Header-baddräkter.jpg

Test! Bästa baddräkten för simning

Dags att ta din simträning till djupare vatten? Våra experter har testat säsongens bästa baddräkter så att du lätt kan hitta en funktionell modell som passar både dig och din träning.

Förutom att simning är en svalkande träningsform under sommarmånadernas hetta, är det dessutom skonsamt för kroppen samt tränar både styrka och kondition. Men det är inte bara att dyka ned i bassängen. De två grundarna av simningstjänsten , Anna Kazakova och Oxana Lundström vet hur du hittar rätt baddräkt för din träning. 

– Val av baddräkt spelar stor roll för din upplevelse i vattnet. För det första vill du ha en modell som du egentligen inte ens känner av på kroppen. Jag brukar säga att en baddräkt ska sitta som en bra handske gör på handen, tight utan att skava eller irritera, säger Anna Kazakova.

I regel bör du hellre välja en baddräkt som sitter lite för tight än för löst. En tight baddräkt ser nämligen till så att inga onödiga luftbubblor uppstår och så att vatten inte kommer in i baddräkten, vilket annars kan göra att du simmar långsammare.

– Många modeller blir något lösare när de blir blöta, så det är verkligen superviktigt att baddräkten sitter tight från första stund. Jag skulle säga att bystsupport och passform är de två viktigaste punkterna att titta efter, säger Oxana Lundström.

Beroende på om baddräkten är försedd med foder och inbyggd bh eller inte kommer du få olika typ av stöd för bysten. Se därför till att du hittar en modell som matchar ditt önskemål. Materialvalet är detsamma för utomhus- och inomhusbassäng, här är tipset att välja en baddräkt med klortåligt material. Vanliga badkläder har ofta ett material som tappar såväl struktur, färg och form vid simträning i bassäng.

– En sista sak att titta efter är skärningen på modellen. Där handlar det mycket om hur känslig du är när det kommer till sömmar och detaljer på baddräkten, samt vad för typ av mål du har med din simning, säger Anna Kazakova.

Du som simmar krål kan egentligen ha vilken typ av skärning som helst runt benen. Du som däremot föredrar bröstsim bör istället välja en modell med lite högre skärning som ger dig mer rörelsefrihet i höften. Axelband som korsas över ryggen funkar bäst vid krålsim eftersom raka axelband kan hamna lite i vägen.

Ett sista tips för att förlänga hållbarheten på din baddräkt är att ta för vana att alltid skölja ur den med kallt vatten och hänga upp den efter passet.

TESTPANELENS OMDÖMEN 

Våtdräktsliknande Speedo Hydrasuit Flex.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Storlek: Varken för stor eller för liten, välj din vanliga storlek.

Passform: Underbar passform utan att skära in någonstans. Modellen sitter perfekt nära inpå kroppen, utan att kännas av när du simmar i den. Baddräkten har en hög halslinning och en dragkedja baktill vid skulderbladen för att du lätt ska komma i och ur den. Skärningen vid höften är inte lika hög som på andra modeller i testet.

Tjocklek: Väldigt tunn! Den känns som ett andra skinn på kroppen.

Följsamhet: Det här klortåliga materialet har en 4-vägsstretch vilket ger dig full rörelsefrihet. Baddräkten sitter perfekt på kroppen i både start och vändning.

Kompression: Tack vare det stretchiga materialet får du hög kompression i den här baddräkten. Den sitter där den ska och håller allt på plats. Perfekt kompression som ger en bekväm känsla.

Bystsupport: Förvånansvärt hög support för din byst. Här kan även du med större byst simma utan att behöva oroa dig för att brösten ska trilla ut på sidorna eller i urringningen.

Torktid: Modellen torkar väldigt snabbt, finns inga anmärkningar.

Design: Snygg och stilren design som påminner om en blandning av en baddräkt och en våtdräkt.

Testpanelen tycker: En modell som passar perfekt för alla tillfällen, men allra helst i öppet vatten tack vare den höga halslinningen som ger ett skönt stöd för nacken. Eftersom den här modellen har en hög hals och dragkedja baktill vänjer du kroppen med att simma i en våtdräkt som i stort sett ser likadan ut upptill. I kombination med den tighta passformen och höga kompressionen är det här en given favorit för atleterna som tränar inför ett triathlon eller swimrun. Även om materialet är klortåligt anser vissa testare att de ser en skillnad i materialet efter väldigt flitigt användande. I övrigt har de svårt att hitta någonting negativt att säga. Det bästa med baddräkten är den höga bystsupporten och att modellen är väldigt smidig och behaglig att simma i. 

Trendsättaren Adidas Fit Suit 3S.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Snudd på lite stor i storlek på överdelen av modellen. Passar bäst för en större byst.

Passform: En klassisk modell som sitter normalt på kroppen. Modellen har generöst med material vid bysten så du behöver inte vara rädd för att brösten ska trilla ut på sidorna. Den medelhöga skärningen vid höften är däremot något tight och passar bäst på dig med en mindre rumpa.

Tjocklek: Ett normaltjockt, klortåligt material som till viss del består av återvunnet fiskenät, vilket är miljövänligt. Plus för det!

Följsamhet: Baddräkten sitter där den ska i vändning och start. Inget att klaga på när det kommer till följsamheten.

Kompression: Även om modellen inte har någon uttalad kompression i materialet hålls allt på plats oavsett vad för simteknik du använder.

Bystsupport: Den här baddräkten har ingen speciell support för bysten vilket gör att den passar bäst för dig med mindre till medelstor byst som inte kräver ett högre support när du simtränar.

Design: De tre ränderna är designmässigt väldigt snygga. En cool baddräkt som funkar lika bra i bassängen som på stranden.

Torktiden: Baddräkten torkar i ett nafs!

Testpanelen tycker: Är du ute efter en instegsmodell har du kommit helt rätt. För en prisvärd summa får du en snygg baddräkt som kan extraknäcka på solsemestern.  Modellen sitter bra på kroppen. Skärningen runt höften är i det tightaste laget, så det här är inte modellen för dig med en booty. Du som har en rakare passform får däremot en baddräkt som sitter som gjutet. De klassiska tre ränderna på sidorna av baddräkten kan irritera något på underarmarna vid långa sträckor av krålsim. Därför riktar sig den här modellen i första hand till dig som simmar bröstsim och fjärilsim. Det bästa med modellen är det klårsäkra materialet som delvis är tillverkat av återvunnen plast.

Klassisk modell Arena Solid Swim Pro.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Stor i storlek, ligger du mellan två kan du välja den mindre.

Passform: Det finns inte direkt några anmärkningar på baddräktens passform. Modellen har något högre skärning runt höften än vad de andra baddräkterna har. Med rätt storlek sitter den här baddräkten riktigt bra på kroppen.

Tjocklek: Inte lika tunt tyg som hos modellen från Speedo, men snäppet tunnare än baddräkten från Adidas. Materialet i polyester är behandlat för att tåla både klor och solljus.

Följsamhet: Något mindre stretch i materialet än de andra modellerna i testet.

Kompression: Ingen särskild kompression, men baddräkten är heller inte sladdrig tack vare bra hållfasthet i tyget.

Bystsupport: Den här baddräkten erbjuder ett lågt support för bysten och passar därför bäst för dig med liten till medelstor byst.

Torktid: Väldigt snabbtorkande material.

Design: Enkel design med en hög skärning vid höften samt öppen rygg med korsade axelband. Svart, stilren design med en liten logga på bröstet.

Testpanelen tycker: Solid Swim Pro är en träningsdräkt som sitter bra, har ett cleant utseende och är väldigt prisvärt. Det är en klassisk modell med korsade axelband på ryggen och hög skärning vid höften som sitter skönt utan att klämma åt för hårt eller skava. Eftersom den här modellen är något fastare i tyget får du en mer kompakt känsla i baddräkten, snarare än att den följer varje rörelse du tar. Det resulterar däremot i att allt hålls på plats. Se till att du går ned en halv storlek för att modellen ska sitta tight på kroppen så inga luftbubblor tar sig in i urringningen, då det påverkar din hastighet negativt. För nybörjaren som vill ha en ordentlig modell som gör sig bra i simbassängen är det här ett prisvärt alternativ.

Grym kompressionArena Therese Embrace Back.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 649 kronor.

Storlek: Lite stor i storlek.

Passform: Allt känns rätt, den höga halslinningen hindrar luftbubblor från att ta sig in, den inbyggda bh:n ger ett bekvämt och högt stöd för brösten samt att skärningen runt höften känns bekväm utan att klämma åt. Sitter bäst på kroppsformer med större byst, mage och rumpa.

Tjocklek: Det klortåliga tyget ger en shaping-effekt som sitter riktigt tight, men ändå mjukt och skönt på kroppen. Materialet är åt det tjockare hållet vilket kan upplevas som något varmt när du simmar i strålande sol. Plus för att materialet även ger UV-skydd.  

Följsamhet: Precis lagom följsamt material som inte hindrar dina armtag. Modellen är inte lika följsam som baddräkten från Nike, men ger i gengäld en högre kompression.

Kompression: Extremt komprimerande! Den här modellen sitter riktigt tight på kroppen och håller allt på plats oavsett om du simmar snabbt eller långsamt.

Bystsupport: Den inbyggda bh:n och den höga kompressionen i materialet ser till att även den större bysten hålls på plats när du simmar.

Torktid: Det tjocka tyget tar lite längre tid att få helt torrt, men inget som hindrar din simning eller stör dig efteråt.

Design: Snyggt med gråa detaljer som gör att modellen sticker ut, utan att kännas för mönstrad.

Testpanelen tycker: Det här är en tävlingsdräkt med hög kompression och högt stöd. Perfekt för gravida kvinnor med känsliga bröst samt större byst och mage. Passformen sitter nämligen som gjutet på dig med former, men kommer att bli lite bylsig på dig med en mindre byst. Eftersom den här modellen är högre i halsen och inget vatten kan komma in i baddräkten gör den sig riktigt bra på öppet vatten när du tränar inför ett triathlon. Minus med modellen är att den inte passar alla och att tyget är något tjockt. Det bästa är den inbyggda bh:n som ger ett hög bystsupport och kompressionen som finns i hela materialet. Den här modellen tar verkligen hand om dig under din simträning.

Tunn och mjuk Head Solid Ultra.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 549 kronor. 

Storlek: Stor i storlek, du måste med all sannolikhet gå ned en storlek.

Passform: Baddräkten sitter bra på kroppen utan något som varken skaver eller skär in. Den klassiska designen med korsad rygg och medelhög skärning vid höften ger en neutral look.

Tjocklek: Extremt tunt material som känns som silkespapper mot huden. Delar av testpanelen tycker att tyget är för tunt och nästintill genomskinligt.

Följsamhet: En modell du knappt känner av. Den följer med kroppen och rörelserna när du simmar.

Kompression: Inte samma supertighta känslan som du får i modellen Therese Embrace Back från Arena, men ändå en medelhög kompression som sitter där den ska på kroppen.

Bystsupport: Trots det tunna tyget och avsaknaden av en inbyggd bh får du ett medelhögt stöd för bysten i den här modellen. Vet du med dig att du inte kräver extremt hög support räcker det här gott och väl.

Design: Enkel design som varken får det att pirra till i magen när du ser baddräkten eller skämmas över att ha den på sig. En neutral look som funkar för de flesta.

Torktid: Perfekt torktid. Det tunna materialet gör det lätt för modellen att torka snabbt!

Testpanelen tycker: En tunn, klorsäker modell med hög UV-resistans. Den medelhöga halslinningen och tighta, tunna tyget ser till att inga luftbubblor tar sig in i baddräkten när du simmar. Det som sticker ut på Solid Ultra är det tunna tyget. Materialet sitter verkligen som ett andra skinn och känns mjukt mot huden. Däremot är det så pass tunt att delar av testpanelen känner sig lite för nakna i och med att konturer på kroppen till viss del syns igenom. Det bästa med modellen är att den torkar extremt snabbt och sitter som gjutet. Det finns inte en söm eller skärning som inte känns uttänkt och välplacerad.

Klockren passform Nike Fast Back Tank.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 499 kronor.  

Storlek: Varken liten eller stor i storlek. Välj din vanliga för optimal passform.

Passform: Klockren passform. Insidan har ett tunt foder som känns mjukt mot huden. Skärningarna kring höft, den medelhöga halslinningen och den korsande ryggen sitter som en smäck under både korta som långa distanser.

Materialets tjocklek: Normaltjockt tyg som är konstruerat med ett slitstarkt material för att klara långa distanser i klorerade bassänger.

Följsamhet: Materialet, som är tillverkerkat av 100 procent polyester, är extremt stretchigt och följer minsta rörelse du gör. Perfekt när du vill känna dig fri i vattnet utan något som stramar eller skaver.

Kompression: Eftersom det är en baddräkt med foder på insidan gör det att byst och mage hålls på plats.

Bystsupport: Grym support för bysten. Passar såväl mindre byst som dig med medelstor till stor.

Torktid: En baddräkt med foder på insidan tar i regel något längre tid, men så är inte fallet här. Den torkar snabbt.

Design: Lite för enkel och klassisk design. Någon detalj hade inte skadat.

Testpanelen tycker: En av Nikes bästsäljande baddräkter som är utformad för att hålla länge och göra din simning både snabbare och skönare. Testpanelen kan inte annat än att hålla med. Det här är ett klassiskt förstahandsval vid de flesta situationer och passar bäst till dig som simmar mycket och fort. Det som drar ned helhetsbetyget är den något tråkiga designen. Testarna saknar nytänk och roliga detaljer. Det som däremot hamnar på plussidan är den skräddarsydda passformen som funkar för de flesta kroppsformerna. Baddräkten är fodrad och sitter som en smäck när du simmar, du får inga skavsår eller luftbubblor vare sig i byst eller svank.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Test Björn Borg
Mode & trender

Vi testar säsongens nya löparkollektion från Björn Borg

18 timmar sedan
Herr - Header.jpg
Mode & trender

Test! Våra bästa inomhusskor för innebandy

3 dagar sedan
Dam - Header.jpg
Mode & trender

Test: Bästa innebandyskorna för damer

3 dagar sedan
nike superrep header
Mode & trender

Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

14 sep 2020
promenadskor header
Mode & trender

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

14 sep 2020
innebandylubbor
Mode & trender

Stort test av innebandyklubbor

11 sep 2020
Test tights med fickor
Mode & trender

Test: Bästa träningstightsen med fickor

10 sep 2020
Nike
Mode & trender

Hitta rätt löparsko från Nike

09 sep 2020
Adidas
Mode & trender

Shoppa träningskläder efter väder med Adidas nya koncept

08 sep 2020
Timberland
Mode & trender

Så sköter du om dina kängor från Timberland

07 sep 2020
virvelvind
Mode & trender

Spana in höstens prisvärda barnkollektion!

07 sep 2020
header
Mode & trender

Test: Långärmade träningströjor för dam

04 sep 2020
långärmade träningströjor test
Mode & trender

Test: Långärmade träningströjor för herr

04 sep 2020
Blacc fitness
Mode & trender

New in: Squatsäkra tights från Blacc

04 sep 2020
Regnjackor
Mode & trender

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

03 sep 2020
lyftarskor
Mode & trender

Därför ska du köpa lyftarskor

02 sep 2020
Tvätta din dunjacka
Mode & trender

Så tvättar du dunjackan – 10 tips

01 sep 2020
test svarta tights
Mode & trender

8 svarta träningstights som är bäst i test

01 sep 2020
nike metcon 6
Mode & trender

Test: Så bra är nya träningsskon Nike Metcon 6

31 aug 2020
Header.jpg
Mode & trender

Träningsskorna för herr som är bäst i test 2020

26 aug 2020
Nike Metcon Release
Mode & trender

Allt du vill veta om nya Nike Metcon 6

26 aug 2020
Header träningsskor dam
Mode & trender

Test av årets bästa träningsskor för dam

25 aug 2020
Loparskor asfalt
Mode & trender

Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt

21 aug 2020
Header – 1.jpg
Mode & trender

Bäst i test: Padelskor för herr 2020

20 aug 2020
Padelskor dam
Mode & trender

Vi testar säsongens bästa padelskor för damer

20 aug 2020
Kari Traa
Mode & trender

Höstens nya underställ från Kari Traa

19 aug 2020
jared ward
Mode & trender

Bli hög på endorfiner i Sauconys nya löparskor

16 aug 2020
Shorts
Mode & trender

Test: Svarta träningsshorts för herrar

12 aug 2020
Test av tights
Mode & trender

Stort test av träningstights

11 aug 2020
Nike Air Zoom SuperRep
Mode & trender

Hitta rätt träningssko från Nike SuperRep

10 aug 2020
Test ryggsäck barn.png
Mode & trender

Bäst i test: Ryggsäck för barn 2020

06 aug 2020
Header.jpg
Mode & trender

Vi testar: cykelhjälmar för dam och herr

06 aug 2020
Nike löparskor test
Mode & trender

Löparskorna från Nike som är bäst i test

05 aug 2020
Fa20_Kids_Bras_Reversible_Swoosh_Action.jpg
Mode & trender

14 måsteköp inför skolstarten

03 aug 2020
Header Nike-favoriter HERR.jpg
Mode & trender

Test! Bästa Nike-kläderna och skorna för män

31 jul 2020
Reebok Nano X
Mode & trender

Nu har Reebok Nano X kommit in i nya färger

30 jul 2020
Header Nike-favoriter DAM.jpg
Mode & trender

Bäst i test! Nike-favoriter för henne

29 jul 2020
Ryggsäck kids
Mode & trender

Skolstart! Så hittar du rätt ryggsäck till ditt barn

29 jul 2020
Test sport-bh.png
Mode & trender

Bäst i test! Sport-bh:ar 2020

28 jul 2020
Clifton 7
Mode & trender

Test: Så bra är nya Clifton 7 från Hoka One One

27 jul 2020
magazine
Test Björn Borg

Vi testar säsongens nya löparkollektion från Björn Borg

Björn Borg har precis lanserat sin nya löparkollektion Running from daylight och vi har självklart satt kläderna på prov. Så bra är de snygga dam- och herrplaggen.

18 timmar sedan
Mode & trender
Herr - Header.jpg

Test! Våra bästa inomhusskor för innebandy

Vår manliga testpanel har spurtat och gjort snabba vändningar i våra nya träningsskor för inomhussport. Här är innebandyskorna som är bäst just nu!

3 dagar sedan
Mode & trender
Dam - Header.jpg

Test: Bästa innebandyskorna för damer

Här är skorna som maxar prestationen på innebandyplanen. Sportamores testpanel har spelat i säsongens nya inomhusskor.

3 dagar sedan
Mode & trender
nike superrep header

Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

Med Nikes breda utbud av träningsskor är det lätt att hitta rätt modell för just dig och din träning. Vi guidar dig till rätt val!

14 sep 2020
Mode & trender
promenadskor header

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

Kilometer efter kilometer, över kullar och i skogar – hitta rätt typ av sko för promenaden. Vi testar de bästa vattentäta promenadskorna för dam och herr.

14 sep 2020
Mode & trender
innebandylubbor

Stort test av innebandyklubbor

Bladet, grepplindan och vikten – det är mycket som spelar roll för att en innebandyklubba ska kännas perfekt. Vi har testat höstens favoriter!

11 sep 2020
Mode & trender
Test tights med fickor

Test: Bästa träningstightsen med fickor

Att ha med sig telefonen på styrkepasset för att exempelvis kunna lyssna på musik är både populärt och vanligt. Därför har vår testpanel svettats i nya träningstights med stora fickor.

10 sep 2020
Mode & trender
Nike

Hitta rätt löparsko från Nike

Med Nikes breda utbud av löparskor kan det vara svårt att veta vilka skor som passar just dig. Här får du hjälp!

09 sep 2020
Mode & trender
Adidas

Shoppa träningskläder efter väder med Adidas nya koncept

Oavsett om du tränar i 35 grader och sol, när det ösregnar eller är minusgrader har Adidas träningskläder som hjälper dig på traven. Läs allt om deras nya Ready-kollektioner här!

08 sep 2020
Mode & trender
Timberland

Så sköter du om dina kängor från Timberland

Ett par kängor från Timberland är ett trendigt köp året om! Så här gör du för att ta hand om dina snygga boots.

07 sep 2020
Mode & trender
virvelvind

Spana in höstens prisvärda barnkollektion!

Bra barnkläder för bus och lek utomhus ska inte behöva kosta skjortan. Här är Virvelvinds senaste kollektion.

07 sep 2020
Mode & trender
header

Test: Långärmade träningströjor för dam

Vi har sprungit, gymmat och tränat i höstens snyggaste träningströjor med långa ärmar. Här är modellerna från bland annat Casall, Röhnisch och Nike som är bäst i test!

04 sep 2020
Mode & trender
långärmade träningströjor test

Test: Långärmade träningströjor för herr

Till löprundan, gymmet och andra aktiviteter kan det ibland vara skönt med en långärmad träningströja. Det är precis den typen av träningsplagg som vår testpanel har svettats i. Här är tröjorna för män som är bäst i test!

04 sep 2020
Mode & trender
Blacc fitness

New in: Squatsäkra tights från Blacc

Äntligen! Det ska inte behöva vara en hel vetenskap att hitta prisvärda tights som inte är genomskinliga. Varmt välkommen säger vi till nya träningskollektionen från Blacc.

04 sep 2020
Mode & trender
Regnjackor

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

Brukar du kolla hur knapparna sitter innan du köper en ny regnjacka? Eller var plagget är extra förstärkt? Tretorn ger dig den ultimata checklistan.

03 sep 2020
Mode & trender