header-2.jpg

TEST: Varma underställ i ull för herr och dam

Oavsett som du ska hänga i skidbacken, vandra eller pendla till och från jobbet kommer ett underställ i ull se till att du inte fryser. Vi har testat säsongens första lager som håller dig varm i vått och torrt. 

Ullunderställ utmärks genom sin höga värmande förmåga, även när materialet blir vått. Eftersom det även är ett naturmaterial så är det antibakteriellt och luktar därmed inte. Vi har testat våra absolut populäraste ullunderställ, varav vissa är renodlade underställ i merinoull medan andra är skapade i en materialblandning av ull och syntet. Hittar du din nya favorit i det här testet? 

UNDERSTÄLL TILL HENNE: 

Mönstermani 

KT_DAM_2.jpg

Märke:

Modell: och

Material: 100% merinoull. 

Passform: Normal i storlek med generösa ärmlängder och normala benlängder. Plus för att tröjan går ned en bit på rumpan. Midjan är medelhög och kan uppfattas som lite för låg baktill, menar delar av testpanelen. 

Komfort: "Väldigt bekvämt underställ, det följer verkligen alla rörelser jag gör", säger en testare nöjt och de andra stämmer in. Så vida du inte är supernojig över att klä dig i ett naturmaterial, som kan klia lite grann, älskar du den här modellen. 

Design: En solklar 10:a! En trendig design där knapparna får ett extra plus i kanten. 

Sammanfattning: Rose är ett av våra populäraste damunderställ och hyllas främst för sin värmande förmåga och otroligt snygga design. Kari Traa är ett märke av kvinnor för kvinnor, och det märks när det kommer till passformen. Understället sitter väldigt smickrande på kroppen och har plats för både stor byst och breda höfter utan att modellen sitter illa. Nackdelen med ett underställ helt i ull är att det kan komma att kli lite på känslig hud. Vet du däremot med dig att du inte är speciellt känslig av dig är det här en stor favorit. Varmt, bekvämt, följsamt och extremt fint – Rose är helt klart en vinnare bland ullunderställ. 

Bambudröm 

SN_DAM.jpg

Märke:

Modell:

Material: 92% bambu och 7% elastan. 

Passform: Normal i storlek med en figurnära passform utan att understället för den delen sitter supertight. Generösa arm- och benlängder, perfekt för dig som är lång. 

Komfort: Tunt, mjukt och lent material som sitter riktigt bra på kroppen. Finns inte en enda söm att klaga på. Modellen är även så pass tunn att du kan ha understället under alla plagg utan att det knölar sig. 

Design: Scandi Nomad har lyckats skapa en modell som är på samma gång både clean och utstickande. De svarta och vita blocken samspelar fint med de rosaröda detaljerna utan att för den delen skrika för mycket. 

Sammanfattning: Till skillnad från resterande underställ i testet är Bamboo Baselayer tillverkat av, som namnet antyder, bambu. Det är ett naturmaterial som är antibakteriellt, vilket betyder att det är helt luktfritt, precis som ull. Samtidigt är det mycket mjukare och lenare än vad ull är, vilket testpanelen lägger märke till här. Understället beskrivs som supermjukt, jätteskönt och väldigt lent. Hur bra? Eftersom materialet är extremt tunt har den här modellen inte lika värmande egenskaper som andra underställ i merinoull, tänk på det här du använder den här modellen. Den gör sig däremot desto bättre till och från jobbet eller under en dagsvandring, än under alpinåkning i Österrike. Plus för att materialet är väldigt stretchigt så du kan röra dig helt obehindrat! 

Ball i burgundy

WYTE_DAM.jpg

Märke:  

Modell: och

Material: 75% merinoull och 25% polyester. 

Passform: Väldigt stor i storlek så du kan med fördel välja en mindre storlek om du velar mellan två. I övrigt en figurnära passform där tröjan når övre delen av rumpan.

Komfort: Bekvämt underställ som sitter bra på kroppen. Skön resår med logga som ser till att underställsbyxorna hålls på plats. "Extra plus för att tröjans halslinning inte är supertight utan faktiskt ger utrymme för att andas", säger en testare som tycker att många modeller är för tighta vid halsen.  

Design: Diskret, fin färg som ligger helt rätt i tiden. 

Sammanfattning: Ett tunt underställ i materialmix där den största delen består av merinoull och ser till att du håller dig varm när det är kall. Ärmarna är generösa och har hål för tummarna, vilket är perfekt för att se till att du inte får en glipa mellan jackärm och vante när du åker utför. Precis som du ser på bilden ovan är även benlängderna generösa i det här udnerstället från Wyte, perfekt för dig som har långa ben och annars har svårt att hitta ett underställ som inte slutar vid anklarna. Det bästa med det här understället är att det är tunt och därmed väldigt ventilerande. Så det gör inget om du råkar bli lite väl svettig i understället i skidbacken, materialet släpper ut överskottsvärmen så du håller en behaglig temperatur. 

För frusna själar  

helly hansen ny

Märke:

Modell: och  

Material: 100% merinoull. 

Passform: Normal i storlek med en zip som värmer halsen och långa ärmar. Tröjan går ned en bit på rumpan och ser till att du inte får en glipa mellan över- och underdel i midjan. Byxorna är försedda med en bred resår som sitter bekvämt på kroppen. 

Komfort: Förutom att vissa sömmar kan kännas något när du precis sätter på dig understället, är materialet superskönt. "Ovanligt skönt för att vara ull", säger en testare som är positivt överraskad. 

Design: Femtio nyanser av rosa? Delar av testpanelen gillar kulörerna och hur de rimmar med varandra, medan andra är något trötta på att se damkläder i rosa. Som tur är finns understället även i blå/rött. 

Sammanfattning: Är du en frusen själ? Räddningen är här! Lifa Merino är Helly Hansens varmaste underställ, tillverkat helt i merinoull. Det här stickfria understället är med andra ord väldigt varmt och funkar bäst under lågintensiva aktiviteter. Det är en given vinnare under vinterns kallaste aktiviteter och sitter både bra och förvånansvärt bekvämt på kroppen. Testpanelen gillar att det är en halv dragkedja på tröjan i och med att kragen värmer halsen samtidigt som du kan dra ned dragkedjan om du vill släppa ut överskottsvärme. 

Varmare än du tror 

PEAK_DAM.jpg

Märke:

Modell: och  

Material: 50% merinoull, 46% polyester och 4% elastan. 

Passform: Normal i storlek med normallånga till något långa ärmar och benlängder. Modellen passar därför de flesta. Däremot saknar modellen tumhål vid ärmsluten. 

Komfort: Superskönt underställ. Några i testpanelen tycker att vissa sömmar märks av när du precis tagit på dig understället, medan andra inte hittar något alls all klaga på. Komforten är på topp!  

Design: Back to black – en clean design möter stilrena detaljer. Här händer det ändå något samtidigt som grunden på understället är svart. 

Sammanfattning: Det bästa av två världar möts i det här understället från Peak Performance. En svårslagen favorit hos många i testpanelen. Det som märks först är hur skönt och bekvämt understället är, då det sitter som en smäck och är tunt till tyget sett. Men du ska inte luras av syntetmaterialet i modellen, det här understället värmer minst lika bra som om det enbart var tillverkat i merinoull. "Du måste nästan testa det här understället själv för att inse hur bekvämt det är", säger en testare.


UNDERSTÄLL TILL HONOM: 

 Där två världar möts

BULA_HERR.jpg

Märke:  

Modell: och

Material: 60% merinoull och 40% polyester. 

Passform: Normal i storlek med en något lös passform. Modellen sitter tightare kring armar och ben än vad den gör kring själva magpartiet. 

Komfort: Varm och bekväm modell. 

Design: Väldigt snygg design. Testpanelen gillar camo-detaljerna samtidigt som de vill slå ett slag för att understället inte är helt i camo. En perfekt skopa mönster med andra ord. 

Sammanfattning: Det här understället med en materialmix av ull och syntet har en hög värmande förmåga. Är du däremot superkänslig för kli kanske det här inte är ditt förstaval. Men om du vet med dig att du inte är helt emot ull funkar den här modellen fint. Den sitter bra på kroppen, följer dina rörelser och är framförallt väldigt snygg. Merinoullen på yttersidan av understället värmer även när plagget är fuktigt samtidigt som polyestern på insidan bidrar till en ökad slitstarkhet. Det här är ett underställ du använder under lugna utomhusaktiviteter när det är riktigt kallt. Extra plus för de platta sömmarna som inte alls känns när du har på dig understället. 

Komfortdröm 

WYTE_HERR.jpg

Märke:

Modell: och

Material: 75% merinoull och 25% polyester.

Passform: True to size med en klockren passform. Tröjan är lite kort för de riktigt långa testarna, i övrigt finns det inga synpunkter kring passformen. 

Komfort: Riktigt skönt material som sitter perfekt på kroppen. Plus för tumhålen vid ärmsluten som håller modellen på plats och undviker en glipa mellan jacka och handske. 

Design: Full poäng. Ibland är verkligen det stilrena att föredra och testpanelen är helt eniga här – ett underställ i den perfekta blåa kulören går hem hos alla. 

Sammanfattning: Med lovord som ”helt perfekt” och ”allt igenom superskönt underställ” är Arvid en ny favorit hos många i den manliga testpanelen. Understället i merinoull och syntet är väldigt tunt. Så pass att överdelen till viss del påminner om en vanlig långärmad t-shirt. Underställströjan är såklart varmare än en t-shirt, men den är minst lika skön att ha på sig. Understället värmer dessutom, men är inte supervarmt, utan du kan med fördel ha den både till och från jobbet så väl som när du åker utför. Det som ändå sätter pricken över i:et är att den här modellen till råga på allt också är väldigt plånboksvänlig! 

Utstickande design 

MONS_HERR.jpg

Märke:

Modell: och

Material: 93% merinoull och 3% elastan. 

Passform: Normal i storlek med en lite rymligare passform. Det finns bland annat lite extra tyg i ben och armar, vilket gör att modellen passar de flesta kroppsformer. Generösa ben och ärmlängder med tumhål på den sistnämnda. 

Komfort: Något av det bästa med understället är att det inte alls sticks, som ull ibland har en tendens att göra. 

Design: Det är någonting med designen som får många i testpanelen att tänka på löparkläder. Loggan längst med ärmarna är kaxig och gör så att modellen sticker ut. 

Sammanfattning: Mons Royale har tänkt till när de skapade det här underställt. Det finns inga onödiga sömmar som skaver, materialet är stickfritt och modellen känns överlag väldigt bra på kroppen. Trots att det nästan är 100 procent ull i understället värmer det på en medelhög nivå och är inget för de superkalla dagarna i Alperna. Precis som du kan förvänta dig av ett underställ i ull är det däremot ventilationen som kommer på efterkälken, se därför till att du använder modellen rätt – det vill säga vid lågintensiva aktiviteter när det är ett par minusgrader. Plus för den coola designen som gör att tröjan är så pass snygg att du skulle vilja ha den även till vardags. 

Till den frusna 

CRAFT_HERR.jpg

Märke:  

Modell: och

Material: 51% ull, 36% polyester och 13% polyamid.

Passform: Normal till något liten i storlek. Det borde dock inte vara något problem om du kör på din vanliga storlek. Passformen är figurnära men inte tight. 

Komfort: Extremt skönt underställ, så pass skönt att du vill glida runt i det i fjällstugan dagarna i ända. 

Design: En avskalad design med lite mönster på underställströjan som livar upp. Det känns väldigt Craft:igt. 

Sammanfattning: Är det riktigt kallt? Då kommer du glädjas av Merino 240 från Craft. Den här modellen är supervarm och hör helt klart hemma i fjällen – oavsett om du ska åka utför, vandra eller bara ta en promenad med hunden. Tröjan med dragkedja är bekväm och praktisk genom att du kan dra upp dragkedjan för att släppa ut överskottsvärme. Något av det bästa med understället är att det är riktigt bekvämt. Det sitter bra, utan att kännas för tight, och värmer ordentligt. Men det bästa är ändå att modellen är stickfri och väldigt slitstark. 

En klassiker från Peak 

Underställ Peak

Märke

Modell och 

Material: 50% merinoull, 46% polyester och 4% elastan. 

Passform: Normal i storlek med normallånga ärmar och benlängder. Du som är lång kommer att tycka de är något korta. I övrigt en tight passform. 

Komfort: Supermjukt material! Det tunna tyget känns mjukt mot huden och det dig, tack vare elastanen, god rörelsefrihet när det vankas utförsåkning. 

Design: En snyggare version av ett basic-underställ, säger en av testarna om designen på Peak Performance modell. 

Sammanfattning: Peak Performances Magic-set är en klassiker bland underställ. Det finns både tröja med och utan dragkedja, beroende på smak och tycke. Vissa föredrar en liten krage med dragkedja för att värma halsen medan andra tycker att dragkedjan får understället att mer likna ett mellanlager. Understället är tillverkat i en materialmix, och det är verkligen magi – för mjukare än så här blir det inte. Underställt sitter bra, känns tunt och svalt men har en hög värmande förmåga. Du får en smickrande passform och den är som gjord för utförsåkning. Nästa gång du ska hänga i backen, eller för den delen på After Skiin, bör du plocka med dig det här understället. 

Basic set  

craft ny ny

Märke:  

Modell:

Material: 47% polyester, 42% ull och 11% polyamid. 

Passform: Det här understället har samma typ av passform som ett par tights med något korta ben och ärmar. Vet du med dig att du är lång bör du gå upp en storlek eller titta efter en annan modell. 

Komfort: Det här är bekvämt! Kanske att sömmarna känns något när du precis tagit på dig understället, men det är inget du tänker på när du är igång med din aktivitet. 

Design: Helsvart och cleant. Det här är en modell för de som verkligen inte vill ha ett utstickande underställ utan ett enfärgat. Craft får lite extra poäng för att färgen är något melerad så det ändå händer något, utan att det blir skrikigt.

Sammanfattning: Det här understället är tillverkat i både ull och syntet, samt är väldigt tunt. Det värmer på en medelnivå under de kalla månaderna, men behöver kompletteras med mellanlager och eventuellt ett par till underställsbyxor om du är och åker skidor i Alperna. Du får både byxa och tröja i ett och samma set, vilket dels är praktiskt vid köp men även snällt mot plånboken. Tack vare det tunna materialet ventilerar understället förvånansvärt bra för att vara ull.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER: 

 Tillbaka

News Feed

Nike träningskläder
Mode & trender

Träningsfavoriterna från Nike som är bäst i test

3 dagar sedan
ICANIWILL header
Mode & trender

Äntligen hos Sportamore! Tights och träningskläder från Icaniwill

3 dagar sedan
nike header 2
Mode & trender

Nya Metcon 5 kommer få dig att bli kär

3 dagar sedan
header HERR.jpg
Mode & trender

Test! De här träningskläderna från Nike är bäst för män

4 dagar sedan
Reebok Forever Floatride Energy 2
Mode & trender

Nya löparskon från Reebok: Perfekt för distanser upp till ett halvt maraton

5 dagar sedan
Nike löparskor
Mode & trender

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

6 dagar sedan
Suunto7_career_woman_running_city.jpg
Mode & trender

Därför är nya pulsklockan Suunto 7 det självklara valet

09 feb 2020
ASICS_AW18_KAYANO25_DANIELA_PHOTOGRAPHY_11a.jpg
Mode & trender

Asics Gel-Kayano 25 – för dig som pronerar

08 feb 2020
HEADER_W.jpg
Mode & trender

Bäst i test! Underställ i ull och syntet för herrar

07 feb 2020
Header-skidbyxor.jpg
Mode & trender

TEST: 7 skidbyxor för pist och offpist

07 feb 2020
HEADER_W_rehband.jpg
Mode & trender

Test: Träningsskydd och tights för instabila knän och handleder

06 feb 2020
Waikani Beachwear bikini
Mode & trender

Waikani Beachwear – prisvärda badkläder i säsongens mönster och färger

05 feb 2020
Kari Traa underställ header
Mode & trender

Bäst i test: Underställ från Kari Traa

05 feb 2020
header träningsbyxor
Mode & trender

Bäst i test! Träningsbyxor, gymshorts och tights för herrar

04 feb 2020
_L3Q6740-2.jpg
Mode & trender

Guide: Så väljer du rätt skidhjälm

04 feb 2020
virvelvind uv plagg
Mode & trender

Färgglatt, roligt och funktionellt: Här är nya barnvarumärket Virvelvind

03 feb 2020
Under Armour sport-bh
Mode & trender

TEST! Därför kommer du att älska sport-bh:n Mid Crossback Bra

03 feb 2020
SP20_RN_React_NRC_DISTANCE_WK_0830.jpg
Mode & trender

Nike React Infinity Run Flyknit – skon för alla löpare

30 jan 2020
nike infinity run test header
Mode & trender

Test: Så bra är nya löparskon Nike React Infinity Run Flyknit

30 jan 2020
Asics header
Mode & trender

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

29 jan 2020
Dedicated new brand
Mode & trender

Nytt hos oss: Dedicated – för dig som vill shoppa med gott samvete

28 jan 2020
Adidas UB19
Mode & trender

Därför behöver du mer än ett par löparskor

27 jan 2020
Saucony Triumph Iso 5
Mode & trender

Så väljer du rätt löparskor

27 jan 2020
Reebok Nano 9.0 nya färger
Mode & trender

Äntligen! Nya färger på Reebok CrossFit Nano 9.0

23 jan 2020
HEADER_W.jpg
Mode & trender

Test: Träningskläder för gravida

23 jan 2020
Header-3.jpg
Mode & trender

BÄST I TEST! Sport-bh:ar 2020

22 jan 2020
Tvätta träningsskor
Mode & trender

Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt

20 jan 2020
SP20_WBN_SwooshBra_Wing_Portrait_215_v3rgb.jpg
Mode & trender

Sport bh-revolution från Nike: Swoosh One Piece Pad

19 jan 2020
Träningsskor test header
Mode & trender

Test! Årets bästa träningsskor för herr

16 jan 2020
Test av träningsskor för damer
Mode & trender

Test av årets bästa träningsskor för dam

16 jan 2020
Header.png
Mode & trender

8 svarta träningstights som är bäst i test

16 jan 2020
Guide 13 header Saucony
Mode & trender

Här är löparskorna för dig som pronerar

14 jan 2020
Reebok PureMove Bra
Mode & trender

Reeboks grymma sport-bh anpassar stöd efter behov

13 jan 2020
Header.png
Mode & trender

Test: Årets bästa träningsväskor

10 jan 2020
frontier header
Mode & trender

Spana in Frontier, vårt nya klädmärke för herrar

09 jan 2020
Nytt hos Sportamore - NOUN
Mode & trender

Nyhet: Matcha snyggt och bekvämt med mjuka set från Noun!

09 jan 2020
petite pirouette rosa
Mode & trender

Nytt märke för dansglada barn: Petite Pirouette

07 jan 2020
nike superrep header
Mode & trender

Högsta betyg till Nikes nya träningssko SuperRep

03 jan 2020
Tvätta träningskläder
Mode & trender

Tvätta rätt så håller dina träningskläder längre

02 jan 2020
Vinterkängor Icebug
Mode & trender

Vinterns varmaste kängor

02 jan 2020
magazine
Nike träningskläder

Träningsfavoriterna från Nike som är bäst i test

Bästa träningsskorna, tightsen som får högst betyg och löpartröjan som är en dröm! Här är det bästa från Nike – enligt vår kvinnliga testpanel!

3 dagar sedan
Mode & trender
ICANIWILL header

Äntligen hos Sportamore! Tights och träningskläder från Icaniwill

Om du hänger med i de senaste gymtrenderna på Instagram har du säkert lagt märke till Icaniwill – varumärket som tillverkar modemässiga seamlesstights och träningskläder, som dessutom är supersköna!

3 dagar sedan
Mode & trender
nike header 2

Nya Metcon 5 kommer få dig att bli kär

”Du gör mig hel” går att läsa på nya modellen från Nikes bästsäljare Metcon 5. Lagom till alla hjärtans dag släpps nämligen en kärkleksinspirerad sko för dig som vill ha en hjärtligare träning (eller kanske ge bort en present till någon du tycker om?).

3 dagar sedan
Mode & trender
header HERR.jpg

Test! De här träningskläderna från Nike är bäst för män

Nikes träningskläder och skor är uppskattade av många tack vare det breda utbudet, den snygga designen och den höga kvaliteten. Vi lät våra testare träna i träningsbyxor, skor, och andra träningskläder för herrar.

4 dagar sedan
Mode & trender
Reebok Forever Floatride Energy 2

Nya löparskon från Reebok: Perfekt för distanser upp till ett halvt maraton

Springer du ofta mellan 5 km upp till en halv mara och vill ha en neutral, dämpad löparsko? Grattis, då är nya Forever Floatride 2 från Reebok perfekt för dig!

5 dagar sedan
Mode & trender
Nike löparskor

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experterna för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo, Zoom Gravity och Zoom Fly från Nike.

6 dagar sedan
Mode & trender
Suunto7_career_woman_running_city.jpg

Därför är nya pulsklockan Suunto 7 det självklara valet

Det kan vara svårt att kombinera träning med en hektisk vardag. Till din hjälp finns nu Suunto 7, en smart pulsklocka som är helt unik i sitt slag. Här är allt du behöver veta om din nya bästa vän.

09 feb 2020
Mode & trender
ASICS_AW18_KAYANO25_DANIELA_PHOTOGRAPHY_11a.jpg

Asics Gel-Kayano 25 – för dig som pronerar

Asics Gel-Kayano 25 är ett klockrent val för dig som pronerar. Här är allt du vill veta om den omtyckta löparskon.

08 feb 2020
Mode & trender
HEADER_W.jpg

Bäst i test! Underställ i ull och syntet för herrar

Behöver du nytt underställ för skidsemestern, eller för din utomhusträning? Här testar vi underställ i ull och syntet. Läs vilket som blev bäst i test!

07 feb 2020
Mode & trender
Header-skidbyxor.jpg

TEST: 7 skidbyxor för pist och offpist

Sportlovet närmar sig och det är dags att kolla igenom alpinutrustningen. Här är våra just nu 7 favoritbyxor för utförsåkning – för både henne och honom.

07 feb 2020
Mode & trender
HEADER_W_rehband.jpg

Test: Träningsskydd och tights för instabila knän och handleder

Har du ett skadat knä eller behöver du stöd för handlederna när du tränar? Testpanelen har testat flera populära skydd från Rehband under olika typ av träningar och övningar, och så här tyckte de.

06 feb 2020
Mode & trender
Waikani Beachwear bikini

Waikani Beachwear – prisvärda badkläder i säsongens mönster och färger

Är det fel att drömma sig bort till en sandstrand? Absolut inte! Vårt nya badmärke Waikani Beachwear för tankarna till saltvatten, palmer och margaritas. Här är allt du vill veta om det nya märket!

05 feb 2020
Mode & trender
Kari Traa underställ header

Bäst i test: Underställ från Kari Traa

Kari Traa är verkligen experter på underställ. Det norska varumärket gör högkvalitativa byxor och tröjor i både syntet, ull och ullblandning. Vi har låtit testa flera av modellerna, och här är de bästa.

05 feb 2020
Mode & trender
header träningsbyxor

Bäst i test! Träningsbyxor, gymshorts och tights för herrar

Hur många personbästa sätter du på gymmet i år? Här har Sportamores testpanel provat tights, shorts och träningsbyxor som får dig att göra ditt bästa.

04 feb 2020
Mode & trender
_L3Q6740-2.jpg

Guide: Så väljer du rätt skidhjälm

Det kan krylla av frågor inför ett skidhjälmsköp. Hur ska skidhjälmen sitta? Vilken skidhjälm är bäst? Vi har pratat med tre experter – på Volc, Sweet Protection och Salomon – som har full koll på hur du ska hitta skidhjälmen som passar dig.

04 feb 2020
Mode & trender