charlotte och pär header

Test: Topp 3 bästa löparskorna från Asics

Vi har tagit hjälp av två stycken superlöpare för att kora de bästa löparskorna från Asics – för dam och herr. Läs testet för att få reda på svaret! 

Vilka löparskor från Asics är egentligen bäst? Vi lät vår löparambassadör  (tidigare Karlsson) och hennes trogna löparkamrat: make Pär Arvered, springa i tre av de populäraste skorna från märket (en neutral löparsko, en stabil löparsko och en lättviktssko). Så här tycker de om dämpning, komfort och stabilitet i favoriterna från Asics. 

SHOPPA HÄR:

(Psst! Scrolla ned för att se testet av Asics löparskor för herr).

Test: ,

GEl cumulus

Finns i färgerna:  ,  och .

Drop: 10 millimeter.

Typ av sko: GEL-Cumulus är en neutral mängdträningssko som passar bäst på landsvägar och elljusspår.

Charlotte Arvered tycker: 

Det som den här löparskon får absolut högst betyg för av Charlotte Arvered är dämpningen och stabiliteten – det är också de två egenskaper som normalt utmärker just Asics löparskor.

– Jag tycker även att skorna känns förvånansvärt lätta för att vara så uppbyggda och stabila, säger Charlotte Arvered och fortsätter:

– Jag skulle säga att skorna passar för dig som har ett neutralt löpsteg, lägre fotvalv och lite bredare fötter. Skon passar definitivt nybörjare som önskar en stabil och bra sko.

I övrigt är det komforten som gör Asics GEL-Cumulus till en favorit i utbudet.

– Det är en mycket bekväm sko att ha på foten. En detalj som jag lägger märke till är att jag gillar den låga och mjuka hälkappan som ger noll risk för skavsår. Det känns som att jag har en mjuk kudde runt hela foten.

Precis som namnet på löparskon antyder stoltserar GEL-Cumulus med Asics berömda GEL-dämpning i mellansulan. Som allra mjukast är den under hälen.

– GEL-Cumulus gör sig som bäst till löpare som landar på hälen i sitt löpsteg. Som en löpare som landar på framfoten behöver du inte ha den uppbyggnaden som finns i hälen på den här skon.

Sist men inte minst passar den populära löparskon bäst till mängdträning och mysjogg för dig som är en van löpare, men kan även funka på tävling för den lite ovanare löparen.

– Om man inte är så van löpare och ska göra sin första mara, kanske med målet att bara ta sig runt, så kan den här löparskon absolut funka för det. Annars skulle jag inte rekommendera den som någon tävlingssko.

Test: ,

noosa tri dam

Finns i färgerna:  och 

Drop: 8 millimeter.

Typ av sko: En lättvikssko för snabba tempopass och intervaller, ursprungligen designad för thriatlon, men utmärkt även för vanlig löpning.

Charlotte Arvered tycker: 

Redan från första testrunda sitter GEL-Noosa som en dröm!

– Jag gillar passformen på skon, den sitter väldigt skönt på foten. Tåboxen är relativt stor vilket kan vara skönt då tårna får gott om plats, med mindre risk för blånaglar, konstaterar Charlotte Arvered.

GEL-Noosa Tri 12 är en neutral löparsko, med lätt stöd för fotvalvet. Till skillnad från Cumulus är den dessutom väldigt flexibel, så som lättviktsskor ofta är. Sulan är mer minimalistisk och har ett lägre drop.

– Jag rekommenderar skon till vana löpare då den faktiskt kräver lite av löparen. Den är däremot uppbyggd på ett sätt som passar både dig som lansar på häl och framfot. 

Förutom det utmärker sig skon designmässigt, tack vare ett ganska unikt färgmönster, men också genom smarta detaljer.

– Ovandelen är i ett material som inte drar åt sig vatten och är utformad som en barfotasko. Skon har dessutom en elastisk snörning och specifika handtag för att man ska kunna dra på sig den snabbt, berättar Charlotte Arvered.

Trots det medföljer vanliga skosnören i kartongen, om du skulle föredra det. Sist men inte minst funderar Charlotte över vilka distanser GEL-Nossa Tri 12 gör sig bäst på, och kommer fram till att den inte bör matchas till alltför långa sträckor.

– Jag skulle nog inte ge mig ut på ett längre pass än 21 km med den, men med lite träning tror jag absolut att den funkar för upp till ett maraton.

Är du en ovan löpare som springer ditt första maraton rekommenderas i stället en mängträningssko med mycket dämpning, som GEL-Cumulus ovan eller GT-2000 nedan.

Test: ,

GT-2000

Finns i färgerna:  , ,  och .

Drop: 10 millimeter.

Typ av sko: En löparsko med pronationsstöd för dig som vill springa långt och kräver en sko med skön dämpning.

Charlotte Arvered tycker: 

GT-2000 8 är en riktig klassiker i utbudet av stabila löparskor från Asics (ej att förväxla med GT-1000 som är den neutrala varianten av löparskon). Det är framför allt för dess komfort du ska köpa Asics GT-2000, tycker Charlotte Arvered.

– Skorna är verkligen supersköna på fötterna. Det känns som att jag bäddat mig i kuddar. Eftersom att de har GEL-dämpning i hälen skulle jag primärt rekommendera de till hällöpare.

I övrigt imponerar Asics GT-2000 på vår testare genom att vara extremt stabila. Musklerna i fötter och underben behöver knappt ens hjälpa till för att stabilisera foten – perfekt för dig som överpronerar! Skillnaden gentemot GEL-Noosa är påtaglig.

– Eftersom de är så stabila så blir de lite stela, och kräver lite tid för att forma sig optimalt efter din fot, säger Charlotte Arvered.

I övrigt är skon rymlig och passar en lite bredare fot. Annars får du dra åt snörningen ordentligt. De får pluspoäng för ovandelen som är ventilerande och håller dig sval till och med när du börjar närma dig sträckor på flera mil.

– Jag tycker att skorna passar för längre distanser i och med att det är så mycket dämpning i mellansulan! 

Är du nybörjare är GT-2000 ett toppenval för dig, då den mjuka dämpningen håller muskler och leder pigga även efter flera kilometer på asfalt.

Test: ,

GEL Nimbus

Finns i färgerna: , , , ,  och .

Drop: 10 millimeter.

Typ av sko: En neutral löparsko med mycket dämpning, prefekt för distanspass.

Pär Arvered tycker: 

Ja, det här är alltså den 22:a upplagan av den älskade Asics-skon GEL-Nimbus – det säger i sig en hel del om hur populär den är. Liksom alla Asics löparskor med GEL-dämpning är den väldigt skön på foten.

– En stabil sko som känns väldigt bekväm från första början. Den är något åt de bredare hållet, men har en grym passform, berättar Pär Arvered.

GEL-Numbus 22 gör sig bäst på långa pass och för att vara en löparsko med mycket dämpning är den väldigt lätt. Dessvärre är det inte riktigt tillräckligt lätt för att du ska vilja springa i den på tävling.

– Jag skulle rekommendera den här löparskon för alla distanser där farten inte är det viktiga. Asics Nimbus 22 är lite tung och kan kännas klumpig vid högre hastigheter, tycker vår testare.

Även om GEL-Nimbus är en neutral sko är den väldigt stabil och ger skönt stöd för hålfoten.

– GEL-Nimbus passar en löpare som vill ha en stabil och skön sko för landsvägslöpning. Där är den klockren! säger han och fortsätter: 

– Det som utmärker skon är att den är extremt skön på foten och otroligt stabil, vilket gör att känslan är grym även efter många kilometer, säger Per Arvered.

Test: ,

GEL noosa tri

Finns i färgen:

Drop: 8 millimeter. 

Typ av sko: En lättviktssko för snabba tempopass och tävlingar.

Pär Arvered tycker: 

Precis som Charlotte Arvered föll pladask för damskon charmas hennes sambo direkt av GEL-Noosa Tri 12:s höga komfort.

– Så fort jag stoppar i foten i skon kändes den helt magisk, berättar han.

Med i kartongen till GEL-Noosa följer ett par vanliga skosnören, medan de som sitter på skon är en sorts snabbsnörning som ska göra den enkel att ta på och av.

– I början var jag lite skeptisk till snabbsnörningen och trodde att skon skulle sitta löst, men den sitter riktigt bra på foten under hela passet.

I jämförelse med GEL-Nimbus är GEL-Noosa Tri 12 mer minimalistisk. Det gör den till en både snabbare och lättare löparsko, som gör att du får upp en riktigt härlig fartkänsla.

– Jag skulle rekommendera den här lättviktssko för landsvägslöpning och lätt trailterräng, på lite kortare distanser.

Liksom sin sambo tycker Pär Arvered att GEL-Noosa kräver ett bra löpsteg och många timmars träning innan du kan ta dig runt ett maraton i skon. Innan du nått dit kan det vara smart att inte ge dig på att springa över en halv mara i den här modellen.

Test: ,

Gel kayano

Finns i färgerna: , , , ,  och 

Drop: 10 millimeter.

Typ av sko: En pronationssko av rang, perfekt för landsvägar och asfalt. 

Pär Arvered tycker:  

Sällan har du nog stött på en så klassisk löparsko som GEL-Kayano. Den är godingen hittar du i en rätt hög prisklass, men smakar det så kostar det! 

– Första känslan är att det är en sko med hög komfort och en rymlig framfot, vilket är skönt på långa pass där fötterna kan svälla av ansträngning.

GEL-Kayano 26 är en pronationssko och passar dig med överpronation. Men även du som neutral löpare kan dra nytta av pronationsstödet om du tagit dig ut på riktiga långdistanser. När fötterna blir trötta finns det nämligen risk för att de börjar pronera lätt.

– Hälkappan är perfekt för mig som har lite problem med hälsenorna, berättar Pär Arvered.

Eftersom Kayano är försedd med väldigt mycket och skön dämpning passar den överlag bra för dig som är lite småskadad. Har du någon gång gått till en sjukgymnast med knäproblem har du säkert fått höra att det kan hjälpa att byta till en sko med Asics GEL-dämpning.

– I övrigt funkar den bra i alla hastigheter men de är inte riktigt lika smidiga som GEL-Noosa när du kommer upp i högre hastigheter, tycker vår testare och fortsätter:

– Det här är en sko för främst landsvägslöpning på asfalt och elljusspår. I övrigt är den skön, väldigt stabil och dessutom väldigt snygg!

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Herr - Trailtest.jpg
Mode & trender

Stort test av varma vintertights

21 oct 2020
craft header
Mode & trender

Hitta den perfekta löparjackan för vintern

21 oct 2020
Salomon Alphacross Blast
Mode & trender

Minitest: Salomon Alphacross Blast

20 oct 2020
Test sport-bh.png
Mode & trender

Bäst i test! Sport-bh:ar 2020

14 oct 2020
Header herr.jpg
Mode & trender

Vi har testat varma höstjackor för honom

08 oct 2020
Test höstjackor
Mode & trender

Höstens varma damjackor som är bäst i test

06 oct 2020
Kari Traa underställ
Mode & trender

Ull eller syntet? Välj rätt underställ!

03 oct 2020
Herr - Trailtest.png
Mode & trender

Bäst i test: Trailskor för herrar!

01 oct 2020
Dam - Trailtest.png
Mode & trender

Test: Säsongens bästa trailskor för dam!

01 oct 2020
Hoka One One header
Mode & trender

Bondi – bästa löparskon för dig med tungt löpsteg

27 sep 2020
canada snow
Mode & trender

Håll fötterna varma i kängor från Canada Snow

22 sep 2020
Herr - Header.jpg
Mode & trender

Vi testar: Herrlöparskor med mycket dämpning

22 sep 2020
Dam - Header.jpg
Mode & trender

Test: Löparskor med mycket dämpning

22 sep 2020
Test Björn Borg
Mode & trender

Vi testar säsongens nya löparkollektion från Björn Borg

21 sep 2020
Peak Performance Helium Glacier Hood
Mode & trender

Så hittar du rätt dunjacka från Peak Performance

19 sep 2020
Herr - Header.jpg
Mode & trender

Test! Våra bästa inomhusskor för innebandy

18 sep 2020
Dam - Header.jpg
Mode & trender

Test: Bästa innebandyskorna för damer

18 sep 2020
nike superrep header
Mode & trender

Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

14 sep 2020
promenadskor header
Mode & trender

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

14 sep 2020
Vinterjacka barn
Mode & trender

Köp rätt vinterjacka till ditt barn

12 sep 2020
tights
Mode & trender

Guide: Köp rätt tights för din träning

11 sep 2020
innebandylubbor
Mode & trender

Stort test av innebandyklubbor

11 sep 2020
Test tights med fickor
Mode & trender

Test: Bästa träningstightsen med fickor

10 sep 2020
Nike
Mode & trender

Hitta rätt löparsko från Nike

09 sep 2020
Adidas
Mode & trender

Shoppa träningskläder efter väder med Adidas nya koncept

08 sep 2020
Timberland
Mode & trender

Så sköter du om dina kängor från Timberland

07 sep 2020
virvelvind
Mode & trender

Spana in höstens prisvärda barnkollektion!

07 sep 2020
header
Mode & trender

Test: Långärmade träningströjor för dam

04 sep 2020
långärmade träningströjor test
Mode & trender

Test: Långärmade träningströjor för herr

04 sep 2020
Blacc fitness
Mode & trender

New in: Squatsäkra tights från Blacc

04 sep 2020
Regnjackor
Mode & trender

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

03 sep 2020
lyftarskor
Mode & trender

Därför ska du köpa lyftarskor

02 sep 2020
Tvätta din dunjacka
Mode & trender

Så tvättar du dunjackan – 10 tips

01 sep 2020
kari traa gruppbild baselayer
Mode & trender

Hitta rätt underställ

01 sep 2020
test svarta tights
Mode & trender

8 svarta träningstights som är bäst i test

01 sep 2020
nike metcon 6
Mode & trender

Test: Så bra är nya träningsskon Nike Metcon 6

31 aug 2020
Header.jpg
Mode & trender

Träningsskorna för herr som är bäst i test 2020

26 aug 2020
Nike Metcon Release
Mode & trender

Allt du vill veta om nya Nike Metcon 6

26 aug 2020
Header träningsskor dam
Mode & trender

Test av årets bästa träningsskor för dam

25 aug 2020
Loparskor asfalt
Mode & trender

Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt

21 aug 2020
magazine
Herr - Trailtest.jpg

Stort test av varma vintertights

Ett par fodrade tights i funktionsmaterial gör att du håller värmen när du springer på vintern. Här är löpartightsen som är bäst i test!

21 oct 2020
Mode & trender
craft header

Hitta den perfekta löparjackan för vintern

Löpning är inte bara en sommarsport, med rätt utrustning kan du springa utomhus året runt. Vi hjälper dig hitta den perfekta vinterlöparjackan.

21 oct 2020
Mode & trender
Salomon Alphacross Blast

Minitest: Salomon Alphacross Blast

Våra nya outdoor-ambassadörer har sprungit off road i Salomons Alphacross Blast. Så bra är de nya trailskorna!

20 oct 2020
Mode & trender
Test sport-bh.png

Bäst i test! Sport-bh:ar 2020

För stora och små bröst, med eller utan justerbara band och knäppning. Läs allt om säsongens sport-bh:ar som är bäst i test.

14 oct 2020
Mode & trender
Header herr.jpg

Vi har testat varma höstjackor för honom

Temperaturen sjunker i takt med att dagarna blir allt mörkare utomhus. Det är dags att plocka fram den där varma höstjackan. Här är fyra nyheter för honom som är bäst i test!

08 oct 2020
Mode & trender
Test höstjackor

Höstens varma damjackor som är bäst i test

Vattenavvisande yttre och värmande förmåga. Här är höstens varma jackor för henne som är bäst i test!

06 oct 2020
Mode & trender
Kari Traa underställ

Ull eller syntet? Välj rätt underställ!

Alla pratar om underställ i ull – men ibland är syntet faktiskt bättre. Vi vet när du ska välja polyester framför merino.

03 oct 2020
Mode & trender
Herr - Trailtest.png

Bäst i test: Trailskor för herrar!

Dags att anta utmaningen att springa trail! Här är våra bästa trailskor från Asics, Nike, Saucony, Salomon och Adidas.

01 oct 2020
Mode & trender
Dam - Trailtest.png

Test: Säsongens bästa trailskor för dam!

Vår testpanel har löptränat i trailskor från Adidas, Salomon, Asics och Saucony. Se vilken som är bäst i test!

01 oct 2020
Mode & trender
Hoka One One header

Bondi – bästa löparskon för dig med tungt löpsteg

Hoka One Ones Bondi passar dig som väger lite mer eller har svårt med löptekniken. Här är allt du vill veta om den väldämpade löparskon!

27 sep 2020
Mode & trender
canada snow

Håll fötterna varma i kängor från Canada Snow

Mjuka, varma och underbart sköna. Här är allt du vill veta om vinterkängorna från Canada Snow.

22 sep 2020
Mode & trender
Herr - Header.jpg

Vi testar: Herrlöparskor med mycket dämpning

Springer du på asfalt krävs en väldämpad sko för att du ska få en så skonsam fotisättning som möjligt. Vi har testat dämpade löparskor för herr.

22 sep 2020
Mode & trender
Dam - Header.jpg

Test: Löparskor med mycket dämpning

Dämpade löparskor är A och O till distanspass på asfalt och andra hårda underlag, för att du ska få en så skonsam fotisättning som möjligt. Här är de mjuka löparskorna för dam som är bäst i test!

22 sep 2020
Mode & trender
Test Björn Borg

Vi testar säsongens nya löparkollektion från Björn Borg

Björn Borg har precis lanserat sin nya löparkollektion Running from daylight och vi har självklart satt kläderna på prov. Så bra är de snygga dam- och herrplaggen.

21 sep 2020
Mode & trender
Peak Performance Helium Glacier Hood

Så hittar du rätt dunjacka från Peak Performance

Funderar du också på att köpa en dunjacka från Peak Performance? Följ de här smarta råden för att hitta en jacka som sitter perfekt och håller länge!

19 sep 2020
Mode & trender