Header.png

Säsongens skaljackor som är bäst i test

Naturen lockar och vandringslederna blir ett allt hetare samtalsämne. Oavsett om du ska iväg i flera veckor eller över en dag är det viktigt att vara rätt dressad. Här är våra sex bästa skaljackor!

Att ha rätt typ av jacka i naturen är viktigare än många tror. Utan ett vatten- och vindtätt membran kommer den där regnskuren förstöra hela din upplevelse. Och du vill väl inte avbryta ditt äventyr för att du inte är rätt klädd? 

En skaljacka är tänkt att kombineras med ett underställ och mellanlager. Skaljackans funktion är inte att värma, det tar du själv hand om genom att anpassa dina lager efter väder och säsong. Funktionen med skaljackan är att stå emot yttre element som vatten och vind. 

Samtliga modeller i testet är vatten- och vindtäta men är tillverkade av olika membran. Materialen är snarlika men ger exempelvis olika typ av vattenpelare, med andra ord det tryck som tyget kan stå emot. Oavsett om det är i form av spöregn eller om du sitter på ett blött underlag anses modeller som klarar en vattenpelare över 8 000 millimeter som vattentäta. Ju högre vattenpelare, desto högre påfrestning klarar tyget. 

Vi har testat sex nyheter. Tre för herr och tre för dam, allt för outdoor-äventyren i vår och sommar! Vilken kommer att bli din nya favorit? 


TILL HONOM (scrolla ned för henne): 


Prisvärd lättviktsjacka

M_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMärke:  

Modell:  

Finns i färgerna: , och

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 10 000 millimeter. 

Material: Fluorkarbonfritt Proof-material. 

Testpanelen säger: 

Minimalistisk, packbar och extremt lätt är orden som bäst beskriver Haglöfs skaljacka L.I.M Proof Jacket. De har skapat en prisvärd modell som har de nödvändiga specifikationer du kräver när du är ute i naturen. 

För det första är den flourkarbonfria DWR-behandlade ytan både vatten och smuts-avvisande. Du kan i de lerigaste skogarna och lätt torka av jackan när du kommer hem. Med vattenpelare på 10 000 millimeter klassas modellen som vattentät men om du ska vandra flera dagar i monsunregn bör du leta efter en modell som är snäppet vassare. Jackans proof-material är i det tunnaste laget och andas på en hög nivå. 

– Jag vill slå ett slag för luvan. Den sitter väldigt tight på huvudet eftersom det finns resårer på sidorna. Med den här på huvudet kan du gå i blåsigt väder ute natt luvan åker av, säger en av testarna. 

Passformen är true to size, rak och påminner om jackan från Outline från Salomon. Några detaljer som nämns av testpanelen är en bröstficka samt resår kring handlederna. Utöver det är L.I.M Proof Jacket en väldigt clean jacka utan en massa onödiga finesser. 

– Grejen med jackan är att den är tunn och lätt. En bra modell att ta med sig på resan och korta vandringssträckor eftersom du lätt kan rulla ihop den i väskan utan att den tar onödig plats. Jag tycker designen är lite väl basic och påminner om en kombination av en träningsjacka och en skaljacka, inget för funktionsnörden, säger en annan testare. 

Negativt med jackan är att det tunna materialet kan anses lite prassligt och är inte lika hållbart som övriga modeller i testet. Därför riktar sig modellen till dig som vandrar någon gång per år. På plussidan ligger bekvämligheten och det faktum att det inte finns en enda söm som skaver eller är i vägen. 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Tvätta med flytande tvättmedel. Undvik torktumling och sköljmedel.


Rejäl jacka för den inbitna vandraren

M_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMärke:

Modell:

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 3 495 kronor.  

Vattenpelare: 28 000 millimeter. 

Material: Gore-Tex. 

Testpanelen säger: 

Är du en hardcore-vandrare som söker det absolut bästa membranet i en skaljacka är det högst troligt att du letar efter Gore-tex. Därför kommer du förmodligen bli extra glad av att Peak Performance nya skaljacka Limit Jacket har precis allt du letat efter. 

Jackan är tillverkad i Gore-Tex, vars främsta egenskaper är att släppa ut svett samtidigt som det håller regn och fukt ute. Så fort du får på dig jackan känner du dig redo för ur och skur. Inget kan hindra dig nu. 

– Materialet känns både rejält och hållbart samtidigt som utsidan skyddar från vädrets alla utmaningar. Jag tycker att jackan är vattentätare än vattentätast och står emot de svåraste vindarna. En jacka som klarar allt, säger en testare. 

Det som gör så att den här modellen inte får full pott är passformen. Precis som andra jackor från Peak Performance är ärmarna åt det större hållet medan midjan något rakare. Du kan därför behöva hänga en del kring bänkpressen för att fylla ut modellen. Däremot kan du justera ärmsluten med kardborreband och få plats med ex antal mellanlager utan problem.

– Väl på kroppen sitter jackan väldigt bra, utan att sitta för tight. Att ärmarna är åt det större hållet är inget du direkt tänker på. Smart med silikonremsan som gör att jackan inte glider upp, men det hade fungerat optimalt om modellen suttit tightare kring midjan. Förutom det gillar jag designen väldigt mycket, säger en testare och en annan fyller i: 

– Jag känner mig som ett med naturen och känner mig väldigt proffsig i jackan. Det är en modern performance-jacka som har inspirerats av naturen men som ändå har moderna inslag, säger en nöjd, modemedveten testare. 

Förutom vandring och andra outdoor-aktiviteter kan du även ha jackan till alpint och längd.  

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Bör strykas på låg temperatur eller torktumlas på låg värme (max 60 grader) efter tvätt för bästa underhåll av det vattenavvisande materialet. Undvik sköljmedel.


Passar alla outdooraktiviteter

M_Salomon_Outline_Jacket.pngMärke:  

Modell:  

Finns i färgen:

Rekommenderat pris: 2 195 kronor. 

Vattenpelare: 20 000 millimeter. 

Material: AdvancedSkin Dry. 

Testpanelen säger: 

Salomon har jobbat med outdoor-plagg i flera år och gör oss sällan besvikna. Outline Jacket är inget undantag, modellen har alla finesser du inte visste att du behövde i naturen. För det första har jackan en knapp i brösthöjd som gör det möjligt att ha dragkedjan jackan öppen utan att modellen glider ned över axlarna. Du kan därmed ha jackan som en cape om det både är varmt utomhus, men samtidigt regnar. Luvan har en praktisk skärm längst fram och jackan har två smarta fickor framtill. 

– Vilken pangjacka! Jag älskar den från första stund. Den sitter som en smäck och känns väldigt bekväm på kroppen. Jag gillar också att det finns lite stretch i materialet, säger en av killarna i testpanelen. 

Den raka passformen är varken för tight eller pösig. Kör du på din vanliga storlek kommer du få hem en jacka du sent kommer glömma. Precis som membranet AdvancedSkin Dry antyder håller yttermaterialet regn, snö och vind ute samtidigt som det släpper ut fukt. På så sätt påminner jackan om modeller med Gore-tex. Skillnaden från Peak Performance variant i testet är att den här jackan är snäppet tunnare i tyget och har en lite mjukare finish. Större delen av jackan är tillverkad i tyg och membran medan vissa delar även har extra förstärkningar. 

– Diskret, men välgjord design där varje söm känns rätt. Jag gillar att jag även kan använda jackan till vardags utan att känna mig som en skogsmulle. Riktigt snygg, säger en testare.

Eftersom du själv anpassar värmen med mellanlager kan du ha den här jackan från tidig vår till sommar, både under längre vandringsturer och promenader med hunden i skogen. En mångsidig jacka som funkar till det mesta! 

Skötselråd: 30 grader, fintvätt. Tumla jackan på låg värme. Undvik sköljmedel och att lufttorka jackan. 


TILL HENNE: 


Snygg och pålitlig 

W_Salomon_La_Cote_Flex_2_5_Jacket.pngMärke: 

Modell:

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 20 000 millimeter. 

Material: AdvancedSkin Dry.

Testpanelen säger: 

Osäker på om din vandring kommer stöta på solsken, regn eller hårdare vindar? Ingen fara! Luta dig tillbaka på La Cote Flex 2.5L Jacket. Salomons membran AdvancedSkin Dry har samma egenskaper som Gore-Tex med syfte att stå emot både vindar och spöregn, samtidigt som insidan släpper igenom fukt. Det yttre materialet känns lyxigt och är betydligt tunnare och lättare i verkligheten än vad det ser ut. Men låt dig inte luras, med vattenpelare på 20 000 millimeter klarar jackan allt från lättare duggregn till hårdare skurar. 

– Så skön jacka. Den är perfekt tunn utan att påminna om en vindjacka, samtidigt som den är bekvämare än vad jag tycker att många andra skaljackor är. Den sitter riktigt, riktigt bra på kroppen, säger en av testarna. 

Hur är passformen då? Jo, jackan har normala ärmlängder som passar även dig med långa armar. Midjan är något mer slimmad än de andra modellerna, men sitter absolut inte tight. Ärmsluten kan anpassas med kardborre, luvan har en skärm samt kan anpassas med en dragsko och jackans nederdel är justerbar. Allt du behöver för att kunna skräddarsy jackan efter din kroppsform. Storleksmässigt får du även gott om plats för mellanlager utan att det blir bökigt. 

Testpanelen har svårt att skrapa fram någonting negativt att säga om modellen och det finns egentligen inte något självklart svar. Vissa tycker att hållbarheten och materialets slitstyrka ligger snäppet under modeller med Gore-Tex, men det är petitesser. Looken är däremot populär. 

– Jag gillar designen mer och mer. Först tyckte jag att den var lite för clean, men nu i efterhand föredrar jag den stilrena looken, säger en testare och en annan fyller i: 

– Med tanke på det låga priser är jag positivt överraskad av den här jackan. Lätt, skön, snygg och praktisk. Vad mer kan man önska sig? 

Skötselråd: 30 grader, fintvätt. Tumla jackan på låg värme. Undvik sköljmedel och att lufttorka jackan. 


Funkar till allt 

W_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMärke:  

Modell:

Finns i färgerna: , , och .  

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 10 000 millimeter. 

Material: Fluorkarbonfritt Proof-material.

Sammanfattning: Perfekt för sommarens friluftsliv. 

Testpanelen säger: 

Gör dig redo för sommarens äventyr med den här superlätta skaljackan L.I.M Proof Jacket. Vi överdriver inte, jackan väger bara 210 gram och sitter väldigt bekvämt. 

– Jackan är riktigt skön. Du känner knappt av modellen på kroppen vilket är en stor fördel efter ett par mil i benen och varje centimeter av dina plagg helt plötsligt börjar irritera, säger en av testarna. 

Det tunna materialet ger en stor frihetskänsla samtidigt som utsidan påminner mer om en vindjacka än en robust skaljacka. Finesserna från membranet Proof finns dock där. Vattenpelaren är inte lika hög som hos de andra modellerna, men tillräckligt hög för att klara regnskurar. Yttersidan är lätt att torka av, står emot vind och släpper igenom fukt från kroppen. 

– Det är helt klart en funktionell jacka, men jag saknar vissa detaljer som justerbar midja, ärmslut och luva. Med det sagt ser de tunna resårerna nedtill och vid ärmsluten till att jackan sitter på plats. Jag trodde att jackan skulle glida upp när jag går, men det gör den inte! säger en tjejerna i testpanelen. 

Luvan har som nämnt ingen dragsko, men är i gengäld utrustad med resårer som gör att den sitter tight på huvudet. Ett annat plus är den lilla öglan under luvan som du kan hänga upp jackan i. Den här modellen är sammanfattningsvis ett perfekt val för dig som vandrar någon gång om året och inte är intresserad av alla, och till viss del onödiga, finesser som marknaden har att erbjuda. 

– Det dova mönstret, kulören och det faktum att jackan sitter riktigt bra på kroppen gör att jag kan ha den här modellen när jag går ut med hundarna likaväl som under sommarsemestern vid Grövelsjön, säger en av testarna som älskar designen. 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Tvätta med flytande tvättmedel. Undvik torktumling och sköljmedel.


Hög kvalitet för skogsmullen

W_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMärke:

Modell

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 3 495 kronor.  

Vattenpelare: 28 000 millimeter. 

Material: Gore-Tex. 

Testpanelen säger: 

The best of the best! Som du säkert märkt påminner jackorna i det här testet mycket om varandra. Samtliga modeller har ett vatten- och vindtätt yttre med ett membran som ändå släpper igenom svett och fukt. Vad är det då som gör Peak Perfomrance värd det dubbla i pris? Svaret är kort och gott: för att det här är the best of the best. Membranet Gore-Tex är värd all sin hajp och står emot precis allt när det kommer till väderlek. Med det här ytterlagret finns det inget som stoppar dig. 

– Jackan känns robust, hållbar och riktigt bra i naturen. Allt känns bara helt rätt, det är svårt att förklara det mer än så, säger en av testarna. 

Om du jämför utsidan med jackorna från Salomon och Haglöfs är den här åt det strävare hållet. Det är däremot inget som vare sig gör jackan stel eller osmidig att använda. Jackan har en praktisk silikonremsa nedtill på bakstycket med funktionen att hindra jackan från att åka upp. Eftersom modellen inte sitter tight på kroppen är det lite av en onödig funktion, enligt vissa testare. 

Passformen är varken slimmad eller väldigt rymlig, utan lagom, och jackan har långa ärmar som skyddar övre delen av händerna. Plus för kardborrebanden vid ärmsluten och den justerbara luvan med skärm som sitter tight och bekvämt på huvudet. På minussidan har vi valet av färg,  men blockkonstruktionen känns rolig och populär. 

– Jag älska allt med jackan bortsett från en detalj. Varför rosa? Jag hade gärna sett att det rosa partiet var gult, orange eller grönt. Rosa känns inte riktigt rätt 2019. I det här fallet hade jag därför valt den helsvarta jackan, säger en testare. 

Oavsett färg på jackan kan du slita den här modellen med hälsan i ur och skur. En given vinnare under vår- och sommarvandringen. Och varför inte till nästkommande vinters alpinåkning? 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Bör strykas på låg temperatur eller torktumlas på låg värme (max 60 grader) för bästa underhåll av det vattenavvisande materialet. Undvik sköljmedel.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

LÄS MER: 

 Tillbaka

News Feed

Sneakers på bröllop
Mode & trender

Kan jag ha sneakers på bröllop?

5 dagar sedan
Barnskor
Mode & trender

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

12 jul 2019
didrikson kids
Mode & trender

Allt du behöver inför förskolestarten

12 jul 2019
Nike löparskor
Mode & trender

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

11 jul 2019
Fruktmönster
Mode & trender

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

10 jul 2019
Metcon 5 testbild
Mode & trender

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

09 jul 2019
Metcon 5 vit rosa
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

08 jul 2019
Test: löparshorts header
Mode & trender

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

03 jul 2019
Kompressionskläder header
Mode & trender

Därför ska du springa i kompressionskläder

01 jul 2019
Crop tops Better Bodies
Mode & trender

Så stylar du din crop top

28 jun 2019
Minitest pulseboost header
Mode & trender

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

27 jun 2019
Header_Pulseboost_M.jpg
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Pulseboost HD

27 jun 2019
Asics header
Mode & trender

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

24 jun 2019
test stabila löparskor
Mode & trender

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

21 jun 2019
Adidas Pulseboost HD
Mode & trender

Smygtitta på nya Adidas Pulseboost

19 jun 2019
Reebok Running-ambassadör
Mode & trender

Här är våra nya Reebok running-ambassadörer!

17 jun 2019
puma hybrid
Mode & trender

10 löparskor du inte får missa i sommar

14 jun 2019
Birkenstock rosa
Mode & trender

Så tar du hand om dina Birkenstock

13 jun 2019
Nike
Mode & trender

Fotbollsfest med Nikes nya plagg

11 jun 2019
Byks_Karitraa.png
Mode & trender

Säsongens nya sneakers från Kari Traa

09 jun 2019
Helly Hansen seglarjacka
Mode & trender

Därför ska du ha en seglarjacka istället för en vanlig regnjacka

07 jun 2019
Nike Pegasus 36 2
Mode & trender

Lättare och smidigare – nya Pegasus 36 är här!

06 jun 2019
Kari Traa
Mode & trender

Guide: Välj rätt träningsväska

05 jun 2019
header-väskor.jpg
Mode & trender

TEST: Våra bästa träningsväskor

04 jun 2019
Nike träningssko
Mode & trender

PT:n testar nya träningsskon Nike Varsity Compete TR 2

04 jun 2019
yogatights blacc
Mode & trender

Så väljer du tights till yoga

03 jun 2019
Superga
Mode & trender

Superga – den enda tygskon du behöver

30 may 2019
Löparskor Barn Sacony
Mode & trender

Därför ska ditt barn leka i löparskor

29 may 2019
Nike
Mode & trender

Stylisten guidar: Sommarens 3 hetaste trender

27 may 2019
Saint Loye
Mode & trender

Tänk så här när du köper ridbyxor

27 may 2019
Teva Hurricane
Mode & trender

Tips! Sommarens bästa funktionssandaler

24 may 2019
Nike
Mode & trender

Därför ska du sporta med stil

23 may 2019
yogatights header
Mode & trender

Test: Vårens bekvämaste yogatights 2019

23 may 2019
Craft X Vacchi
Mode & trender

Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

22 may 2019
Nemeziz 19.1
Mode & trender

Test! Så bra är nya Nemeziz 19.1 från Adidas

21 may 2019
Sporta stilen
Mode & trender

Dansaren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego gör extrema moves"

20 may 2019
Mors dag plock
Mode & trender

Skäm bort din mamma på morsdag

16 may 2019
192564530830_005_296c612cdd1e4565883cc8179bdfe78a.jpg
Mode & trender

11 träningstights med fickor

14 may 2019
Birkenstock Sandalheader
Mode & trender

Trendspaning: Sandaler för sommaren 2019

13 may 2019
Test löpartröjor
Mode & trender

Vi har testat fem nya löpartröjor för män 2019

13 may 2019
magazine
Sneakers på bröllop

Kan jag ha sneakers på bröllop?

Bröllopssäsongen är i full gång och det blir allt svårare att veta vad man bör ha på sig för att anses vara rätt klädd. Är det okej att ha sneakers på bröllop? Modeexperten svarar!

5 dagar sedan
Mode & trender
Barnskor

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

Att hitta välsittande skor till minstingarna i familjen är lättare sagt än gjort. Här är tipsen som gör säsongens skoinköp till barnen betydligt enklare.

12 jul 2019
Mode & trender
didrikson kids

Allt du behöver inför förskolestarten

Ska ditt barn börja förskolan? Många frågor brukar dyka upp angående vad ditt barn behöver när han eller hon börjar förskolan. Vi har gjort en checklista som du kan använda när det är dags.

12 jul 2019
Mode & trender
Nike löparskor

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experten för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo och Zoom Fly från Nike.

11 jul 2019
Mode & trender
Fruktmönster

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

Om du inte har lagt märke till alla bikinis, baddräkter och badshorts som just nu pryds av frukter av alla de slag har du förmodligen bott under en sten. Modeexperten förklarar varför trenden är så populär.

10 jul 2019
Mode & trender
Metcon 5 testbild

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

Nike är tillbaka med en uppdatering av älskade träningsskon Metcon. Metcon 5 är Nikes mest mångsidiga och tåliga sko för X-fit hittills, som gjord för dig som älskar högintensiv träning.

09 jul 2019
Mode & trender
Metcon 5 vit rosa

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

Giganten Nike är tillbaka med en uppdatering av den erkända träningsskon Metcon. Metcon 5 är en sko för atleten som älskar all form av högintensiv träning. Här är det som är nytt och unikt med den nya modellen.

08 jul 2019
Mode & trender
Test: löparshorts header

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

När du ska ut och springa i sommar är det viktigt att du är klädd i det allra bästa. Värmen ställer höga krav på dina kläders ventilationsförmåga, passform och längd. Här hittar du 9 modeller som håller måttet!

03 jul 2019
Mode & trender
Kompressionskläder header

Därför ska du springa i kompressionskläder

Medicinskt graderad kompression kan hjälpa dig att höja din prestation, lindra gubbvaden och öka blodcirkulationen. Här är allt du behöver veta om när de ska användas, hur och varför!

01 jul 2019
Mode & trender
Crop tops Better Bodies

Så stylar du din crop top

De kapade topparna har länge setts på både gymmet, stan och på fest. Men var kommer trenden ifrån och hur matchar jag den bäst? Grundaren och produktexperten Donna bruns har svaret!

28 jun 2019
Mode & trender
Minitest pulseboost header

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

Hypen kring den stora löparnyheten från Adidas har länge varit stor. Med sin nya sula utlovas Pulseboost HD vara näst intill helt unik i sin genre, men hur bra är den egentligen? Så här tycker våra produkttestare.

27 jun 2019
Mode & trender
Header_Pulseboost_M.jpg

Allt du behöver veta om nya Pulseboost HD

Nu är den äntligen här – löparskon som alla stadslöpare väntat på! Adidas älskade Boost-sula gör entré i ett uppdaterat format. Här är vad som är nytt med Adidas Pulseboost HD!

27 jun 2019
Mode & trender
Asics header

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

Hur stora ska mina löparskor vara? Hur tight ska de sitta? Och hur ska de kännas i hålfoten? Experterna från Asics besvarar alla frågor om passformen i dina löparskor!

24 jun 2019
Mode & trender
test stabila löparskor

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

Om du fått höra att du pronerar i ditt löpsteg är du säkert på jakt efter ett par stabila löparskor. Vår testpanel har sprungit i 5 extra dämpade och stabila modeller för att se vilken sko som kan bli dina kryckor i löpspåret.

21 jun 2019
Mode & trender
Adidas Pulseboost HD

Smygtitta på nya Adidas Pulseboost

Snart är den här! Vi pratar förstås om Adidas nya löparsko Pulseboost. Här är allt du behöver veta inför den hypade lanseringen.

19 jun 2019
Mode & trender