Header_MerinoUnderstall.jpg

Stort test av underställ i ull

Mmm … merino! Ull håller värmen, andas utmärkt och luktar inte illa. Här är underställen i merinoull som är bäst i test.

Merinoull är supertrendigt, och det är inte så konstigt. Det är det optimala materialet på många sätt! Att bära merinoull närmast kroppen är fantastiskt, eftersom det är naturligt antibakteriellt och inte luktar. Dessutom andas det bra och ger en skön värmande känsla.

SHOPPA HÄR:


Ju mer intensiv aktivitet du ska utföra, desto mer syntetiska material ska du ha i ditt underställ, eftersom de andas och ventilerar ännu bättre än ull. Men om du håller på med till exempel alpin skidåkning, där du är aktiv en kort period, och sedan går ner i intensitet, då är värmande ull helt perfekt.

Merinoullsunderställ är också givet om du inte vill klä dig i klassiskt trelager, utan bara vill ha två lager. Då är ett värmande underställ i kombination med en jacka i syntet det bästa valet – det passar till exempel om du ska ut och promenera eller leka med barnen på vintern.

För att du ska hitta rätt i Sportamores stora utbud av underställ i merino har vi låtit en testpanel prova toppmodeller på både herr- och damsidan. Hoppas det hjälper dig!

Underställ i merino för herrar

Icebreaker_herr.jpg

Överdel:

Underdel:
Sammanfattning: Ventilerande, värmande och tåligt.
Testpanelen säger:

Icebreaker är en riktig storfavorit. Ingen i testpanelen hade i princip något negativt att säga, trots att vi försökte få fram åtminstone någon nackdel.

– Jag hade höga förväntningar och jag blev inte besviken. Det här merinounderstället är hårdtestat, jag hade det när jag cyklade, klättrade och som ett baslager till vardags. Jag höll mig varm när det var kallt ute, men blev inte svettig när temperaturen höjdes, säger en av testarna som är väldigt nöjd.

Av de testade plaggen är nederdelen gjord av 100 procent merino medan överdelen innehåller 96 procent merino och lite lycra. Båda delarna känns tåliga, stretchiga och som att de är gjorda av ganska tjock ull.

– Precis som man förväntar sig börjar inte merino att lukta på samma sätt som syntetunderställ. Att det är lite lycra i påverkar inte över huvud taget när det gäller lukt, utan tillför bara lite bättre känsla och komfort. Vissa merinounderställ känns lite ömtåliga, men inte det här, som är robust och bra, säger en av de andra testarna.

Både överdelen och underdelen har smarta detaljer. Underdelen har till exempel gylf, och ovandelen har värmande tumhål. Samtliga deltagare i testpanelen uppskattar också att det är ett helsvart underställ med diskret logotyp.

Även passformen hyllas, när den suttit på ett tag försvinner stelheten och det sitter som en smäck. Tight mot kroppen, utan att det känns instängt.

– Vi hade snöstorm och jag cyklade till jobbet, vilket i stället för en kvart, som det brukar ta, tog en hel timme. Jag cyklade där det gick, men fick leda eller bära min cykel ofta, ibland i knähög snö. Trots att jag inte ens hade ett vattentätt ytterlager på benen så blev jag inte blöt en enda gång. Jag är därför extremt nöjd med hur det här understället andas. Det här understället checkar alla boxar, jag är helt såld på det och kommer använda det hela vintern. Köp!

Wyte_herr.jpg

Överdel: , ordinarie pris 499 kronor.
Underdel: , 499 kronor.
Sammanfattning: Billigt, fräscht och skönt.
Testpanelen säger:

Med tanke på att understället från Wyte är så billigt i förhållande till de andra märkena, trodde testpanelen att det kanske inte skulle vara av bästa kvalitet – men Wyte överraskade alla. Det är i 100 procent merino, och det enda de inte gillade var att tröjan var tight i halsen och att understället inte hade något extra som stack ut, som till exempel tumhål.

– Jag använde det här understället dagligen i en vecka, och det höll formen väldigt bra och framförallt höll det sig fräscht. Perfekt! säger en av testarna.

– Understället känns väldigt tunt och fint, så jag blev nästan lite förvånad över hur pass mycket det värmde. Dock utan att jag kände mig svettig eller klibbig. Väldigt mjuk och skön känsla mot kroppen, säger en annan av dem.

Alla i testpanelen är överens om att passformen är jättebra. De upplevde att både över- och underdel sitter där de ska, och att inget knölar sig eller glider ned.

– Byxorna satt som en smäck, nästan så jag glömde bort att jag hade dem på mig. Snyggt med resårkanten. Passar även dig med långa ben. Designmässigt tycker jag att understället har den perfekta blåa färgen. Allt som allt skulle jag utan tvekan rekommendera detta underställ!

MonsRoyale_herr.jpg

Överdel:
, ordinarie pris 899 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 799 kronor.
Sammanfattning: Smidigt, klifritt och trekvartslångt.
Testpanelen säger:

Mons Royales underställ är gjort i mellantjock ull, i 100 procent merino. Det passar nästan alla typer av fysiska aktiviteter året runt och upplevs av testpanelen som smidigt, lätt och väldigt skönt.

– Jag använde det i trädgården där jag fixade det sista inför vintern och kände mig hela tiden väldigt smidig. Det värmde skönt och transporterade bort fukten effektivt. Även om jag var lite fuktig på ryggen efteråt så kände jag mig varm och torr och det är ju själva syftet med merinounderställ, säger en av testarna.

– När jag testade det var det ordentligt mycket snö, och jag pulsade fram i skogen i flera timmar i meterhög snö. Jag frös inte, förutom om fötterna, men det är ju inte underställets fel. Det sitter skönt mot kroppen, kliar inte alls och känns supermjukt och skönt. Hela setet var perfekt i storleken och satt lagom tight på kroppen, berättar en annan testare.

Alla i testpanelen gillade hur understället såg ut.

– Det är ett väldigt bra ullställ som jag kan rekommendera. Fin resår i midjan och min sambo gav mig komplimanger för designen och färgerna, säger en av testarna.

Det som testpanelen tycker drar ner betyget är det höga priset. De ifrågasätter om det är värt att lägga extra pengar på att få extra bra design.

– Det är ett ganska dyrt underställ och kanske får man inte bara betala för ullens kvalitet utan även för att de lagt ned mycket tid på designen. Självklart är det bra att det sitter som gjutet på kroppen. Men helt ärligt vet ingen av oss i testpanelen varför det skulle vara smart med trekvartslånga ben. Byxorna slutar mitt på vaden, och det stör inte men vi förstår inte poängen heller.

Underställ i merino för kvinnor

MonsRoyale_dam.jpg

Överdel: , ordinarie pris 899 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 799 kronor.
Sammanfattning: Dyrt, sportigt och coolt.
Testpanelen säger:

Mons Royale har gjort ett underställ i 100 procent merino som är nästintill perfekt, enligt testpanelen. Men smakar det så kostar det, och det enda testpanelen protesterar mot är priset, som är i högsta laget. Resten däremot är guld.

– Understället kändes toppen från första sekund när jag tog upp det ur kartongen. Underställ i ull uppfattar jag ibland som stickiga och obekväma, men så var verkligen inte det här understället. Det var så skönt att ha på sig att jag inte har velat ta av mig det, så det fick även agera som myskläder hemma på kvällarna, säger en av testarna, som får medhåll av en annan:

– Jag tycker att understället fungerat klockrent när jag använt det. Det har hållit mig helt lagom varm. Det värmde mig mycket mer än jag trodde, vilket blev tydligt eftersom jag frös de dagarna jag inte hade det på mig. När jag blivit varm har jag dock inte blivit svettig, utan understället absorberar fukt på ett bra sätt. Jag har kunnat känna på understället att jag har svettats, men det har inte gjort mig det minsta kall eller obekväm.

Testpanelen är också nöjda med att Mons Royale-understället håller sig fräscht (till och med fräschare om du inte har deodorant) – det luktar ingenting trots att du använder det en hel vecka.

Även passformen hyllas, den är väldigt bra, utom ärmarna, som kunde varit lite smalare och mer åtstittande. Byxornas resårkant är jätteskön och gör att byxan sitter väldigt bra. Benen är ganska korta, men det kan ju vara ett plus i till exempel en snowboardsko, där du inte vill ha för mycket tyg runt fotlederna. Stort plus för tumhål, som gör att du inte behöver anstränga dig för att krångla ned ärmarna om du tar på dig flera lager kläder och som värmer skönt.

Utseendet då? Jo, det föll också samtliga testpersoner i smaken. De tyckte att det var perfekt med ett underställ i färg, men som inte är skrikigt.

– Det är är snyggt och sportigt, och det känns befriande att ett underställ för damer också kan få se coolt ut. Jag kan verkligen rekommendera Mons Royales underställ, både för funktionen och för utseendet. Jag gillar det verkligen! Helt klart en ny favorit, säger en av testpersonerna.

KariTraa_dam.jpg

Överdel:
, ordinarie pris 749 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 749 kronor.
Sammanfattning: Tjockt, varmt och lyxigt!
Testpanelen säger:

Sportamores testpanel fullkomligt älskar Rose-understället från Kari Traa. Så mycket att det får full pott i testet! Du måste visserligen lägga ut nästan 1 500 kronor om du vill ha både under- och överdel, men det är det värt! Du får ett underställ i 100 procent merinoull, den allra mjukaste sorten.

– Nu har jag förstått varför alla snackar om underställ från Kari Traa! Det är superskönt material, och det andas sjukt bra trots att det endast innehåller ull. Under mina löppass absorberas svetten jättebra och det räcker att bara ha en tunn löparjacka över tröjan trots att det är snö och kallt. Tröjan andas jättebra och gör så att jag har en behaglig temperatur under hela passet, säger en av testarna.   

Ett problem många märker av med ull är att det kliar, men ingen i testpanelen upplever att det är ett problem för Rose från Kari Traa.

– Det är jätteskönt och kliar ingenting. Materialet är mjukt och skönt mot kroppen och passformen är tight på både byxa och tröja. Skön resår i midjan på byxorna gör att de sitter uppe utan att åka ner under termobrallan i pulkabacken, säger en annan av testarna.

Den tredje testaren av det här understället faller in i hyllningskören.

– Jag gillar hela setet men byxorna är kanske snäppet bättre, de är verkligen grymma. Understället från Kari Traa håller mig varken för varm eller för kall under kalla dagar. Älskar färg och form på de här plaggen också, jag blir glad av färgerna och jag känner mig faktiskt snygg i det här understället. Rekommenderas stark till alla som letar efter det perfekta understället i merino!

Wyte_dam.jpg

Överdel: , ordinarie pris 499 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 499 kronor.
Sammanfattning: Prisvärt, bekvämt och lent.
Testpanelen säger:

Om du är på jakt efter ett underställ i 100 procent merinoull till ett bra pris är Glacier från Wyte rätt val för dig.

– Vi tycker om att det är hundra procent merinoull, trots att priset är lägst av alla i testet. Understället andas, korvar sig inte och skaver ingenstans, säger en av testarna, som får medhåll av en annan:

– Jag har använt understället både ute och inne och blev varken för varm eller kall. Det sitter tight jämt över hela kroppen och är elastiskt och behagligt så att det inte ens känns att jag har det på mig. Det känns liksom lent mot kroppen.

Passformen på understället är bäst för dig som är i medellängd. En av testpersonerna är ganska kort, och hon tyckte att ärmar och ben var aningen för långa. Är du däremot kurvig kan du behöva gå upp en storlek, eftersom passformen är ganska smal. Vid påklädning kan understället kännas lite stumt, men det känns skönt när det väl är på.  

– Det var liksom ovanligt trögt att ta på sig, men behagligt att bära. Även halsen var lite trång, jag väljer ofta underställströjor med lite vidare urringning så att jag kan ha dem under vardagskläder utan att de syns, eller med högre hals om jag ska ha det för utebruk i ordentlig kyla. Trots det var det bekvämt och praktiskt, och passar utmärkt om träningsunderställ utomhus, säger en av testpersonerna.

– Jag gillar de tighta muddarna på understället som gör att du verkligen håller värmen i det, säger en annan.

Designen får stora plus. Basfärger men ändå blockmöstrat, vilket känns lite nytt och fräscht när så många andra underställ är helfärgade eller småmönstrade.

– Jag älskar designen med färger i stora sjok! Trendigt, utstickande utan att vara tokigt och väldigt figursmickrande. Fick en kommentar om att understället såg lite Star trek-inspirerat ut, vilket jag kan hålla med om. Loggan är snygg och jag känner mig fin i understället!

Rohnisch_dam.jpg

Överdel: , ordinarie pris 699 kronor.
Underdel: , ordinarie pris 699 kronor.
Sammanfattning: Mjukt, färgglatt och after ski-vänligt!
Testpanelen säger:

Röhnisch Åre-underställ innehåller 70 procent ull och 30 procent polyamid. Det gör att du får ullens värmande egenskaper samtidigt som du får syntetets överlägsna andningsförmåga.

– När jag blev varm så kände jag inte att jag blev svettig, det absorberades bort jättebra av tyget. Det finns små perforeringar i tyget som gör att du får riktigt bra andningsförmåga, säger en av testarna.

Men det är inte bara andningsförmågan som gick hem hos testpanelen. Även utseendet och känslan mot kroppen fick höga betyg.

– Det första jag tänkte på när jag fick hem understället var hur fint det r! Väldigt härliga färger och fin design. After-ski vänligt underställ kanske man kan säga, uttrycker en av testpanelens deltagare.

– Materialet är väldigt mjukt och kliar inte alls, utan känns bekvämt hela tiden. Det är mycket stretch i materialet men det sitter ändå tight mot kroppen hela tiden, säger en nöjd testare.

Det som gör att det här understället inte får ännu högre betyg är att passformen inte är perfekt för alla testare.

– Det kändes som att byxorna var lite korta i benen. På de testare som är ganska korta så satt de bra, men jag är lång och därför var byxorna lite för korta. Är du lång rekommenderar jag att du går upp en storlek, säger en av testarna.

Överdelen var väldigt skön och alla i testpanelen älskade att det finns en liten krage som skyddar halsen.

– Jag hade gärna sett att kragen var ännu lite högre, för det hade inte skadat med ännu mer värme och skydd för halsen. Men allt som allt är understället riktigt bra och jag skulle absolut rekommendera det till en vän!

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Header_plock_2018
Mode & trender

9 sommarfavoriter att lägga majlönen på

13 timmar sedan
Se_header.jpg
Mode & trender

Så bra är nya löparskon Odyssey React från Nike

18 timmar sedan
Header_BB
Mode & trender

Säg det med tischan! 7 toppar med peppande print

1 dag sedan
Barnsandaler_2018
Mode & trender

Barnsandalerna som får toppbetyg

2 dagar sedan
Better Bodies
Mode & trender

Vilken Better Bodies-stil är du?

2 dagar sedan
Jordan Spieth
Mode & trender

Snabbguide till golfskorna från Under Armour

3 dagar sedan
Odyssey React
Mode & trender

Nike Odyssey React – luftig löparsko med superdämpning

3 dagar sedan
Se_header.jpg
Mode & trender

Vi testar snyggsneakers!

6 dagar sedan
padel grustennis
Mode & trender

Bäst i test: Padelskor för män

6 dagar sedan
Running 2018
Mode & trender

13 löparshorts för dig som får lårskav

17 may 2018
Aim high2png
Mode & trender

Röhnischs nya limiterade kollektion är här!

17 may 2018
Adidas Solarboost
Mode & trender

Därför får Adidas nya löparsko Solarboost högsta betyg!

17 may 2018
Header_funktionssandaler
Mode & trender

Bästa funktionssandalerna för sommaren 2018

16 may 2018
Löparlinnen
Mode & trender

17 löparlinnen under 300 kronor

15 may 2018
Mors dag 2018
Mode & trender

15 fina presenter till Mors dag

14 may 2018
tennisskor
Mode & trender

Test av tennisskor för män 2018

14 may 2018
SE_header.jpg
Mode & trender

Cykelshortsen som är bäst i test

11 may 2018
Löparskor test
Mode & trender

Stort test av försommarens bästa löparskor

10 may 2018
tennisskor test dam
Mode & trender

Stort test av tennisskor 2018

09 may 2018
Bikini
Mode & trender

Bli strandredo i mönster och färg

08 may 2018
seger
Mode & trender

Spelar det någon roll vilka strumpor man tränar i?

08 may 2018
Löparskotest 2018
Mode & trender

Löparskorna som gör jobbet under försommaren

07 may 2018
fd
Mode & trender

Trendigaste badshortsen för män 2018

07 may 2018
t-shirts
Mode & trender

Test: Kortärmade träningströjor för kvinnor

04 may 2018
träningstshirts
Mode & trender

BÄST I TEST: T-shirts för träning

03 may 2018
baddräkter test
Mode & trender

Baddräkten som är bäst i test

02 may 2018
Björn Borg_cotton
Mode & trender

Därför ska du inte träna i bomullskalsonger

01 may 2018
W_VW_NAITO_007.jpg
Mode & trender

Björn Borg x Naito – ett blomstrande samarbete

30 apr 2018
fannyjosefine
Mode & trender

Klä dig rätt under hinderbaneloppet

27 apr 2018
Free Tr 8 Nike
Mode & trender

Följsam träning i Nike Free TR 8

27 apr 2018
NIKE_SU18_STYLEGUIDE_TR_TRAINING_IN_FREE_JJ_001024.jpg
Mode & trender

Flexibel träning med Nike Metcon x Free

26 apr 2018
Wyte
Mode & trender

Nya badkollektionen från Wyte är här!

25 apr 2018
headerrrrr
Mode & trender

9 blommiga favoriter

25 apr 2018
header
Mode & trender

Äntligen dags att lufta klubborna igen!

25 apr 2018
Suunto 3 Fitness
Mode & trender

Suunto 3 Fitness – en PT på armen!

25 apr 2018
Skins_kompression
Mode & trender

Det här utmärker ett par bra löpartights!

24 apr 2018
puma
Mode & trender

Puma Basket Heart Patent är skimrande rätt i vår

24 apr 2018
header
Mode & trender

Vårens 3 trendigaste damjackor

23 apr 2018
header
Mode & trender

Vårens herrjackor som är bäst i test

23 apr 2018
le specs
Mode & trender

Äntligen! Nu är det säsong för solglasögon igen

20 apr 2018
magazine
Header_plock_2018

9 sommarfavoriter att lägga majlönen på

Löningsfredag, juni runt hörnet och underbart väder betyder bara en sak: det är dags att unna dig! De här 9 nyheterna får gärna flytta in i sommargarderoben.

Mode & trender
Se_header.jpg

Så bra är nya löparskon Odyssey React från Nike

Nike React golvade testpanelen i våras. Nu är nästa löparsko med den banbrytande dämpningen här! Läs vårt test av Odyssey React.

Mode & trender
Header_BB

Säg det med tischan! 7 toppar med peppande print

Vi är svaga för t-shirts och linnen med roliga, kaxiga eller motiverande budskap. Här är 7 överdelar som gör oss glada och peppade.

Mode & trender
Barnsandaler_2018

Barnsandalerna som får toppbetyg

Även familjens minstingar vill ha sköna, svala fötter i sommar. Juniorpanelen har betygsatt säsongens sandalutbud och funnit sina favoriter.

Mode & trender
Better Bodies

Vilken Better Bodies-stil är du?

En snygg gråskala för minimalisten och camo till den som vill sticka ut. Här har du fem färdiga looks med guldkorna från Better Bodies – redo att klicka hem!

Mode & trender
Jordan Spieth

Snabbguide till golfskorna från Under Armour

I ett par golfskor från Under Armour känns 18 hål som en baggis. Vi hjälper dig att välja rätt modell!

Mode & trender
Odyssey React

Nike Odyssey React – luftig löparsko med superdämpning

Med Epic React markerade Nike en ny era för löparskor. Nu är senaste tillskottet med den helt nya sortens dämpning här: Odyssey React.

Mode & trender
Se_header.jpg

Vi testar snyggsneakers!

Dressade sneakers är den ultimata kompromissen mellan finskor och gympadojor. Testpanelen vet vilka som är skönast och snyggast i sommar.

Mode & trender
padel grustennis

Bäst i test: Padelskor för män

Om du är man och gillar racketsport under sommaren ska du se hitåt. Här är våra tre bästa par skor för padel eller tennis på grus.

Mode & trender
Running 2018

13 löparshorts för dig som får lårskav

Vi älskar att springa i shorts, men avskyr när låren skaver mot varandra. Lösningen är ett par löparshorts med ett mjukt innerlager. Här är våra finaste modeller just nu!

Mode & trender
Aim high2png

Röhnischs nya limiterade kollektion är här!

Aim high är namnet på Röhnischs specialkollektion som precis landat hos oss på Sportamore. Det är en serie mönstrade plagg som ska boosta din träning!

Mode & trender
Adidas Solarboost

Därför får Adidas nya löparsko Solarboost högsta betyg!

När du inte trodde att Adidas kunde göra bättre löparskor lanserar de Solarboost. Förbered dig på att bli kär.

Mode & trender
Header_funktionssandaler

Bästa funktionssandalerna för sommaren 2018

Sandaler med skön dämpning och en rejälare känsla är ett suveränt alternativ till flip-flops när temperaturen stiger. Testpanelen har satt säsongens godbitar på prov.

Mode & trender
Löparlinnen

17 löparlinnen under 300 kronor

Att vara för varmt klädd kan förstöra en hel löprunda. Här är våra bästa löparlinnen – som kommer att göra sommarlöpningen betydligt bekvämare.

Mode & trender
Mors dag 2018

15 fina presenter till Mors dag

Skäm bort mamma den 27 maj med en riktigt fin gåva. Här är presenttipsen som gör Mors dag till något extra.

Mode & trender