Header.png

Säsongens skaljackor som är bäst i test

Naturen lockar och vandringslederna blir ett allt hetare samtalsämne. Oavsett om du ska iväg i flera veckor eller över en dag är det viktigt att vara rätt dressad. Här är våra sex bästa skaljackor!

Att ha rätt typ av jacka i naturen är viktigare än många tror. Utan ett vatten- och vindtätt membran kommer den där regnskuren förstöra hela din upplevelse. Och du vill väl inte avbryta ditt äventyr för att du inte är rätt klädd? 

En skaljacka är tänkt att kombineras med ett underställ och mellanlager. Skaljackans funktion är inte att värma, det tar du själv hand om genom att anpassa dina lager efter väder och säsong. Funktionen med skaljackan är att stå emot yttre element som vatten och vind. 

Samtliga modeller i testet är vatten- och vindtäta men är tillverkade av olika membran. Materialen är snarlika men ger exempelvis olika typ av vattenpelare, med andra ord det tryck som tyget kan stå emot. Oavsett om det är i form av spöregn eller om du sitter på ett blött underlag anses modeller som klarar en vattenpelare över 8 000 millimeter som vattentäta. Ju högre vattenpelare, desto högre påfrestning klarar tyget. 

Vi har testat sex nyheter. Tre för herr och tre för dam, allt för outdoor-äventyren i vår och sommar! Vilken kommer att bli din nya favorit? 


TILL HONOM (scrolla ned för henne): 


Prisvärd lättviktsjacka

M_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMärke:  

Modell:  

Finns i färgerna: , och

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 10 000 millimeter. 

Material: Fluorkarbonfritt Proof-material. 

Testpanelen säger: 

Minimalistisk, packbar och extremt lätt är orden som bäst beskriver Haglöfs skaljacka L.I.M Proof Jacket. De har skapat en prisvärd modell som har de nödvändiga specifikationer du kräver när du är ute i naturen. 

För det första är den flourkarbonfria DWR-behandlade ytan både vatten och smuts-avvisande. Du kan i de lerigaste skogarna och lätt torka av jackan när du kommer hem. Med vattenpelare på 10 000 millimeter klassas modellen som vattentät men om du ska vandra flera dagar i monsunregn bör du leta efter en modell som är snäppet vassare. Jackans proof-material är i det tunnaste laget och andas på en hög nivå. 

– Jag vill slå ett slag för luvan. Den sitter väldigt tight på huvudet eftersom det finns resårer på sidorna. Med den här på huvudet kan du gå i blåsigt väder ute natt luvan åker av, säger en av testarna. 

Passformen är true to size, rak och påminner om jackan från Outline från Salomon. Några detaljer som nämns av testpanelen är en bröstficka samt resår kring handlederna. Utöver det är L.I.M Proof Jacket en väldigt clean jacka utan en massa onödiga finesser. 

– Grejen med jackan är att den är tunn och lätt. En bra modell att ta med sig på resan och korta vandringssträckor eftersom du lätt kan rulla ihop den i väskan utan att den tar onödig plats. Jag tycker designen är lite väl basic och påminner om en kombination av en träningsjacka och en skaljacka, inget för funktionsnörden, säger en annan testare. 

Negativt med jackan är att det tunna materialet kan anses lite prassligt och är inte lika hållbart som övriga modeller i testet. Därför riktar sig modellen till dig som vandrar någon gång per år. På plussidan ligger bekvämligheten och det faktum att det inte finns en enda söm som skaver eller är i vägen. 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Tvätta med flytande tvättmedel. Undvik torktumling och sköljmedel.


Rejäl jacka för den inbitna vandraren

M_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMärke:

Modell:

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 3 495 kronor.  

Vattenpelare: 28 000 millimeter. 

Material: Gore-Tex. 

Testpanelen säger: 

Är du en hardcore-vandrare som söker det absolut bästa membranet i en skaljacka är det högst troligt att du letar efter Gore-tex. Därför kommer du förmodligen bli extra glad av att Peak Performance nya skaljacka Limit Jacket har precis allt du letat efter. 

Jackan är tillverkad i Gore-Tex, vars främsta egenskaper är att släppa ut svett samtidigt som det håller regn och fukt ute. Så fort du får på dig jackan känner du dig redo för ur och skur. Inget kan hindra dig nu. 

– Materialet känns både rejält och hållbart samtidigt som utsidan skyddar från vädrets alla utmaningar. Jag tycker att jackan är vattentätare än vattentätast och står emot de svåraste vindarna. En jacka som klarar allt, säger en testare. 

Det som gör så att den här modellen inte får full pott är passformen. Precis som andra jackor från Peak Performance är ärmarna åt det större hållet medan midjan något rakare. Du kan därför behöva hänga en del kring bänkpressen för att fylla ut modellen. Däremot kan du justera ärmsluten med kardborreband och få plats med ex antal mellanlager utan problem.

– Väl på kroppen sitter jackan väldigt bra, utan att sitta för tight. Att ärmarna är åt det större hållet är inget du direkt tänker på. Smart med silikonremsan som gör att jackan inte glider upp, men det hade fungerat optimalt om modellen suttit tightare kring midjan. Förutom det gillar jag designen väldigt mycket, säger en testare och en annan fyller i: 

– Jag känner mig som ett med naturen och känner mig väldigt proffsig i jackan. Det är en modern performance-jacka som har inspirerats av naturen men som ändå har moderna inslag, säger en nöjd, modemedveten testare. 

Förutom vandring och andra outdoor-aktiviteter kan du även ha jackan till alpint och längd.  

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Bör strykas på låg temperatur eller torktumlas på låg värme (max 60 grader) efter tvätt för bästa underhåll av det vattenavvisande materialet. Undvik sköljmedel.


Passar alla outdooraktiviteter

M_Salomon_Outline_Jacket.pngMärke:  

Modell:  

Finns i färgen:

Rekommenderat pris: 2 195 kronor. 

Vattenpelare: 20 000 millimeter. 

Material: AdvancedSkin Dry. 

Testpanelen säger: 

Salomon har jobbat med outdoor-plagg i flera år och gör oss sällan besvikna. Outline Jacket är inget undantag, modellen har alla finesser du inte visste att du behövde i naturen. För det första har jackan en knapp i brösthöjd som gör det möjligt att ha dragkedjan jackan öppen utan att modellen glider ned över axlarna. Du kan därmed ha jackan som en cape om det både är varmt utomhus, men samtidigt regnar. Luvan har en praktisk skärm längst fram och jackan har två smarta fickor framtill. 

– Vilken pangjacka! Jag älskar den från första stund. Den sitter som en smäck och känns väldigt bekväm på kroppen. Jag gillar också att det finns lite stretch i materialet, säger en av killarna i testpanelen. 

Den raka passformen är varken för tight eller pösig. Kör du på din vanliga storlek kommer du få hem en jacka du sent kommer glömma. Precis som membranet AdvancedSkin Dry antyder håller yttermaterialet regn, snö och vind ute samtidigt som det släpper ut fukt. På så sätt påminner jackan om modeller med Gore-tex. Skillnaden från Peak Performance variant i testet är att den här jackan är snäppet tunnare i tyget och har en lite mjukare finish. Större delen av jackan är tillverkad i tyg och membran medan vissa delar även har extra förstärkningar. 

– Diskret, men välgjord design där varje söm känns rätt. Jag gillar att jag även kan använda jackan till vardags utan att känna mig som en skogsmulle. Riktigt snygg, säger en testare.

Eftersom du själv anpassar värmen med mellanlager kan du ha den här jackan från tidig vår till sommar, både under längre vandringsturer och promenader med hunden i skogen. En mångsidig jacka som funkar till det mesta! 

Skötselråd: 30 grader, fintvätt. Tumla jackan på låg värme. Undvik sköljmedel och att lufttorka jackan. 


TILL HENNE: 


Snygg och pålitlig 

W_Salomon_La_Cote_Flex_2_5_Jacket.pngMärke: 

Modell:

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 20 000 millimeter. 

Material: AdvancedSkin Dry.

Testpanelen säger: 

Osäker på om din vandring kommer stöta på solsken, regn eller hårdare vindar? Ingen fara! Luta dig tillbaka på La Cote Flex 2.5L Jacket. Salomons membran AdvancedSkin Dry har samma egenskaper som Gore-Tex med syfte att stå emot både vindar och spöregn, samtidigt som insidan släpper igenom fukt. Det yttre materialet känns lyxigt och är betydligt tunnare och lättare i verkligheten än vad det ser ut. Men låt dig inte luras, med vattenpelare på 20 000 millimeter klarar jackan allt från lättare duggregn till hårdare skurar. 

– Så skön jacka. Den är perfekt tunn utan att påminna om en vindjacka, samtidigt som den är bekvämare än vad jag tycker att många andra skaljackor är. Den sitter riktigt, riktigt bra på kroppen, säger en av testarna. 

Hur är passformen då? Jo, jackan har normala ärmlängder som passar även dig med långa armar. Midjan är något mer slimmad än de andra modellerna, men sitter absolut inte tight. Ärmsluten kan anpassas med kardborre, luvan har en skärm samt kan anpassas med en dragsko och jackans nederdel är justerbar. Allt du behöver för att kunna skräddarsy jackan efter din kroppsform. Storleksmässigt får du även gott om plats för mellanlager utan att det blir bökigt. 

Testpanelen har svårt att skrapa fram någonting negativt att säga om modellen och det finns egentligen inte något självklart svar. Vissa tycker att hållbarheten och materialets slitstyrka ligger snäppet under modeller med Gore-Tex, men det är petitesser. Looken är däremot populär. 

– Jag gillar designen mer och mer. Först tyckte jag att den var lite för clean, men nu i efterhand föredrar jag den stilrena looken, säger en testare och en annan fyller i: 

– Med tanke på det låga priser är jag positivt överraskad av den här jackan. Lätt, skön, snygg och praktisk. Vad mer kan man önska sig? 

Skötselråd: 30 grader, fintvätt. Tumla jackan på låg värme. Undvik sköljmedel och att lufttorka jackan. 


Funkar till allt 

W_Haglofs_LIM_Proof_Jacket.pngMärke:  

Modell:

Finns i färgerna: , , och .  

Rekommenderat pris: 1 595 kronor. 

Vattenpelare: 10 000 millimeter. 

Material: Fluorkarbonfritt Proof-material.

Sammanfattning: Perfekt för sommarens friluftsliv. 

Testpanelen säger: 

Gör dig redo för sommarens äventyr med den här superlätta skaljackan L.I.M Proof Jacket. Vi överdriver inte, jackan väger bara 210 gram och sitter väldigt bekvämt. 

– Jackan är riktigt skön. Du känner knappt av modellen på kroppen vilket är en stor fördel efter ett par mil i benen och varje centimeter av dina plagg helt plötsligt börjar irritera, säger en av testarna. 

Det tunna materialet ger en stor frihetskänsla samtidigt som utsidan påminner mer om en vindjacka än en robust skaljacka. Finesserna från membranet Proof finns dock där. Vattenpelaren är inte lika hög som hos de andra modellerna, men tillräckligt hög för att klara regnskurar. Yttersidan är lätt att torka av, står emot vind och släpper igenom fukt från kroppen. 

– Det är helt klart en funktionell jacka, men jag saknar vissa detaljer som justerbar midja, ärmslut och luva. Med det sagt ser de tunna resårerna nedtill och vid ärmsluten till att jackan sitter på plats. Jag trodde att jackan skulle glida upp när jag går, men det gör den inte! säger en tjejerna i testpanelen. 

Luvan har som nämnt ingen dragsko, men är i gengäld utrustad med resårer som gör att den sitter tight på huvudet. Ett annat plus är den lilla öglan under luvan som du kan hänga upp jackan i. Den här modellen är sammanfattningsvis ett perfekt val för dig som vandrar någon gång om året och inte är intresserad av alla, och till viss del onödiga, finesser som marknaden har att erbjuda. 

– Det dova mönstret, kulören och det faktum att jackan sitter riktigt bra på kroppen gör att jag kan ha den här modellen när jag går ut med hundarna likaväl som under sommarsemestern vid Grövelsjön, säger en av testarna som älskar designen. 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Tvätta med flytande tvättmedel. Undvik torktumling och sköljmedel.


Hög kvalitet för skogsmullen

W_Peak_Performance_Limit_Jacket.pngMärke:

Modell

Finns i färgerna: och

Rekommenderat pris: 3 495 kronor.  

Vattenpelare: 28 000 millimeter. 

Material: Gore-Tex. 

Testpanelen säger: 

The best of the best! Som du säkert märkt påminner jackorna i det här testet mycket om varandra. Samtliga modeller har ett vatten- och vindtätt yttre med ett membran som ändå släpper igenom svett och fukt. Vad är det då som gör Peak Perfomrance värd det dubbla i pris? Svaret är kort och gott: för att det här är the best of the best. Membranet Gore-Tex är värd all sin hajp och står emot precis allt när det kommer till väderlek. Med det här ytterlagret finns det inget som stoppar dig. 

– Jackan känns robust, hållbar och riktigt bra i naturen. Allt känns bara helt rätt, det är svårt att förklara det mer än så, säger en av testarna. 

Om du jämför utsidan med jackorna från Salomon och Haglöfs är den här åt det strävare hållet. Det är däremot inget som vare sig gör jackan stel eller osmidig att använda. Jackan har en praktisk silikonremsa nedtill på bakstycket med funktionen att hindra jackan från att åka upp. Eftersom modellen inte sitter tight på kroppen är det lite av en onödig funktion, enligt vissa testare. 

Passformen är varken slimmad eller väldigt rymlig, utan lagom, och jackan har långa ärmar som skyddar övre delen av händerna. Plus för kardborrebanden vid ärmsluten och den justerbara luvan med skärm som sitter tight och bekvämt på huvudet. På minussidan har vi valet av färg,  men blockkonstruktionen känns rolig och populär. 

– Jag älska allt med jackan bortsett från en detalj. Varför rosa? Jag hade gärna sett att det rosa partiet var gult, orange eller grönt. Rosa känns inte riktigt rätt 2019. I det här fallet hade jag därför valt den helsvarta jackan, säger en testare. 

Oavsett färg på jackan kan du slita den här modellen med hälsan i ur och skur. En given vinnare under vår- och sommarvandringen. Och varför inte till nästkommande vinters alpinåkning? 

Skötselråd: 40 grader, skonsamt program. Bör strykas på låg temperatur eller torktumlas på låg värme (max 60 grader) för bästa underhåll av det vattenavvisande materialet. Undvik sköljmedel.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

LÄS MER: 

 Tillbaka

News Feed

Teva Hurricane
Mode & trender

Tips! Sommarens bästa funktionssandaler

12 timmar sedan
Nike
Mode & trender

Därför ska du sporta med stil

1 dag sedan
yogatights header
Mode & trender

Test: Vårens bekvämaste yogatights 2019

1 dag sedan
Craft X Vacchi
Mode & trender

Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

2 dagar sedan
Nemeziz 19.1
Mode & trender

Test! Så bra är nya Nemeziz 19.1 från Adidas

3 dagar sedan
Sporta stilen
Mode & trender

Dansaren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego gör extrema moves"

4 dagar sedan
Mors dag plock
Mode & trender

Skäm bort din mamma på morsdag

16 may 2019
192564530830_005_296c612cdd1e4565883cc8179bdfe78a.jpg
Mode & trender

11 träningstights med fickor

14 may 2019
Birkenstock Sandalheader
Mode & trender

Trendspaning: Sandaler för sommaren 2019

13 may 2019
Test löpartröjor
Mode & trender

Vi har testat fem nya löpartröjor för män 2019

13 may 2019
Dasia Starlily Bow
Mode & trender

Nytt, snyggt och bekvämt från Dasia

10 may 2019
Nike Icon Clash
Mode & trender

Nikes nyheter ger oss surfvibbar

08 may 2019
Header löpartröjor dam
Mode & trender

Säsongens bästa löpartröjor för henne

07 may 2019
Epic React
Mode & trender

Så ser nya Epic React Flyknit 2 ut

07 may 2019
9324976319753_001_1204a274d93940c49e51ef28cf7f59d1.jpg
Mode & trender

9 trendiga solglasögon för sommaren 2019

06 may 2019
Nike Tech pack
Mode & trender

Plaggen från Nike Tech Pack du inte vill missa

06 may 2019
Test av regnjackor
Mode & trender

Test! 3 bästa regnjackorna för honom 2019

06 may 2019
Fotbollsskor header
Mode & trender

Fotbollsskorna för juniorer som är bäst i test

03 may 2019
Peak Performance skaljackor
Mode & trender

Nytt och vattentätt från Peak Performance

02 may 2019
Löparbh 2019
Mode & trender

Test: Sport-bh:ar för löpning 2019

02 may 2019
Adidas trailskor
Mode & trender

Proffsen testar trailskor från Adidas

30 apr 2019
Skillnaden på olika fotbollsskor
Mode & trender

Skillnaden mellan fotbollsskor för konstgräs och naturgräs

29 apr 2019
Header_DAM.jpg
Mode & trender

Regnjackorna för henne som är bäst i test

26 apr 2019
Header-baddräkter.jpg
Mode & trender

Test! Bästa baddräkten för simning

26 apr 2019
Icebreaker merinoull
Mode & trender

Därför ska du springa i merinoull

25 apr 2019
Craft Essence
Mode & trender

Få koll på cykelsportens stilregler

25 apr 2019
Så vet du om skon passar
Mode & trender

3 steg till att hitta rätt fotbollssko

24 apr 2019
Didriksssons
Mode & trender

Så vet du om din jacka är vattentät

23 apr 2019
BLACC running
Mode & trender

Säsongens löparnyheter från Blacc 2019

23 apr 2019
Kari Traa duffelbag
Mode & trender

Duffelbag – säsongens trendigaste väska

22 apr 2019
Hoka One One header
Mode & trender

Nytt att älska från Hoka One One

19 apr 2019
Nike Free 5.0
Mode & trender

TEST: Så känns nya Nike Free Run 5.0

18 apr 2019
Haglöfs
Mode & trender

Softshell eller skaljacka – vad är skillnaden?

17 apr 2019
Elvine
Mode & trender

Här är vårens jacktrender för honom

16 apr 2019
Asics löparskor
Mode & trender

Säg hej till Asics pastellfärgade löparskor

15 apr 2019
622200_Lid_Jacket_Soft.width-700.jpg
Mode & trender

Här är vårens tre jacktrender för henne

15 apr 2019
Header-HERR-2.jpg
Mode & trender

Test! Bästa löparskorna för honom 2019

12 apr 2019
Löparskor dam 2019
Mode & trender

Test! Bästa löparskorna för henne 2019

11 apr 2019
Adidas Primeknit
Mode & trender

Nu finns Adidas nya, sömlösa träningskläder hos oss!

10 apr 2019
Adidas sneakers
Mode & trender

Vårens sneakerstrender från Adidas

09 apr 2019
magazine
Teva Hurricane

Tips! Sommarens bästa funktionssandaler

Av blöta strumpor i sneakers får du lätt skoskav. Vad sägs om att hoppa över det i år och gå direkt på ett par ventilerande funktionssandaler – lika svala som de är bekväma.

12 timmar sedan
Mode & trender
Nike

Därför ska du sporta med stil

Du har väl inte missat vår nya kampanj Sporta stilen? Vi vill inspirera dig och din garderob till ny träningslust!

1 dag sedan
Mode & trender
yogatights header

Test: Vårens bekvämaste yogatights 2019

Yogatights kan mycket väl vara ett av de mest bekväma plagg som finns, men oftast ställer vi fler krav än att de bara ska vara sköna. Vår testpanel har provat hela 8 olika par.

1 dag sedan
Mode & trender
Craft X Vacchi

Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

Årets stilfullaste cykelkollektion har landat! Den är gul, snygg och fullkomligt osar anrik cykelkultur.

2 dagar sedan
Mode & trender
Nemeziz 19.1

Test! Så bra är nya Nemeziz 19.1 från Adidas

Du som har en inre Lionel Messi kommer att älska nya Nemeziz 19.1. En lätt, explosiv och riktig snygg sko för den offensiva spelaren. Så här tycker vår testpanel om den nya fotbollskon från adidas.

3 dagar sedan
Mode & trender
Sporta stilen

Dansaren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego gör extrema moves"

Att stå på scen och dansa kräver både känsla, mod och framför allt en cool look. Adjani Hjert Goli berättar om hur hon tackar scenskräcken och när hon känner sig som mest bekväm.

4 dagar sedan
Mode & trender
Mors dag plock

Skäm bort din mamma på morsdag

Påminnelse: Glöm inte att ge din mamma lite extra kärlek! Snart är det mors dag och alla mammor förtjänar att firas. Här är 8 presenttips att skämma bort din mamma med.

16 may 2019
Mode & trender
192564530830_005_296c612cdd1e4565883cc8179bdfe78a.jpg

11 träningstights med fickor

Underskatta inte en riktigt bra ficka! När du vill ha med dig det allra nödvändigaste är fickor på träningskläderna en räddare i nöden. Här är några av våra finaste träningstights med fickor.

14 may 2019
Mode & trender
Birkenstock Sandalheader

Trendspaning: Sandaler för sommaren 2019

Vare sig du ska gå i sand på stranden eller behöver en enkel sko att matcha till din outfit en varm sommardag så finns det en sandal som passar. Här är de senaste sandaltrenderna 2019!

13 may 2019
Mode & trender
Test löpartröjor

Vi har testat fem nya löpartröjor för män 2019

5 nya löpartröjor som på många sätt påminner om varandra. Vår testpanel har tagit reda på skillnaderna så du vet vilken modell som kan följa med dig ut på nästa löparrunda!

13 may 2019
Mode & trender
Dasia Starlily Bow

Nytt, snyggt och bekvämt från Dasia

Är du på jakt efter drömmigt sköna skor som faktiskt är snygga på riktigt? Nu kan du shoppa sneakers från Dasia hos Sportamore!

10 may 2019
Mode & trender
Nike Icon Clash

Nikes nyheter ger oss surfvibbar

Kombinera surflooken med träningsplagg från Nike. Här är färgsprakande och somriga träningsplagg som får dig att både vilja hänga och träna på stranden.

08 may 2019
Mode & trender
Header löpartröjor dam

Säsongens bästa löpartröjor för henne

Puscha dig själv till bättre resultat med hjälp av något nytt i löpargarderoben. Vi har låtit vår testpanel prova fem trendiga löpartröjor för henne.

07 may 2019
Mode & trender
Epic React

Så ser nya Epic React Flyknit 2 ut

Sugen på nya löparskor? Spana in Nikes superdämpade Epic React Flyknit 2 som har uppdaterats i nya färger för säsongen.

07 may 2019
Mode & trender
9324976319753_001_1204a274d93940c49e51ef28cf7f59d1.jpg

9 trendiga solglasögon för sommaren 2019

Vad är en sommar utan att par schyssta solglasögon? Undvik att bli bländad och få en cool look på köpet i ett av de här nya paren för säsongen.

06 may 2019
Mode & trender