Header-baddräkter.jpg

Test! Bästa baddräkten för simning

Dags att ta din simträning till djupare vatten? Våra experter har testat säsongens bästa baddräkter så att du lätt kan hitta en funktionell modell som passar både dig och din träning.

Förutom att simning är en svalkande träningsform under sommarmånadernas hetta, är det dessutom skonsamt för kroppen samt tränar både styrka och kondition. Men det är inte bara att dyka ned i bassängen. De två grundarna av simningstjänsten , Anna Kazakova och Oxana Lundström vet hur du hittar rätt baddräkt för din träning. 

– Val av baddräkt spelar stor roll för din upplevelse i vattnet. För det första vill du ha en modell som du egentligen inte ens känner av på kroppen. Jag brukar säga att en baddräkt ska sitta som en bra handske gör på handen, tight utan att skava eller irritera, säger Anna Kazakova.

I regel bör du hellre välja en baddräkt som sitter lite för tight än för löst. En tight baddräkt ser nämligen till så att inga onödiga luftbubblor uppstår och så att vatten inte kommer in i baddräkten, vilket annars kan göra att du simmar långsammare.

– Många modeller blir något lösare när de blir blöta, så det är verkligen superviktigt att baddräkten sitter tight från första stund. Jag skulle säga att bystsupport och passform är de två viktigaste punkterna att titta efter, säger Oxana Lundström.

Beroende på om baddräkten är försedd med foder och inbyggd bh eller inte kommer du få olika typ av stöd för bysten. Se därför till att du hittar en modell som matchar ditt önskemål. Materialvalet är detsamma för utomhus- och inomhusbassäng, här är tipset att välja en baddräkt med klortåligt material. Vanliga badkläder har ofta ett material som tappar såväl struktur, färg och form vid simträning i bassäng.

– En sista sak att titta efter är skärningen på modellen. Där handlar det mycket om hur känslig du är när det kommer till sömmar och detaljer på baddräkten, samt vad för typ av mål du har med din simning, säger Anna Kazakova.

Du som simmar krål kan egentligen ha vilken typ av skärning som helst runt benen. Du som däremot föredrar bröstsim bör istället välja en modell med lite högre skärning som ger dig mer rörelsefrihet i höften. Axelband som korsas över ryggen funkar bäst vid krålsim eftersom raka axelband kan hamna lite i vägen.

Ett sista tips för att förlänga hållbarheten på din baddräkt är att ta för vana att alltid skölja ur den med kallt vatten och hänga upp den efter passet.

TESTPANELENS OMDÖMEN 

Våtdräktsliknande Speedo Hydrasuit Flex.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Storlek: Varken för stor eller för liten, välj din vanliga storlek.

Passform: Underbar passform utan att skära in någonstans. Modellen sitter perfekt nära inpå kroppen, utan att kännas av när du simmar i den. Baddräkten har en hög halslinning och en dragkedja baktill vid skulderbladen för att du lätt ska komma i och ur den. Skärningen vid höften är inte lika hög som på andra modeller i testet.

Tjocklek: Väldigt tunn! Den känns som ett andra skinn på kroppen.

Följsamhet: Det här klortåliga materialet har en 4-vägsstretch vilket ger dig full rörelsefrihet. Baddräkten sitter perfekt på kroppen i både start och vändning.

Kompression: Tack vare det stretchiga materialet får du hög kompression i den här baddräkten. Den sitter där den ska och håller allt på plats. Perfekt kompression som ger en bekväm känsla.

Bystsupport: Förvånansvärt hög support för din byst. Här kan även du med större byst simma utan att behöva oroa dig för att brösten ska trilla ut på sidorna eller i urringningen.

Torktid: Modellen torkar väldigt snabbt, finns inga anmärkningar.

Design: Snygg och stilren design som påminner om en blandning av en baddräkt och en våtdräkt.

Testpanelen tycker: En modell som passar perfekt för alla tillfällen, men allra helst i öppet vatten tack vare den höga halslinningen som ger ett skönt stöd för nacken. Eftersom den här modellen har en hög hals och dragkedja baktill vänjer du kroppen med att simma i en våtdräkt som i stort sett ser likadan ut upptill. I kombination med den tighta passformen och höga kompressionen är det här en given favorit för atleterna som tränar inför ett triathlon eller swimrun. Även om materialet är klortåligt anser vissa testare att de ser en skillnad i materialet efter väldigt flitigt användande. I övrigt har de svårt att hitta någonting negativt att säga. Det bästa med baddräkten är den höga bystsupporten och att modellen är väldigt smidig och behaglig att simma i. 

Trendsättaren Adidas Fit Suit 3S.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Snudd på lite stor i storlek på överdelen av modellen. Passar bäst för en större byst.

Passform: En klassisk modell som sitter normalt på kroppen. Modellen har generöst med material vid bysten så du behöver inte vara rädd för att brösten ska trilla ut på sidorna. Den medelhöga skärningen vid höften är däremot något tight och passar bäst på dig med en mindre rumpa.

Tjocklek: Ett normaltjockt, klortåligt material som till viss del består av återvunnet fiskenät, vilket är miljövänligt. Plus för det!

Följsamhet: Baddräkten sitter där den ska i vändning och start. Inget att klaga på när det kommer till följsamheten.

Kompression: Även om modellen inte har någon uttalad kompression i materialet hålls allt på plats oavsett vad för simteknik du använder.

Bystsupport: Den här baddräkten har ingen speciell support för bysten vilket gör att den passar bäst för dig med mindre till medelstor byst som inte kräver ett högre support när du simtränar.

Design: De tre ränderna är designmässigt väldigt snygga. En cool baddräkt som funkar lika bra i bassängen som på stranden.

Torktiden: Baddräkten torkar i ett nafs!

Testpanelen tycker: Är du ute efter en instegsmodell har du kommit helt rätt. För en prisvärd summa får du en snygg baddräkt som kan extraknäcka på solsemestern.  Modellen sitter bra på kroppen. Skärningen runt höften är i det tightaste laget, så det här är inte modellen för dig med en booty. Du som har en rakare passform får däremot en baddräkt som sitter som gjutet. De klassiska tre ränderna på sidorna av baddräkten kan irritera något på underarmarna vid långa sträckor av krålsim. Därför riktar sig den här modellen i första hand till dig som simmar bröstsim och fjärilsim. Det bästa med modellen är det klårsäkra materialet som delvis är tillverkat av återvunnen plast.

Klassisk modell Arena Solid Swim Pro.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 379 kronor.

Storlek: Stor i storlek, ligger du mellan två kan du välja den mindre.

Passform: Det finns inte direkt några anmärkningar på baddräktens passform. Modellen har något högre skärning runt höften än vad de andra baddräkterna har. Med rätt storlek sitter den här baddräkten riktigt bra på kroppen.

Tjocklek: Inte lika tunt tyg som hos modellen från Speedo, men snäppet tunnare än baddräkten från Adidas. Materialet i polyester är behandlat för att tåla både klor och solljus.

Följsamhet: Något mindre stretch i materialet än de andra modellerna i testet.

Kompression: Ingen särskild kompression, men baddräkten är heller inte sladdrig tack vare bra hållfasthet i tyget.

Bystsupport: Den här baddräkten erbjuder ett lågt support för bysten och passar därför bäst för dig med liten till medelstor byst.

Torktid: Väldigt snabbtorkande material.

Design: Enkel design med en hög skärning vid höften samt öppen rygg med korsade axelband. Svart, stilren design med en liten logga på bröstet.

Testpanelen tycker: Solid Swim Pro är en träningsdräkt som sitter bra, har ett cleant utseende och är väldigt prisvärt. Det är en klassisk modell med korsade axelband på ryggen och hög skärning vid höften som sitter skönt utan att klämma åt för hårt eller skava. Eftersom den här modellen är något fastare i tyget får du en mer kompakt känsla i baddräkten, snarare än att den följer varje rörelse du tar. Det resulterar däremot i att allt hålls på plats. Se till att du går ned en halv storlek för att modellen ska sitta tight på kroppen så inga luftbubblor tar sig in i urringningen, då det påverkar din hastighet negativt. För nybörjaren som vill ha en ordentlig modell som gör sig bra i simbassängen är det här ett prisvärt alternativ.

Grym kompressionArena Therese Embrace Back.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 649 kronor.

Storlek: Lite stor i storlek.

Passform: Allt känns rätt, den höga halslinningen hindrar luftbubblor från att ta sig in, den inbyggda bh:n ger ett bekvämt och högt stöd för brösten samt att skärningen runt höften känns bekväm utan att klämma åt. Sitter bäst på kroppsformer med större byst, mage och rumpa.

Tjocklek: Det klortåliga tyget ger en shaping-effekt som sitter riktigt tight, men ändå mjukt och skönt på kroppen. Materialet är åt det tjockare hållet vilket kan upplevas som något varmt när du simmar i strålande sol. Plus för att materialet även ger UV-skydd.  

Följsamhet: Precis lagom följsamt material som inte hindrar dina armtag. Modellen är inte lika följsam som baddräkten från Nike, men ger i gengäld en högre kompression.

Kompression: Extremt komprimerande! Den här modellen sitter riktigt tight på kroppen och håller allt på plats oavsett om du simmar snabbt eller långsamt.

Bystsupport: Den inbyggda bh:n och den höga kompressionen i materialet ser till att även den större bysten hålls på plats när du simmar.

Torktid: Det tjocka tyget tar lite längre tid att få helt torrt, men inget som hindrar din simning eller stör dig efteråt.

Design: Snyggt med gråa detaljer som gör att modellen sticker ut, utan att kännas för mönstrad.

Testpanelen tycker: Det här är en tävlingsdräkt med hög kompression och högt stöd. Perfekt för gravida kvinnor med känsliga bröst samt större byst och mage. Passformen sitter nämligen som gjutet på dig med former, men kommer att bli lite bylsig på dig med en mindre byst. Eftersom den här modellen är högre i halsen och inget vatten kan komma in i baddräkten gör den sig riktigt bra på öppet vatten när du tränar inför ett triathlon. Minus med modellen är att den inte passar alla och att tyget är något tjockt. Det bästa är den inbyggda bh:n som ger ett hög bystsupport och kompressionen som finns i hela materialet. Den här modellen tar verkligen hand om dig under din simträning.

Tunn och mjuk Head Solid Ultra.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 549 kronor. 

Storlek: Stor i storlek, du måste med all sannolikhet gå ned en storlek.

Passform: Baddräkten sitter bra på kroppen utan något som varken skaver eller skär in. Den klassiska designen med korsad rygg och medelhög skärning vid höften ger en neutral look.

Tjocklek: Extremt tunt material som känns som silkespapper mot huden. Delar av testpanelen tycker att tyget är för tunt och nästintill genomskinligt.

Följsamhet: En modell du knappt känner av. Den följer med kroppen och rörelserna när du simmar.

Kompression: Inte samma supertighta känslan som du får i modellen Therese Embrace Back från Arena, men ändå en medelhög kompression som sitter där den ska på kroppen.

Bystsupport: Trots det tunna tyget och avsaknaden av en inbyggd bh får du ett medelhögt stöd för bysten i den här modellen. Vet du med dig att du inte kräver extremt hög support räcker det här gott och väl.

Design: Enkel design som varken får det att pirra till i magen när du ser baddräkten eller skämmas över att ha den på sig. En neutral look som funkar för de flesta.

Torktid: Perfekt torktid. Det tunna materialet gör det lätt för modellen att torka snabbt!

Testpanelen tycker: En tunn, klorsäker modell med hög UV-resistans. Den medelhöga halslinningen och tighta, tunna tyget ser till att inga luftbubblor tar sig in i baddräkten när du simmar. Det som sticker ut på Solid Ultra är det tunna tyget. Materialet sitter verkligen som ett andra skinn och känns mjukt mot huden. Däremot är det så pass tunt att delar av testpanelen känner sig lite för nakna i och med att konturer på kroppen till viss del syns igenom. Det bästa med modellen är att den torkar extremt snabbt och sitter som gjutet. Det finns inte en söm eller skärning som inte känns uttänkt och välplacerad.

Klockren passform Nike Fast Back Tank.png

Test av: ,

Rekommenderat pris: 499 kronor.  

Storlek: Varken liten eller stor i storlek. Välj din vanliga för optimal passform.

Passform: Klockren passform. Insidan har ett tunt foder som känns mjukt mot huden. Skärningarna kring höft, den medelhöga halslinningen och den korsande ryggen sitter som en smäck under både korta som långa distanser.

Materialets tjocklek: Normaltjockt tyg som är konstruerat med ett slitstarkt material för att klara långa distanser i klorerade bassänger.

Följsamhet: Materialet, som är tillverkerkat av 100 procent polyester, är extremt stretchigt och följer minsta rörelse du gör. Perfekt när du vill känna dig fri i vattnet utan något som stramar eller skaver.

Kompression: Eftersom det är en baddräkt med foder på insidan gör det att byst och mage hålls på plats.

Bystsupport: Grym support för bysten. Passar såväl mindre byst som dig med medelstor till stor.

Torktid: En baddräkt med foder på insidan tar i regel något längre tid, men så är inte fallet här. Den torkar snabbt.

Design: Lite för enkel och klassisk design. Någon detalj hade inte skadat.

Testpanelen tycker: En av Nikes bästsäljande baddräkter som är utformad för att hålla länge och göra din simning både snabbare och skönare. Testpanelen kan inte annat än att hålla med. Det här är ett klassiskt förstahandsval vid de flesta situationer och passar bäst till dig som simmar mycket och fort. Det som drar ned helhetsbetyget är den något tråkiga designen. Testarna saknar nytänk och roliga detaljer. Det som däremot hamnar på plussidan är den skräddarsydda passformen som funkar för de flesta kroppsformerna. Baddräkten är fodrad och sitter som en smäck när du simmar, du får inga skavsår eller luftbubblor vare sig i byst eller svank.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

höstens hetaste tights
Mode & trender

Stort test av träningstights

4 dagar sedan
header träningsskor
Mode & trender

Stort test: Här är de bästa träningsskorna 2019

5 dagar sedan
Nike_Joyride_Run_Flyknit_croped
Mode & trender

Så är nya löparskon Nike Joyride att springa i

5 dagar sedan
Viking header
Mode & trender

Test: Tre grymma gummistövlar för barn och juniorer

09 aug 2019
blacc running
Mode & trender

Test: Blaccs nya fjäderlätta löparkollektion

08 aug 2019
Pegasus 36 test
Mode & trender

Minitest: Nike Air Zoom Pegasus 36

02 aug 2019
Reebok löparskor
Mode & trender

Test! Topp 3 bästa löparskorna från Reebok

01 aug 2019
Magväskor
Mode & trender

Trend: Magväskan alla pratar om

31 jul 2019
Trender
Mode & trender

Följ med på trendsafari – här är säsongens hetaste plagg

30 jul 2019
Tights Puma
Mode & trender

Test! 3 trendiga tights från Puma

24 jul 2019
didriksons
Mode & trender

Den ultimata guiden: Tänk så här när du köper skaljacka till barnen

24 jul 2019
Sneakers på bröllop
Mode & trender

Kan jag ha sneakers på bröllop?

18 jul 2019
Barnskor
Mode & trender

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

12 jul 2019
didrikson kids
Mode & trender

Allt du behöver inför förskolestarten

12 jul 2019
Nike löparskor
Mode & trender

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

11 jul 2019
Fruktmönster
Mode & trender

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

10 jul 2019
Metcon 5 testbild
Mode & trender

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

09 jul 2019
Metcon 5 vit rosa
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

08 jul 2019
Test: löparshorts header
Mode & trender

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

03 jul 2019
Kompressionskläder header
Mode & trender

Därför ska du springa i kompressionskläder

01 jul 2019
Crop tops Better Bodies
Mode & trender

Så stylar du din crop top

28 jun 2019
Minitest pulseboost header
Mode & trender

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

27 jun 2019
Header_Pulseboost_M.jpg
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Pulseboost HD

27 jun 2019
Asics header
Mode & trender

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

24 jun 2019
test stabila löparskor
Mode & trender

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

21 jun 2019
Adidas Pulseboost HD
Mode & trender

Smygtitta på nya Adidas Pulseboost

19 jun 2019
Reebok Running-ambassadör
Mode & trender

Här är våra nya Reebok running-ambassadörer!

17 jun 2019
puma hybrid
Mode & trender

10 löparskor du inte får missa i sommar

14 jun 2019
Birkenstock rosa
Mode & trender

Så tar du hand om dina Birkenstock

13 jun 2019
Nike
Mode & trender

Fotbollsfest med Nikes nya plagg

11 jun 2019
Byks_Karitraa.png
Mode & trender

Säsongens nya sneakers från Kari Traa

09 jun 2019
Helly Hansen seglarjacka
Mode & trender

Därför ska du ha en seglarjacka istället för en vanlig regnjacka

07 jun 2019
Nike Pegasus 36 2
Mode & trender

Lättare och smidigare – nya Pegasus 36 är här!

06 jun 2019
Kari Traa
Mode & trender

Guide: Välj rätt träningsväska

05 jun 2019
header-väskor.jpg
Mode & trender

TEST: Våra bästa träningsväskor

04 jun 2019
Nike träningssko
Mode & trender

PT:n testar nya träningsskon Nike Varsity Compete TR 2

04 jun 2019
yogatights blacc
Mode & trender

Så väljer du tights till yoga

03 jun 2019
Superga
Mode & trender

Superga – den enda tygskon du behöver

30 may 2019
Löparskor Barn Sacony
Mode & trender

Därför ska ditt barn leka i löparskor

29 may 2019
Nike
Mode & trender

Stylisten guidar: Sommarens 3 hetaste trender

27 may 2019
magazine
höstens hetaste tights

Stort test av träningstights

Hög midja, djurmönstrade eller klassiskt svarta? Vår testpanel har testat träningstights för dam från Adidas, Nike, Casall, Blacc och Röhnisch.

4 dagar sedan
Mode & trender
header träningsskor

Stort test: Här är de bästa träningsskorna 2019

Ska du köpa nya träningsskor? Här är herr- och dammodellerna som är bäst i test!

5 dagar sedan
Mode & trender
Nike_Joyride_Run_Flyknit_croped

Så är nya löparskon Nike Joyride att springa i

Ute efter en dämpad löparsko? Spana in nya Joyride Run Flyknit från Nike! Små färgglada skumkulor i sulan gör att den anpassar den sig efter just ditt löpsteg.

5 dagar sedan
Mode & trender
Viking header

Test: Tre grymma gummistövlar för barn och juniorer

Djupa vattenpölar och lervälling att busa i brukar göra att barn gillar hösten. För alla föräldrar är det däremot inte lika roligt. Sportamores lilla testpanel har provat gummistövlar från Viking. Här är gummistövlarna som är bäst i test.

09 aug 2019
Mode & trender
blacc running

Test: Blaccs nya fjäderlätta löparkollektion

Blacc har gjort det igen – nu är den nya löparkollektionen här. Plaggen är funktionella, trendiga och passar alla löpare. Oavsett om du springer 3 kilometer eller 3 mil ska du spana in det här testet, där delar av kollektionen satts på prov!

08 aug 2019
Mode & trender
Pegasus 36 test

Minitest: Nike Air Zoom Pegasus 36

Nyligen lanserades en ny sko i Pegasus-familjen, nämligen Nike Air Zoom Pegasus 36. Vi har låtit vår erfarna testpanel ge sig ut i löpspåret och testa skorna. Här är resultatet!

02 aug 2019
Mode & trender
Reebok löparskor

Test! Topp 3 bästa löparskorna från Reebok

Våra Reebok running-ambassadörer har sprungit i Reeboks löparskor hela sommaren. Här utvärderar de passform, komfort och funktion hos de tre populäraste modellerna.

01 aug 2019
Mode & trender
Magväskor

Trend: Magväskan alla pratar om

Finns det någon som har missat att magväskan är tillbaka? Förmodligen inte! Här är allt du behöver veta om säsongens trendigaste accessoar.

31 jul 2019
Mode & trender
Trender

Följ med på trendsafari – här är säsongens hetaste plagg

Safarilook, mixade årtionden och en bucket hat – här är säsongens hetaste trender som du inte vill missa.

30 jul 2019
Mode & trender
Tights Puma

Test! 3 trendiga tights från Puma

Att neon är detaljen att satsa på i höst är det ingen tvekan om. Modejätten Puma har lanserat tre nya träningstights med coola detaljer. Vår testpanel gav dem en omgång i gymmet och ute i löpspåret!

24 jul 2019
Mode & trender
didriksons

Den ultimata guiden: Tänk så här när du köper skaljacka till barnen

En riktigt bra skaljacka är ett måste vid aktivitet och lek. Här är precis allt du behöver tänka på.

24 jul 2019
Mode & trender
Sneakers på bröllop

Kan jag ha sneakers på bröllop?

Bröllopssäsongen är i full gång och det blir allt svårare att veta vad man bör ha på sig för att anses vara rätt klädd. Är det okej att ha sneakers på bröllop? Modeexperten svarar!

18 jul 2019
Mode & trender
Barnskor

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

Att hitta välsittande skor till minstingarna i familjen är lättare sagt än gjort. Här är tipsen som gör säsongens skoinköp till barnen betydligt enklare.

12 jul 2019
Mode & trender
didrikson kids

Allt du behöver inför förskolestarten

Ska ditt barn börja förskolan? Många frågor brukar dyka upp angående vad ditt barn behöver när han eller hon börjar förskolan. Vi har gjort en checklista som du kan använda när det är dags.

12 jul 2019
Mode & trender
Nike löparskor

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experten för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo och Zoom Fly från Nike.

11 jul 2019
Mode & trender