Nike löparskor

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experterna för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo, Zoom Gravity och Zoom Fly från Nike.

Nikes neutrala löparskor ses ofta i löpspåret runtom i världen. Deras mjuka dämpning, låga vikt och responsiva gensvar är tre av anledningarna till varför många väljer en modell från Nike när det är dags att uppdatera löpargarderoben. Men vad skiljer egentligen modellerna åt? Vi går igenom fyra av märkets populäraste löparskor – Pegasus, Pegasus Turbo, Zoom Gravity och Zoom Fly!

Zoom Gravity är en snabb nykomling som lanserades för första gången 2019. Trots att den är så ny har den redan hunnit bli en klassiker för alla Nike-fans med neutrala löpsteg!

Vad definierar en klassisk Zoom Gravity? 

– Det som definierar Zoom Gravity är dess snabbhet. Snabbheten åstadkommer vi tack vare det vi kallar Zoom Air-enheten i framfoten, som ger klockren energiåtergivning, berättar André Egilie.

Vilken typ av löpare och löpsteg passar en klassisk Zoom Gravity? 

– Skon passar bra för löpare av alla typer, som vill ha en snabb och responsiv sko. Zoom Gravity är neutral men grundidén är högt tempo och tävling, där de flesta löpare tenderar att ha en isättning lite längre fram på foten. Det gör att en eventuell pronationsrörelse mindskar markant.

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Zoom Gravity lämpar sig bäst för tempopass och snabba intervaller på fem kilometer, upp till en mil.

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Till skillnad från nedan skor, så har vi varken en kolfiberplatta eller en fullängds Zoom Air-enhet i Zoom Gravity. I stället finns en Zoom Air-kudde, som sitter under enbart framfoten. Det ger en lättare känsla!

Zoom Gravity NikeEn snabb nykomling till Nikes skohylla! Zoom Gravity är till för de snabba, svettiga löparpassen med högt tempo.

Pegasus är en av Nikes populäraste skor. Ber du någon att nämna en specifik löparsko från märket är det förmodligen Pegasus du hör. Tidigare under sommaren lanserades den senaste upplagan Pegasus 36. 

Vad definierar en klassisk Pegasus? 

– Den är väldigt demokratisk och har en otrolig och omtyckt passform. Det finns inte så mycket krångel och krux med skon, utan det är en klassisk löparsko som ger en responsiv, snabb och studsig känsla när du springer, säger Nils Spetz, produktexpert på Nike. 

Vilken typ av löpare och löpsteg passar en klassisk Pegasus? 

– Eftersom den är väldigt demokratisk passar den de flesta löparna. Det är en neutral löparsko för den som har ett neutralt löpsteg. Jag skulle däremot säga att de främst lockar löparna som gillar en responsiv känsla snarare än de som vill ha en supermjuk och dämpad sko. Pegasus är perfekt för de som vill ha lite mer svar under foten. 

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Om du vill ha en och samma löpsko till allt är Pegasus ett klockrent val. Annars gör den sig riktigt bra som en mängdträningssko, en modell att köra sina vanliga långdistanser i.  

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Den största skillnaden från Pegasus Turbo och Zoom Fly är att Pegasus är något stabilare och påminner mer om en klassisk löparsko i känslan. Den är mer dämpad än de andra modellerna och har en något mer vadderad ovandel som ger en ombonad känsla för foten. 

Nike PegasusNike Pegasus, en klassisk löparsko som är klockren på återhämtningspassen och de vardagliga långdistansrundorna. 

Pegasus Turbo påminner till stora delar om en klassisk Pegasus. Du får bland annat samma passform och bekväma omslutning av hälen. Däremot är den snäppet lättare och ger mer energiåtergivning i löpsteget.  

Vad definierar Pegasus Turbo? 

– Den är otroligt lätt men ger samtidigt en grym dämpning tack vare ZoomX-skummet i mellansulan. Löparskon upplevs som lite mjukare än en klassisk Pegasus, den har en mjukare dämpning utan att skon för den delen känns svampig. Du får fortfarande en extremt hög energiåtergivning. 

Vilken typ av löpare och löpsteg passar Pegasus Turbo? 

– Den här löparskon är likt Pegasus neutral. Precis som namnet antyder är det i grunden samma typ av sko så det finns många likheter mellan dem. Pegasus Turbo passar den som vill ha en Pegasus, men vill få ut ännu mer av en löparsko. Turbo är lite snabbare och lite lättare.

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Långa distanser, precis som en klassisk Pegasus. Men eftersom Turbo är så pass lätt är den också rolig att ha när du kör intervaller. Den funkar även fint till tävling och 10 kilometerspass för den som inte är elitlöpare. 

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Den största skillnaden är vikten, det är det första du reagerar på när du tar på dig den här löparskon. Samtidigt upplevs den även snabbare än vad en klassisk Pegasus gör. 

Nike Pegasus TurboNike Pegasus Turbo är en uppumpad modell av en klassisk Pegasus, med andra ord en lättare och snabbare version. 

Zoom Fly 3 är i skrivande stund Nikes senaste nyhet och har uppdaterats med en ny ovandel. Det som däremot gör Zoom Fly unik är det som gömmer sig i mellansulan. 

Vad definierar Zoom Fly 3? 

– I Zoom Fly har vi monterat en kolfiberplatta i mellansulan för att ge en snabbare upplevelse. Tack vare den nya funktionen får du en extremt styv konstruktion samtidigt som känslan av att pressas framåt är konstant när du springer. På så sätt sticker Zoom Fly ut bland våra löparskor, säger Nils Spetz och fortsätter: 

– Zoom Fly 3 har även fått en ny ovandel som väger mindre än tidigare versioner, utan att tumma på stabilitet och stöd. 

Vilken typ av löpare och löpsteg passar Zoom Fly? 

– Även den här löparskon är neutral, men passar sig bäst för den som vill ha en sko som upplevs snabb och annorlunda mot vad de tidigare sprungit i. Det är kolfiberplattan som gör att skon sticker ut och ger en annan typ av löpkänsla än vad Pegasus-modellerna gör.  

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Snabba löppass, som att du sticker ut och springer 5 kilometer och vill pressa tiden. Eller för snabba intervaller. Det här är inte skon för den som bara vill ha en sko att gå ut och lufsa i lugn fart med.

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Kolfiberplattan! Medan Pegasus är en traditionell löparsko är Turbo unik för att den är lättare och Zoom fly ger en helt annan löparupplevelse. Pegasus-modellerna upplevs precis så som vi är vana vid, de är följsamma och liknande. Kolfiberplattan tar bort följsamheten och bygger mer på hur du använder kraften i skon för att få mer kraft i varje steg, och på så sätt kunna springa fortare. 

Nike Zoom FlyNike Zoom Fly är en klockren tävlingssko eftersom den konstant pressar dig framåt till nästa löpsteg. 

Visste du att...

... skorna ovan kan komplettera varandra? Du bör alltid sträva efter att varva mellan flera typer av löparskor. Många som tränar inför ett lopp har exempelvis Zoom fly eller Zoom Gravity som sin intervall- och tävlingssko medan Pegasus är ett komplement att köra sina långa och lugnare återhämtningspass i. 

– Är man riktigt nördig, som jag är, så har man en klassisk Pegasus för långa distanser och återhämtningspass, Pegasus Turbo för sina tröskelpass och hårda distanspass och Zoom Fly eller Zoom Gravity för intervallpassen. Även om alla fyra skor är väldigt snabba så kompletterar de varandra riktigt bra, säger Nils Spetz. 

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Nike träningskläder
Mode & trender

Träningsfavoriterna från Nike som är bäst i test

2 dagar sedan
ICANIWILL header
Mode & trender

Äntligen hos Sportamore! Tights och träningskläder från Icaniwill

3 dagar sedan
nike header 2
Mode & trender

Nya Metcon 5 kommer få dig att bli kär

3 dagar sedan
header HERR.jpg
Mode & trender

Test! De här träningskläderna från Nike är bäst för män

4 dagar sedan
Reebok Forever Floatride Energy 2
Mode & trender

Nya löparskon från Reebok: Perfekt för distanser upp till ett halvt maraton

5 dagar sedan
Nike löparskor
Mode & trender

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

6 dagar sedan
Suunto7_career_woman_running_city.jpg
Mode & trender

Därför är nya pulsklockan Suunto 7 det självklara valet

09 feb 2020
ASICS_AW18_KAYANO25_DANIELA_PHOTOGRAPHY_11a.jpg
Mode & trender

Asics Gel-Kayano 25 – för dig som pronerar

08 feb 2020
HEADER_W.jpg
Mode & trender

Bäst i test! Underställ i ull och syntet för herrar

07 feb 2020
Header-skidbyxor.jpg
Mode & trender

TEST: 7 skidbyxor för pist och offpist

07 feb 2020
HEADER_W_rehband.jpg
Mode & trender

Test: Träningsskydd och tights för instabila knän och handleder

06 feb 2020
Waikani Beachwear bikini
Mode & trender

Waikani Beachwear – prisvärda badkläder i säsongens mönster och färger

05 feb 2020
Kari Traa underställ header
Mode & trender

Bäst i test: Underställ från Kari Traa

05 feb 2020
header träningsbyxor
Mode & trender

Bäst i test! Träningsbyxor, gymshorts och tights för herrar

04 feb 2020
_L3Q6740-2.jpg
Mode & trender

Guide: Så väljer du rätt skidhjälm

04 feb 2020
virvelvind uv plagg
Mode & trender

Färgglatt, roligt och funktionellt: Här är nya barnvarumärket Virvelvind

03 feb 2020
Under Armour sport-bh
Mode & trender

TEST! Därför kommer du att älska sport-bh:n Mid Crossback Bra

03 feb 2020
SP20_RN_React_NRC_DISTANCE_WK_0830.jpg
Mode & trender

Nike React Infinity Run Flyknit – skon för alla löpare

30 jan 2020
nike infinity run test header
Mode & trender

Test: Så bra är nya löparskon Nike React Infinity Run Flyknit

30 jan 2020
Asics header
Mode & trender

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

29 jan 2020
Dedicated new brand
Mode & trender

Nytt hos oss: Dedicated – för dig som vill shoppa med gott samvete

28 jan 2020
Adidas UB19
Mode & trender

Därför behöver du mer än ett par löparskor

27 jan 2020
Saucony Triumph Iso 5
Mode & trender

Så väljer du rätt löparskor

27 jan 2020
Reebok Nano 9.0 nya färger
Mode & trender

Äntligen! Nya färger på Reebok CrossFit Nano 9.0

23 jan 2020
HEADER_W.jpg
Mode & trender

Test: Träningskläder för gravida

23 jan 2020
Header-3.jpg
Mode & trender

BÄST I TEST! Sport-bh:ar 2020

22 jan 2020
Tvätta träningsskor
Mode & trender

Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt

20 jan 2020
SP20_WBN_SwooshBra_Wing_Portrait_215_v3rgb.jpg
Mode & trender

Sport bh-revolution från Nike: Swoosh One Piece Pad

19 jan 2020
Träningsskor test header
Mode & trender

Test! Årets bästa träningsskor för herr

16 jan 2020
Test av träningsskor för damer
Mode & trender

Test av årets bästa träningsskor för dam

16 jan 2020
Header.png
Mode & trender

8 svarta träningstights som är bäst i test

16 jan 2020
Guide 13 header Saucony
Mode & trender

Här är löparskorna för dig som pronerar

14 jan 2020
Reebok PureMove Bra
Mode & trender

Reeboks grymma sport-bh anpassar stöd efter behov

13 jan 2020
Header.png
Mode & trender

Test: Årets bästa träningsväskor

10 jan 2020
frontier header
Mode & trender

Spana in Frontier, vårt nya klädmärke för herrar

09 jan 2020
Nytt hos Sportamore - NOUN
Mode & trender

Nyhet: Matcha snyggt och bekvämt med mjuka set från Noun!

09 jan 2020
petite pirouette rosa
Mode & trender

Nytt märke för dansglada barn: Petite Pirouette

07 jan 2020
nike superrep header
Mode & trender

Högsta betyg till Nikes nya träningssko SuperRep

03 jan 2020
Tvätta träningskläder
Mode & trender

Tvätta rätt så håller dina träningskläder längre

02 jan 2020
Vinterkängor Icebug
Mode & trender

Vinterns varmaste kängor

02 jan 2020
magazine
Nike träningskläder

Träningsfavoriterna från Nike som är bäst i test

Bästa träningsskorna, tightsen som får högst betyg och löpartröjan som är en dröm! Här är det bästa från Nike – enligt vår kvinnliga testpanel!

2 dagar sedan
Mode & trender
ICANIWILL header

Äntligen hos Sportamore! Tights och träningskläder från Icaniwill

Om du hänger med i de senaste gymtrenderna på Instagram har du säkert lagt märke till Icaniwill – varumärket som tillverkar modemässiga seamlesstights och träningskläder, som dessutom är supersköna!

3 dagar sedan
Mode & trender
nike header 2

Nya Metcon 5 kommer få dig att bli kär

”Du gör mig hel” går att läsa på nya modellen från Nikes bästsäljare Metcon 5. Lagom till alla hjärtans dag släpps nämligen en kärkleksinspirerad sko för dig som vill ha en hjärtligare träning (eller kanske ge bort en present till någon du tycker om?).

3 dagar sedan
Mode & trender
header HERR.jpg

Test! De här träningskläderna från Nike är bäst för män

Nikes träningskläder och skor är uppskattade av många tack vare det breda utbudet, den snygga designen och den höga kvaliteten. Vi lät våra testare träna i träningsbyxor, skor, och andra träningskläder för herrar.

4 dagar sedan
Mode & trender
Reebok Forever Floatride Energy 2

Nya löparskon från Reebok: Perfekt för distanser upp till ett halvt maraton

Springer du ofta mellan 5 km upp till en halv mara och vill ha en neutral, dämpad löparsko? Grattis, då är nya Forever Floatride 2 från Reebok perfekt för dig!

5 dagar sedan
Mode & trender
Nike löparskor

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experterna för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo, Zoom Gravity och Zoom Fly från Nike.

6 dagar sedan
Mode & trender
Suunto7_career_woman_running_city.jpg

Därför är nya pulsklockan Suunto 7 det självklara valet

Det kan vara svårt att kombinera träning med en hektisk vardag. Till din hjälp finns nu Suunto 7, en smart pulsklocka som är helt unik i sitt slag. Här är allt du behöver veta om din nya bästa vän.

09 feb 2020
Mode & trender
ASICS_AW18_KAYANO25_DANIELA_PHOTOGRAPHY_11a.jpg

Asics Gel-Kayano 25 – för dig som pronerar

Asics Gel-Kayano 25 är ett klockrent val för dig som pronerar. Här är allt du vill veta om den omtyckta löparskon.

08 feb 2020
Mode & trender
HEADER_W.jpg

Bäst i test! Underställ i ull och syntet för herrar

Behöver du nytt underställ för skidsemestern, eller för din utomhusträning? Här testar vi underställ i ull och syntet. Läs vilket som blev bäst i test!

07 feb 2020
Mode & trender
Header-skidbyxor.jpg

TEST: 7 skidbyxor för pist och offpist

Sportlovet närmar sig och det är dags att kolla igenom alpinutrustningen. Här är våra just nu 7 favoritbyxor för utförsåkning – för både henne och honom.

07 feb 2020
Mode & trender
HEADER_W_rehband.jpg

Test: Träningsskydd och tights för instabila knän och handleder

Har du ett skadat knä eller behöver du stöd för handlederna när du tränar? Testpanelen har testat flera populära skydd från Rehband under olika typ av träningar och övningar, och så här tyckte de.

06 feb 2020
Mode & trender
Waikani Beachwear bikini

Waikani Beachwear – prisvärda badkläder i säsongens mönster och färger

Är det fel att drömma sig bort till en sandstrand? Absolut inte! Vårt nya badmärke Waikani Beachwear för tankarna till saltvatten, palmer och margaritas. Här är allt du vill veta om det nya märket!

05 feb 2020
Mode & trender
Kari Traa underställ header

Bäst i test: Underställ från Kari Traa

Kari Traa är verkligen experter på underställ. Det norska varumärket gör högkvalitativa byxor och tröjor i både syntet, ull och ullblandning. Vi har låtit testa flera av modellerna, och här är de bästa.

05 feb 2020
Mode & trender
header träningsbyxor

Bäst i test! Träningsbyxor, gymshorts och tights för herrar

Hur många personbästa sätter du på gymmet i år? Här har Sportamores testpanel provat tights, shorts och träningsbyxor som får dig att göra ditt bästa.

04 feb 2020
Mode & trender
_L3Q6740-2.jpg

Guide: Så väljer du rätt skidhjälm

Det kan krylla av frågor inför ett skidhjälmsköp. Hur ska skidhjälmen sitta? Vilken skidhjälm är bäst? Vi har pratat med tre experter – på Volc, Sweet Protection och Salomon – som har full koll på hur du ska hitta skidhjälmen som passar dig.

04 feb 2020
Mode & trender