Header-baddräkter.jpg

Test! Bästa baddräkten för simning

Dags att ta din simträning till djupare vatten? Våra experter har testat säsongens bästa baddräkter så att du lätt kan hitta en funktionell modell som passar både dig och din träning.

Förutom att simning är en svalkande träningsform under sommarmånadernas hetta, är det dessutom skonsamt för kroppen samt tränar både styrka och kondition. Men det är inte bara att dyka ned i bassängen. De två grundarna av simningstjänsten , Anna Kazakova och Oxana Lundström vet hur du hittar rätt baddräkt för din träning. 

– Val av baddräkt spelar stor roll för din upplevelse i vattnet. För det första vill du ha en modell som du egentligen inte ens känner av på kroppen. Jag brukar säga att en baddräkt ska sitta som en bra handske gör på handen, tight utan att skava eller irritera, säger Anna Kazakova.

I regel bör du hellre välja en baddräkt som sitter lite för tight än för löst. En tight baddräkt ser nämligen till så att inga onödiga luftbubblor uppstår och så att vatten inte kommer in i baddräkten, vilket annars kan göra att du simmar långsammare.

– Många modeller blir något lösare när de blir blöta, så det är verkligen superviktigt att baddräkten sitter tight från första stund. Jag skulle säga att bystsupport och passform är de två viktigaste punkterna att titta efter, säger Oxana Lundström.

Beroende på om baddräkten är försedd med foder och inbyggd bh eller inte kommer du få olika typ av stöd för bysten. Se därför till att du hittar en modell som matchar ditt önskemål. Materialvalet är detsamma för utomhus- och inomhusbassäng, här är tipset att välja en baddräkt med klortåligt material. Vanliga badkläder har ofta ett material som tappar såväl struktur, färg och form vid simträning i bassäng.

– En sista sak att titta efter är skärningen på modellen. Där handlar det mycket om hur känslig du är när det kommer till sömmar och detaljer på baddräkten, samt vad för typ av mål du har med din simning, säger Anna Kazakova.

Du som simmar krål kan egentligen ha vilken typ av skärning som helst runt benen. Du som däremot föredrar bröstsim bör istället välja en modell med lite högre skärning som ger dig mer rörelsefrihet i höften. Axelband som korsas över ryggen funkar bäst vid krålsim eftersom raka axelband kan hamna lite i vägen.

Ett sista tips för att förlänga hållbarheten på din baddräkt är att ta för vana att alltid skölja ur den med kallt vatten och hänga upp den efter passet.

TESTPANELENS OMDÖMEN 

Våtdräktsliknande Speedo Hydrasuit Flex.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Storlek: Varken för stor eller för liten, välj din vanliga storlek.

Passform: Underbar passform utan att skära in någonstans. Modellen sitter perfekt nära inpå kroppen, utan att kännas av när du simmar i den. Baddräkten har en hög halslinning och en dragkedja baktill vid skulderbladen för att du lätt ska komma i och ur den. Skärningen vid höften är inte lika hög som på andra modeller i testet.

Tjocklek: Väldigt tunn! Den känns som ett andra skinn på kroppen.

Följsamhet: Det här klortåliga materialet har en 4-vägsstretch vilket ger dig full rörelsefrihet. Baddräkten sitter perfekt på kroppen i både start och vändning.

Kompression: Tack vare det stretchiga materialet får du hög kompression i den här baddräkten. Den sitter där den ska och håller allt på plats. Perfekt kompression som ger en bekväm känsla.

Bystsupport: Förvånansvärt hög support för din byst. Här kan även du med större byst simma utan att behöva oroa dig för att brösten ska trilla ut på sidorna eller i urringningen.

Torktid: Modellen torkar väldigt snabbt, finns inga anmärkningar.

Design: Snygg och stilren design som påminner om en blandning av en baddräkt och en våtdräkt.

Testpanelen tycker: En modell som passar perfekt för alla tillfällen, men allra helst i öppet vatten tack vare den höga halslinningen som ger ett skönt stöd för nacken. Eftersom den här modellen har en hög hals och dragkedja baktill vänjer du kroppen med att simma i en våtdräkt som i stort sett ser likadan ut upptill. I kombination med den tighta passformen och höga kompressionen är det här en given favorit för atleterna som tränar inför ett triathlon eller swimrun. Även om materialet är klortåligt anser vissa testare att de ser en skillnad i materialet efter väldigt flitigt användande. I övrigt har de svårt att hitta någonting negativt att säga. Det bästa med baddräkten är den höga bystsupporten och att modellen är väldigt smidig och behaglig att simma i. 

Trendsättaren Adidas Fit Suit 3S.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Snudd på lite stor i storlek på överdelen av modellen. Passar bäst för en större byst.

Passform: En klassisk modell som sitter normalt på kroppen. Modellen har generöst med material vid bysten så du behöver inte vara rädd för att brösten ska trilla ut på sidorna. Den medelhöga skärningen vid höften är däremot något tight och passar bäst på dig med en mindre rumpa.

Tjocklek: Ett normaltjockt, klortåligt material som till viss del består av återvunnet fiskenät, vilket är miljövänligt. Plus för det!

Följsamhet: Baddräkten sitter där den ska i vändning och start. Inget att klaga på när det kommer till följsamheten.

Kompression: Även om modellen inte har någon uttalad kompression i materialet hålls allt på plats oavsett vad för simteknik du använder.

Bystsupport: Den här baddräkten har ingen speciell support för bysten vilket gör att den passar bäst för dig med mindre till medelstor byst som inte kräver ett högre support när du simtränar.

Design: De tre ränderna är designmässigt väldigt snygga. En cool baddräkt som funkar lika bra i bassängen som på stranden.

Torktiden: Baddräkten torkar i ett nafs!

Testpanelen tycker: Är du ute efter en instegsmodell har du kommit helt rätt. För en prisvärd summa får du en snygg baddräkt som kan extraknäcka på solsemestern.  Modellen sitter bra på kroppen. Skärningen runt höften är i det tightaste laget, så det här är inte modellen för dig med en booty. Du som har en rakare passform får däremot en baddräkt som sitter som gjutet. De klassiska tre ränderna på sidorna av baddräkten kan irritera något på underarmarna vid långa sträckor av krålsim. Därför riktar sig den här modellen i första hand till dig som simmar bröstsim och fjärilsim. Det bästa med modellen är det klårsäkra materialet som delvis är tillverkat av återvunnen plast.

Klassisk modell Arena Solid Swim Pro.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Stor i storlek, ligger du mellan två kan du välja den mindre.

Passform: Det finns inte direkt några anmärkningar på baddräktens passform. Modellen har något högre skärning runt höften än vad de andra baddräkterna har. Med rätt storlek sitter den här baddräkten riktigt bra på kroppen.

Tjocklek: Inte lika tunt tyg som hos modellen från Speedo, men snäppet tunnare än baddräkten från Adidas. Materialet i polyester är behandlat för att tåla både klor och solljus.

Följsamhet: Något mindre stretch i materialet än de andra modellerna i testet.

Kompression: Ingen särskild kompression, men baddräkten är heller inte sladdrig tack vare bra hållfasthet i tyget.

Bystsupport: Den här baddräkten erbjuder ett lågt support för bysten och passar därför bäst för dig med liten till medelstor byst.

Torktid: Väldigt snabbtorkande material.

Design: Enkel design med en hög skärning vid höften samt öppen rygg med korsade axelband. Svart, stilren design med en liten logga på bröstet.

Testpanelen tycker: Solid Swim Pro är en träningsdräkt som sitter bra, har ett cleant utseende och är väldigt prisvärt. Det är en klassisk modell med korsade axelband på ryggen och hög skärning vid höften som sitter skönt utan att klämma åt för hårt eller skava. Eftersom den här modellen är något fastare i tyget får du en mer kompakt känsla i baddräkten, snarare än att den följer varje rörelse du tar. Det resulterar däremot i att allt hålls på plats. Se till att du går ned en halv storlek för att modellen ska sitta tight på kroppen så inga luftbubblor tar sig in i urringningen, då det påverkar din hastighet negativt. För nybörjaren som vill ha en ordentlig modell som gör sig bra i simbassängen är det här ett prisvärt alternativ.

Grym kompressionArena Therese Embrace Back.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 649 kronor.

Storlek: Lite stor i storlek.

Passform: Allt känns rätt, den höga halslinningen hindrar luftbubblor från att ta sig in, den inbyggda bh:n ger ett bekvämt och högt stöd för brösten samt att skärningen runt höften känns bekväm utan att klämma åt. Sitter bäst på kroppsformer med större byst, mage och rumpa.

Tjocklek: Det klortåliga tyget ger en shaping-effekt som sitter riktigt tight, men ändå mjukt och skönt på kroppen. Materialet är åt det tjockare hållet vilket kan upplevas som något varmt när du simmar i strålande sol. Plus för att materialet även ger UV-skydd.  

Följsamhet: Precis lagom följsamt material som inte hindrar dina armtag. Modellen är inte lika följsam som baddräkten från Nike, men ger i gengäld en högre kompression.

Kompression: Extremt komprimerande! Den här modellen sitter riktigt tight på kroppen och håller allt på plats oavsett om du simmar snabbt eller långsamt.

Bystsupport: Den inbyggda bh:n och den höga kompressionen i materialet ser till att även den större bysten hålls på plats när du simmar.

Torktid: Det tjocka tyget tar lite längre tid att få helt torrt, men inget som hindrar din simning eller stör dig efteråt.

Design: Snyggt med gråa detaljer som gör att modellen sticker ut, utan att kännas för mönstrad.

Testpanelen tycker: Det här är en tävlingsdräkt med hög kompression och högt stöd. Perfekt för gravida kvinnor med känsliga bröst samt större byst och mage. Passformen sitter nämligen som gjutet på dig med former, men kommer att bli lite bylsig på dig med en mindre byst. Eftersom den här modellen är högre i halsen och inget vatten kan komma in i baddräkten gör den sig riktigt bra på öppet vatten när du tränar inför ett triathlon. Minus med modellen är att den inte passar alla och att tyget är något tjockt. Det bästa är den inbyggda bh:n som ger ett hög bystsupport och kompressionen som finns i hela materialet. Den här modellen tar verkligen hand om dig under din simträning.

Tunn och mjuk Head Solid Ultra.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 549 kronor. 

Storlek: Stor i storlek, du måste med all sannolikhet gå ned en storlek.

Passform: Baddräkten sitter bra på kroppen utan något som varken skaver eller skär in. Den klassiska designen med korsad rygg och medelhög skärning vid höften ger en neutral look.

Tjocklek: Extremt tunt material som känns som silkespapper mot huden. Delar av testpanelen tycker att tyget är för tunt och nästintill genomskinligt.

Följsamhet: En modell du knappt känner av. Den följer med kroppen och rörelserna när du simmar.

Kompression: Inte samma supertighta känslan som du får i modellen Therese Embrace Back från Arena, men ändå en medelhög kompression som sitter där den ska på kroppen.

Bystsupport: Trots det tunna tyget och avsaknaden av en inbyggd bh får du ett medelhögt stöd för bysten i den här modellen. Vet du med dig att du inte kräver extremt hög support räcker det här gott och väl.

Design: Enkel design som varken får det att pirra till i magen när du ser baddräkten eller skämmas över att ha den på sig. En neutral look som funkar för de flesta.

Torktid: Perfekt torktid. Det tunna materialet gör det lätt för modellen att torka snabbt!

Testpanelen tycker: En tunn, klorsäker modell med hög UV-resistans. Den medelhöga halslinningen och tighta, tunna tyget ser till att inga luftbubblor tar sig in i baddräkten när du simmar. Det som sticker ut på Solid Ultra är det tunna tyget. Materialet sitter verkligen som ett andra skinn och känns mjukt mot huden. Däremot är det så pass tunt att delar av testpanelen känner sig lite för nakna i och med att konturer på kroppen till viss del syns igenom. Det bästa med modellen är att den torkar extremt snabbt och sitter som gjutet. Det finns inte en söm eller skärning som inte känns uttänkt och välplacerad.

Klockren passform Nike Fast Back Tank.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 499 kronor.  

Storlek: Varken liten eller stor i storlek. Välj din vanliga för optimal passform.

Passform: Klockren passform. Insidan har ett tunt foder som känns mjukt mot huden. Skärningarna kring höft, den medelhöga halslinningen och den korsande ryggen sitter som en smäck under både korta som långa distanser.

Materialets tjocklek: Normaltjockt tyg som är konstruerat med ett slitstarkt material för att klara långa distanser i klorerade bassänger.

Följsamhet: Materialet, som är tillverkerkat av 100 procent polyester, är extremt stretchigt och följer minsta rörelse du gör. Perfekt när du vill känna dig fri i vattnet utan något som stramar eller skaver.

Kompression: Eftersom det är en baddräkt med foder på insidan gör det att byst och mage hålls på plats.

Bystsupport: Grym support för bysten. Passar såväl mindre byst som dig med medelstor till stor.

Torktid: En baddräkt med foder på insidan tar i regel något längre tid, men så är inte fallet här. Den torkar snabbt.

Design: Lite för enkel och klassisk design. Någon detalj hade inte skadat.

Testpanelen tycker: En av Nikes bästsäljande baddräkter som är utformad för att hålla länge och göra din simning både snabbare och skönare. Testpanelen kan inte annat än att hålla med. Det här är ett klassiskt förstahandsval vid de flesta situationer och passar bäst till dig som simmar mycket och fort. Det som drar ned helhetsbetyget är den något tråkiga designen. Testarna saknar nytänk och roliga detaljer. Det som däremot hamnar på plussidan är den skräddarsydda passformen som funkar för de flesta kroppsformerna. Baddräkten är fodrad och sitter som en smäck när du simmar, du får inga skavsår eller luftbubblor vare sig i byst eller svank.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Handskar barn
Mode & trender

Guide: Hitta rätt handskar till ditt barn

2 timmar sedan
ENG_W.png
Mode & trender

Test av säsongens bästa skidjackor för henne

2 dagar sedan
ENG_M.png
Mode & trender

Vi testar: bästa skidjackorna för män

3 dagar sedan
Header-halksäkra-vinterskor.jpg
Mode & trender

Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar

6 dagar sedan
Icebug kängor och skor
Mode & trender

Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

6 dagar sedan
ENG_W.png
Mode & trender

Stort test av träningsklockor!

06 dec 2019
header julbild
Mode & trender

Sportamores julklappstips till hela familjen

05 dec 2019
header-mystofflor-ny.jpg
Mode & trender

Mysigt test: Innetofflor för dam & herr

04 dec 2019
Vinterkängor Icebug
Mode & trender

Köp kängor i julklapp – stor presentguide

03 dec 2019
Nike See my style
Mode & trender

Så stylar du din löparlook med reflekterande detaljer

03 dec 2019
assault header
Mode & trender

Vi testar: träna på Assaultbike

29 nov 2019
header icebug
Mode & trender

Test: Dubbade vinterlöparskor från Icebug

28 nov 2019
skidhandskar test header
Mode & trender

Testpanelen: Här är vinterns bästa skidhandskar!

28 nov 2019
Adidas Ultraboost 20
Mode & trender

Vi tar en sneak peek på Adidas nya Ultraboost 20

27 nov 2019
Adidas tights
Mode & trender

8 superfynd för henne på Black Friday

27 nov 2019
icebug
Mode & trender

Därför ska du köpa vinterlöparskor med dubbar

27 nov 2019
underställ kari traa
Mode & trender

9 bästa Black Friday-fynden

27 nov 2019
Babolat
Mode & trender

Våra 7 bästa Black Friday-klipp för honom

27 nov 2019
garmin forerunner
Mode & trender

11 superkap på Black Friday

27 nov 2019
Nike Metcon 5
Mode & trender

7 svarta deals på Black Friday

27 nov 2019
Reima regnkläder barn
Mode & trender

11 Black Friday-fynd för barnen

27 nov 2019
Black Friday
Mode & trender

Black Friday – årets största shoppingfest!

27 nov 2019
SE_header.jpg
Mode & trender

Test av säsongens halksäkra vinterkängor

26 nov 2019
craft header
Mode & trender

Hitta den perfekta löparjackan för vintern

26 nov 2019
Därför ska du köpa tofflor från Shepherd
Mode & trender

Därför ska du köpa tofflor från Shepherd

25 nov 2019
Header reflexplagg
Mode & trender

TEST! 9 reflexplagg för löpning

22 nov 2019
nike glam dunk group shot
Mode & trender

Älska 90-talet med Nike Icon Clash

21 nov 2019
Skidjacka
Mode & trender

Guide: Hitta rätt skidjacka för dig

20 nov 2019
K2 intervju header
Mode & trender

Stor guide: Så ska din skidutrustning sitta

18 nov 2019
header.jpg
Mode & trender

Test: Teddy fleece för dam & herr

15 nov 2019
Test av goggles header
Mode & trender

Skidglasögonen som är bäst i test!

14 nov 2019
goggles header
Mode & trender

Så väljer du rätt goggles

13 nov 2019
Alpint trend skidkläder
Mode & trender

Trendspaning: Här är säsongens skidtrender

13 nov 2019
scott 1
Mode & trender

Välj rätt färg på linsen på dina skidglasögon

13 nov 2019
Salomon Speedcross 5 GTX
Mode & trender

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex är här!

12 nov 2019
Peak_2018. 13.27.20.png
Mode & trender

Därför ska du satsa på paddade skidkläder i backen

11 nov 2019
Ultraboost dam singles day
Mode & trender

15 favoriter på Singles Day!

08 nov 2019
HEADER vinterkängor.jpg
Mode & trender

Stort test: 10 varma vinterkängor för dam & herr

08 nov 2019
Vinterns varmaste vinterjackor
Mode & trender

Stort test! 11 varma vinterjackor för herr och dam

06 nov 2019
Nu finns Elevenate hos Sportamore
Mode & trender

Nyhet hos Sportamore! Snösportmärket Elevenate

06 nov 2019
magazine
Handskar barn

Guide: Hitta rätt handskar till ditt barn

Fem fingrar eller tumvantar? Syntet eller ull? Experten på handskmärket Hestra går igenom hur du bör tänka när du ska köpa nya handskar till ditt barn.

2 timmar sedan
Mode & trender
ENG_W.png

Test av säsongens bästa skidjackor för henne

Paddad skidjacka till liften eller en skaljacka för friåkaren? Vi har åkt utför i säsongens skidjackor för henne. Här är allt du vill veta om modellerna!

2 dagar sedan
Mode & trender
ENG_M.png

Vi testar: bästa skidjackorna för män

Vi har modeller för liften, parken och friåkningen – här är säsongens bästa skidjackor för honom!

3 dagar sedan
Mode & trender
Header-halksäkra-vinterskor.jpg

Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar

Du ska inte behöva hasa dig fram längs gatorna bara för att det är vinter – skaffa ett par rejäla och halksäkra promenadskor! Vi har testat de bästa modellerna, här är det halkfria resultatet.

6 dagar sedan
Mode & trender
Icebug kängor och skor

Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

Icebug är kända för skor med världsledande grepp. Här är allt du vill veta om deras halkfria vinterkängor och skor!

6 dagar sedan
Mode & trender
ENG_W.png

Stort test av träningsklockor!

Vore det inte toppen med en helt egen, portabel PT som följer med dig på allt från gymträningen till löprundan och promenaden till bussen? Med en träningsklocka på armen är det precis vad du får! Här har våra testare provat träningsklockor från Garmin, Suunto och Polar.

06 dec 2019
Mode & trender
header julbild

Sportamores julklappstips till hela familjen

Tomten lyfter snart från Nordpolen med sina renar för att åka land och rike runt och lägga klappar under granen. Vet du inte vad du ska köpa än? Lugn, vi har satt ihop en julklappsguide med massor av tips.

05 dec 2019
Mode & trender
header-mystofflor-ny.jpg

Mysigt test: Innetofflor för dam & herr

Finns det något skönare än att sticka in fossingarna i ett par fluffiga tofflor när det är kallt ute? Skulle inte tro det! Vår mys-älskande testpanel har fått njuta och testa säsongens bästa tofflor. Så här tycker de!

04 dec 2019
Mode & trender
Vinterkängor Icebug

Köp kängor i julklapp – stor presentguide

Vet du inte vad du ska köpa till mamma, pappa, syrran eller pojkvännen i julklapp? Frukta icke – vi har ett supertips! Köp ett par vinterkängor, både uppskattat och värmande! Kan det bli bättre?

03 dec 2019
Mode & trender
Nike See my style

Så stylar du din löparlook med reflekterande detaljer

Att synas under mörkerlöpningen är en viktig detalj. Men du behöver inte tumma på stilen för det. Stylisten Isabelle Håwi vet hur du kan kombinera säkerhet och en trendig look!

03 dec 2019
Mode & trender
assault header

Vi testar: träna på Assaultbike

Assaultbike-cykeln är ett utmärkt redskap för alla som gillar att träna högintensivt och som gärna får upp pulsen snabbt. För dig som är sugen på en maskin i julklapp har vi satt Master Assault Airbike på prov – och svettigt blev det…

29 nov 2019
Mode & trender
header icebug

Test: Dubbade vinterlöparskor från Icebug

Icebug är kända för sina högpresterande trailskor. Därför är det inte så konstigt att även deras vinterlöparskor imponerar. Sportamores testpanel har sprungit i de fyra hetaste modellerna för dam och herr.

28 nov 2019
Mode & trender
skidhandskar test header

Testpanelen: Här är vinterns bästa skidhandskar!

Skidor och stavar kan du hyra på plats, men skidhandskarna blir svårare. För att underlätta din shopping har Sportamores testpanel susat ned för backen i säsongens bästa modeller. Så här tyckte testpanelen om skidhandskarna från Helly Hansen, Peak Performance, Wear Colour, Bula och Kombi.

28 nov 2019
Mode & trender
Adidas Ultraboost 20

Vi tar en sneak peek på Adidas nya Ultraboost 20

Nu är nästa hyllade version av Adidas Ultraboost äntligen här! Här är allt du vill veta om löparskon som är minst lika älskad som sneaker.

27 nov 2019
Mode & trender
Adidas tights

8 superfynd för henne på Black Friday

På årets största shoppingdag fyndar vi gärna godbitarna vi har suktat efter hela året. Här är 12 fynd att klicka hem på Black Friday 2019.

27 nov 2019
Mode & trender