du bara inte missa!

4 dagar sedan
Mode & trender
HEADER vinterkängor.jpg

Stort test: 10 varma vinterkängor för dam & herr

Enklaste tipset på hur du håller fötterna varma under de kalla månaderna är med ett par tjocka kängor. Vår testpanel har traskat runt i säsongens populäraste modeller för både honom och henne!

4 dagar sedan
Mode & trender
Vinterns varmaste vinterjackor

Stort test! 11 varma vinterjackor för herr och dam

Brrr, nu börjar det verkligen kännas att det är vinter! Därför har vår testpanel satt 11 varma vinterjackor på prov. Här är säsongens guldkorn för dam och herr.

6 dagar sedan
Mode & trender
Nu finns Elevenate hos Sportamore

Nyhet hos Sportamore! Snösportmärket Elevenate

Elevenate bildades 2010 och har sedan dess varit lite av en doldis på snösportsmarknaden. Nu finns de hos oss, häng med och lär känna dem bättre!

6 dagar sedan
Mode & trender
Icebug vinterlöpning header

Allt du vill veta om vinterlöparskor

När ska du ha dubbskor och när duger vanlig gummisula? Experterna från Icebug vet allt om hur du hanterar vinterväglaget!

05 nov 2019
Mode & trender
Kari Traa underställ header

Bäst i test: Underställ från Kari Traa

Kari Traa är verkligen experter på underställ. Det norska varumärket gör högkvalitativa byxor och tröjor i både syntet, ull och ullblandning. Vi har låtit testa flera av modellerna, och här är de bästa.

01 nov 2019
Mode & trender
Vintertights header

Vi har testat varma löpartights för dam och herr

Lägg inte löpningen på is bara för att det blivit kallt! Vår testpanel har sprungit i nio tights som passar perfekt för vinterlöpning i temperaturer kring nollan.

31 oct 2019
Mode & trender
kari traa rose closeup

Den okända historien bakom understället Rose från Kari Traa

Det bästsäljande understället Rose från Kari Traa har blivit en känd vinterklassiker. Däremot är det få som vet var det älskade mönstret kommer ifrån.

29 oct 2019
Mode & trender
Header padelskor

Test: Det här är de bästa padelskorna för honom

Padel växer sig allt populärare och är en snabb och rolig sport som passar många. Att ha rätt skor när du spelar padel är viktigt, då du kan prestera bättre, minska risken för skador och på köpet ha extra kul! Vår testpanel har satt flera padelskomodeller på prov – här är resultatet.

28 oct 2019
Mode & trender
winterized header

Rätt löparsko för dig – hetaste modellerna just nu

Springer du långdistans, en kortare runda på lunchen eller övar du inför ett lopp? Det finns en sko för alla, och för alla sorters löpning. Hitta dina nya löparskor bland säsongens hetaste modeller.

28 oct 2019
Mode & trender
Craft running aw 19

Ska jag springa i underställ?

Kan, bör eller ska jag ha underställ när jag springer? Det finns många modeller att välja bland, och även materialen är olika och passar till olika träningsformer. Malin Caron på Craft förklarar.

28 oct 2019
Mode & trender
ENG_M.png

Bäst i test: Vinterlöparskor för herrar

Ingen mer Bambi på hal is! Här är vinterlöparskorna för herrar som håller dig varm, torr och upprätt under vinterns löprundor.

25 oct 2019
Mode & trender
HEADER.jpg

Bäst i test! Underställ i syntet

Underställ är kanske det viktigaste i din vinteroutfit, oavsett om du ska susa fram i längdskidspåret eller ta en löprunda över stock och sten. Vi har testat underställ i syntet – här är de bästa!

25 oct 2019
Mode & trender