Dam - Header.jpg

Test: Våra bästa pronationsskor för damer

Vi har testat säsongens bästa pronationsskor. Så tycker vår testpanel om de stabila löparskorna från Asics, Saucony, Nike, Adidas och Hoka One One.

Att du pronerar när du springer innebär att vinkeln på antingen dina knä- eller fotleder roterar inåt. Pronation kan orsaka belastningsskador som är svåra att få bukt med. Lättast är att sätta stopp för problemet innan det blir värre. Ett par stabila löparskor stoppar pronationen genom ett så kallat pronationsstöd, för att du ska kunna kuta säkert under löprundan. Här är våra bästa pronationsskor för henne!

Vet du redan vilka skor du ska ha?

#1. Mycket av det mesta

DAM - Hoka One One Gaviota 2.jpg

Test av: ,

Finn i färgerna: ,

Passar dig som... dig med medel eller mycket pronation som söker en väldämpad och lätt löparsko för medel- och långdistanser. Tillsammans med Asics GT-1000 (se nedan) är det här en av de snabbare löparskorna i testet.

Sammanfattning: Det allra första som testpanelen lägger märke till är att hälkappan är något stel. Ha därför lite tålamod med Gaviota och varva gärna med din gamla löparsko, en två gånger, innan du helt går över. På så sätt slipper du skoskav.

– Gaviota har en medelstor pronationskil som rätar ut mitt löpsteg när jag springer. Det som främst skiljer mellan den och andra pronationsskor jag testat är att Hoka One One jobbar mer med bredden på sulan, berättar en testare.

Hoka One Ones löparskor är kända för den extra breda sulan och Gaviota 2 är inget undantag. Det bidrar bland annat med extra stöd och vridstyvhet, som passar dig med medel eller mycket pronation. Längst bak vid hälen är skon dessutom lite extra kompakt. Det gör det omöjligt för foten att falla in, tycker testpanelen.

– Jag testade dem på både grusstigar och asfalt och tycker att dämpningen levde upp till alla förväntningar. Blir terrängen däremot mer kuperad så riskerar sulan att kännas aningen klumpig.

Trots maxad stabilitet, bra dämpning och en ventilerande ovandel i mesh är det löparskons lätthet som imponerar mest på testpanelen. Gaviota väger absolut ingenting, tack vare lättvikts-EVA:t i mellansulan. Sist men inte minst får de pluspoäng för designen, som känns rätt i tiden, med den kraftiga sulan och våriga färgen!

#2. Maxad komfort och dämpning

DAM - Saucony Hurricane.jpg

Test av: ,

Finn i färgerna: ,

Passar dig som... letar efter en bekväm löparsko med maxat pronationsstöd, som passar både elljusspår och asfalt tack vare mjuk dämpning. 

Sammanfattning: Det är främst för komforten du ska köpa den här löparskon från Saucony. Hurricane är märkets stabila motsvarighet till den neutrala löparskon , som säljer slut år efter år. Vår testpanel förstår varför!

– Det är första gången jag testar Sauconys löparskor och jag har verkligen fått en ny favorit! Skon har allt man kan önska, bra stöd och stabil, perfekt för mig som pronerar samtidigt som den har en riktigt bra dämpning och är väldigt skön, berättar en nyfrälst testare.

I och med den här upplagan av Hurricane 22 har Saucony plötsligt gjort en helomvändning och helt slopat den traditionella pronationskilen, som återfinns i bland annat Gaviota från Hoka One One. Istället satsar man på vertikala stavar av TPU, som hittas längre ned i sulkonstruktionen. Det gör att pronationsstödet aktiveras först vid kompression, det vill säga vid varje löpsteg. En annan stor fördel med TPU är att det är den plast som anses ge bäst energiåtergivning.

– Sulan har väldigt bra dämpning och ger bra energi till frånskjut, säger en testare, och tillägger:

– Pronationsstödet är dessutom otroligt bra, och skon sluter sig väldigt bra runt hela hälen och sitter som en smäck.

Hurricane 22 får 10 poäng för komforten och det är den väl värd! Foten ligger skönt och ombonat inuti skon, speciellt vid den mjuka hälkappan. Designen är den här löparskons enda minus – är den inte lite väl stilren? I övrigt har testpanelen inget annat än lovord att ge.

#3. Asics – en kvalitetsstämpel i sig

DAM - ASICS GT-1000 9.jpg

Test av: ,

Finn i färgerna: , ,

Passar dig som... söker ett lätt pronationsstöd i form av en klassisk upphöjning vid hålfoten, samt mjuk dämpning för hårda underlag och långa sträckor. Det här är också den löparsko i testet som panelen anser ger den snabbaste känslan.

Sammanfattning: Asics är ett av de varumärken som du testar en gång och sedan blir trogen hela livet. GT-1000 9 stoltserar med den ikoniska GEL-dämpning som blivit ett av Asics många signum, men det som först imponerar är ventilationsförmågan.

– Något jag märker tydligt är att i motvind känner jag hur det blåser rakt igenom ovandelen. Ventilationsförmågan gör att de kommer lämpa sig perfekt för vår- och sommarlöpning, konstaterar en testare.

Vid hålfoten är fotvalvet lätt upphöjt och ger skönt stöd för dig med medelmycket pronation. I samma ögonblick som testpanelen stoppar ned foten är det som att hälkappan gjuter fast den i löparskon. Trots att Asics GT-1000 9 sitter som berget blir det aldrig obekvämt, utan bidrar främst till än bättre stabiliserade förmåga. 

– Jag skulle säga att skon passar de flesta underlag och även asfalt då GEL-sulan gör att det känns som löpstegen är lätta och att jag nästan studsar fram. 

Den responsiva GEL-konstruktionen är en av de största fördelarna med den här modellen. Du återfinner den också i flera andra av Asics löparskor – i , och , bland annat. En annan sak som de löparskorna dessvärre har gemensamt är att tyget på insidan av hälkappan är något ömtåligt. Strumpor i syntetmaterial rekommenderas för att slitaget ska bli mindre. Trots den bagatellen är Asics GT-1000 9 testets bästa pronationssko enligt tespanelen och får hela 9,4 i slutbetyg!

#4. Snygg som en sneaker

DAM - Nike Structure 22.jpg

Test av: ,

Finn i färgerna: , , , ,

Passar dig som... pronerar lätt, men inte är i något behov av en större pronationskil. De är dessutom perfekta att använda som sneakers!

Sammanfattning: Aj, aj, aj – de här skorna ger inte så lite skavsår de första rundorna. De kräver att du springer in dem ordentligt, så växla gärna med dina gamla skor i början för att undvika blåsor på hälen. När den första stelheten avvärjts är de däremot bekväma.

– Sulan känns skön att springa på, den ger stabilitet och stöd på insidan av foten, men är lite mjukare på utsidan av foten och det gör det bekvämt att springa, säger en testare.

De här Nike-skorna är snäppet större än andra löparskor från Nike, så gå gärna ned en halv storlek från den du normalt har i dina Nikeskor, för att skon ska sitta som en smäck. 

– Structure 22 är aningen stel, precis som många pronationsskor är. Vridstyvheten gör att du inte kan falla inåt.

Ovandelen andas bra under hela löparpasset igenom. Structure 22 passar dig med breda fötter som annars kan ha svårt att hitta rätt. Speciellt tåboxen är väldigt bred, så det finns gott om plats för foten. Testpanelen delar även ut ett stort plus för att designen på skon är underbar. 

– De är så sjukt fina att jag gärna har dem när jag promenerar eller använder dem som sneakers. 

Sist men inte minst är det här ett par väldigt lätta löparskor från Nike, vilket gör att dina fotleder slipper tröttna efter några kilometer. Letar du fler stabila löparskor från Nike kan du också spana in , för snabba lopp och löppass!

#5. Smidig löparsko med innovativ sula

DAM - Nike Joyride Dual Run.jpg

Test av: ,

Finn i färgerna: , , , ,

Passar dig som... har en lätt pronation och söker en lättviktig löparsko med mycket dämpning, för löpning på asfalt eller löpband.

Sammanfattning: Ingen annan löparsko har en mellansula som Joyride Dual Run från Nike (förutom den neutrala motsvarigheten ). Inuti sulan ligger små, små kulor av TPU. Där i kan de röra sig fritt, och anpassar sig efter just ditt löpsteg och hur du belastar skon.

– Det första jag lägger märke till är att Joyride är något svåra att få på. Jag tänkte först springa i bomullsstrumpor, men fick inte på skorna utan att strumporna korvade sig. Efter tredje försöket gav jag upp och bytte till tighta träningsstrumpor, berättar en testare.

Inuti den här löparskon sitter en sorts tight strumpa, vilket ger optimal passform. Väl på sitter de som en dröm, och snörningen känns nästan onödig.

– Det andra jag noterar är hur sköna de är. Dämpningen är extremt mjuk och för att vara en så mjuk sko är energiåtergivningen dessutom förvånansvärt bra.

Många löparskor med mycket dämpning tenderar att kännas klumpiga, men så är inte fallet med Joyride, som är lagom smidiga för att användas till både lättare former av intervaller samt på löpning inomhus i gym. Det enda som drar ned betyget för den här Nikeskon är att den inte är vidare stabil. Du som har en grövre pronation bör fundera på en iläggssula. Trots det blir slutbetyget högt, främst på grund av komforten!

#6. Allas vår favoritdämpning

DAM - adidas Solar Boost ST 19.jpg

Test av: ,

Finn i färgerna: , ,

Passar dig som... har medelmycket pronation, som förälskat dig i Adidas boostdämpning och vägrar ha någon annan löparskoserie för mängdträningspassen.

Sammanfattning: Boost i namnet Solar Boost ST är den populära mellansulan som finns i bland annat , och . Förutom att Boostsulan hyllas för sin höga komfort kommer den med fler fördelar, som att dämpningen inte försämras med tiden, eftersom materialet är av hållbart TPU.

– Jag gillar skon från första steget, men var lite kritisk när jag först såg den och tyckte att den såg väldigt platt ut. Så fort jag börjar springa så känns Solar Boost ST riktigt bra!

För att vara en löparsko med mycket dämpning ger Solar Boost ST precis som Joyride oväntat mycket energi tillbaka till steget, och på den fronten är Solar Boost ST till och med snäppet vassare. Trots att det här är en löparsko för mängdträning känns den relativt snabb.

– Det känns verkligen som att jag får en extra skjuts med hjälp av sulan, speciellt på hårda underlag som asfalt. Greppet är dessutom perfekt!

Som alla Adidas löparskor har Solar Boost ST en yttersula i gummi från bildäcktillverkarna Continental. Därför är det föga förvånande att du får maxat fäste på asfalt – så väl torr som blöt. Sist men inte minst vill testpanelen uppmärksamma ventilationsförmågan, som är en av en hel uppsjö fördelar!

SHOPPA HÄR:  

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Header.jpg
Mode & trender

Vattentätt test: UV-dräkter för barn

12 timmar sedan
saucony_endorphin_PRO-header.jpg
Mode & trender

Maxa tempot med Sauconys nya löparsko Endorphin Pro

1 dag sedan
nike pegasus 37 header
Mode & trender

Skönare dämpning i nya Nike Pegasus 37

3 dagar sedan
löparshorts header
Mode & trender

Våra bästa löparshorts för herr och dam

5 dagar sedan
Test tenniskjol
Mode & trender

Våra 5 tenniskjolar som är bäst i test 2020

5 dagar sedan
Creme-Creative_997HXD_group.jpg
Mode & trender

Vi älskar säsongens sneakers från New Balance

6 dagar sedan
nike one tight header ny bild
Mode & trender

Test: Därför är Nike One Tight så populära

26 may 2020
Better Bodies träningstights
Mode & trender

Guide: Hitta rätt träningstights från Better Bodies

26 may 2020
Underkläder träning
Mode & trender

Träna i rätt underkläder – och undvik skavsår

25 may 2020
Asics GT-2000
Mode & trender

Satsa på Asics löparskor om du pronerar

25 may 2020
korta tights
Mode & trender

Test: Korta träningstights för dam 2020

22 may 2020
React Miler NY
Mode & trender

Spring längre med Nike React Miler

22 may 2020
nike-low-sneakers.jpg
Mode & trender

3 oväntade husmorsknep för att få dina sneakers vita

21 may 2020
New Balance skor
Mode & trender

Köp rätt löparskor från New Balance

20 may 2020
Header.jpg
Mode & trender

Test: Fotbollsskor för juniorer 2020

20 may 2020
Herr - Header.jpg
Mode & trender

Vi testar: Herrlöparskor med mycket dämpning

19 may 2020
Nike yoga infinalon header
Mode & trender

Yoga utan begränsningar i Nike Infinalon

19 may 2020
Merrells trailskor
Mode & trender

Test: Merrells trailskor för dam och herr

18 may 2020
björn borg tights
Mode & trender

Tips! 9 tights med hög midja

18 may 2020
Mjukisset
Mode & trender

Snygga mjukisset för vardagshäng

15 may 2020
Dam - Header.jpg
Mode & trender

Test: Löparskor med mycket dämpning

14 may 2020
Header - Vårens NYA sportbhar.jpg
Mode & trender

Bäst i test: Sport-bh för löpning

14 may 2020
Header.jpg
Mode & trender

Vi testar: cykelhjälmar för dam och herr

14 may 2020
badtofflor plock
Mode & trender

Sommarens bästa tofflor och sandaler

13 may 2020
lisa tellbe header
Mode & trender

Så stylar Lisa Tellbe sina Nike-favoriter

13 may 2020
Saucony Freedom Iso 3
Mode & trender

Nya löparskon Saucony Freedom 3 är här

13 may 2020
fila header
Mode & trender

Därför är ett par sneakers från Fila det stilsäkra valet i sommar

12 may 2020
sneakers herr
Mode & trender

Shoppingtips! 9 snygga, svarta sneakers för herrar

11 may 2020
gavelo seamless
Mode & trender

Nu har vi fått in träningskläder från Gavelo

11 may 2020
sneakers header
Mode & trender

Trendspaning! 8 rosa sneakers för damer

11 may 2020
Matchanse set
Mode & trender

Test: Matchande set för dam

08 may 2020
Årets badtrender
Mode & trender

Årets hetaste badtrender 2020

08 may 2020
Header.jpg
Mode & trender

Träningstrosorna som är bäst i test

08 may 2020
Asics Novablast test
Mode & trender

Vi testar nya Asics Novablast för dam och herr

07 may 2020
nano x header
Mode & trender

Nya Reebok Nano X – lika mångsidig som du

05 may 2020
Header - Reebok Nano X.jpg
Mode & trender

Test: Träningsskon Reebok Nano X

05 may 2020
Petra Månström
Mode & trender

Så klär du dig för löpning på våren

04 may 2020
header skaljackor 2020
Mode & trender

Bäst i test: Skaljackor för dam & herr 2020

30 apr 2020
Kompressionsstrumpor header
Mode & trender

Bäst i test: Kompressionsstrumpor

30 apr 2020
tights header
Mode & trender

Topp 5: Våra allra bästa träningstights

30 apr 2020
magazine
Header.jpg

Vattentätt test: UV-dräkter för barn

Äntligen badsäsong! Vår badglada lilla testpanel har testat sommarens bästa UV-dräkter för barn.

12 timmar sedan
Mode & trender
saucony_endorphin_PRO-header.jpg

Maxa tempot med Sauconys nya löparsko Endorphin Pro

Vill du bli bättre, snabbare och minimera risken för skador när du springer tempopass? Då ska du prova Sauconys senaste innovation: Endorphin Pro!

1 dag sedan
Mode & trender
nike pegasus 37 header

Skönare dämpning i nya Nike Pegasus 37

Nu är senaste versionen av allas favoritlöparsko här: Nike Air Zoom Pegasus 37! Här kan du läsa allt om uppdateringarna, dämpningen och den nya designen.

3 dagar sedan
Mode & trender
löparshorts header

Våra bästa löparshorts för herr och dam

Vilka shorts är egentligen bäst för löpning? Testpanelen vet! Läs deras omdömen om säsongens modeller för dam och herr.

5 dagar sedan
Mode & trender
Test tenniskjol

Våra 5 tenniskjolar som är bäst i test 2020

Innershorts som åker upp och genomskinligt tyg är ett minne blott. Här är våra topp fem tenniskjolar som är bäst i test!

5 dagar sedan
Mode & trender
Creme-Creative_997HXD_group.jpg

Vi älskar säsongens sneakers från New Balance

Vill du ha ett par retroinspirerade men ändå moderna, snygga sneakers? Då ska du satsa på skor från New Balance! Här är årets nyheter.

6 dagar sedan
Mode & trender
nike one tight header ny bild

Test: Därför är Nike One Tight så populära

Ett par tights som funkar till allt. Det är tanken bakom One Tight. Vi har testat Nikes supertights (och blivit smått besatta).

26 may 2020
Mode & trender
Better Bodies träningstights

Guide: Hitta rätt träningstights från Better Bodies

De har ett brett sortiment av träningstights, från mjukaste seamless till tights med kompression. Här hjälper vi dig att hitta rätt Better Bodies-tights.

26 may 2020
Mode & trender
Underkläder träning

Träna i rätt underkläder – och undvik skavsår

Fått skavsår i ljumskarna av träning? Förmodligen är det bomullsunderkläderna som är boven bakom!

25 may 2020
Mode & trender
Asics GT-2000

Satsa på Asics löparskor om du pronerar

Lider du av pronation finns ett och annat att lära av löparskotillverkarna Asics. Här är allt du behöver veta om deras bästa pronationsskor.

25 may 2020
Mode & trender
korta tights

Test: Korta träningstights för dam 2020

När det blir varmare kan det vara skönt att träna i kortare tights. Vilken tur att vår testpanel testat just sådana!

22 may 2020
Mode & trender
React Miler NY

Spring längre med Nike React Miler

Vill du ha en bra mängdträningssko som ger dig stödet du behöver under längre pass? Då är Nikes senaste löparskonyhet React Miler något för dig.

22 may 2020
Mode & trender
nike-low-sneakers.jpg

3 oväntade husmorsknep för att få dina sneakers vita

Vita sneakers tenderar att inte vara vita speciellt länge efter att du börjat använda dem. Testa de här knepen för att göra dem krispigt kritvita igen!

21 may 2020
Mode & trender
New Balance skor

Köp rätt löparskor från New Balance

Lär dig hitta rätt i utbudet av löparskor från New Balance. Här är deras populäraste modeller!

20 may 2020
Mode & trender
Header.jpg

Test: Fotbollsskor för juniorer 2020

Dags att skaffa nya fotbollsskor till barnet? Läs det här testet först!

20 may 2020
Mode & trender