Header_MerinoUnderstall.jpg

Stort test av underställ i ull

Mmm … merino! Ull håller värmen, andas utmärkt och luktar inte illa. Här är underställen i merinoull som är bäst i test.

Merinoull är supertrendigt, och det är inte så konstigt. Det är det optimala materialet på många sätt! Att bära merinoull närmast kroppen är fantastiskt, eftersom det är naturligt antibakteriellt och inte luktar. Dessutom andas det bra och ger en skön värmande känsla.

Ju mer intensiv aktivitet du ska utföra, desto mer syntetiska material ska du ha i ditt underställ, eftersom de andas och ventilerar ännu bättre än ull. Men om du håller på med till exempel alpin skidåkning, där du är aktiv en kort period, och sedan går ner i intensitet, då är värmande ull helt perfekt.

Merinoullsunderställ är också givet om du inte vill klä dig i klassiskt trelager, utan bara vill ha två lager. Då är ett värmande underställ i kombination med en jacka i syntet det bästa valet – det passar till exempel om du ska ut och promenera eller leka med barnen på vintern.

För att du ska hitta rätt i Sportamores stora utbud av underställ i merino har vi låtit en testpanel prova toppmodeller på både herr- och damsidan. Hoppas det hjälper dig!

Underställ i merino för herrar

Icebreaker_herr.jpg

Överdel:

Underdel:
Sammanfattning: Ventilerande, värmande och tåligt.
Testpanelen säger:

Icebreaker är en riktig storfavorit. Ingen i testpanelen hade i princip något negativt att säga, trots att vi försökte få fram åtminstone någon nackdel.

– Jag hade höga förväntningar och jag blev inte besviken. Det här merinounderstället är hårdtestat, jag hade det när jag cyklade, klättrade och som ett baslager till vardags. Jag höll mig varm när det var kallt ute, men blev inte svettig när temperaturen höjdes, säger en av testarna som är väldigt nöjd.

Av de testade plaggen är nederdelen gjord av 100 procent merino medan överdelen innehåller 96 procent merino och lite lycra. Båda delarna känns tåliga, stretchiga och som att de är gjorda av ganska tjock ull.

– Precis som man förväntar sig börjar inte merino att lukta på samma sätt som syntetunderställ. Att det är lite lycra i påverkar inte över huvud taget när det gäller lukt, utan tillför bara lite bättre känsla och komfort. Vissa merinounderställ känns lite ömtåliga, men inte det här, som är robust och bra, säger en av de andra testarna.

Både överdelen och underdelen har smarta detaljer. Underdelen har till exempel gylf, och ovandelen har värmande tumhål. Samtliga deltagare i testpanelen uppskattar också att det är ett helsvart underställ med diskret logotyp.

Även passformen hyllas, när den suttit på ett tag försvinner stelheten och det sitter som en smäck. Tight mot kroppen, utan att det känns instängt.

– Vi hade snöstorm och jag cyklade till jobbet, vilket i stället för en kvart, som det brukar ta, tog en hel timme. Jag cyklade där det gick, men fick leda eller bära min cykel ofta, ibland i knähög snö. Trots att jag inte ens hade ett vattentätt ytterlager på benen så blev jag inte blöt en enda gång. Jag är därför extremt nöjd med hur det här understället andas. Det här understället checkar alla boxar, jag är helt såld på det och kommer använda det hela vintern. Köp!

Wyte_herr.jpg

Överdel: , ordinarie pris 499 kronor.
Underdel: , 499 kronor.
Sammanfattning: Billigt, fräscht och skönt.
Testpanelen säger:

Med tanke på att understället från Wyte är så billigt i förhållande till de andra märkena, trodde testpanelen att det kanske inte skulle vara av bästa kvalitet – men Wyte överraskade alla. Det är i 100 procent merino, och det enda de inte gillade var att tröjan var tight i halsen och att understället inte hade något extra som stack ut, som till exempel tumhål.

– Jag använde det här understället dagligen i en vecka, och det höll formen väldigt bra och framförallt höll det sig fräscht. Perfekt! säger en av testarna.

– Understället känns väldigt tunt och fint, så jag blev nästan lite förvånad över hur pass mycket det värmde. Dock utan att jag kände mig svettig eller klibbig. Väldigt mjuk och skön känsla mot kroppen, säger en annan av dem.

Alla i testpanelen är överens om att passformen är jättebra. De upplevde att både över- och underdel sitter där de ska, och att inget knölar sig eller glider ned.

– Byxorna satt som en smäck, nästan så jag glömde bort att jag hade dem på mig. Snyggt med resårkanten. Passar även dig med långa ben. Designmässigt tycker jag att understället har den perfekta blåa färgen. Allt som allt skulle jag utan tvekan rekommendera detta underställ!

MonsRoyale_herr.jpg

Överdel:
, ordinarie pris 899 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 799 kronor.
Sammanfattning: Smidigt, klifritt och trekvartslångt.
Testpanelen säger:

Mons Royales underställ är gjort i mellantjock ull, i 100 procent merino. Det passar nästan alla typer av fysiska aktiviteter året runt och upplevs av testpanelen som smidigt, lätt och väldigt skönt.

– Jag använde det i trädgården där jag fixade det sista inför vintern och kände mig hela tiden väldigt smidig. Det värmde skönt och transporterade bort fukten effektivt. Även om jag var lite fuktig på ryggen efteråt så kände jag mig varm och torr och det är ju själva syftet med merinounderställ, säger en av testarna.

– När jag testade det var det ordentligt mycket snö, och jag pulsade fram i skogen i flera timmar i meterhög snö. Jag frös inte, förutom om fötterna, men det är ju inte underställets fel. Det sitter skönt mot kroppen, kliar inte alls och känns supermjukt och skönt. Hela setet var perfekt i storleken och satt lagom tight på kroppen, berättar en annan testare.

Alla i testpanelen gillade hur understället såg ut.

– Det är ett väldigt bra ullställ som jag kan rekommendera. Fin resår i midjan och min sambo gav mig komplimanger för designen och färgerna, säger en av testarna.

Det som testpanelen tycker drar ner betyget är det höga priset. De ifrågasätter om det är värt att lägga extra pengar på att få extra bra design.

– Det är ett ganska dyrt underställ och kanske får man inte bara betala för ullens kvalitet utan även för att de lagt ned mycket tid på designen. Självklart är det bra att det sitter som gjutet på kroppen. Men helt ärligt vet ingen av oss i testpanelen varför det skulle vara smart med trekvartslånga ben. Byxorna slutar mitt på vaden, och det stör inte men vi förstår inte poängen heller.

Underställ i merino för kvinnor

MonsRoyale_dam.jpg

Överdel: , ordinarie pris 899 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 799 kronor.
Sammanfattning: Dyrt, sportigt och coolt.
Testpanelen säger:

Mons Royale har gjort ett underställ i 100 procent merino som är nästintill perfekt, enligt testpanelen. Men smakar det så kostar det, och det enda testpanelen protesterar mot är priset, som är i högsta laget. Resten däremot är guld.

– Understället kändes toppen från första sekund när jag tog upp det ur kartongen. Underställ i ull uppfattar jag ibland som stickiga och obekväma, men så var verkligen inte det här understället. Det var så skönt att ha på sig att jag inte har velat ta av mig det, så det fick även agera som myskläder hemma på kvällarna, säger en av testarna, som får medhåll av en annan:

– Jag tycker att understället fungerat klockrent när jag använt det. Det har hållit mig helt lagom varm. Det värmde mig mycket mer än jag trodde, vilket blev tydligt eftersom jag frös de dagarna jag inte hade det på mig. När jag blivit varm har jag dock inte blivit svettig, utan understället absorberar fukt på ett bra sätt. Jag har kunnat känna på understället att jag har svettats, men det har inte gjort mig det minsta kall eller obekväm.

Testpanelen är också nöjda med att Mons Royale-understället håller sig fräscht (till och med fräschare om du inte har deodorant) – det luktar ingenting trots att du använder det en hel vecka.

Även passformen hyllas, den är väldigt bra, utom ärmarna, som kunde varit lite smalare och mer åtstittande. Byxornas resårkant är jätteskön och gör att byxan sitter väldigt bra. Benen är ganska korta, men det kan ju vara ett plus i till exempel en snowboardsko, där du inte vill ha för mycket tyg runt fotlederna. Stort plus för tumhål, som gör att du inte behöver anstränga dig för att krångla ned ärmarna om du tar på dig flera lager kläder och som värmer skönt.

Utseendet då? Jo, det föll också samtliga testpersoner i smaken. De tyckte att det var perfekt med ett underställ i färg, men som inte är skrikigt.

– Det är är snyggt och sportigt, och det känns befriande att ett underställ för damer också kan få se coolt ut. Jag kan verkligen rekommendera Mons Royales underställ, både för funktionen och för utseendet. Jag gillar det verkligen! Helt klart en ny favorit, säger en av testpersonerna.

KariTraa_dam.jpg

Överdel:
, ordinarie pris 749 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 749 kronor.
Sammanfattning: Tjockt, varmt och lyxigt!
Testpanelen säger:

Sportamores testpanel fullkomligt älskar Rose-understället från Kari Traa. Så mycket att det får full pott i testet! Du måste visserligen lägga ut nästan 1 500 kronor om du vill ha både under- och överdel, men det är det värt! Du får ett underställ i 100 procent merinoull, den allra mjukaste sorten.

– Nu har jag förstått varför alla snackar om underställ från Kari Traa! Det är superskönt material, och det andas sjukt bra trots att det endast innehåller ull. Under mina löppass absorberas svetten jättebra och det räcker att bara ha en tunn löparjacka över tröjan trots att det är snö och kallt. Tröjan andas jättebra och gör så att jag har en behaglig temperatur under hela passet, säger en av testarna.   

Ett problem många märker av med ull är att det kliar, men ingen i testpanelen upplever att det är ett problem för Rose från Kari Traa.

– Det är jätteskönt och kliar ingenting. Materialet är mjukt och skönt mot kroppen och passformen är tight på både byxa och tröja. Skön resår i midjan på byxorna gör att de sitter uppe utan att åka ner under termobrallan i pulkabacken, säger en annan av testarna.

Den tredje testaren av det här understället faller in i hyllningskören.

– Jag gillar hela setet men byxorna är kanske snäppet bättre, de är verkligen grymma. Understället från Kari Traa håller mig varken för varm eller för kall under kalla dagar. Älskar färg och form på de här plaggen också, jag blir glad av färgerna och jag känner mig faktiskt snygg i det här understället. Rekommenderas stark till alla som letar efter det perfekta understället i merino!

Wyte_dam.jpg

Överdel: , ordinarie pris 499 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 499 kronor.
Sammanfattning: Prisvärt, bekvämt och lent.
Testpanelen säger:

Om du är på jakt efter ett underställ i 100 procent merinoull till ett bra pris är Glacier från Wyte rätt val för dig.

– Vi tycker om att det är hundra procent merinoull, trots att priset är lägst av alla i testet. Understället andas, korvar sig inte och skaver ingenstans, säger en av testarna, som får medhåll av en annan:

– Jag har använt understället både ute och inne och blev varken för varm eller kall. Det sitter tight jämt över hela kroppen och är elastiskt och behagligt så att det inte ens känns att jag har det på mig. Det känns liksom lent mot kroppen.

Passformen på understället är bäst för dig som är i medellängd. En av testpersonerna är ganska kort, och hon tyckte att ärmar och ben var aningen för långa. Är du däremot kurvig kan du behöva gå upp en storlek, eftersom passformen är ganska smal. Vid påklädning kan understället kännas lite stumt, men det känns skönt när det väl är på.  

– Det var liksom ovanligt trögt att ta på sig, men behagligt att bära. Även halsen var lite trång, jag väljer ofta underställströjor med lite vidare urringning så att jag kan ha dem under vardagskläder utan att de syns, eller med högre hals om jag ska ha det för utebruk i ordentlig kyla. Trots det var det bekvämt och praktiskt, och passar utmärkt om träningsunderställ utomhus, säger en av testpersonerna.

– Jag gillar de tighta muddarna på understället som gör att du verkligen håller värmen i det, säger en annan.

Designen får stora plus. Basfärger men ändå blockmöstrat, vilket känns lite nytt och fräscht när så många andra underställ är helfärgade eller småmönstrade.

– Jag älskar designen med färger i stora sjok! Trendigt, utstickande utan att vara tokigt och väldigt figursmickrande. Fick en kommentar om att understället såg lite Star trek-inspirerat ut, vilket jag kan hålla med om. Loggan är snygg och jag känner mig fin i understället!

Rohnisch_dam.jpg

Överdel: , ordinarie pris 699 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 699 kronor.
Sammanfattning: Mjukt, färgglatt och after ski-vänligt!
Testpanelen säger:

Röhnisch Åre-underställ innehåller 70 procent ull och 30 procent polyamid. Det gör att du får ullens värmande egenskaper samtidigt som du får syntetets överlägsna andningsförmåga.

– När jag blev varm så kände jag inte att jag blev svettig, det absorberades bort jättebra av tyget. Det finns små perforeringar i tyget som gör att du får riktigt bra andningsförmåga, säger en av testarna.

Men det är inte bara andningsförmågan som gick hem hos testpanelen. Även utseendet och känslan mot kroppen fick höga betyg.

– Det första jag tänkte på när jag fick hem understället var hur fint det r! Väldigt härliga färger och fin design. After-ski vänligt underställ kanske man kan säga, uttrycker en av testpanelens deltagare.

– Materialet är väldigt mjukt och kliar inte alls, utan känns bekvämt hela tiden. Det är mycket stretch i materialet men det sitter ändå tight mot kroppen hela tiden, säger en nöjd testare.

Det som gör att det här understället inte får ännu högre betyg är att passformen inte är perfekt för alla testare.

– Det kändes som att byxorna var lite korta i benen. På de testare som är ganska korta så satt de bra, men jag är lång och därför var byxorna lite för korta. Är du lång rekommenderar jag att du går upp en storlek, säger en av testarna.

Överdelen var väldigt skön och alla i testpanelen älskade att det finns en liten krage som skyddar halsen.

– Jag hade gärna sett att kragen var ännu lite högre, för det hade inte skadat med ännu mer värme och skydd för halsen. Men allt som allt är understället riktigt bra och jag skulle absolut rekommendera det till en vän!

LÄS MER:
 Tillbaka

News Feed

lyftarskor
Mode & trender

Därför ska du köpa tyngdlyftarskor

17 timmar sedan
barnskor
Mode & trender

Kan vuxna ha barnskor?

21 timmar sedan
softshell
Mode & trender

Vill du köpa softshell-jacka?

23 timmar sedan
david Tainton_löparjackor
Mode & trender

PT:n David Tainton testar höstens löparjackor 2017

4 dagar sedan
SE-header-dam.jpg
Mode & trender

Lofsan testar höstens löparjackor 2017

5 dagar sedan
Så sköter du om dina kängor från Timberland
Mode & trender

Så sköter du om dina kängor från Timberland

6 dagar sedan
tenniskjolar
Mode & trender

Våra 5 tenniskjolar som är bäst i test

18 sep 2017
Essens mimic
Mode & trender

Därför ska du välja syntet!

18 sep 2017
Ull
Mode & trender

Så tvättar du dina ullkläder

15 sep 2017
SE-Header.jpg
Mode & trender

Höstens stora sport-bh test 2017

14 sep 2017
underställ
Mode & trender

Hitta rätt underställ

14 sep 2017
löparskor
Mode & trender

Skillnaden mellan dam- och herrlöparskor

14 sep 2017
Gummistövlar
Mode & trender

Så tar du hand om dina gummistövlar

14 sep 2017
byte performance 2017
Mode & trender

Äntligen! Wytes höstkollektion 2017 är här

13 sep 2017
Houdini Power Houdi
Mode & trender

Power Houdi – fleecetröjan alla bör ha i garderoben

13 sep 2017
nemeziz skor
Mode & trender

Innovation möter tradition i Adidas Nemeziz

12 sep 2017
björn borg ice
Mode & trender

Björn Borgs nya underkläder håller dig iskall

12 sep 2017
Vinterjacka barn
Mode & trender

Köp rätt vinterjacka till ditt barn

12 sep 2017
hildur karlsson
Mode & trender

Skidåkaren Hildur Karlsson: “Så väljer jag rätt underställ”

11 sep 2017
houdini
Mode & trender

Guide till att köpa skalbyxor

10 sep 2017
regnjacka
Mode & trender

Regnjackorna som är bäst i test

08 sep 2017
Saucony
Mode & trender

Hitta rätt skor för löprundan i skogen

07 sep 2017
Regnjackor
Mode & trender

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

07 sep 2017
2xu
Mode & trender

Nya tightsen från 2XU har hög midja!

07 sep 2017
Houdini motion pants
Mode & trender

5 anledningar att älska Houdini Motion Pants

06 sep 2017
Crafted by fitness
Mode & trender

Reeboks nya squatvänliga tights är här!

31 aug 2017
Rehband 3.png
Mode & trender

Så väljer du rätt knäskydd

29 aug 2017
plock_peak_nike
Mode & trender

Löningsfredag! 12 bästa köpen just nu

25 aug 2017
Back to school
Mode & trender

Back to school – höstnyheter från Nike

25 aug 2017
overaller
Mode & trender

Här är barnoverallerna som är bäst i test

24 aug 2017
helium
Mode & trender

Dags för dunjackor!

23 aug 2017
sportswear
Mode & trender

Så hittar du den perfekta hoodien

21 aug 2017
X-fitskor
Mode & trender

Höstens 3 hetaste X-fitskor för damer

21 aug 2017
Neymar jr
Mode & trender

Säg hej till Neymars första signatursko!

17 aug 2017
nike metcon 3
Mode & trender

Höstens 10 nya träningsskor du inte vill missa

17 aug 2017
Nike Tech fleece
Mode & trender

Därför älskar alla Nike Tech Fleece

17 aug 2017
Under Armour Threadborne
Mode & trender

Därför är Under Armours nya funktionsmaterial oslagbart

16 aug 2017
Adidas fotbollssko
Mode & trender

Så bra är Adidas Nemeziz 17.3 FG för juniorer

15 aug 2017
Nike fotbollsskor
Mode & trender

Vi har testat Nikes nya fotbollsskor för juniorer

15 aug 2017
ida b olsson
Mode & trender

Höstens snyggaste yogakläder är här

14 aug 2017
magazine
lyftarskor

Därför ska du köpa tyngdlyftarskor

Förbättra stabiliteten och minska risken för snedbelastning när du styrkelyfter. Det är två av fördelarna du får med ett par tyngdlyftarskor på fötterna.

Mode & trender
barnskor

Kan vuxna ha barnskor?

Som vuxen med små fötter kan det vara lockande att spara pengar genom att köpa ett par barnskor till löpningen. Men läs det här innan du slår till.

Mode & trender
softshell

Vill du köpa softshell-jacka?

Blåser det snålt en kväll, kanske du ska unna dig en jacka i softshell? Kombinera med en skaljacka, så håller du dig både varm och torr – oavsett väderlek.

Mode & trender
david Tainton_löparjackor

PT:n David Tainton testar höstens löparjackor 2017

När höstvindarna viner är en löparjacka ett måste. PT:n och sprintern David Tainton har testat sex olika jackor, och utvärderat vilken löparjacka som är bäst i test.

Mode & trender
SE-header-dam.jpg

Lofsan testar höstens löparjackor 2017

Att springa i den krispiga höstluften är sann löparglädje. Men det gäller att hålla sig varm och torr. Lovisa “Lofsan” Sandström guidar dig inför säsongens jackinköp. Här är löparjackan som fick bäst i test.

Mode & trender
Så sköter du om dina kängor från Timberland

Så sköter du om dina kängor från Timberland

Ett par Timberlandkängor är höstens hetaste köp! Så här gör du för att ta hand om dina snygga boots.

Mode & trender
tenniskjolar

Våra 5 tenniskjolar som är bäst i test

Innershorts som åker upp och genomskinligt tyg är ett minne blott. Här är våra topp fem tenniskjolar som är bäst i test!

Mode & trender
Essens mimic

Därför ska du välja syntet!

Klassiskt dun eller innovativ syntet? Vi frågade ett av Sveriges populäraste outdoor-märken varför de väljer syntet i sina dunjackor.

Mode & trender
Ull

Så tvättar du dina ullkläder

Trött på att dina ullplagg krymper i tvätten? Märket Icebreaker är experter på området och vet hur du bäst tar hand om dina favoriter i ull.

Mode & trender
SE-Header.jpg

Höstens stora sport-bh test 2017

Det sägs att en sport-bh aldrig ska fira en födelsedag. Om du känner att ditt utbud av support för behagen har firat betydligt fler födelsedagar än så, ska du kolla in vårt test av 14 nya sport-bh:ar.

Mode & trender
underställ

Hitta rätt underställ

Syntet, ull, eller en blandning? Kari Traa lär dig allt du behöver veta om underställ, inklusive hur de ska tvättas.

Mode & trender
löparskor

Skillnaden mellan dam- och herrlöparskor

Har du någonsin funderat på varför det finns olika skomodeller för killar och tjejer när det gäller löparskor? Experten reder ut hur det ligger till.

Mode & trender
Gummistövlar

Så tar du hand om dina gummistövlar

Varma och torra fötter är ett måste för att hålla humöret uppe i höstrusket. Vi vet hur du sköter om dina gummistövlar på bästa sätt.

Mode & trender
byte performance 2017

Äntligen! Wytes höstkollektion 2017 är här

Uppdaterade favoriter blandas med nya tillskott i Wyte Performance, höstens måste-kollektion för dig som vill ha sportiga snitt med en skön känsla.

Mode & trender
Houdini Power Houdi

Power Houdi – fleecetröjan alla bör ha i garderoben

Varför ändra ett vinnande koncept? Houdini Power Houdi har sett likadan ut i 15 år och fungerar lika bra i skidbacken som på jobbet.

Mode & trender