Header-baddräkter.jpg

Test! Bästa baddräkten för simning

Dags att ta din simträning till djupare vatten? Våra experter har testat säsongens bästa baddräkter så att du lätt kan hitta en funktionell modell som passar både dig och din träning.

Förutom att simning är en svalkande träningsform under sommarmånadernas hetta, är det dessutom skonsamt för kroppen samt tränar både styrka och kondition. Men det är inte bara att dyka ned i bassängen. De två grundarna av simningstjänsten , Anna Kazakova och Oxana Lundström vet hur du hittar rätt baddräkt för din träning. 

– Val av baddräkt spelar stor roll för din upplevelse i vattnet. För det första vill du ha en modell som du egentligen inte ens känner av på kroppen. Jag brukar säga att en baddräkt ska sitta som en bra handske gör på handen, tight utan att skava eller irritera, säger Anna Kazakova.

I regel bör du hellre välja en baddräkt som sitter lite för tight än för löst. En tight baddräkt ser nämligen till så att inga onödiga luftbubblor uppstår och så att vatten inte kommer in i baddräkten, vilket annars kan göra att du simmar långsammare.

– Många modeller blir något lösare när de blir blöta, så det är verkligen superviktigt att baddräkten sitter tight från första stund. Jag skulle säga att bystsupport och passform är de två viktigaste punkterna att titta efter, säger Oxana Lundström.

Beroende på om baddräkten är försedd med foder och inbyggd bh eller inte kommer du få olika typ av stöd för bysten. Se därför till att du hittar en modell som matchar ditt önskemål. Materialvalet är detsamma för utomhus- och inomhusbassäng, här är tipset att välja en baddräkt med klortåligt material. Vanliga badkläder har ofta ett material som tappar såväl struktur, färg och form vid simträning i bassäng.

– En sista sak att titta efter är skärningen på modellen. Där handlar det mycket om hur känslig du är när det kommer till sömmar och detaljer på baddräkten, samt vad för typ av mål du har med din simning, säger Anna Kazakova.

Du som simmar krål kan egentligen ha vilken typ av skärning som helst runt benen. Du som däremot föredrar bröstsim bör istället välja en modell med lite högre skärning som ger dig mer rörelsefrihet i höften. Axelband som korsas över ryggen funkar bäst vid krålsim eftersom raka axelband kan hamna lite i vägen.

Ett sista tips för att förlänga hållbarheten på din baddräkt är att ta för vana att alltid skölja ur den med kallt vatten och hänga upp den efter passet.

TESTPANELENS OMDÖMEN 

Våtdräktsliknande Speedo Hydrasuit Flex.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Storlek: Varken för stor eller för liten, välj din vanliga storlek.

Passform: Underbar passform utan att skära in någonstans. Modellen sitter perfekt nära inpå kroppen, utan att kännas av när du simmar i den. Baddräkten har en hög halslinning och en dragkedja baktill vid skulderbladen för att du lätt ska komma i och ur den. Skärningen vid höften är inte lika hög som på andra modeller i testet.

Tjocklek: Väldigt tunn! Den känns som ett andra skinn på kroppen.

Följsamhet: Det här klortåliga materialet har en 4-vägsstretch vilket ger dig full rörelsefrihet. Baddräkten sitter perfekt på kroppen i både start och vändning.

Kompression: Tack vare det stretchiga materialet får du hög kompression i den här baddräkten. Den sitter där den ska och håller allt på plats. Perfekt kompression som ger en bekväm känsla.

Bystsupport: Förvånansvärt hög support för din byst. Här kan även du med större byst simma utan att behöva oroa dig för att brösten ska trilla ut på sidorna eller i urringningen.

Torktid: Modellen torkar väldigt snabbt, finns inga anmärkningar.

Design: Snygg och stilren design som påminner om en blandning av en baddräkt och en våtdräkt.

Testpanelen tycker: En modell som passar perfekt för alla tillfällen, men allra helst i öppet vatten tack vare den höga halslinningen som ger ett skönt stöd för nacken. Eftersom den här modellen har en hög hals och dragkedja baktill vänjer du kroppen med att simma i en våtdräkt som i stort sett ser likadan ut upptill. I kombination med den tighta passformen och höga kompressionen är det här en given favorit för atleterna som tränar inför ett triathlon eller swimrun. Även om materialet är klortåligt anser vissa testare att de ser en skillnad i materialet efter väldigt flitigt användande. I övrigt har de svårt att hitta någonting negativt att säga. Det bästa med baddräkten är den höga bystsupporten och att modellen är väldigt smidig och behaglig att simma i. 

Trendsättaren Adidas Fit Suit 3S.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Snudd på lite stor i storlek på överdelen av modellen. Passar bäst för en större byst.

Passform: En klassisk modell som sitter normalt på kroppen. Modellen har generöst med material vid bysten så du behöver inte vara rädd för att brösten ska trilla ut på sidorna. Den medelhöga skärningen vid höften är däremot något tight och passar bäst på dig med en mindre rumpa.

Tjocklek: Ett normaltjockt, klortåligt material som till viss del består av återvunnet fiskenät, vilket är miljövänligt. Plus för det!

Följsamhet: Baddräkten sitter där den ska i vändning och start. Inget att klaga på när det kommer till följsamheten.

Kompression: Även om modellen inte har någon uttalad kompression i materialet hålls allt på plats oavsett vad för simteknik du använder.

Bystsupport: Den här baddräkten har ingen speciell support för bysten vilket gör att den passar bäst för dig med mindre till medelstor byst som inte kräver ett högre support när du simtränar.

Design: De tre ränderna är designmässigt väldigt snygga. En cool baddräkt som funkar lika bra i bassängen som på stranden.

Torktiden: Baddräkten torkar i ett nafs!

Testpanelen tycker: Är du ute efter en instegsmodell har du kommit helt rätt. För en prisvärd summa får du en snygg baddräkt som kan extraknäcka på solsemestern.  Modellen sitter bra på kroppen. Skärningen runt höften är i det tightaste laget, så det här är inte modellen för dig med en booty. Du som har en rakare passform får däremot en baddräkt som sitter som gjutet. De klassiska tre ränderna på sidorna av baddräkten kan irritera något på underarmarna vid långa sträckor av krålsim. Därför riktar sig den här modellen i första hand till dig som simmar bröstsim och fjärilsim. Det bästa med modellen är det klårsäkra materialet som delvis är tillverkat av återvunnen plast.

Klassisk modell Arena Solid Swim Pro.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Stor i storlek, ligger du mellan två kan du välja den mindre.

Passform: Det finns inte direkt några anmärkningar på baddräktens passform. Modellen har något högre skärning runt höften än vad de andra baddräkterna har. Med rätt storlek sitter den här baddräkten riktigt bra på kroppen.

Tjocklek: Inte lika tunt tyg som hos modellen från Speedo, men snäppet tunnare än baddräkten från Adidas. Materialet i polyester är behandlat för att tåla både klor och solljus.

Följsamhet: Något mindre stretch i materialet än de andra modellerna i testet.

Kompression: Ingen särskild kompression, men baddräkten är heller inte sladdrig tack vare bra hållfasthet i tyget.

Bystsupport: Den här baddräkten erbjuder ett lågt support för bysten och passar därför bäst för dig med liten till medelstor byst.

Torktid: Väldigt snabbtorkande material.

Design: Enkel design med en hög skärning vid höften samt öppen rygg med korsade axelband. Svart, stilren design med en liten logga på bröstet.

Testpanelen tycker: Solid Swim Pro är en träningsdräkt som sitter bra, har ett cleant utseende och är väldigt prisvärt. Det är en klassisk modell med korsade axelband på ryggen och hög skärning vid höften som sitter skönt utan att klämma åt för hårt eller skava. Eftersom den här modellen är något fastare i tyget får du en mer kompakt känsla i baddräkten, snarare än att den följer varje rörelse du tar. Det resulterar däremot i att allt hålls på plats. Se till att du går ned en halv storlek för att modellen ska sitta tight på kroppen så inga luftbubblor tar sig in i urringningen, då det påverkar din hastighet negativt. För nybörjaren som vill ha en ordentlig modell som gör sig bra i simbassängen är det här ett prisvärt alternativ.

Grym kompressionArena Therese Embrace Back.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 649 kronor.

Storlek: Lite stor i storlek.

Passform: Allt känns rätt, den höga halslinningen hindrar luftbubblor från att ta sig in, den inbyggda bh:n ger ett bekvämt och högt stöd för brösten samt att skärningen runt höften känns bekväm utan att klämma åt. Sitter bäst på kroppsformer med större byst, mage och rumpa.

Tjocklek: Det klortåliga tyget ger en shaping-effekt som sitter riktigt tight, men ändå mjukt och skönt på kroppen. Materialet är åt det tjockare hållet vilket kan upplevas som något varmt när du simmar i strålande sol. Plus för att materialet även ger UV-skydd.  

Följsamhet: Precis lagom följsamt material som inte hindrar dina armtag. Modellen är inte lika följsam som baddräkten från Nike, men ger i gengäld en högre kompression.

Kompression: Extremt komprimerande! Den här modellen sitter riktigt tight på kroppen och håller allt på plats oavsett om du simmar snabbt eller långsamt.

Bystsupport: Den inbyggda bh:n och den höga kompressionen i materialet ser till att även den större bysten hålls på plats när du simmar.

Torktid: Det tjocka tyget tar lite längre tid att få helt torrt, men inget som hindrar din simning eller stör dig efteråt.

Design: Snyggt med gråa detaljer som gör att modellen sticker ut, utan att kännas för mönstrad.

Testpanelen tycker: Det här är en tävlingsdräkt med hög kompression och högt stöd. Perfekt för gravida kvinnor med känsliga bröst samt större byst och mage. Passformen sitter nämligen som gjutet på dig med former, men kommer att bli lite bylsig på dig med en mindre byst. Eftersom den här modellen är högre i halsen och inget vatten kan komma in i baddräkten gör den sig riktigt bra på öppet vatten när du tränar inför ett triathlon. Minus med modellen är att den inte passar alla och att tyget är något tjockt. Det bästa är den inbyggda bh:n som ger ett hög bystsupport och kompressionen som finns i hela materialet. Den här modellen tar verkligen hand om dig under din simträning.

Tunn och mjuk Head Solid Ultra.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 549 kronor. 

Storlek: Stor i storlek, du måste med all sannolikhet gå ned en storlek.

Passform: Baddräkten sitter bra på kroppen utan något som varken skaver eller skär in. Den klassiska designen med korsad rygg och medelhög skärning vid höften ger en neutral look.

Tjocklek: Extremt tunt material som känns som silkespapper mot huden. Delar av testpanelen tycker att tyget är för tunt och nästintill genomskinligt.

Följsamhet: En modell du knappt känner av. Den följer med kroppen och rörelserna när du simmar.

Kompression: Inte samma supertighta känslan som du får i modellen Therese Embrace Back från Arena, men ändå en medelhög kompression som sitter där den ska på kroppen.

Bystsupport: Trots det tunna tyget och avsaknaden av en inbyggd bh får du ett medelhögt stöd för bysten i den här modellen. Vet du med dig att du inte kräver extremt hög support räcker det här gott och väl.

Design: Enkel design som varken får det att pirra till i magen när du ser baddräkten eller skämmas över att ha den på sig. En neutral look som funkar för de flesta.

Torktid: Perfekt torktid. Det tunna materialet gör det lätt för modellen att torka snabbt!

Testpanelen tycker: En tunn, klorsäker modell med hög UV-resistans. Den medelhöga halslinningen och tighta, tunna tyget ser till att inga luftbubblor tar sig in i baddräkten när du simmar. Det som sticker ut på Solid Ultra är det tunna tyget. Materialet sitter verkligen som ett andra skinn och känns mjukt mot huden. Däremot är det så pass tunt att delar av testpanelen känner sig lite för nakna i och med att konturer på kroppen till viss del syns igenom. Det bästa med modellen är att den torkar extremt snabbt och sitter som gjutet. Det finns inte en söm eller skärning som inte känns uttänkt och välplacerad.

Klockren passform Nike Fast Back Tank.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 499 kronor.  

Storlek: Varken liten eller stor i storlek. Välj din vanliga för optimal passform.

Passform: Klockren passform. Insidan har ett tunt foder som känns mjukt mot huden. Skärningarna kring höft, den medelhöga halslinningen och den korsande ryggen sitter som en smäck under både korta som långa distanser.

Materialets tjocklek: Normaltjockt tyg som är konstruerat med ett slitstarkt material för att klara långa distanser i klorerade bassänger.

Följsamhet: Materialet, som är tillverkerkat av 100 procent polyester, är extremt stretchigt och följer minsta rörelse du gör. Perfekt när du vill känna dig fri i vattnet utan något som stramar eller skaver.

Kompression: Eftersom det är en baddräkt med foder på insidan gör det att byst och mage hålls på plats.

Bystsupport: Grym support för bysten. Passar såväl mindre byst som dig med medelstor till stor.

Torktid: En baddräkt med foder på insidan tar i regel något längre tid, men så är inte fallet här. Den torkar snabbt.

Design: Lite för enkel och klassisk design. Någon detalj hade inte skadat.

Testpanelen tycker: En av Nikes bästsäljande baddräkter som är utformad för att hålla länge och göra din simning både snabbare och skönare. Testpanelen kan inte annat än att hålla med. Det här är ett klassiskt förstahandsval vid de flesta situationer och passar bäst till dig som simmar mycket och fort. Det som drar ned helhetsbetyget är den något tråkiga designen. Testarna saknar nytänk och roliga detaljer. Det som däremot hamnar på plussidan är den skräddarsydda passformen som funkar för de flesta kroppsformerna. Baddräkten är fodrad och sitter som en smäck när du simmar, du får inga skavsår eller luftbubblor vare sig i byst eller svank.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Header.jpg
Mode & trender

Vattentätt test: UV-dräkter för barn

1 dag sedan
saucony_endorphin_PRO-header.jpg
Mode & trender

Maxa tempot med Sauconys nya löparsko Endorphin Pro

2 dagar sedan
nike pegasus 37 header
Mode & trender

Skönare dämpning i nya Nike Pegasus 37

4 dagar sedan
löparshorts header
Mode & trender

Våra bästa löparshorts för herr och dam

6 dagar sedan
Test tenniskjol
Mode & trender

Våra 5 tenniskjolar som är bäst i test 2020

6 dagar sedan
Creme-Creative_997HXD_group.jpg
Mode & trender

Vi älskar säsongens sneakers från New Balance

27 may 2020
nike one tight header ny bild
Mode & trender

Test: Därför är Nike One Tight så populära

26 may 2020
Better Bodies träningstights
Mode & trender

Guide: Hitta rätt träningstights från Better Bodies

26 may 2020
Underkläder träning
Mode & trender

Träna i rätt underkläder – och undvik skavsår

25 may 2020
Asics GT-2000
Mode & trender

Satsa på Asics löparskor om du pronerar

25 may 2020
korta tights
Mode & trender

Test: Korta träningstights för dam 2020

22 may 2020
React Miler NY
Mode & trender

Spring längre med Nike React Miler

22 may 2020
nike-low-sneakers.jpg
Mode & trender

3 oväntade husmorsknep för att få dina sneakers vita

21 may 2020
New Balance skor
Mode & trender

Köp rätt löparskor från New Balance

20 may 2020
Header.jpg
Mode & trender

Test: Fotbollsskor för juniorer 2020

20 may 2020
Herr - Header.jpg
Mode & trender

Vi testar: Herrlöparskor med mycket dämpning

19 may 2020
Nike yoga infinalon header
Mode & trender

Yoga utan begränsningar i Nike Infinalon

19 may 2020
Merrells trailskor
Mode & trender

Test: Merrells trailskor för dam och herr

18 may 2020
björn borg tights
Mode & trender

Tips! 9 tights med hög midja

18 may 2020
Mjukisset
Mode & trender

Snygga mjukisset för vardagshäng

15 may 2020
Dam - Header.jpg
Mode & trender

Test: Löparskor med mycket dämpning

14 may 2020
Header - Vårens NYA sportbhar.jpg
Mode & trender

Bäst i test: Sport-bh för löpning

14 may 2020
Header.jpg
Mode & trender

Vi testar: cykelhjälmar för dam och herr

14 may 2020
badtofflor plock
Mode & trender

Sommarens bästa tofflor och sandaler

13 may 2020
lisa tellbe header
Mode & trender

Så stylar Lisa Tellbe sina Nike-favoriter

13 may 2020
Saucony Freedom Iso 3
Mode & trender

Nya löparskon Saucony Freedom 3 är här

13 may 2020
fila header
Mode & trender

Därför är ett par sneakers från Fila det stilsäkra valet i sommar

12 may 2020
sneakers herr
Mode & trender

Shoppingtips! 9 snygga, svarta sneakers för herrar

11 may 2020
gavelo seamless
Mode & trender

Nu har vi fått in träningskläder från Gavelo

11 may 2020
sneakers header
Mode & trender

Trendspaning! 8 rosa sneakers för damer

11 may 2020
Matchanse set
Mode & trender

Test: Matchande set för dam

08 may 2020
Årets badtrender
Mode & trender

Årets hetaste badtrender 2020

08 may 2020
Header.jpg
Mode & trender

Träningstrosorna som är bäst i test

08 may 2020
Asics Novablast test
Mode & trender

Vi testar nya Asics Novablast för dam och herr

07 may 2020
nano x header
Mode & trender

Nya Reebok Nano X – lika mångsidig som du

05 may 2020
Header - Reebok Nano X.jpg
Mode & trender

Test: Träningsskon Reebok Nano X

05 may 2020
Petra Månström
Mode & trender

Så klär du dig för löpning på våren

04 may 2020
header skaljackor 2020
Mode & trender

Bäst i test: Skaljackor för dam & herr 2020

30 apr 2020
Kompressionsstrumpor header
Mode & trender

Bäst i test: Kompressionsstrumpor

30 apr 2020
tights header
Mode & trender

Topp 5: Våra allra bästa träningstights

30 apr 2020
magazine
Header.jpg

Vattentätt test: UV-dräkter för barn

Äntligen badsäsong! Vår badglada lilla testpanel har testat sommarens bästa UV-dräkter för barn.

1 dag sedan
Mode & trender
saucony_endorphin_PRO-header.jpg

Maxa tempot med Sauconys nya löparsko Endorphin Pro

Vill du bli bättre, snabbare och minimera risken för skador när du springer tempopass? Då ska du prova Sauconys senaste innovation: Endorphin Pro!

2 dagar sedan
Mode & trender
nike pegasus 37 header

Skönare dämpning i nya Nike Pegasus 37

Nu är senaste versionen av allas favoritlöparsko här: Nike Air Zoom Pegasus 37! Här kan du läsa allt om uppdateringarna, dämpningen och den nya designen.

4 dagar sedan
Mode & trender
löparshorts header

Våra bästa löparshorts för herr och dam

Vilka shorts är egentligen bäst för löpning? Testpanelen vet! Läs deras omdömen om säsongens modeller för dam och herr.

6 dagar sedan
Mode & trender
Test tenniskjol

Våra 5 tenniskjolar som är bäst i test 2020

Innershorts som åker upp och genomskinligt tyg är ett minne blott. Här är våra topp fem tenniskjolar som är bäst i test!

6 dagar sedan
Mode & trender
Creme-Creative_997HXD_group.jpg

Vi älskar säsongens sneakers från New Balance

Vill du ha ett par retroinspirerade men ändå moderna, snygga sneakers? Då ska du satsa på skor från New Balance! Här är årets nyheter.

27 may 2020
Mode & trender
nike one tight header ny bild

Test: Därför är Nike One Tight så populära

Ett par tights som funkar till allt. Det är tanken bakom One Tight. Vi har testat Nikes supertights (och blivit smått besatta).

26 may 2020
Mode & trender
Better Bodies träningstights

Guide: Hitta rätt träningstights från Better Bodies

De har ett brett sortiment av träningstights, från mjukaste seamless till tights med kompression. Här hjälper vi dig att hitta rätt Better Bodies-tights.

26 may 2020
Mode & trender
Underkläder träning

Träna i rätt underkläder – och undvik skavsår

Fått skavsår i ljumskarna av träning? Förmodligen är det bomullsunderkläderna som är boven bakom!

25 may 2020
Mode & trender
Asics GT-2000

Satsa på Asics löparskor om du pronerar

Lider du av pronation finns ett och annat att lära av löparskotillverkarna Asics. Här är allt du behöver veta om deras bästa pronationsskor.

25 may 2020
Mode & trender
korta tights

Test: Korta träningstights för dam 2020

När det blir varmare kan det vara skönt att träna i kortare tights. Vilken tur att vår testpanel testat just sådana!

22 may 2020
Mode & trender
React Miler NY

Spring längre med Nike React Miler

Vill du ha en bra mängdträningssko som ger dig stödet du behöver under längre pass? Då är Nikes senaste löparskonyhet React Miler något för dig.

22 may 2020
Mode & trender
nike-low-sneakers.jpg

3 oväntade husmorsknep för att få dina sneakers vita

Vita sneakers tenderar att inte vara vita speciellt länge efter att du börjat använda dem. Testa de här knepen för att göra dem krispigt kritvita igen!

21 may 2020
Mode & trender
New Balance skor

Köp rätt löparskor från New Balance

Lär dig hitta rätt i utbudet av löparskor från New Balance. Här är deras populäraste modeller!

20 may 2020
Mode & trender
Header.jpg

Test: Fotbollsskor för juniorer 2020

Dags att skaffa nya fotbollsskor till barnet? Läs det här testet först!

20 may 2020
Mode & trender