trailskor herr

Test: Säsongens bästa trailskor för herrar!

Dags att anta utmaningen med att springa trail! Här är våra bästa trailskor från Salomon, Icebug, Nike och Adidas. 

För ett tag sedan sökte vi på Sportamore en trailälskare som ville sätta några av våra bästa trailskor på prov. Vår -följare  var taggad till tusen och har nu sprungit i fyra olika modeller och märken. Så här tyckte han om trailskorna från rutinerade Icebug och Salomon, kontra bubblarna från Nike och Adidas. 

Ett riktigt säkert kort

speedcross herr

Modell: ,

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Storlek och passform: Om du är gammal i gamet när det kommer till traillöpning så har du säkert full koll på att alla skor från Salomon är ganska små i storlekarna. Därför kan du förmodligen gå upp en hel storlek i Speedcross utan problem. Kolla i storleksguiden om du känner dig osäker.

Fäste: På undersidan av den här femte versionen av Speedcross återfinns de stora dobbarna som utmärkt alla Speedcrosmodeller och som ger fantastiskt grepp. Därför får Speedcross också tio av tio poäng för sitt fäste när Johan Gran tycker till.

Stabilitet: Till skillnad från trailskon från Icebug så är trailskon från Salomon väl rustad för att stötta dina anklar under löpning och passar därför perfekt för dig som är nybörjare och inte ännu tränat upp dina fotleder för trail.  

Dämpning: Speedcross 5 är så pass mjuk i dämpningen att den även funkar fint för korta sträckor på asfalt. Om du bor i stadsmiljö och har en passagesträcka på asfalt fram till skog och mylla är den här Salomonskon med andra ord det självklara valet.

Bästa egenskaper: Komforten är en av de bästa aspekterna med Speedcross, då bland annat passformen är fantastisk. Baktill på skon omsluts hälen och hålls på plats av en förstärkt hälkappa, vilket gör att du slipper halka omkring med foten i skon. En annan stor fördel med Speedcross är att stabiliteten och dämpningen är så tilltagen – lite likt en vanlig löparsko, fast med bättre fäste!

Vad hade kunnat vara bättre?  Inget! Är det ett tillräckligt nyanserat svar på den frågan? Speedcross är en rakt igenom superbra trailsko, med bra grepp, fäste och passform! 

Sammanfattning: Speedcross 5 är trailskon som passar precis alla, oavsett om du är helt ny för trail eller om du sprungit länge. Dämpningen är superskön och så pass väl tilltagen att du kan ta med Speedcross över kortare asfaltsträckor, utan att behöva sakta ned till gångfart. 

Johan Gran tycker: 

– Det här är en riktigt skön trailsko som verkligen suger tag i hälen och håller foten på plats i alla olika typer av terränger. Speedcross har också fin dämpning och mjukhet för att vara en ren trailsko, vilket gör att det även går bra att gå in på vägbanor under trailpassen om så behövs, berättar Johan Gran och fortsätter:

– De stora dubbarna på yttersulans undersida gör greppet grymt och man känner verkligen att den har ett bra fäste. Speedcross har också min absoluta favoritlösning när det gäller snörning med quicklace som låser snörena och gömmer undan dem i en smart ficka på skons ovansida. Jag skulle verkligen rekommendera den här trailskon för alla, men framförallt om du är ny inom traillöpning. Är du ny finns det ju en uppsjö av olika skor att välja bland och det kan vara svårt att hitta rätt, väljer du då Salomon Speedcross kommer du garanterat att bli nöjd!

 

Ett trendigt alternativ från Adidas

adidas trailsko herr

Modell: ,

Rekommenderat pris: 1 295 kronor.

Storlek & passform: Den här trailskon från Adidas är betydligt smalare i passformen än konkurrenterna i testet. Om du föredrar när skorna sitter riktigt tight och kramar foten så är det här verkligen modellen för dig.

Fäste: Terrax Agravic Speed testas bland annat under en riktigt blöt dag i trailspåret! Trots det krävande vädret så presterade skon bra och sulan greppar fint i både lera och på hala stenar.

Stabilitet: Liksom skon från Icebug så är det här inte det bästa valet för dig som är nybörjare. Terrex Agravic ger inte jättemycket stabilitet, vilket gör att den kräver sin traillöpare.

Dämpning: Trailskon från Adidas är relativt avskalad när det gäller dämpning. Det innebär att den kanske inte är så skön att springa kortare asfaltssträckor i. Ute i naturen där marken är mjukare är den minimalistiska dämpningen däremot inget problem – perfekt för dig som bor skogsnära. Bor du en bit ifrån skogen får du kanske överväga att ta cykeln fram till trailbanan, för att slippa springa på asfalt.

Bästa egenskaper: Fästet och passformen är det som är absolut bäst med trailskon från Adidas, men även designen är ett stort plus. För dig som söker en trailsko som inte sticker ut särskilt mycket från det övriga löparskosortimentet så är det här helt rätt. Adidas har som vanligt skapat en modell som är så pass snygg att den lika gärna hade kunnat vara en sneaker.

Vad hade kunnat vara bättre? Det är kanske lite mycket av en ”vanlig löparsko” i den här trailskon, som är aningen mjuk enligt Johan Gran. De allra flesta trailskor i sortimentet är tillverkade i ett grövre material, medan Adidas i den här modellen har använt vanlig, mjuk mesh. 

Sammanfattning: Det som främst skiljer Terrex Agravic från trailskorna från Salomon och Icebug är att den snöras som en vanlig löparsko, samt att meshmaterialet inte har något membran i Gore-Tex och därför inte är vattentät. På alla andra vis är skon från Adidas en utmärkt trailsko med bra grepp och skön passform, som dessutom är lätt till vikten, vilket gör den bra som tävlingssko.

Johan Gran tycker: 

– Jag sprang en rätt teknisk trailbana med den här skon och den satt riktigt bra på foten, trots regn och blöta stenar greppade sulan fint. Det bästa med skon är däremot att den har en smalare passform som gör att foten verkligen hålls på plats medan du springer. Inuti finns en typ av "innersko" som greppar tag runt foten och håller den på plats, säger Johan Gran och fortsätter:

– Jag vill ge ett litet minus för att Terrex Agravic har den klassiska snörningen. Vanligtvis brukar trailskor med vanlig snörning töjas lite medan du springer och då kan du behöva knyta om efter ett tag. Det är en smaksak, men jag vill att mina skor ska sitta riktigt tight och jag gillar inte när det finns skosnören som fladdrar omkring medan jag springer.

 

Ett vattentätt val för proffset

icebug trail herr

Modell: 

Rekommenderat pris: 1 595 kronor.

Storlek och passform: Den här trailskon från märket Icebug är aningen stor och bred i storleken, vilket gör att du bör satsa på den mindre storleken, om du velar mellan två.

Fäste: I Rover behöver du inte oroa dig för att halka omkring på hala underlag. Du kommer att uppleva en enorm skillnad gentemot dina vanliga löparskor.

Stabilitet: Det här är kanske inte den trailsko som du bör välja om du är nybörjare – då rekommenderas i stället att du kikar på en modell med mer stabilitet. För dig som redan är en van traillöpare med vana fotleder räcker stabiliteten däremot gott och väl.

Dämpning: Dämpningen i trailskon från Icebug är neutral, vilket gör den till ett bra och trevligt alternativ för dig som springer ofta och inte vill slita för mycket på lederna genom att ha en lättviktssko, men som samtidigt inte vill ha "för mycket" dämpning. 

Bästa egenskaper: Det absolut bästa med den här trailskon från Icebug att den har ett membran i Gore-Tex och därför är helt vattentät! Andra fördelar är att skon bland annat har Iacebugs egna snabbsnörning, vilket gör att du slipper fasta ned rosettknuten i undervegetationen. Materialet i skon är också väldigt slitstarkt, vilket förmodligen kommer göra att den håller längre.

Vad hade kunnat vara bättre? Icebugs lösning på snabbsnörning är smart, men har brister enligt Johan Gran, som tycker att den riskerar att lösas upp medan du springer, om du till exempel skulle råka komma åt en sten med ovansidan av foten.

Sammanfattning: Icebug är kända för sina robusta och slitstarka trailskor som ger bra grepp på alla underlag och det gäller även för den här modellen. Rover ger fäste oavsett väta och har en dämpning som tillåter dig att landa mjukt när du hoppar över stock och sten. Den lämpar sig däremot inte för passager på asfalt, då du i så fall vill kunna känna till och med mer dämpning än så. Rover är inte en nybörjarsko, utan rekommenderas till dig som känner dig säker på foten.

Johan Gran tycker: 

– Jag upplevde den här skon som lite mer åt det klumpiga hållet i jämförelse med de andra skorna. Delvis eftersom den är lite grövre men också på grund av att den mindre ventilerande ovandel. Rover är lite mer åt vandringsskohållet på det viset. Det är tydligt att den här modellen riktar sig till väldigt vana traillöpare eftersom stabiliteten ligger på en medelnivå och kräver en mer uppbyggd fotled av dig som löpare, säger Johan Gran.

Det perfekta första valet

trailsko nike herr

Modell: ,

Rekommenderat pris: 1 295 kronor.

Storlek & passform: I den här trailskon från Nike kan du köpa samma storlek som du normalt har i dina Nike löparskor. Om du velar mellan två storlekar kan det däremot vara värt att veta är att den har en tight passform – kanske är det bäst att ta den större av de två.

Fäste: Air Zoom Wild Horse har ett aningen mindre mönster på yttersulan, vilket innebär att den ger aningen sämre grepp om det till exempel är väldigt lerigt ute. Trots det är greppet i den här skon över förväntan bra, med tanke på mönsterdjupet!

Stabilitet: Air Zoom Wild Horse är näst bäst i testet när det gäller stabilitet – bara Salomon slår Nike på fingrarna – vilket gör att den passar dig som är lite mer ovan och vars ankel kan behöva lite mer stöd.

Dämpning: Liksom Speedcross går det att springa kortare sträckor på asfalt i den här modellen, vilket är ett måste om du bor en bit från ett bra trailspår – annars kan du behöva ta på dig skorna först när du nått skogsbrynet.

Bästa egenskaper: Det finns många bra egenskaper hos den här skon. Fästet är bra, dämpningen är skön och stabiliteten är mer än nog för att den ska passa både nybörjare och mer vana traillöpare.

Vad hade kunnat vara bättre? Med så många lovord är det nästan svårt att tro att det kan finnas utvecklingspunkter för trailskon från Nike, men till nästa version hade Johan Gran gärna sett att man löst snörningen bättre, då Air Zoom Wild Horse likt trailskon från Adidas snöras som en vanlig löparsko.

Sammanfattning: Liksom modellen från Adidas så har den här trailskon från Nike lite mer inslag av en vanlig löparsko än vad skorna från Salomon och Icebug har. För det första är mönstret på yttersulan inte lika djupt och för det andra påminner Air Zoom Wild Horse om en vanlig löparsko också i sitt utseende. Det tillsammans med en skön dämpning och bra stabilitet gör den till en perfekt instegssko för dig som aldrig provat förut!

Johan Gran tycker

– Det här är första gången jag testar en trailsko från Nike och blir såld direkt! Wild Horse är en stabil sko med bra fäste och framförallt grym markkänsla. Jag tycker också att dämpningen är tillräckligt bra för att du ska kunna sprina lite på asfalt, men jag vill främst rekommendera den för riktigt tekniska trailbanor, berättar Johan Gran och avslutar:

– Det enda minus jag att anmärka med är den klassiska snörningen då jag upplever att skon tappar lite stabilitet med vanlig snörning efter att jag sprungit ett tag.


SHOPPA HÄR:

LÄS MER:
 Tillbaka

News Feed

Eliud Kipchoge
Mode & trender

Här är Nike-skon som var med och slog världsrekord i maraton

4 timmar sedan
timberland 6 inch maxa utelivet shoot
Mode & trender

Aldrig mer kalla fötter: Hetaste bootsen just nu

6 timmar sedan
Hur tvättar jag mitt underställ?
Mode & trender

Hur tvättar jag mitt underställ?

7 timmar sedan
ENG_HEADER.png
Mode & trender

Vi testar: Varma vinteroveraller för barn

3 dagar sedan
Parkas
Mode & trender

Bäst i test! Säsongens parkas för honom

3 dagar sedan
Reebok dunjacka
Mode & trender

Tre dunjackor, tre stilar – jacktrenderna just nu

3 dagar sedan
Header_DAM.png
Mode & trender

Test: Säsongens bästa tunna dunjackor för damer

3 dagar sedan
linerjackor herr
Mode & trender

Vi har testat säsongens bästa linerjackor för herrar

3 dagar sedan
Heade trail
Mode & trender

Test: Säsongens bästa trailskor för dam!

4 dagar sedan
Svea Boots header
Mode & trender

Test: 3 trendiga boots från Svea

5 dagar sedan
The puffer jacket
Mode & trender

Säsongens hetaste jacktrend – The puffer jacket (Korean style)

6 dagar sedan
Så sköter du om dina kängor från Timberland
Mode & trender

Så sköter du om dina kängor från Timberland

07 oct 2019
peak performance frost down herr aw 18
Mode & trender

Det viktigaste när du väljer dunjacka

07 oct 2019
peak performance argon header
Mode & trender

Snabbguide till dunjackorna från Peak Performance

07 oct 2019
0107392501380_001_752253e8875e4955b642498271da36ce.jpg
Mode & trender

Därför är Mount Baker från Canada Snow säsongens bästa sko

07 oct 2019
Polar Ignite header
Mode & trender

Minitest: Vi har provat nya Polar Ignite!

04 oct 2019
trailskor herr
Mode & trender

Test: Säsongens bästa trailskor för herrar!

04 oct 2019
Kari Traa underställ
Mode & trender

Ull eller syntet? Välj rätt underställ!

03 oct 2019
vinterlöpning
Mode & trender

Klä dig rätt för löpning i höst och vinter

03 oct 2019
Header-Parkas.jpg
Mode & trender

Test! Säsongens bästa höstjackor och parkas

03 oct 2019
helium hood herr
Mode & trender

Därför ska du köpa en Helium Hood Jacket från Peak Performance

02 oct 2019
Skridskor header
Mode & trender

Det ska du tänka på när du köper nya skridskor

01 oct 2019
softshelljacka
Mode & trender

Allt du behöver veta innan du köper softshelljacka

01 oct 2019
Inomhusskor för damer
Mode & trender

Test: 6 snabba inomhusskor för damer

27 sep 2019
Löparjackor test herr
Mode & trender

Löparjackorna för herr som är bäst i test!

26 sep 2019
löparjackor dam test
Mode & trender

Löparjackorna för dam som är bäst i test

26 sep 2019
Stay in place header
Mode & trender

Välj rätt sport-bh efter din kroppstyp

25 sep 2019
craft springa i regn
Mode & trender

Så ska du klä dig när du springer i regn, blåst, snö och kyla

24 sep 2019
test av sport-bhar 2019 AW
Mode & trender

Test: Sport-bh:arna som är bäst i test 2019

23 sep 2019
Adriana Lima Puma
Mode & trender

Topp 3 hetaste träningstrenderna just nu

23 sep 2019
Test inomhusskor
Mode & trender

Test! Våra bästa inomhusskor för innebandy och handboll

20 sep 2019
My shelter
Mode & trender

Test! Så bra är Adidas nya regnjacka My Shelter

20 sep 2019
Hövding 3 lifestyle
Mode & trender

Nya Hövding 3 – säkrare, bättre och bekvämare

19 sep 2019
Tvätta din dunjacka
Mode & trender

Så tvättar du dunjackan – 10 tips

18 sep 2019
Bergans Of Norway Sjoa byxor jacka
Mode & trender

Det behöver du till barnens höstutflykt

18 sep 2019
Salomon imagebild
Mode & trender

Allt du vill veta om trailrunningskor!

17 sep 2019
Icebreaker underställ
Mode & trender

Fördelarna med merinoull i underställ och träningskläder

16 sep 2019
didriksons
Mode & trender

Den ultimata guiden: Tänk så här när du köper skaljacka till barnen

16 sep 2019
Reima regnkläder barn
Mode & trender

Giftfria regnkläder till barnen – ja tack!

11 sep 2019
Asics Gel-Rocket 8
Mode & trender

Test! Asics Gel-Rocket 6 – inomhussporternas vinnare

09 sep 2019
magazine
Eliud Kipchoge

Här är Nike-skon som var med och slog världsrekord i maraton

Den 12 oktober gick Eliud Kipchoge till historien. Han blev nämligen först i världen att springa ett maraton under två timmar – och han gjorde det i ett par Nike-löparskor.

4 timmar sedan
Mode & trender
timberland 6 inch maxa utelivet shoot

Aldrig mer kalla fötter: Hetaste bootsen just nu

Det börjar bli dags att sko dig om du inte vill frysa om fötterna. Här är bootsen vi helst vill ha denna säsong!

6 timmar sedan
Mode & trender
Hur tvättar jag mitt underställ?

Hur tvättar jag mitt underställ?

Alla som älskar höst och vinter vet att ett underställ kan användas till allt från soffmys till utefys! Underställ är säsongens skönaste, varmaste och gosigaste plagg, men hur ska ett underställ tvättas?

7 timmar sedan
Mode & trender
ENG_HEADER.png

Vi testar: Varma vinteroveraller för barn

Att hitta rätt vinteroverall för ditt barn kan vara knepigt – men deppa inte! Vår mini-testpanel är steget före. Här är vinteroverallerna som är bäst i test.

3 dagar sedan
Mode & trender
Parkas

Bäst i test! Säsongens parkas för honom

Kallare temperaturer kräver tjockare ytterplagg. Här är säsongens parkas för herr som håller dig både snygg och varm.

3 dagar sedan
Mode & trender
Reebok dunjacka

Tre dunjackor, tre stilar – jacktrenderna just nu

Dunjackan är ett klassiskt ytterplagg som bor i nästintill varje hem i de nordiska länderna. Trots att detaljerna skiljer de olika modellerna åt har de tre saker gemensamt: de värmer, är snygga och lätta att tycka om.

3 dagar sedan
Mode & trender
Header_DAM.png

Test: Säsongens bästa tunna dunjackor för damer

Nu när det börjar bli kallare behövs bättre och varmare ytterkläder så att du slipper frysa. Är det dags att skaffa en ny linerjacka? Vår gedigna testpanel hjälper dig att hitta rätt modell.

3 dagar sedan
Mode & trender
linerjackor herr

Vi har testat säsongens bästa linerjackor för herrar

En linerjacka är ett plagg som funkar minst lika bra som ett mellanlager under en parkas som den gör på egen hand. Sportamores testpanel har provat fyra snygga modeller med dun och syntet.

3 dagar sedan
Mode & trender
Heade trail

Test: Säsongens bästa trailskor för dam!

Sportamores testpanel har provat trailskor från Nike, Salomon, Asics och Icebug. Det här är trailskorna för dig som söker maxad komfort, stabilitet och fäste!

4 dagar sedan
Mode & trender
Svea Boots header

Test: 3 trendiga boots från Svea

Hösten och vinterns hetaste trend är boots från Svea. Här är tre modeller som kommer hålla dig trendig, varm och bekväm under vintern!

5 dagar sedan
Mode & trender
The puffer jacket

Säsongens hetaste jacktrend – The puffer jacket (Korean style)

Det är dags att hämta inspiration från Korea och låta de puffiga dunjackorna få leta sig ned på smalbenen. Här är jacktrenden som håller dig varm och trendig.

6 dagar sedan
Mode & trender
Så sköter du om dina kängor från Timberland

Så sköter du om dina kängor från Timberland

Ett par Timberlandkängor är höstens hetaste köp! Så här gör du för att ta hand om dina snygga boots.

07 oct 2019
Mode & trender
peak performance frost down herr aw 18

Det viktigaste när du väljer dunjacka

När du köper en dunjacka är det förstås viktigt att den är lagom varm och har bra passform. Men det allra viktigaste är kanske att jackan har rätt fill power. Vi guidar dig rätt.

07 oct 2019
Mode & trender
peak performance argon header

Snabbguide till dunjackorna från Peak Performance

Oavsett vilken typ av dunjacka du är ute efter har Peak Performance en modell för dig. Vi guidar dig rätt!

07 oct 2019
Mode & trender
0107392501380_001_752253e8875e4955b642498271da36ce.jpg

Därför är Mount Baker från Canada Snow säsongens bästa sko

Om du letar efter en sko som klarar av det nordiska vintervädret utan problem är det Mount Baker från Canada Snow som du ska satsa på.

07 oct 2019
Mode & trender