trailskor herr

Test: Säsongens bästa trailskor för herrar!

Dags att anta utmaningen med att springa trail! Här är våra bästa trailskor från Salomon, Icebug, Nike och Adidas. 

För ett tag sedan sökte vi på Sportamore en trailälskare som ville sätta några av våra bästa trailskor på prov. Vår -följare  var taggad till tusen och har nu sprungit i fyra olika modeller och märken. Så här tyckte han om trailskorna från rutinerade Icebug och Salomon, kontra bubblarna från Nike och Adidas. 

Ett riktigt säkert kort

speedcross herr

Modell: ,

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Storlek och passform: Om du är gammal i gamet när det kommer till traillöpning så har du säkert full koll på att alla skor från Salomon är ganska små i storlekarna. Därför kan du förmodligen gå upp en hel storlek i Speedcross utan problem. Kolla i storleksguiden om du känner dig osäker.

Fäste: På undersidan av den här femte versionen av Speedcross återfinns de stora dobbarna som utmärkt alla Speedcrosmodeller och som ger fantastiskt grepp. Därför får Speedcross också tio av tio poäng för sitt fäste när Johan Gran tycker till.

Stabilitet: Till skillnad från trailskon från Icebug så är trailskon från Salomon väl rustad för att stötta dina anklar under löpning och passar därför perfekt för dig som är nybörjare och inte ännu tränat upp dina fotleder för trail.  

Dämpning: Speedcross 5 är så pass mjuk i dämpningen att den även funkar fint för korta sträckor på asfalt. Om du bor i stadsmiljö och har en passagesträcka på asfalt fram till skog och mylla är den här Salomonskon med andra ord det självklara valet.

Bästa egenskaper: Komforten är en av de bästa aspekterna med Speedcross, då bland annat passformen är fantastisk. Baktill på skon omsluts hälen och hålls på plats av en förstärkt hälkappa, vilket gör att du slipper halka omkring med foten i skon. En annan stor fördel med Speedcross är att stabiliteten och dämpningen är så tilltagen – lite likt en vanlig löparsko, fast med bättre fäste!

Vad hade kunnat vara bättre?  Inget! Är det ett tillräckligt nyanserat svar på den frågan? Speedcross är en rakt igenom superbra trailsko, med bra grepp, fäste och passform! 

Sammanfattning: Speedcross 5 är trailskon som passar precis alla, oavsett om du är helt ny för trail eller om du sprungit länge. Dämpningen är superskön och så pass väl tilltagen att du kan ta med Speedcross över kortare asfaltsträckor, utan att behöva sakta ned till gångfart. 

Johan Gran tycker: 

– Det här är en riktigt skön trailsko som verkligen suger tag i hälen och håller foten på plats i alla olika typer av terränger. Speedcross har också fin dämpning och mjukhet för att vara en ren trailsko, vilket gör att det även går bra att gå in på vägbanor under trailpassen om så behövs, berättar Johan Gran och fortsätter:

– De stora dubbarna på yttersulans undersida gör greppet grymt och man känner verkligen att den har ett bra fäste. Speedcross har också min absoluta favoritlösning när det gäller snörning med quicklace som låser snörena och gömmer undan dem i en smart ficka på skons ovansida. Jag skulle verkligen rekommendera den här trailskon för alla, men framförallt om du är ny inom traillöpning. Är du ny finns det ju en uppsjö av olika skor att välja bland och det kan vara svårt att hitta rätt, väljer du då Salomon Speedcross kommer du garanterat att bli nöjd!

 

Ett trendigt alternativ från Adidas

adidas trailsko herr

Modell: ,

Rekommenderat pris: 1 295 kronor.

Storlek & passform: Den här trailskon från Adidas är betydligt smalare i passformen än konkurrenterna i testet. Om du föredrar när skorna sitter riktigt tight och kramar foten så är det här verkligen modellen för dig.

Fäste: Terrax Agravic Speed testas bland annat under en riktigt blöt dag i trailspåret! Trots det krävande vädret så presterade skon bra och sulan greppar fint i både lera och på hala stenar.

Stabilitet: Liksom skon från Icebug så är det här inte det bästa valet för dig som är nybörjare. Terrex Agravic ger inte jättemycket stabilitet, vilket gör att den kräver sin traillöpare.

Dämpning: Trailskon från Adidas är relativt avskalad när det gäller dämpning. Det innebär att den kanske inte är så skön att springa kortare asfaltssträckor i. Ute i naturen där marken är mjukare är den minimalistiska dämpningen däremot inget problem – perfekt för dig som bor skogsnära. Bor du en bit ifrån skogen får du kanske överväga att ta cykeln fram till trailbanan, för att slippa springa på asfalt.

Bästa egenskaper: Fästet och passformen är det som är absolut bäst med trailskon från Adidas, men även designen är ett stort plus. För dig som söker en trailsko som inte sticker ut särskilt mycket från det övriga löparskosortimentet så är det här helt rätt. Adidas har som vanligt skapat en modell som är så pass snygg att den lika gärna hade kunnat vara en sneaker.

Vad hade kunnat vara bättre? Det är kanske lite mycket av en ”vanlig löparsko” i den här trailskon, som är aningen mjuk enligt Johan Gran. De allra flesta trailskor i sortimentet är tillverkade i ett grövre material, medan Adidas i den här modellen har använt vanlig, mjuk mesh. 

Sammanfattning: Det som främst skiljer Terrex Agravic från trailskorna från Salomon och Icebug är att den snöras som en vanlig löparsko, samt att meshmaterialet inte har något membran i Gore-Tex och därför inte är vattentät. På alla andra vis är skon från Adidas en utmärkt trailsko med bra grepp och skön passform, som dessutom är lätt till vikten, vilket gör den bra som tävlingssko.

Johan Gran tycker: 

– Jag sprang en rätt teknisk trailbana med den här skon och den satt riktigt bra på foten, trots regn och blöta stenar greppade sulan fint. Det bästa med skon är däremot att den har en smalare passform som gör att foten verkligen hålls på plats medan du springer. Inuti finns en typ av "innersko" som greppar tag runt foten och håller den på plats, säger Johan Gran och fortsätter:

– Jag vill ge ett litet minus för att Terrex Agravic har den klassiska snörningen. Vanligtvis brukar trailskor med vanlig snörning töjas lite medan du springer och då kan du behöva knyta om efter ett tag. Det är en smaksak, men jag vill att mina skor ska sitta riktigt tight och jag gillar inte när det finns skosnören som fladdrar omkring medan jag springer.

 

Ett vattentätt val för proffset

icebug trail herr

Modell: 

Rekommenderat pris: 1 595 kronor.

Storlek och passform: Den här trailskon från märket Icebug är aningen stor och bred i storleken, vilket gör att du bör satsa på den mindre storleken, om du velar mellan två.

Fäste: I Rover behöver du inte oroa dig för att halka omkring på hala underlag. Du kommer att uppleva en enorm skillnad gentemot dina vanliga löparskor.

Stabilitet: Det här är kanske inte den trailsko som du bör välja om du är nybörjare – då rekommenderas i stället att du kikar på en modell med mer stabilitet. För dig som redan är en van traillöpare med vana fotleder räcker stabiliteten däremot gott och väl.

Dämpning: Dämpningen i trailskon från Icebug är neutral, vilket gör den till ett bra och trevligt alternativ för dig som springer ofta och inte vill slita för mycket på lederna genom att ha en lättviktssko, men som samtidigt inte vill ha "för mycket" dämpning. 

Bästa egenskaper: Det absolut bästa med den här trailskon från Icebug att den har ett membran i Gore-Tex och därför är helt vattentät! Andra fördelar är att skon bland annat har Iacebugs egna snabbsnörning, vilket gör att du slipper fasta ned rosettknuten i undervegetationen. Materialet i skon är också väldigt slitstarkt, vilket förmodligen kommer göra att den håller längre.

Vad hade kunnat vara bättre? Icebugs lösning på snabbsnörning är smart, men har brister enligt Johan Gran, som tycker att den riskerar att lösas upp medan du springer, om du till exempel skulle råka komma åt en sten med ovansidan av foten.

Sammanfattning: Icebug är kända för sina robusta och slitstarka trailskor som ger bra grepp på alla underlag och det gäller även för den här modellen. Rover ger fäste oavsett väta och har en dämpning som tillåter dig att landa mjukt när du hoppar över stock och sten. Den lämpar sig däremot inte för passager på asfalt, då du i så fall vill kunna känna till och med mer dämpning än så. Rover är inte en nybörjarsko, utan rekommenderas till dig som känner dig säker på foten.

Johan Gran tycker: 

– Jag upplevde den här skon som lite mer åt det klumpiga hållet i jämförelse med de andra skorna. Delvis eftersom den är lite grövre men också på grund av att den mindre ventilerande ovandel. Rover är lite mer åt vandringsskohållet på det viset. Det är tydligt att den här modellen riktar sig till väldigt vana traillöpare eftersom stabiliteten ligger på en medelnivå och kräver en mer uppbyggd fotled av dig som löpare, säger Johan Gran.

Det perfekta första valet

trailsko nike herr

Modell: ,

Rekommenderat pris: 1 295 kronor.

Storlek & passform: I den här trailskon från Nike kan du köpa samma storlek som du normalt har i dina Nike löparskor. Om du velar mellan två storlekar kan det däremot vara värt att veta är att den har en tight passform – kanske är det bäst att ta den större av de två.

Fäste: Air Zoom Wild Horse har ett aningen mindre mönster på yttersulan, vilket innebär att den ger aningen sämre grepp om det till exempel är väldigt lerigt ute. Trots det är greppet i den här skon över förväntan bra, med tanke på mönsterdjupet!

Stabilitet: Air Zoom Wild Horse är näst bäst i testet när det gäller stabilitet – bara Salomon slår Nike på fingrarna – vilket gör att den passar dig som är lite mer ovan och vars ankel kan behöva lite mer stöd.

Dämpning: Liksom Speedcross går det att springa kortare sträckor på asfalt i den här modellen, vilket är ett måste om du bor en bit från ett bra trailspår – annars kan du behöva ta på dig skorna först när du nått skogsbrynet.

Bästa egenskaper: Det finns många bra egenskaper hos den här skon. Fästet är bra, dämpningen är skön och stabiliteten är mer än nog för att den ska passa både nybörjare och mer vana traillöpare.

Vad hade kunnat vara bättre? Med så många lovord är det nästan svårt att tro att det kan finnas utvecklingspunkter för trailskon från Nike, men till nästa version hade Johan Gran gärna sett att man löst snörningen bättre, då Air Zoom Wild Horse likt trailskon från Adidas snöras som en vanlig löparsko.

Sammanfattning: Liksom modellen från Adidas så har den här trailskon från Nike lite mer inslag av en vanlig löparsko än vad skorna från Salomon och Icebug har. För det första är mönstret på yttersulan inte lika djupt och för det andra påminner Air Zoom Wild Horse om en vanlig löparsko också i sitt utseende. Det tillsammans med en skön dämpning och bra stabilitet gör den till en perfekt instegssko för dig som aldrig provat förut!

Johan Gran tycker

– Det här är första gången jag testar en trailsko från Nike och blir såld direkt! Wild Horse är en stabil sko med bra fäste och framförallt grym markkänsla. Jag tycker också att dämpningen är tillräckligt bra för att du ska kunna sprina lite på asfalt, men jag vill främst rekommendera den för riktigt tekniska trailbanor, berättar Johan Gran och avslutar:

– Det enda minus jag att anmärka med är den klassiska snörningen då jag upplever att skon tappar lite stabilitet med vanlig snörning efter att jag sprungit ett tag.


SHOPPA HÄR:

LÄS MER:
 Tillbaka

News Feed

Header-3.jpg
Mode & trender

BÄST I TEST! Sport-bh:ar 2020

5 timmar sedan
Tvätta träningsskor
Mode & trender

Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt

2 dagar sedan
SP20_WBN_SwooshBra_Wing_Portrait_215_v3rgb.jpg
Mode & trender

Sport bh-revolution från Nike: Swoosh One Piece Pad

3 dagar sedan
Träningsskor test header
Mode & trender

Test! Årets bästa träningsskor för herr

6 dagar sedan
Test av träningsskor för damer
Mode & trender

Test av årets bästa träningsskor för dam

6 dagar sedan
Header.png
Mode & trender

8 svarta träningstights som är bäst i test

6 dagar sedan
Guide 13 header Saucony
Mode & trender

Här är löparskorna till dig som pronerar

14 jan 2020
Reebok PureMove Bra
Mode & trender

Reeboks grymma sport-bh anpassar stöd efter behov

13 jan 2020
Header.png
Mode & trender

Test: Årets bästa träningsväskor

10 jan 2020
frontier header
Mode & trender

Spana in Frontier, vårt nya klädmärke för herrar

09 jan 2020
Nytt hos Sportamore - NOUN
Mode & trender

Nyhet: Matcha snyggt och bekvämt med mjuka set från Noun!

09 jan 2020
petite pirouette rosa
Mode & trender

Nytt märke för dansglada barn: Petite Pirouette

07 jan 2020
nike superrep header
Mode & trender

Högsta betyg till Nikes nya träningssko SuperRep

03 jan 2020
Tvätta träningskläder
Mode & trender

Tvätta rätt så håller dina träningskläder längre

02 jan 2020
Vinterkängor Icebug
Mode & trender

Vinterns varmaste kängor

02 jan 2020
ENG_W.png
Mode & trender

Våra pulsklockor som är bäst i test!

02 jan 2020
Asics löparskor 2020
Mode & trender

5 löparskor du inte får missa 2020

29 dec 2019
Mellandagarnas bästa tights
Mode & trender

Test! Årets topp 10 bästa tights

25 dec 2019
Ultraboost 20 adidas header
Mode & trender

Test: Så här bra är nya Adidas Ultraboost 20!

19 dec 2019
Nike Metcon
Mode & trender

Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

18 dec 2019
Eva sjöholm header
Mode & trender

Träningstrender 2020: Så kommer vi träna nästa år

17 dec 2019
Handskar barn
Mode & trender

Guide: Hitta rätt handskar till ditt barn

16 dec 2019
ENG_W.png
Mode & trender

Test av säsongens bästa skidjackor för henne

13 dec 2019
ENG_M.png
Mode & trender

Vi testar: bästa skidjackorna för män

13 dec 2019
Rehband 3.png
Mode & trender

Guide: Så väljer du rätt knäskydd

12 dec 2019
Header-halksäkra-vinterskor.jpg
Mode & trender

Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar

10 dec 2019
Icebug kängor och skor
Mode & trender

Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

10 dec 2019
header julbild
Mode & trender

Sportamores julklappstips till hela familjen

05 dec 2019
header-mystofflor-ny.jpg
Mode & trender

Mysigt test: Innetofflor för dam & herr

04 dec 2019
Nike See my style
Mode & trender

Så stylar du din löparlook med reflekterande detaljer

03 dec 2019
assault header
Mode & trender

Vi testar: träna på Assaultbike

29 nov 2019
header icebug
Mode & trender

Test: Dubbade vinterlöparskor från Icebug

28 nov 2019
skidhandskar test header
Mode & trender

Testpanelen: Här är vinterns bästa skidhandskar!

28 nov 2019
Adidas Ultraboost 20
Mode & trender

Vi tar en sneak peek på Adidas nya Ultraboost 20

27 nov 2019
Adidas tights
Mode & trender

8 superfynd för henne på Black Friday

27 nov 2019
icebug
Mode & trender

Därför ska du köpa vinterlöparskor med dubbar

27 nov 2019
underställ kari traa
Mode & trender

9 bästa Black Friday-fynden

27 nov 2019
Babolat
Mode & trender

Våra 7 bästa Black Friday-klipp för honom

27 nov 2019
garmin forerunner
Mode & trender

11 superkap på Black Friday

27 nov 2019
Nike Metcon 5
Mode & trender

7 svarta deals på Black Friday

27 nov 2019
magazine
Header-3.jpg

BÄST I TEST! Sport-bh:ar 2020

För stora och små bröst, med eller utan justerbara band och knäppning. Läs allt om säsongens sport-bh:ar som är bäst i test.

5 timmar sedan
Mode & trender
Tvätta träningsskor

Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt

Att komma hem och vädra dina träningsskor efter ett svettigt pass är A och O. Men det är långt ifrån allt du behöver göra för att förlänga livstiden på dem. Här är expertens bästa tips!

2 dagar sedan
Mode & trender
SP20_WBN_SwooshBra_Wing_Portrait_215_v3rgb.jpg

Sport bh-revolution från Nike: Swoosh One Piece Pad

Bland alla sport-bh:ar finns en uppsjö av olika modeller beroende på vad du och din kropp behöver, men vissa modeller är extra populära. En av dem är Nikes Swoosh Sports Bra. Nu har den fått en innovativ uppgradering du inte vill missa!

3 dagar sedan
Mode & trender
Träningsskor test header

Test! Årets bästa träningsskor för herr

Det nya året har redan börjat och har du inte redan pallrat dig iväg till gymmet så är det hög tid nu. Få hjälp att infria nyårslöftet med ett par nya träningsskor för inomhusträning. Här är årets bästa modeller från Nike, Reebok och Under Armour.

6 dagar sedan
Mode & trender
Test av träningsskor för damer

Test av årets bästa träningsskor för dam

Är du nyfiken på vad det nya året har att bjuda på i form av träningsskor? Vi har tränat i fem av 2020:s bästa modeller för inomhusträning på gym eller i sal!

6 dagar sedan
Mode & trender
Header.png

8 svarta träningstights som är bäst i test

Tights är ett träningsplagg som passar alla former av träning: yoga, högintensiva pass, gruppklasser och gymträning. I det här testet har testpanelen provat massor av tights för att utse de bästa!

6 dagar sedan
Mode & trender
Guide 13 header Saucony

Här är löparskorna till dig som pronerar

Inför 2020 har skotillverkarna Saucony bestämt sig för att göra något nytt i sin produktion av stabila löparskor. Här är allt du behöver veta om den nya innovationen och varför du bör uppdatera dig på en gång!

14 jan 2020
Mode & trender
Reebok PureMove Bra

Reeboks grymma sport-bh anpassar stöd efter behov

Aldrig mera dubbla sport-bh:ar – PureMove Bra anpassar stödet efter just ditt behov. Vi har testat Reeboks hajpade sport-bh.

13 jan 2020
Mode & trender
Header.png

Test: Årets bästa träningsväskor

Träningsväskan är din ständiga följeslagare på träningen. Vilken som passar dig kan du ta reda på i vårt test av säsongens hetaste modeller!

10 jan 2020
Mode & trender
frontier header

Spana in Frontier, vårt nya klädmärke för herrar

Klä dig snyggt, bekvämt och prisvärt med Frontier – det sprillans nya klädmärket för män. Här avslöjar produktexperten allt du vill veta om utbudet, stilinspirationen och storlekar!

09 jan 2020
Mode & trender
Nytt hos Sportamore - NOUN

Nyhet: Matcha snyggt och bekvämt med mjuka set från Noun!

Matchande mjukis-set att mysa i soffan med eller sköna plagg att bära till vardags? Oavsett vad för stil du rockar hittar du något snyggt och framför allt bekvämt från ett av Sportamores sprillans nya märken – Noun!

09 jan 2020
Mode & trender
petite pirouette rosa

Nytt märke för dansglada barn: Petite Pirouette

Barn älskar lek och rörelse, och det kan vara bra att ha rätt kläder för aktiviteten som ditt barn väljer. Nu har Sportamore glädjen att välkomna ett helt nytt varumärke för små tjejer och killar som älskar att dans och gymnastik: Petite Pirouette!

07 jan 2020
Mode & trender
nike superrep header

Högsta betyg till Nikes nya träningssko SuperRep

Snacka om att börja det nya året med en bomb! Nu släpper Nike en ny träningssko för dig som älskar högintensiv gruppträning: SuperRep. Läs vidare för att lära dig allt om den nya superskon, och se vad testpanelen som tränat i skon tycker.

03 jan 2020
Mode & trender
Tvätta träningskläder

Tvätta rätt så håller dina träningskläder längre

Att tvätta svettiga funktionsplagg på rätt sätt minskar risken för att lukta svett och får plaggen att hålla längre. Vi ger dig alla knep du behöver känna till.

02 jan 2020
Mode & trender
Vinterkängor Icebug

Vinterns varmaste kängor

De är varma, har ett grymt grepp på hala underlag och en mysig insida. Vi pratar såklart om vinterns varmaste kängor. Här är modellerna för hela familjen som du inte vill missa!

02 jan 2020
Mode & trender