SE-Header.jpg

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

Kilometer efter kilometer, över kullar och i skogar – det är dags att hitta rätt typ av sko för promenaden. Vi testar sju skomodeller som gör jobbet i ur och skur. 

Precis som när du ska välja löparskor eller nya sneakers är det viktigt att dina promenadskor har en bra passform och komfort utifrån just din fot. Bekvämligheten ligger ju till grund för om du faktiskt kommer att använda modellen.

– Leta efter en bra dämpad mellansula med en yttersula som ger bra grepp på olika underlag. Gummisulan ska gärna vara åt det tjockare hållet men ändå så pass bekväm att du kan promenera i högt tempo under längre tid, säger Marcus Waltilla, Marketing Manager för Merrell i norden och fortsätter: 

– Du bör leta efter en stabil sko med hållbar ovandel. För att få stabilitet i ankeln kan du klämma och känna runt hälkappan för att bedöma att den är tillräckligt stabil. Sulan ska också helst vara bredare än hälkappan.

Skillnaden mellan en promenadsko och en löparsko, som ofta agerar promenadsko i city-miljö, är framförallt stabiliteten och vridstyvheten. Promenadskon ska vara åt det hårdare hållet och inte kunna vridas om som en disktrasa. 

– Vrid på sulan för att bedöma styvheten, det ska vara mycket motstånd. Du ska däremot kunna vrida upp tåpartiet mot snörningen för att ha en bra flexibilitet i skon.

Marcus Waltilla slår också ett slag för vattentäta skor som andas. Titta då efter en sko med ett vattentätt membran (en tunn, elastisk hinna) på ovansidan av skon. Ett omtalat membran är Gore-Tex, som är försätt med små mikroporer som är tillräckligt stora för att släppa igenom fukt och ånga, med andra ord överskottsvärme från kroppen, men för små för att släppa igenom vatten. Därför är skor med en ovandel i Gore-Tex vattentäta samtidigt som de andas.  

– Promenadskor passar den som söker en bekväm och hållbar sko för längre promenader. Perfekt för dig som vill kunna röra sig fritt mellan olika underlag, samtidigt som du håller dig varm och torr oavsett väder och miljö.

Vad händer då om du går längre promenader i fel typ av sko? Du kan bli trött i fötterna och få känningar i anklarna om skon inte stabiliserar på ett korrekt sätt. I instabila skor ökar även risken för att trampa snett. Vi har plockat ut sju stabila och vattentäta modeller som är givna för den aktiva kvinnan! 

Test av: Merrell - Moab 2 GTX.jpg

Märke:

Modell:

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Passform: Snudd på liten i storlek med en rund och rymlig framfot. När du drar åt snörena får du en tight passform runt mellanfoten, men du kan inte minska bredden på framfoten. 

Grepp: Merrells Vibram-sula är skapad för att stabilisera foten samtidigt som den greppar alla underlag, torra som hala. 

Vattentålighet: Hatten av till Merrell! Delar av testpanelen tycker att Moab 2 GTX är märkets bästa sko som står emot vatten. Hemligheten ligger i ovandelen med Gore-Tex som håller fötterna torra samtidigt som det ventilerar ut överskottsvärme. 

Slitstarkt material: Den slitstarka gummisulan går högt upp på sidorna av skon och tacklar vassa stenar och grenar med bravur. Även ovandelen är tillverkad i ett slitstarkt material som du kan slita med hälsan. 

Komfort: En av de varmaste skorna i testet. Upphöjningen vid hålfoten rätar upp och stabiliserar foten på ett bekvämt sätt. En skön modell som är något flexibel när du går. Men du får ingen wow-känsla av komforten. 

Design: Enfärgad modell med detaljer som andas friluftsliv. Utsidan hintar om att skon hör hemma på skogspromenader snarare än i city, vilket stämmer rakt igenom.

Kommentar: En uppdaterad version av Merrells storsäljare Moab 2 som håller i alla väder. Med en rymlig framfot kan du med breda fötter gå långa promenader utan att skorna klämmer åt. Den här modellen gör sig bäst i skogsmiljö, där egenskaper som vattentät ovandel och greppsäker sula får komma till sin rätt. Testpanelen vill även slå ett slag för den upphöjda hålfoten som rätar upp trötta fötter och stabiliserar fotleden. När du tar på dig skorna första gången kommer du att märka att det inte är som att gå på moln, men det är helt klart en bekväm modell. Matcha med mysiga strumpor så är du good to go! 

Test av: Haglöfs - Ridge GT.jpg

Märke

Modell

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Passform: Snudd på liten i storlek. Planerar du att ha dubbla strumpor kan det vara smart att gå upp en halv storlek. Skon är varken smal eller bred utan upplevs som normal. Du kan däremot dra åt snörena ordentligt för en tight passform, något som uppskattas mest av de med smala fötter. 

Grepp: Gummisulan innehåller ett material som Haglöfs själva kallar wet grip rubber, och precis som namnet antyder ger det ett grymt grepp även på hala underlag. Asfalt, grus och blöta löv är ingen match för den här sulan. 

Vattentålighet: Modellen har en vattenavvisande ovandel, ett vattentätt foder med Gore-Tex och en fastsydd plös som inte låter minsta droppe vatten tränga in i skon.

Slitstarkt material: Haglöfs ytterkläder är alltid tillverkade i hållbara material och deras skor är inte sämre. Utsidan i flourkarbonfritt läder ger inte vika i första taget. 

Komfort: Den upphöjda hålfoten ökar komforten och rätar upp foten på ett behagligt sätt. Insidan är mjuk och sulan är flexibel, påminner mycket om modellen från Halti på de punkterna. En av de varmare modellerna i testet som funkar perfekt under perioden mellan kall vinter och tidig vår. 

Design: En enfärgad look möter en klassisk arbetssko. Testpanelen uppskattar den diskreta looken och gillar att skon är avskakad. Däremot hade Haglöfs kunnat experimentera med själva grundmodellen på skon för att smickra ögat ännu mer. 

Kommentar: Att Haglöfs är ett med naturen är sedan gammalt. Deras promenadsko Ridge GT är gjord för skogsturer och längre promenader. Med ett vattentätt yttre och en greppsäker sula kan du traska runt på både blöta löv och ojämna stigar utan att halka eller trampa snett. Ett extra plus med modellen är att den både är stabil och har en upphöjd hålfot som rättar upp foten och ser till att du kan gå flera kilometer utan att bli trött i fötterna. En sko du uppskattar! 

Test av: Halti - Mone DX.jpg

Märke

Modell

Rekommenderat pris: 799 kronor

Passform: Små i storlek, så gå upp mellan en halv till en hel storlek för perfekt passform. Hakorna längst upp på skaftet gör att du kan dra åt skosnörena extra hårt vilket gör att skorna sitter som en smäck. 

Grepp: Grus och stigar är inga problem för Mone DX:s sula. Du kan även gå på de en del hala underlag utan att känna dig som Bambi på hal is.

Vattentålighet: Ovandelen i softshell, ett mjukt material som är vattenavvisande, i kombination med fodret i DrymaxX ger dig en vattentät sko som klarar vilket väderomslag som helst. Du kan tryggt bege dig ut även om regnet hänger i luften. 

Slitstarkt material: Skon är åt det tjockare hållet med ett slitstarkt yttre. Det finns ingen tvekan om att den här modellen står emot grenar och slitage. 

Komfort: Komforten är väldigt snarlik Haglöfs modell med undantag för att den upphöjda delen vid hålfoten inte är lika hög. Modellen sitter väldigt bra på foten och sulan är flexibel när du går.

Design: Svart och stilren look med en cool finish. Även om modellen påminner om en arbetssko ger de svarta detaljerna på yttersidorna en snygg helhet. 

Kommentar: En prisvärd och omtyckt modell som på många punkter påminner om modellerna från Haglöfs och Merrell. Halti levererar en vattentät sko som greppar alla underlag, med undantag för is. Det är en robust modell som har ett hårdare yttre än exempelvis modellen från Adidas, men det gör också skon både varm och hållbar. Den är lätt att ta på och av, sitter väldigt bra på foten och är skön och flexibel att gå långt i. Mone DX är ett grymt alternativ om du vill vara extra snäll mot plånboken. 

Test av: Salomon - XA Pro 3D.jpg

Märke:

Modell:

Rekommenderat pris: 1 495 kronor 

Passform: Gå upp en hel storlek för perfekt passform. Skon är något smalare och nättare än de andra modellerna i testet. Ovandelen formar sig efter foten och sitter både tight och skönt. 

Grepp: Tvivla inte på Salomons ContaGrip-sula, den ger ett av de bästa greppen i testet. Du kan gå på allt från asfalt till snårig stig och grus utan att tappa fotfästet. 

Vattentålighet: Eftersom den här modellen är gjord för tuff terräng står skon inte bara emot regn. Lera och grunda vattenpölar är ingen match för XA Pro 3D.

Slitstarkt material: Skulle Salomon tillverka en sko som inte är hållbar? Nej, och det här är inget undantag. Gummisulan har även förstärkningar vid utsatta områden, som tå och häl, för att undvika onödigt slitage. 

Komfort: Bortsett från Adidas modell är det här den skönaste skon i testet. Sulan är extremt följsam och insidan är mjuk mot foten. Ett upphöjt parti på innersulan vid hålfoten ökar komforten och ger stöd åt foten. 

Design: En tuffare variant av en promenadsko. Till utseendet påminner den mer om trailsko än promenadsko vilket får skogsmullarna i testpanelen att ge ifrån sig ett glädjefyllt vårskrik. Du ser snabb ut i skorna oavsett vilken promenadtakt du håller. 

Kommentar: Du kan (nästan) gå hela vägen till Memphis i de här skorna utan att få ont i fötterna. Den upphöjda hälen, ordentliga dämpningen och flexibiliteten gör att du hela tiden är påväg framåt. Det är en av de mjukaste skorna i testet. Skogar, grus och asfalt spelar ingen roll, du kan promenera på alla underlag, i alla väder. Tänk bara på att skon är liten i stolek och väldigt, väldigt tight att få på sig. Efter lite slit, som kan jämföras med fem burpees, sitter de som en smäck på foten. Delar av testpanelen höjer ett varningsfinger för skoskav vid första användning. I övrigt en cool variant av promenadskor för de hurtiga! 

Test av: Keen - Oakridge WP.jpg

Märke:

Modell:

Rekommenderat pris: 1 395 kronor 

Passform: Normal i stolek med en rymlig passform som passar breda fötter bäst. När du drar åt snörena på den här modellen får du en lagom tight känsla. Men skon kramar inte åt foten på samma sätt som övriga modeller i testet. 

Grepp: En lämplig sko för promenader på asfalt och grusväg samt i elljusspår och rejälare terräng.

Vattentålighet: En modell du kan använda i alla väder? Javisst, det fixar Oakridge WP med sitt vattentäta membran. Så länge du undviker monsunregn håller du fötterna torra i den här skon. 

Slitstarkt material: Den starka gummisulan och hållbara ovandelen ökar livslängden för dina nya favoriter!

Komfort: Den något platta sulan kan komma att bli lite stum efter ett par kilometer. Skon är flexibel och formar sig efter underlaget, men i kombination med den rymliga framfoten och det faktum att skon inte sitter helt tight på foten känner du dig inte som ett med modellen. 

Design: Utseendet andas en klassisk vandringskänga, vilket ger en charmig look. I kombination med den breda passformen känns modellen klumpig. 

Kommentar: Söker du en robust sko som har gott om plats för tårna och extra strumpor är Oakridge WP helt klart ett alternativ. Den här skon är rymlig och har mindre dämpning än exempelvis modellerna från Salomon och Adidas. Den kan därför bli lite stum om du går väldigt långt i dem på hårt underlag. Se till att använda den här modellen när du främst går på mjuka underlag, som skogsstigar när du plockar svamp eller i elljusspår. Modellen ser ut att höra hemma i vildmarken och det är precis det den gör! 

Test av: Meindl - Caribe Lady GTX.jpg

Märke:  

Modell:

Rekommenderat pris: 1 795 kronor 

Passform: Väldigt liten i storlek, så gå med fördel upp en size. Normal i bredden med en snörning du kan dra åt för att få en tight och åtsittande passform. 

Grepp: Du behöver inte vara orolig för att blöta barr och löv ska få elljusspåret att likna en skridskobana. Undvik is, så ska du se att Caribe Lady GTX ger ett högt grepp på övriga underlag. 

Vattentålighet: Även om ovandelen till viss del ser ut som en löparsko gör mesh-partierna med Gore-Tex att vatten rinner av materialet och inte tränger igenom det. Så länge du inte badar i skorna ska vatten inte vara något problem. 

Slitstarkt material: Gummisulan rubbar du inte i första taget och ovandelen går samma väg. Skon kommer inte upp i nivå med Merrell, men är inte långt ifrån. 

Komfort: Sitter väldigt skönt runt foten och har ett bra och bekvämt grepp om hälen. Den här modellen är motsatsen till hälglapp. Plus för att modellen är en av de lättaste i testet. 

Design: Testets version av en löparsko. En avskalad modell som ger mer färg under din promenad än övriga modeller, stort plus för det! 

Kommentar: Tänk dig en klassisk löparsko med mindre dämpning och en greppvänligare sula, då får du Caribe Lady GTX. Sulan är det som hamnar på minussidan för testpanelen, den påminner om Keen-modellen och drar åt det platta hållet med mindre dämpning än övriga modeller. Använd den här skon på mjuka underlag där du inte kräver lika mycket dämpning. Du kan även lägga i en mjukare sula för att ge skon ett bredare användningsområde. På plussidan ligger vattentätheten och det faktum att modellen sitter riktigt bra på foten! 

Test av:  adidas - TERREX CMTK GTX Shoes.jpg

Märke

Modell

Rekommenderat pris: 1 199 kronor.

Passform: True to size där modellen är som tightast runt mellanfoten och ger mer rum för häl och framfot. Ett plus är att du verkligen kan dra åt skorna med hjälp av skosnörena samt att modellen är väldigt lätt. 

Grepp: Continental-sulan känns igen från Adidas populäraste löparskor, som UltraBoost och SolarBoost, med undantag för tillägget av dubbar som ger ett bättre grepp på hala och ojämna underlag. 

Vattentålighet: Modellen har ett vattentätt och ventilerande foder i Gore-Tex som gör att du kan använda den i alla väder. Med det sagt hoppar testpanelen den här modellen när det är spöregn. 

Slitstarkt material: Luras inte av looken på skon, den här modellen har ett slitstarkt yttre som kräver en hel del knuffar och vassa grenar för att ge vika. 

Komfort: Det är inte bara insidan som är skön, skon är extremt flexibel och mjuk och klämmer åt precis där den ska. Ventilationen är på topp och den här modellen är något kallare än Haglöfs och Merrell. Hälkappan baktill går något längre upp än exempelvis modellen från Salomon och ger ett skönt stöd för hälsenan. Grymt!

Design: Stilren och snygg sko som lockar den yngre delen av testpanelen. 

Kommentar: En löparsko-ovandel möter en trail-sula, säg hej till Terrex CMTK GTX från Adidas. Dämpningen påminner om märkets populära löparsko UltraBoost och du får verkligen ett frånskjut när du går. Skon är också högre vid hälpartiet och lägre vid framfoten för att du alltid ska vara på väg framåt i nästa steg. Det kan tyckas vara en liten detalj, men det gör stor skillnad i ditt steg. Den här modellen har en kraftigare sula än UltraBoost, men gör sig ändå bäst på plana underlag så som elljusspår och grus än ojämna underlag som stigar med mycket rötter och blöta löv.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Icebug kängor och skor
Mode & trender

Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

17 timmar sedan
Header-halksäkra-vinterskor.jpg
Mode & trender

Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar

17 timmar sedan
ENG_W.png
Mode & trender

Stort test av träningsklockor!

4 dagar sedan
header julbild
Mode & trender

Sportamores julklappstips till hela familjen

5 dagar sedan
header-mystofflor-ny.jpg
Mode & trender

Mysigt test: Innetofflor för dam & herr

6 dagar sedan
Vinterkängor Icebug
Mode & trender

Köp kängor i julklapp – stor presentguide

03 dec 2019
Nike See my style
Mode & trender

Så stylar du din löparlook med reflekterande detaljer

03 dec 2019
assault header
Mode & trender

Vi testar: träna på Assaultbike

29 nov 2019
header icebug
Mode & trender

Test: Dubbade vinterlöparskor från Icebug

28 nov 2019
skidhandskar test header
Mode & trender

Testpanelen: Här är vinterns bästa skidhandskar!

28 nov 2019
Adidas Ultraboost 20
Mode & trender

Vi tar en sneak peek på Adidas nya Ultraboost 20

27 nov 2019
Adidas tights
Mode & trender

8 superfynd för henne på Black Friday

27 nov 2019
icebug
Mode & trender

Därför ska du köpa vinterlöparskor med dubbar

27 nov 2019
underställ kari traa
Mode & trender

9 bästa Black Friday-fynden

27 nov 2019
Babolat
Mode & trender

Våra 7 bästa Black Friday-klipp för honom

27 nov 2019
garmin forerunner
Mode & trender

11 superkap på Black Friday

27 nov 2019
Nike Metcon 5
Mode & trender

7 svarta deals på Black Friday

27 nov 2019
Reima regnkläder barn
Mode & trender

11 Black Friday-fynd för barnen

27 nov 2019
Black Friday
Mode & trender

Black Friday – årets största shoppingfest!

27 nov 2019
SE_header.jpg
Mode & trender

Test av säsongens halksäkra vinterkängor

26 nov 2019
vinterlöpning
Mode & trender

Hitta den perfekta löparjackan för vintern

26 nov 2019
Därför ska du köpa tofflor från Shepherd
Mode & trender

Därför ska du köpa tofflor från Shepherd

25 nov 2019
Header reflexplagg
Mode & trender

TEST! 9 reflexplagg för löpning

22 nov 2019
nike glam dunk group shot
Mode & trender

Älska 90-talet med Nike Icon Clash

21 nov 2019
Skidjacka
Mode & trender

Guide: Hitta rätt skidjacka för dig

20 nov 2019
K2 intervju header
Mode & trender

Stor guide: Så ska din skidutrustning sitta

18 nov 2019
header.jpg
Mode & trender

Test: Teddy fleece för dam & herr

15 nov 2019
Test av goggles header
Mode & trender

Skidglasögonen som är bäst i test!

14 nov 2019
goggles header
Mode & trender

Så väljer du rätt goggles

13 nov 2019
Alpint trend skidkläder
Mode & trender

Trendspaning: Här är säsongens skidtrender

13 nov 2019
scott 1
Mode & trender

Välj rätt färg på linsen på dina skidglasögon

13 nov 2019
Salomon Speedcross 5 GTX
Mode & trender

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex är här!

12 nov 2019
Peak_2018. 13.27.20.png
Mode & trender

Därför ska du satsa på paddade skidkläder i backen

11 nov 2019
Ultraboost dam singles day
Mode & trender

15 favoriter på Singles Day!

08 nov 2019
HEADER vinterkängor.jpg
Mode & trender

Stort test: 10 varma vinterkängor för dam & herr

08 nov 2019
Vinterns varmaste vinterjackor
Mode & trender

Stort test! 11 varma vinterjackor för herr och dam

06 nov 2019
Nu finns Elevenate hos Sportamore
Mode & trender

Nyhet hos Sportamore! Snösportmärket Elevenate

06 nov 2019
Icebug vinterlöpning header
Mode & trender

Allt du vill veta om vinterlöparskor

05 nov 2019
Kari Traa underställ header
Mode & trender

Bäst i test: Underställ från Kari Traa

01 nov 2019
Vintertights header
Mode & trender

Vi har testat varma löpartights för dam och herr

31 oct 2019
magazine
Icebug kängor och skor

Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

Icebug är kända för skor med världsledande grepp. Här är allt du vill veta om deras halkfria vinterkängor och skor!

17 timmar sedan
Mode & trender
Header-halksäkra-vinterskor.jpg

Stort test: Halksäkra vinterskor med dubbar

Du ska inte behöva hasa dig fram längs gatorna bara för att det är vinter – skaffa ett par rejäla och halksäkra promenadskor! Vi har testat de bästa modellerna, här är det halkfria resultatet.

17 timmar sedan
Mode & trender
ENG_W.png

Stort test av träningsklockor!

Vore det inte toppen med en helt egen, portabel PT som följer med dig på allt från gymträningen till löprundan och promenaden till bussen? Med en träningsklocka på armen är det precis vad du får! Här har våra testare provat träningsklockor från Garmin, Suunto och Polar.

4 dagar sedan
Mode & trender
header julbild

Sportamores julklappstips till hela familjen

Tomten lyfter snart från Nordpolen med sina renar för att åka land och rike runt och lägga klappar under granen. Vet du inte vad du ska köpa än? Lugn, vi har satt ihop en julklappsguide med massor av tips.

5 dagar sedan
Mode & trender
header-mystofflor-ny.jpg

Mysigt test: Innetofflor för dam & herr

Finns det något skönare än att sticka in fossingarna i ett par fluffiga tofflor när det är kallt ute? Skulle inte tro det! Vår mys-älskande testpanel har fått njuta och testa säsongens bästa tofflor. Så här tycker de!

6 dagar sedan
Mode & trender
Vinterkängor Icebug

Köp kängor i julklapp – stor presentguide

Vet du inte vad du ska köpa till mamma, pappa, syrran eller pojkvännen i julklapp? Frukta icke – vi har ett supertips! Köp ett par vinterkängor, både uppskattat och värmande! Kan det bli bättre?

03 dec 2019
Mode & trender
Nike See my style

Så stylar du din löparlook med reflekterande detaljer

Att synas under mörkerlöpningen är en viktig detalj. Men du behöver inte tumma på stilen för det. Stylisten Isabelle Håwi vet hur du kan kombinera säkerhet och en trendig look!

03 dec 2019
Mode & trender
assault header

Vi testar: träna på Assaultbike

Assaultbike-cykeln är ett utmärkt redskap för alla som gillar att träna högintensivt och som gärna får upp pulsen snabbt. För dig som är sugen på en maskin i julklapp har vi satt Master Assault Airbike på prov – och svettigt blev det…

29 nov 2019
Mode & trender
header icebug

Test: Dubbade vinterlöparskor från Icebug

Icebug är kända för sina högpresterande trailskor. Därför är det inte så konstigt att även deras vinterlöparskor imponerar. Sportamores testpanel har sprungit i de fyra hetaste modellerna för dam och herr.

28 nov 2019
Mode & trender
skidhandskar test header

Testpanelen: Här är vinterns bästa skidhandskar!

Skidor och stavar kan du hyra på plats, men skidhandskarna blir svårare. För att underlätta din shopping har Sportamores testpanel susat ned för backen i säsongens bästa modeller. Så här tyckte testpanelen om skidhandskarna från Helly Hansen, Peak Performance, Wear Colour, Bula och Kombi.

28 nov 2019
Mode & trender
Adidas Ultraboost 20

Vi tar en sneak peek på Adidas nya Ultraboost 20

Nu är nästa hyllade version av Adidas Ultraboost äntligen här! Här är allt du vill veta om löparskon som är minst lika älskad som sneaker.

27 nov 2019
Mode & trender
Adidas tights

8 superfynd för henne på Black Friday

På årets största shoppingdag fyndar vi gärna godbitarna vi har suktat efter hela året. Här är 12 fynd att klicka hem på Black Friday 2019.

27 nov 2019
Mode & trender
icebug

Därför ska du köpa vinterlöparskor med dubbar

Sluta inte springa utomhus bara för att det blir halt och snöigt. Köp ett löparskor med dubbar så kan du springa säkert tills våren kommer.

27 nov 2019
Mode & trender
underställ kari traa

9 bästa Black Friday-fynden

Under Black Friday svämmar siten över av grymma prissäkningar! Har du svårt att välja vilka kap du ska klicka hem? Här är favoriterna som är riktiga fynd!

27 nov 2019
Mode & trender
Babolat

Våra 7 bästa Black Friday-klipp för honom

Årets roligaste fredag är här! På Black Friday kan du klicka hem allt på önskelistan till ett extra bra pris. Här är 7 favoriter för honom.

27 nov 2019
Mode & trender