test stabila löparskor

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

Om du fått höra att du pronerar i ditt löpsteg är du säkert på jakt efter ett par stabila löparskor. Vår testpanel har sprungit i 5 extra dämpade och stabila modeller för att se vilken sko som kan bli dina kryckor i löpspåret. 

Löpning är påfrestande för dina knä-, höft- och fotleder – speciellt om du går och drar med en gammal skada, är plattfot, överbelastad eller till exempel pronerar. Det är faktiskt inte helt ovanligt att vara i behov av ett par extra stabila löparskor och idag blir de allt mer vanliga i skosortimenten. Här är fem modeller som erbjuder lite extra support när du ska ut i löpspåret.

,

Asics GT 2000 6

Rekommenderat pris: 1 200 kronor ( & ).

Vikt: 300 gram (herr) & 235 gram (dam).

Dropp: 10.5 millimeter.

Flexibilitet: Testarna är i helhet mycket nöjda med den här skon, men en sak som skulle kunna lyfta helhetsbetyget är lite mer flexibilitet. Jämfört med de mest flexibla löparskorna på marknaden är den här betydligt stelare.

Stabilitet: GT 2000 6 ger ett mycket bra stöd, men kommer inte riktigt upp i nivå med det Adidas och Sauconys modeller erbjuder. 

Dämpning: Stötdämpningen i den här skon är bra och märks framför allt av i hälen. Det gör den till ett utmärkt val för dig som landas på hälen i ditt löpsteg.

Passform och komfort: GT 2000 6 har en näst intill helt fantastisk passform, men den är något liten i storlek, så det kan vara bra att välja en större storlek mot vad du har i sneakers. Komforten i den här modellen är hög och då den även andas bra känns fötterna fräscha och skorna bekväma, oavsett hur många kilometer du sprungit.

Sammanfattning: Det här är en stabil löparsko som är helt perfekt för alla med pronationsproblem som vill ha en riktigt prisvärd löparsko. Den är dessutom slitstark så räkna med att ha en trogen vän på skohyllan en lång tid framöver. Skillnaden mot tidigare modeller av samma sko är att den här uppdateringen är lite lättare tack vare en ny mellansula. Med det sagt är den inte mindre stabil, utan guidar fortfarande foten till ett bra löpsteg. Stötdämpningen är riktigt bra i hälen, vilket gör den till det solklara valet för dig som landar på hälen. Ett annat stort plus är att löparskon fungerar bra på alla sorters underlag. En av testarna har problem med benhinneinflammation och har därför tidigare undvikit hårda underlag. Med de här på fötterna gick det fint att springa även på asfalt, tack vare den goda stötdämpningen. Även greppet är bra på alla underlag och trots vikten känns inte skon klumpig, utan är till och med skön att springa backintervaller i!


,

Adidas ultraboost st sv

Rekommenderat pris: 1 795 kronor ( & ).

Vikt: 326 gram (herr) & 294 gram (dam).

Dropp: 8 millimeter.

Flexibilitet: Till skillnad från ovan modell från Asics så har Ultraboost ST inga som helst problem med flexibiliteten utan följer foten när du flexar tårna upp och ned.

Stabilitet: Trots ett i övrigt genomgående bra betyg är stabiliteten det som dessvärre inte kammar hem full poäng från testpanelen som anser att du borde kunna kräva mer av en stabil löparsko.

Dämpning: När det gäller dämpning var testarna desto mer imponerade! Likt alla modeller i den populära Boost-familjen från Adidas förser Ultraboost ST dig med ett extra studsigt löpsteg.

Passform och komfort: Även passformen är näst intill perfekt. Skon sitter som en smäck utan att krama eller klämma och är likt alla löparskor med Boost-sula är den här modellen superskön. Det finns inte så mycket mer att säga om komforten som på de flesta vis är klockren!

Sammanfattning: Att Ultraboost ST är en fantastiskt bekväm sko både när det gäller passform, komfort och dämpning kommer inte som en överraskning för någon i testpanelen.  Testpanelen har därför inget att klaga på i de avseendena, men trots det finns det de testare som inte är helt nöjda. Skillnaden mellan Ultraboost ST och vanliga Ultraboost är endast marginella när de gäller stabilitet och de i testpanelen som fått råd av naprapater att köpa sig en stabil sko finner inte det de söker. Om du vet med dig att du har stora problem med pronation, överansträngda vader eller plattfothet bör du kanske välja en ännu stabilare modell. Om dina besvär däremot endast är måttliga kan Ultraboost ST bli helt perfekt då komforten inte går att hymla med!

  

Nike Air Zoom structure

Rekommenderat pris: 1 295 kronor ( & ).

Vikt: 326 gram (herr) & 252 gram (dam).

Dropp: 10 millimeter.

Flexibilitet: Den här modellen från Nike är inte jätteflexibel och likt löparskon från Asics så kan mer önskas på den fronten.

Stabilitet: När det gäller stabiliteten så presterar Air Zoom Structure 22 så pass bra att den definitivt klarar av att göra rätt för sitt namn, men utan att på något vis överraska. Det här är en stabil sko, men inte mycket mer stabil än Ultraboost ST från Adidas. 

Dämpning: Även om den här löparskon inte riktigt kommer upp samma dämpade nivå som Nikes Pegasus är den superskön och möjliggör för att landa mjukt i varje steg du tar.

Passform och komfort: Passformen i Nike-modellen håller alla mått och komforten är näst intill perfekt! Det här är en superskön sko att springa i. Framtill är den något bredare än vad en löparsko brukar vara, vilket är superskönt om du hellre har det luftigt än trångt kring tårna.

Sammanfattning: Air Zoom Structure 22 är en jätteskön sko som efter några löprundor sitter som en smäck kring foten, även om det krävas några rundor att springa in den. De delar av testpanelen som redan innan testet var vana vid just Air Zoom Structure konstaterade att den bara blir lättare och lättare för varje ny upplaga, vilket alltid är tacksamt! Testarna uppmärksammar även att modellen är väldigt liten i storlek och rekommenderar att gå upp en size. Eftersom stödet för pronationsproblem inte är helt klockrent passar den här löparskon inte dig som har grov pronation, men sitter super på dig som önskar lite extra support än vad en klassisk neutral löparsko ger. De delar av testpanelen som har dragits med benhinneinflammationer konstaterar även att Air Zoom Structure innebär ett rejält lyft. Inga ömma ben med den här skon på fötterna!

 

,

Adidas Solar Drive

Rekommenderat pris: 1 195 kronor ( & ).

Vikt: 331 gram (herr) & 272 gram (dam).

Dropp: 10 millimeter.

Flexibilitet: Liksom föregående modell från Adidas är det här en mycket flexibel sko som följer dina fötter i ditt löpsteg.

Stabilitet: I det här testet är Solar Drive den testsko som tillsammans med modellen från Saucony får absolut bäst betyg när det gäller stabiliteten. Klockrent, Adidas!

Dämpning: Även när det kommer till dämpning presterar den här skon väl och är i klass med den studsiga Ultraboost ST – inte illa!

Passform och komfort: Passformen hos Solar Drive ST är bra och modellen sitter tryggt på plats på fötterna under hela löprundan utan att glappa eller skava. Även komforten är utmärk eftersom dämpningen är näst intill perfekt. Modellen är liksom föregående löparsko en aningen bredare variant, vilket uppskattas av alla vars fötter är av den bredare modellen.

Sammanfattning: De delar av testpanelen som har problem med fötterna upptäcker direkt hur den här skon hjälper dem i varje löpsteg. Solar Drive ST har en förstärkt hälkappa som ger ett lite extra stöd kring fotens bakre del. Eftersom sulan hos Solar Drive ST är Adidas omtalade Boost-teknologi är skon precis lika dämpad som Ultraboost ST, ett stort plus. I kombination med en oklanderlig stabilitet är den här löparskon ett självklart val för dig med fot-, höft- eller knäproblem som vill kunna ställa höga krav på din utrustning. Ett extra poäng ska också delas ut för designen, som är enkel men omtyckt i sin stilrenhet!

 

,

Saucony Guide Iso sv

Rekommenderat pris: 1 595 kronor ( & ).

Vikt: 303 gram (herr) & 261 gram (dam).

Dropp: 8 millimeter.

Flexibilitet: När testpanelen jämför Guide Iso 2 med de andra modellerna i testet konstaterades att den placerar sig någonstans i mitten, utan att överraska varken åt ena eller andra hållet när det gäller just flexibiliteten.

Stabilitet: När det däremot gäller stabiliteten är den här löparskon från Saucony den klara testvinnaren tillsammans med Solar Drive! Om du snarare har mer problem än mindre med allt från pronation till plattfothet så är det här ditt säkraste kort.

Dämpning: Saucony har en bra men något stum dämpning i de flesta löparskor och så är även fallet här. Du får en sula som ger ett grymt frånskjut och studsig känsla när du springer, utan att dämpningen på något vis upplevs som svampig.  

Passform och komfort: Av tio möjliga poäng ger testpanelen Guide Iso 2 en nia för både passform respektive komfort. Det är knappt att skon hade kunnat sitta bättre eller kännas skönare på foten!

Sammanfattning: Guide Iso 2 behöver ingen obekväm uppvärmningsperiod utan är från allra första löparrunda väldigt skön och bekväm. Trots den otroliga stötdämpningen och stabiliteten undgår den här versionen med en god marginal att upplevas som klumpig, framför allt i jämförelse med andra löparskor från Saucony. Eftersom stötdämpningen även är så pass bra klarar Guide Iso 2 även alla typer av underlag, vilket är ett stort plus för dig som i andra fall gärna undviker asfaltslöpning. Testpanelen vill även uppmärksamma att pronationsstödet är alldeles utmärkt och ett av de bättre som någonsin gått genom Sportamores tuffa testpanel!

LÄS MER:

SHOPPA HÄR:

SHOPPA HÄR:

https://www.sportamore.se/produkter/skor/loparskor/

 Tillbaka

News Feed

Sneakers på bröllop
Mode & trender

Kan jag ha sneakers på bröllop?

11 timmar sedan
Barnskor
Mode & trender

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

6 dagar sedan
didrikson kids
Mode & trender

Allt du behöver inför förskolestarten

6 dagar sedan
Nike löparskor
Mode & trender

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

11 jul 2019
Fruktmönster
Mode & trender

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

10 jul 2019
Metcon 5 testbild
Mode & trender

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

09 jul 2019
Metcon 5 vit rosa
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

08 jul 2019
Test: löparshorts header
Mode & trender

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

03 jul 2019
Kompressionskläder header
Mode & trender

Därför ska du springa i kompressionskläder

01 jul 2019
Crop tops Better Bodies
Mode & trender

Så stylar du din crop top

28 jun 2019
Minitest pulseboost header
Mode & trender

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

27 jun 2019
Header_Pulseboost_M.jpg
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Pulseboost HD

27 jun 2019
Asics header
Mode & trender

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

24 jun 2019
test stabila löparskor
Mode & trender

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

21 jun 2019
Adidas Pulseboost HD
Mode & trender

Smygtitta på nya Adidas Pulseboost

19 jun 2019
Reebok Running-ambassadör
Mode & trender

Här är våra nya Reebok running-ambassadörer!

17 jun 2019
puma hybrid
Mode & trender

10 löparskor du inte får missa i sommar

14 jun 2019
Birkenstock rosa
Mode & trender

Så tar du hand om dina Birkenstock

13 jun 2019
Nike
Mode & trender

Fotbollsfest med Nikes nya plagg

11 jun 2019
Byks_Karitraa.png
Mode & trender

Säsongens nya sneakers från Kari Traa

09 jun 2019
Helly Hansen seglarjacka
Mode & trender

Därför ska du ha en seglarjacka istället för en vanlig regnjacka

07 jun 2019
Nike Pegasus 36 2
Mode & trender

Lättare och smidigare – nya Pegasus 36 är här!

06 jun 2019
Kari Traa
Mode & trender

Guide: Välj rätt träningsväska

05 jun 2019
header-väskor.jpg
Mode & trender

TEST: Våra bästa träningsväskor

04 jun 2019
Nike träningssko
Mode & trender

PT:n testar nya träningsskon Nike Varsity Compete TR 2

04 jun 2019
yogatights blacc
Mode & trender

Så väljer du tights till yoga

03 jun 2019
Superga
Mode & trender

Superga – den enda tygskon du behöver

30 may 2019
Löparskor Barn Sacony
Mode & trender

Därför ska ditt barn leka i löparskor

29 may 2019
Nike
Mode & trender

Stylisten guidar: Sommarens 3 hetaste trender

27 may 2019
Saint Loye
Mode & trender

Tänk så här när du köper ridbyxor

27 may 2019
Teva Hurricane
Mode & trender

Tips! Sommarens bästa funktionssandaler

24 may 2019
Nike
Mode & trender

Därför ska du sporta med stil

23 may 2019
yogatights header
Mode & trender

Test: Vårens bekvämaste yogatights 2019

23 may 2019
Craft X Vacchi
Mode & trender

Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

22 may 2019
Nemeziz 19.1
Mode & trender

Test! Så bra är nya Nemeziz 19.1 från Adidas

21 may 2019
Sporta stilen
Mode & trender

Dansaren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego gör extrema moves"

20 may 2019
Mors dag plock
Mode & trender

Skäm bort din mamma på morsdag

16 may 2019
192564530830_005_296c612cdd1e4565883cc8179bdfe78a.jpg
Mode & trender

11 träningstights med fickor

14 may 2019
Birkenstock Sandalheader
Mode & trender

Trendspaning: Sandaler för sommaren 2019

13 may 2019
Test löpartröjor
Mode & trender

Vi har testat fem nya löpartröjor för män 2019

13 may 2019
magazine
Sneakers på bröllop

Kan jag ha sneakers på bröllop?

Bröllopssäsongen är i full gång och det blir allt svårare att veta vad man bör ha på sig för att anses vara rätt klädd. Är det okej att ha sneakers på bröllop? Modeexperten svarar!

11 timmar sedan
Mode & trender
Barnskor

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

Att hitta välsittande skor till minstingarna i familjen är lättare sagt än gjort. Här är tipsen som gör säsongens skoinköp till barnen betydligt enklare.

6 dagar sedan
Mode & trender
didrikson kids

Allt du behöver inför förskolestarten

Ska ditt barn börja förskolan? Många frågor brukar dyka upp angående vad ditt barn behöver när han eller hon börjar förskolan. Vi har gjort en checklista som du kan använda när det är dags.

6 dagar sedan
Mode & trender
Nike löparskor

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experten för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo och Zoom Fly från Nike.

11 jul 2019
Mode & trender
Fruktmönster

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

Om du inte har lagt märke till alla bikinis, baddräkter och badshorts som just nu pryds av frukter av alla de slag har du förmodligen bott under en sten. Modeexperten förklarar varför trenden är så populär.

10 jul 2019
Mode & trender
Metcon 5 testbild

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

Nike är tillbaka med en uppdatering av älskade träningsskon Metcon. Metcon 5 är Nikes mest mångsidiga och tåliga sko för X-fit hittills, som gjord för dig som älskar högintensiv träning.

09 jul 2019
Mode & trender
Metcon 5 vit rosa

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

Giganten Nike är tillbaka med en uppdatering av den erkända träningsskon Metcon. Metcon 5 är en sko för atleten som älskar all form av högintensiv träning. Här är det som är nytt och unikt med den nya modellen.

08 jul 2019
Mode & trender
Test: löparshorts header

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

När du ska ut och springa i sommar är det viktigt att du är klädd i det allra bästa. Värmen ställer höga krav på dina kläders ventilationsförmåga, passform och längd. Här hittar du 9 modeller som håller måttet!

03 jul 2019
Mode & trender
Kompressionskläder header

Därför ska du springa i kompressionskläder

Medicinskt graderad kompression kan hjälpa dig att höja din prestation, lindra gubbvaden och öka blodcirkulationen. Här är allt du behöver veta om när de ska användas, hur och varför!

01 jul 2019
Mode & trender
Crop tops Better Bodies

Så stylar du din crop top

De kapade topparna har länge setts på både gymmet, stan och på fest. Men var kommer trenden ifrån och hur matchar jag den bäst? Grundaren och produktexperten Donna bruns har svaret!

28 jun 2019
Mode & trender
Minitest pulseboost header

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

Hypen kring den stora löparnyheten från Adidas har länge varit stor. Med sin nya sula utlovas Pulseboost HD vara näst intill helt unik i sin genre, men hur bra är den egentligen? Så här tycker våra produkttestare.

27 jun 2019
Mode & trender
Header_Pulseboost_M.jpg

Allt du behöver veta om nya Pulseboost HD

Nu är den äntligen här – löparskon som alla stadslöpare väntat på! Adidas älskade Boost-sula gör entré i ett uppdaterat format. Här är vad som är nytt med Adidas Pulseboost HD!

27 jun 2019
Mode & trender
Asics header

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

Hur stora ska mina löparskor vara? Hur tight ska de sitta? Och hur ska de kännas i hålfoten? Experterna från Asics besvarar alla frågor om passformen i dina löparskor!

24 jun 2019
Mode & trender
test stabila löparskor

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

Om du fått höra att du pronerar i ditt löpsteg är du säkert på jakt efter ett par stabila löparskor. Vår testpanel har sprungit i 5 extra dämpade och stabila modeller för att se vilken sko som kan bli dina kryckor i löpspåret.

21 jun 2019
Mode & trender
Adidas Pulseboost HD

Smygtitta på nya Adidas Pulseboost

Snart är den här! Vi pratar förstås om Adidas nya löparsko Pulseboost. Här är allt du behöver veta inför den hypade lanseringen.

19 jun 2019
Mode & trender