promenadskor header

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

Kilometer efter kilometer, över kullar och i skogar – hitta rätt typ av sko för promenaden. Vi testar de bästa vattentäta promenadskorna för dam och herr.

Precis som när du ska välja löparskor eller nya sneakers är det viktigt att dina promenadskor har en bra passform och komfort utifrån just dina fötter. Bekvämligheten ligger till grund för om du faktiskt kommer att vilja använda skorna. Promenadskor, eller walkingskor, passar för alla årstider: vinter, sommar, höst och vår. Här kan du hitta de bästa vattentäta walkingskorna.

SHOPPA DIREKT:

– Leta efter en bra dämpad mellansula med en yttersula som ger bra grepp på olika underlag. Gummisulan ska gärna vara åt det tjockare hållet men ändå så pass bekväm att du kan promenera i högt tempo under längre tid, säger Marcus Waltilla på  och fortsätter: 

– Du bör leta efter en stabil sko med hållbar ovandel. För att få stabilitet i ankeln kan du klämma och känna runt hälkappan för att bedöma att den är tillräckligt stabil. Sulan ska också helst vara bredare än hälkappan.

Vattentäta promenadskor som andas

Skillnaden mellan en bra promenadsko och en löparsko, som ofta agerar promenadsko i city-miljö, är framförallt stabiliteten och vridstyvheten. Promenadskon ska vara åt det hårdare hållet och inte kunna vridas om som en disktrasa. 

– Vrid på sulan för att bedöma styvheten, det ska vara mycket motstånd. Du ska däremot kunna böja upp tåpartiet mot snörningen för att ha en bra flexibilitet i skon.

Marcus Waltilla slår också ett slag för bra vattentäta walkingskor som andas. Titta då efter en sko med ett vattentätt membran (en tunn, elastisk hinna) på ovansidan av skon. Ett omtalat membran är Gore-Tex, som är försett med små mikroporer som är tillräckligt stora för att släppa igenom fukt och ånga, med andra ord överskottsvärme från kroppen, men för små för att släppa igenom vatten. Därför är skor med en ovandel i Gore-Tex vattentäta samtidigt som de andas.  

– Promenadskor passar dig som söker en bekväm och hållbar sko för längre promenader. Perfekt för dig som vill kunna röra dig fritt mellan olika underlag, samtidigt som du håller dig varm och torr oavsett väder och miljö.

Vad händer då om du går längre promenader i fel typ av sko? Du kan bli trött i fötterna och få känningar i anklarna om skon inte stabiliserar på ett korrekt sätt. I instabila skor ökar även risken för att trampa snett. Vi har plockat ut fem stabila och vattentäta modeller som är givna för den aktiva kvinnan eller mannen! 

Test av: 840 GTX från New Balance

New balance

Märke: 

Damskon: 

Herrskon: 

Bästa egenskaperna: Designen, flexibiliteten och passformen!

Det hade kunnat vara snäppet bättre: Skorna är något små i storlek. Kom ihåg att gå upp en halv storlek mot vad du normalt köper.

Sammanfattning:

De här vattentäta promenadskorna från New Balance känns som en korsning mellan sneakers och vandringskängor, då de stoltserar med fördelar från båda skosorterna. 

– Den har en cool och sportig design som är raka motsatsen från en vandringssko, anser en testare när skon packas upp ur lådan.

Samtidigt har den här sneakersliknande promenadskon försetts med en yttersula som är plan, fast med skåror för att öka flexibiliteten. Den ger ett bra grepp och lagom stabilitet för promenader på asfalt eller stig i elljuspår. Testpanelen hittar egentligen bara ett enda minus.

– Den låga modellen gör att du kan komma att bli blöt om anklarna. Jag rekommenderar en lite längre byxa, som du kan dra ned över skons ovandel.

I övrigt är passformen normal, även om skorna ser ut att vara bredare än vad de är. Låt dig med andra ord inte luras av bilden. Utöver det känns skorna rejäla tack vare en tjock och kompakt mellansula, samt två "kuddar" bak vid ankeln, vars syfte är att krama fast foten.

– Ingen direkt uppbyggnad vid hålfoten, så om du pronerar kan det vara klokt att ha en iläggssula.

Test av: Exostride Low GTX från Ecco

ecco

Märke

Damskon, finns även i .

Herrskon 

Bästa egenskaperna: Den breda tåboxen som ger utrymme för att foten sväller vi ansträngning.

Det hade kunnat vara snäppet bättre: Om du har väldigt smala fötter finns risk för att du upplever de här skorna som något breda vid just tåboxen.

Sammanfattning:

De här skorna är något smala, men har samtidighet en bredare passform vid tårna. Det gör att de snabbt kommer blir en favorit för dig som lider av hallux valgus. Dessutom är tåboxen så pass rymlig att foten får plats att svälla vid ansträngning, perfekt för långpromenader.

– Över mellanfoten är de däremot väldigt smala, säger en testare, och berättar vidare:

– Det gör att skon sitter tight på foten, även om den är bred i fronten.

Yttersulan är plan med ganska diskreta utskärningar. Det ger ett normalt grepp som påminner om vanliga skor. Passar därför bäst på plana och hårda underlag, som asfalt och elljusspår.

– Väldigt bra komfort för dig som pronerar och behöver hjälp med att räta upp foten! 

Vid hålfoten finns nämligen en lätt uppbyggnad – ytterligare en anledning till att de funkar fint till långpromenaderna. Vid hög ansträngning kan nämligen även den mest neutrala fot börja överpronera, då muskler och leder blir trötta. 

Test av: XA Pro 3D v8 GTX från Salomon

salomon

Märke

Damskon: , finns även i 

Herrskon, finns även i 

Bästa egenskaperna: Att de är så rejäla. Det finns nästan ingen miljö som de här skorna inte klarar av! 

Det hade kunnat vara snäppet bättre: Det är svårt att kritisera de här skorna, men testpanelen klämmer ändå ur sig att skaftet hade kunnat gå lite högre upp på ankeln.

Sammanfattning:

– Här har du ett par rejäla skor, urbrister en i testpanelen!

Salomon är ett välkänt outdoormärke som alltid leverar skomodeller i hög kvalitet. Den här vattentäta promenadskon är definitivt inget undantag.

– Jag trodde först att det är ett par trailskor, men de är klassade som låga vandringsskor.

De är dock väldigt ventilerade, och något stelare än andra skor i testet. Det är för att de ska stå pall för ojämt underlag och ruffig miljö. Det gör de här Salomon-skorna mer lämpade för skogsterräng och promenader i naturen än för stadsmiljö.

– Gillar du att hajka, gå skogspromenader med eller utan hund och vill ha ett par stabila skor är det här svaret för dig, anser en nyfrälst testare, men tillägger:

– För längre vandringsrundor och spöregn hade jag föredragit ett högre skaft. Annars finns risk för att det droppar ned vatten inuti skon. I övrigt är de såklart helt vattentäta! 

Som känt är Gore-Tex suveränt när det gäller att släppa igenom luft men inte vatten. Får du därför ned fukt i skorna via skaftet finns stor risk för att den inte tar sig därifrån, vilket snabbt leder till skavsår. Ett tips är därför att alltid ha med dig ett par extra strumpor! 

Test av: Terrex Free Hiker GTX från Adidas

adidas

Märke

Damskon

Herrskon

Bästa egenskaperna: Komforten, komforten och hm… komforten?

Det hade kunnat vara snäppet bättre: Det finns en viss risk för att skorna upplevs som något varma, perfekt för senhösten med andra ord!

Sammanfattning:

Den här promenadskon från Adidas vinner testpanelen så snart de har snörat på sig den på foten. 

– Jag älskar dessa! Det är en mix av en vandringssko och en sneaker med Adidas populära Boost-dämpning i mellansulan. Du kan ju bara tänka dig hur sköna de är att gå i! säger en testare. 

Boost är namnet på den hyllade mellansulan som återfinns i allt från Adidas löparskor till inomhusskor. Om du någon gång testat en sådan sko vet du säkert att det är en riktig kvalitetsstämpel. I övrigt greppar den rejäla och räfflade yttersulan våta underlag väldigt bra.

– En mjuk dämpning och rymlig sko där du får plats med ett par rejäla ullstrumpor, förklarar en testare.

Just den här modellen har en ovandel i Gore-Tex vilket gör skon helt vattentät. Adidas-skon finns dock även att få med en vanlig ovandel, vilket kan vara en fördel att ha under sommarhalvåret eftersom den skon är något svalare och andas bättre. Finns det däremot en risk för regn är den här modellen med Gore-Tex att föredra. 

– Jag har en kompis som är nybliven mamma och hon ääälskar att promenera i de här eftersom hon kan ha dem oavsett väder och vind.

Test av: Polaris Mix DX från Halti

halti

Märke

Damskon

Herrskon

Bästa egenskaperna: Mjukheten, och kanske framförallt priset!

Det hade kunnat vara snäppet bättre: Testpanelen diskuterar länge, men kommer inte fram till något.

Sammanfattning:

Polaris Mid Dx är ett par extremt mjuka vandringsskor från Halti, både vad gäller dämpningen och hur ombonad foten är i skon. 

– De påminner lite om tofflorna man hade när man var liten, fast med designen av en känga! Det är en märklig kombo, men det funkar, säger en damtestare och en herrtestare fyller i: 

– Det är som att du köpt ett duntäcke på Ikea och kommer hem och gosar in fötterna i det. 

Inuti ligger foten i tryggt förvar bland mjuka, vattentäta lager. Det gör skorna perfekta för promenader under sen höst och vinter! Det höga skaftet värmer skönt och yttersulan ger ett perfekt grepp på torra och våta underlag.

– Har du hund och behöver gå ut i ur och skur är det här en grym sko för alla tillfällen. När det är så där kyligt utomhus vill man inte sticka ned foten i en stel och hård känga! 

Haltis vattentäta promenadskor är dessutom väldigt prisvärda jämfört med höga kängor från andra märken. Stort plus!

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Herr - Header.jpg
Mode & trender

Test! Våra bästa inomhusskor för innebandy

2 dagar sedan
Dam - Header.jpg
Mode & trender

Test: Bästa innebandyskorna för damer

2 dagar sedan
nike superrep header
Mode & trender

Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

5 dagar sedan
promenadskor header
Mode & trender

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

6 dagar sedan
innebandylubbor
Mode & trender

Stort test av innebandyklubbor

11 sep 2020
Test tights med fickor
Mode & trender

Test: Bästa träningstightsen med fickor

10 sep 2020
Nike
Mode & trender

Hitta rätt löparsko från Nike

09 sep 2020
Adidas
Mode & trender

Shoppa träningskläder efter väder med Adidas nya koncept

08 sep 2020
Timberland
Mode & trender

Så sköter du om dina kängor från Timberland

07 sep 2020
virvelvind
Mode & trender

Spana in höstens prisvärda barnkollektion!

07 sep 2020
header
Mode & trender

Test: Långärmade träningströjor för dam

04 sep 2020
långärmade träningströjor test
Mode & trender

Test: Långärmade träningströjor för herr

04 sep 2020
Blacc fitness
Mode & trender

New in: Squatsäkra tights från Blacc

04 sep 2020
Regnjackor
Mode & trender

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

03 sep 2020
lyftarskor
Mode & trender

Därför ska du köpa lyftarskor

02 sep 2020
Tvätta din dunjacka
Mode & trender

Så tvättar du dunjackan – 10 tips

01 sep 2020
test svarta tights
Mode & trender

8 svarta träningstights som är bäst i test

01 sep 2020
nike metcon 6
Mode & trender

Test: Så bra är nya träningsskon Nike Metcon 6

31 aug 2020
Header.jpg
Mode & trender

Träningsskorna för herr som är bäst i test 2020

26 aug 2020
Nike Metcon Release
Mode & trender

Allt du vill veta om nya Nike Metcon 6

26 aug 2020
Header träningsskor dam
Mode & trender

Test av årets bästa träningsskor för dam

25 aug 2020
Loparskor asfalt
Mode & trender

Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt

21 aug 2020
Header – 1.jpg
Mode & trender

Bäst i test: Padelskor för herr 2020

20 aug 2020
Padelskor dam
Mode & trender

Vi testar säsongens bästa padelskor för damer

20 aug 2020
Kari Traa
Mode & trender

Höstens nya underställ från Kari Traa

19 aug 2020
jared ward
Mode & trender

Bli hög på endorfiner i Sauconys nya löparskor

16 aug 2020
Shorts
Mode & trender

Test: Svarta träningsshorts för herrar

12 aug 2020
Test av tights
Mode & trender

Stort test av träningstights

11 aug 2020
Nike Air Zoom SuperRep
Mode & trender

Hitta rätt träningssko från Nike SuperRep

10 aug 2020
Test ryggsäck barn.png
Mode & trender

Bäst i test: Ryggsäck för barn 2020

06 aug 2020
Header.jpg
Mode & trender

Vi testar: cykelhjälmar för dam och herr

06 aug 2020
Nike löparskor test
Mode & trender

Löparskorna från Nike som är bäst i test

05 aug 2020
Fa20_Kids_Bras_Reversible_Swoosh_Action.jpg
Mode & trender

14 måsteköp inför skolstarten

03 aug 2020
Header Nike-favoriter HERR.jpg
Mode & trender

Test! Bästa Nike-kläderna och skorna för män

31 jul 2020
Reebok Nano X
Mode & trender

Nu har Reebok Nano X kommit in i nya färger

30 jul 2020
Header Nike-favoriter DAM.jpg
Mode & trender

Bäst i test! Nike-favoriter för henne

29 jul 2020
Ryggsäck kids
Mode & trender

Skolstart! Så hittar du rätt ryggsäck till ditt barn

29 jul 2020
Test sport-bh.png
Mode & trender

Bäst i test! Sport-bh:ar 2020

28 jul 2020
Clifton 7
Mode & trender

Test: Så bra är nya Clifton 7 från Hoka One One

27 jul 2020
Hoka One One Clifotn
Mode & trender

Äntligen! Här är Hoka One One Clifton 7

22 jul 2020
magazine
Herr - Header.jpg

Test! Våra bästa inomhusskor för innebandy

Vår manliga testpanel har spurtat och gjort snabba vändningar i våra nya träningsskor för inomhussport. Här är innebandyskorna som är bäst just nu!

2 dagar sedan
Mode & trender
Dam - Header.jpg

Test: Bästa innebandyskorna för damer

Här är skorna som maxar prestationen på innebandyplanen. Sportamores testpanel har spelat i säsongens nya inomhusskor.

2 dagar sedan
Mode & trender
nike superrep header

Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

Med Nikes breda utbud av träningsskor är det lätt att hitta rätt modell för just dig och din träning. Vi guidar dig till rätt val!

5 dagar sedan
Mode & trender
promenadskor header

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

Kilometer efter kilometer, över kullar och i skogar – hitta rätt typ av sko för promenaden. Vi testar de bästa vattentäta promenadskorna för dam och herr.

6 dagar sedan
Mode & trender
innebandylubbor

Stort test av innebandyklubbor

Bladet, grepplindan och vikten – det är mycket som spelar roll för att en innebandyklubba ska kännas perfekt. Vi har testat höstens favoriter!

11 sep 2020
Mode & trender
Test tights med fickor

Test: Bästa träningstightsen med fickor

Att ha med sig telefonen på styrkepasset för att exempelvis kunna lyssna på musik är både populärt och vanligt. Därför har vår testpanel svettats i nya träningstights med stora fickor.

10 sep 2020
Mode & trender
Nike

Hitta rätt löparsko från Nike

Med Nikes breda utbud av löparskor kan det vara svårt att veta vilka skor som passar just dig. Här får du hjälp!

09 sep 2020
Mode & trender
Adidas

Shoppa träningskläder efter väder med Adidas nya koncept

Oavsett om du tränar i 35 grader och sol, när det ösregnar eller är minusgrader har Adidas träningskläder som hjälper dig på traven. Läs allt om deras nya Ready-kollektioner här!

08 sep 2020
Mode & trender
Timberland

Så sköter du om dina kängor från Timberland

Ett par kängor från Timberland är ett trendigt köp året om! Så här gör du för att ta hand om dina snygga boots.

07 sep 2020
Mode & trender
virvelvind

Spana in höstens prisvärda barnkollektion!

Bra barnkläder för bus och lek utomhus ska inte behöva kosta skjortan. Här är Virvelvinds senaste kollektion.

07 sep 2020
Mode & trender
header

Test: Långärmade träningströjor för dam

Vi har sprungit, gymmat och tränat i höstens snyggaste träningströjor med långa ärmar. Här är modellerna från bland annat Casall, Röhnisch och Nike som är bäst i test!

04 sep 2020
Mode & trender
långärmade träningströjor test

Test: Långärmade träningströjor för herr

Till löprundan, gymmet och andra aktiviteter kan det ibland vara skönt med en långärmad träningströja. Det är precis den typen av träningsplagg som vår testpanel har svettats i. Här är tröjorna för män som är bäst i test!

04 sep 2020
Mode & trender
Blacc fitness

New in: Squatsäkra tights från Blacc

Äntligen! Det ska inte behöva vara en hel vetenskap att hitta prisvärda tights som inte är genomskinliga. Varmt välkommen säger vi till nya träningskollektionen från Blacc.

04 sep 2020
Mode & trender
Regnjackor

Det ska du tänka på innan du köper en regnjacka

Brukar du kolla hur knapparna sitter innan du köper en ny regnjacka? Eller var plagget är extra förstärkt? Tretorn ger dig den ultimata checklistan.

03 sep 2020
Mode & trender
lyftarskor

Därför ska du köpa lyftarskor

Förbättra stabiliteten och minska risken för snedbelastning när du styrkelyfter. Det är två av fördelarna du får med en lyftarsko på foten.

02 sep 2020
Mode & trender