SE-Header.jpg

Vattentäta promenadskor som är bäst i test

Kilometer efter kilometer, över kullar och i skogar – det är dags att hitta rätt typ av sko för promenaden. Vi testar sju skomodeller som gör jobbet i ur och skur. 

Precis som när du ska välja löparskor eller nya sneakers är det viktigt att dina promenadskor har en bra passform och komfort utifrån just din fot. Bekvämligheten ligger ju till grund för om du faktiskt kommer att använda modellen.

– Leta efter en bra dämpad mellansula med en yttersula som ger bra grepp på olika underlag. Gummisulan ska gärna vara åt det tjockare hållet men ändå så pass bekväm att du kan promenera i högt tempo under längre tid, säger Marcus Waltilla, Marketing Manager för Merrell i norden och fortsätter: 

– Du bör leta efter en stabil sko med hållbar ovandel. För att få stabilitet i ankeln kan du klämma och känna runt hälkappan för att bedöma att den är tillräckligt stabil. Sulan ska också helst vara bredare än hälkappan.

Skillnaden mellan en promenadsko och en löparsko, som ofta agerar promenadsko i city-miljö, är framförallt stabiliteten och vridstyvheten. Promenadskon ska vara åt det hårdare hållet och inte kunna vridas om som en disktrasa. 

– Vrid på sulan för att bedöma styvheten, det ska vara mycket motstånd. Du ska däremot kunna vrida upp tåpartiet mot snörningen för att ha en bra flexibilitet i skon.

Marcus Waltilla slår också ett slag för vattentäta skor som andas. Titta då efter en sko med ett vattentätt membran (en tunn, elastisk hinna) på ovansidan av skon. Ett omtalat membran är Gore-Tex, som är försätt med små mikroporer som är tillräckligt stora för att släppa igenom fukt och ånga, med andra ord överskottsvärme från kroppen, men för små för att släppa igenom vatten. Därför är skor med en ovandel i Gore-Tex vattentäta samtidigt som de andas.  

– Promenadskor passar den som söker en bekväm och hållbar sko för längre promenader. Perfekt för dig som vill kunna röra sig fritt mellan olika underlag, samtidigt som du håller dig varm och torr oavsett väder och miljö.

Vad händer då om du går längre promenader i fel typ av sko? Du kan bli trött i fötterna och få känningar i anklarna om skon inte stabiliserar på ett korrekt sätt. I instabila skor ökar även risken för att trampa snett. Vi har plockat ut sju stabila och vattentäta modeller som är givna för den aktiva kvinnan! 

Test av: Merrell - Moab 2 GTX.jpg

Märke:

Modell:

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Passform: Snudd på liten i storlek med en rund och rymlig framfot. När du drar åt snörena får du en tight passform runt mellanfoten, men du kan inte minska bredden på framfoten. 

Grepp: Merrells Vibram-sula är skapad för att stabilisera foten samtidigt som den greppar alla underlag, torra som hala. 

Vattentålighet: Hatten av till Merrell! Delar av testpanelen tycker att Moab 2 GTX är märkets bästa sko som står emot vatten. Hemligheten ligger i ovandelen med Gore-Tex som håller fötterna torra samtidigt som det ventilerar ut överskottsvärme. 

Slitstarkt material: Den slitstarka gummisulan går högt upp på sidorna av skon och tacklar vassa stenar och grenar med bravur. Även ovandelen är tillverkad i ett slitstarkt material som du kan slita med hälsan. 

Komfort: En av de varmaste skorna i testet. Upphöjningen vid hålfoten rätar upp och stabiliserar foten på ett bekvämt sätt. En skön modell som är något flexibel när du går. Men du får ingen wow-känsla av komforten. 

Design: Enfärgad modell med detaljer som andas friluftsliv. Utsidan hintar om att skon hör hemma på skogspromenader snarare än i city, vilket stämmer rakt igenom.

Kommentar: En uppdaterad version av Merrells storsäljare Moab 2 som håller i alla väder. Med en rymlig framfot kan du med breda fötter gå långa promenader utan att skorna klämmer åt. Den här modellen gör sig bäst i skogsmiljö, där egenskaper som vattentät ovandel och greppsäker sula får komma till sin rätt. Testpanelen vill även slå ett slag för den upphöjda hålfoten som rätar upp trötta fötter och stabiliserar fotleden. När du tar på dig skorna första gången kommer du att märka att det inte är som att gå på moln, men det är helt klart en bekväm modell. Matcha med mysiga strumpor så är du good to go! 

Test av: Haglöfs - Ridge GT.jpg

Märke

Modell

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Passform: Snudd på liten i storlek. Planerar du att ha dubbla strumpor kan det vara smart att gå upp en halv storlek. Skon är varken smal eller bred utan upplevs som normal. Du kan däremot dra åt snörena ordentligt för en tight passform, något som uppskattas mest av de med smala fötter. 

Grepp: Gummisulan innehåller ett material som Haglöfs själva kallar wet grip rubber, och precis som namnet antyder ger det ett grymt grepp även på hala underlag. Asfalt, grus och blöta löv är ingen match för den här sulan. 

Vattentålighet: Modellen har en vattenavvisande ovandel, ett vattentätt foder med Gore-Tex och en fastsydd plös som inte låter minsta droppe vatten tränga in i skon.

Slitstarkt material: Haglöfs ytterkläder är alltid tillverkade i hållbara material och deras skor är inte sämre. Utsidan i flourkarbonfritt läder ger inte vika i första taget. 

Komfort: Den upphöjda hålfoten ökar komforten och rätar upp foten på ett behagligt sätt. Insidan är mjuk och sulan är flexibel, påminner mycket om modellen från Halti på de punkterna. En av de varmare modellerna i testet som funkar perfekt under perioden mellan kall vinter och tidig vår. 

Design: En enfärgad look möter en klassisk arbetssko. Testpanelen uppskattar den diskreta looken och gillar att skon är avskakad. Däremot hade Haglöfs kunnat experimentera med själva grundmodellen på skon för att smickra ögat ännu mer. 

Kommentar: Att Haglöfs är ett med naturen är sedan gammalt. Deras promenadsko Ridge GT är gjord för skogsturer och längre promenader. Med ett vattentätt yttre och en greppsäker sula kan du traska runt på både blöta löv och ojämna stigar utan att halka eller trampa snett. Ett extra plus med modellen är att den både är stabil och har en upphöjd hålfot som rättar upp foten och ser till att du kan gå flera kilometer utan att bli trött i fötterna. En sko du uppskattar! 

Test av: Halti - Mone DX.jpg

Märke

Modell

Rekommenderat pris: 799 kronor

Passform: Små i storlek, så gå upp mellan en halv till en hel storlek för perfekt passform. Hakorna längst upp på skaftet gör att du kan dra åt skosnörena extra hårt vilket gör att skorna sitter som en smäck. 

Grepp: Grus och stigar är inga problem för Mone DX:s sula. Du kan även gå på de en del hala underlag utan att känna dig som Bambi på hal is.

Vattentålighet: Ovandelen i softshell, ett mjukt material som är vattenavvisande, i kombination med fodret i DrymaxX ger dig en vattentät sko som klarar vilket väderomslag som helst. Du kan tryggt bege dig ut även om regnet hänger i luften. 

Slitstarkt material: Skon är åt det tjockare hållet med ett slitstarkt yttre. Det finns ingen tvekan om att den här modellen står emot grenar och slitage. 

Komfort: Komforten är väldigt snarlik Haglöfs modell med undantag för att den upphöjda delen vid hålfoten inte är lika hög. Modellen sitter väldigt bra på foten och sulan är flexibel när du går.

Design: Svart och stilren look med en cool finish. Även om modellen påminner om en arbetssko ger de svarta detaljerna på yttersidorna en snygg helhet. 

Kommentar: En prisvärd och omtyckt modell som på många punkter påminner om modellerna från Haglöfs och Merrell. Halti levererar en vattentät sko som greppar alla underlag, med undantag för is. Det är en robust modell som har ett hårdare yttre än exempelvis modellen från Adidas, men det gör också skon både varm och hållbar. Den är lätt att ta på och av, sitter väldigt bra på foten och är skön och flexibel att gå långt i. Mone DX är ett grymt alternativ om du vill vara extra snäll mot plånboken. 

Test av: Salomon - XA Pro 3D.jpg

Märke:

Modell:

Rekommenderat pris: 1 495 kronor 

Passform: Gå upp en hel storlek för perfekt passform. Skon är något smalare och nättare än de andra modellerna i testet. Ovandelen formar sig efter foten och sitter både tight och skönt. 

Grepp: Tvivla inte på Salomons ContaGrip-sula, den ger ett av de bästa greppen i testet. Du kan gå på allt från asfalt till snårig stig och grus utan att tappa fotfästet. 

Vattentålighet: Eftersom den här modellen är gjord för tuff terräng står skon inte bara emot regn. Lera och grunda vattenpölar är ingen match för XA Pro 3D.

Slitstarkt material: Skulle Salomon tillverka en sko som inte är hållbar? Nej, och det här är inget undantag. Gummisulan har även förstärkningar vid utsatta områden, som tå och häl, för att undvika onödigt slitage. 

Komfort: Bortsett från Adidas modell är det här den skönaste skon i testet. Sulan är extremt följsam och insidan är mjuk mot foten. Ett upphöjt parti på innersulan vid hålfoten ökar komforten och ger stöd åt foten. 

Design: En tuffare variant av en promenadsko. Till utseendet påminner den mer om trailsko än promenadsko vilket får skogsmullarna i testpanelen att ge ifrån sig ett glädjefyllt vårskrik. Du ser snabb ut i skorna oavsett vilken promenadtakt du håller. 

Kommentar: Du kan (nästan) gå hela vägen till Memphis i de här skorna utan att få ont i fötterna. Den upphöjda hälen, ordentliga dämpningen och flexibiliteten gör att du hela tiden är påväg framåt. Det är en av de mjukaste skorna i testet. Skogar, grus och asfalt spelar ingen roll, du kan promenera på alla underlag, i alla väder. Tänk bara på att skon är liten i stolek och väldigt, väldigt tight att få på sig. Efter lite slit, som kan jämföras med fem burpees, sitter de som en smäck på foten. Delar av testpanelen höjer ett varningsfinger för skoskav vid första användning. I övrigt en cool variant av promenadskor för de hurtiga! 

Test av: Keen - Oakridge WP.jpg

Märke:

Modell:

Rekommenderat pris: 1 395 kronor 

Passform: Normal i stolek med en rymlig passform som passar breda fötter bäst. När du drar åt snörena på den här modellen får du en lagom tight känsla. Men skon kramar inte åt foten på samma sätt som övriga modeller i testet. 

Grepp: En lämplig sko för promenader på asfalt och grusväg samt i elljusspår och rejälare terräng.

Vattentålighet: En modell du kan använda i alla väder? Javisst, det fixar Oakridge WP med sitt vattentäta membran. Så länge du undviker monsunregn håller du fötterna torra i den här skon. 

Slitstarkt material: Den starka gummisulan och hållbara ovandelen ökar livslängden för dina nya favoriter!

Komfort: Den något platta sulan kan komma att bli lite stum efter ett par kilometer. Skon är flexibel och formar sig efter underlaget, men i kombination med den rymliga framfoten och det faktum att skon inte sitter helt tight på foten känner du dig inte som ett med modellen. 

Design: Utseendet andas en klassisk vandringskänga, vilket ger en charmig look. I kombination med den breda passformen känns modellen klumpig. 

Kommentar: Söker du en robust sko som har gott om plats för tårna och extra strumpor är Oakridge WP helt klart ett alternativ. Den här skon är rymlig och har mindre dämpning än exempelvis modellerna från Salomon och Adidas. Den kan därför bli lite stum om du går väldigt långt i dem på hårt underlag. Se till att använda den här modellen när du främst går på mjuka underlag, som skogsstigar när du plockar svamp eller i elljusspår. Modellen ser ut att höra hemma i vildmarken och det är precis det den gör! 

Test av: Meindl - Caribe Lady GTX.jpg

Märke:  

Modell:

Rekommenderat pris: 1 795 kronor 

Passform: Väldigt liten i storlek, så gå med fördel upp en size. Normal i bredden med en snörning du kan dra åt för att få en tight och åtsittande passform. 

Grepp: Du behöver inte vara orolig för att blöta barr och löv ska få elljusspåret att likna en skridskobana. Undvik is, så ska du se att Caribe Lady GTX ger ett högt grepp på övriga underlag. 

Vattentålighet: Även om ovandelen till viss del ser ut som en löparsko gör mesh-partierna med Gore-Tex att vatten rinner av materialet och inte tränger igenom det. Så länge du inte badar i skorna ska vatten inte vara något problem. 

Slitstarkt material: Gummisulan rubbar du inte i första taget och ovandelen går samma väg. Skon kommer inte upp i nivå med Merrell, men är inte långt ifrån. 

Komfort: Sitter väldigt skönt runt foten och har ett bra och bekvämt grepp om hälen. Den här modellen är motsatsen till hälglapp. Plus för att modellen är en av de lättaste i testet. 

Design: Testets version av en löparsko. En avskalad modell som ger mer färg under din promenad än övriga modeller, stort plus för det! 

Kommentar: Tänk dig en klassisk löparsko med mindre dämpning och en greppvänligare sula, då får du Caribe Lady GTX. Sulan är det som hamnar på minussidan för testpanelen, den påminner om Keen-modellen och drar åt det platta hållet med mindre dämpning än övriga modeller. Använd den här skon på mjuka underlag där du inte kräver lika mycket dämpning. Du kan även lägga i en mjukare sula för att ge skon ett bredare användningsområde. På plussidan ligger vattentätheten och det faktum att modellen sitter riktigt bra på foten! 

Test av:  adidas - TERREX CMTK GTX Shoes.jpg

Märke

Modell

Rekommenderat pris: 1 199 kronor.

Passform: True to size där modellen är som tightast runt mellanfoten och ger mer rum för häl och framfot. Ett plus är att du verkligen kan dra åt skorna med hjälp av skosnörena samt att modellen är väldigt lätt. 

Grepp: Continental-sulan känns igen från Adidas populäraste löparskor, som UltraBoost och SolarBoost, med undantag för tillägget av dubbar som ger ett bättre grepp på hala och ojämna underlag. 

Vattentålighet: Modellen har ett vattentätt och ventilerande foder i Gore-Tex som gör att du kan använda den i alla väder. Med det sagt hoppar testpanelen den här modellen när det är spöregn. 

Slitstarkt material: Luras inte av looken på skon, den här modellen har ett slitstarkt yttre som kräver en hel del knuffar och vassa grenar för att ge vika. 

Komfort: Det är inte bara insidan som är skön, skon är extremt flexibel och mjuk och klämmer åt precis där den ska. Ventilationen är på topp och den här modellen är något kallare än Haglöfs och Merrell. Hälkappan baktill går något längre upp än exempelvis modellen från Salomon och ger ett skönt stöd för hälsenan. Grymt!

Design: Stilren och snygg sko som lockar den yngre delen av testpanelen. 

Kommentar: En löparsko-ovandel möter en trail-sula, säg hej till Terrex CMTK GTX från Adidas. Dämpningen påminner om märkets populära löparsko UltraBoost och du får verkligen ett frånskjut när du går. Skon är också högre vid hälpartiet och lägre vid framfoten för att du alltid ska vara på väg framåt i nästa steg. Det kan tyckas vara en liten detalj, men det gör stor skillnad i ditt steg. Den här modellen har en kraftigare sula än UltraBoost, men gör sig ändå bäst på plana underlag så som elljusspår och grus än ojämna underlag som stigar med mycket rötter och blöta löv.

SHOPPA HÄR:

LÄS MER:

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

Sneakers på bröllop
Mode & trender

Kan jag ha sneakers på bröllop?

11 timmar sedan
Barnskor
Mode & trender

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

6 dagar sedan
didrikson kids
Mode & trender

Allt du behöver inför förskolestarten

6 dagar sedan
Nike löparskor
Mode & trender

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

11 jul 2019
Fruktmönster
Mode & trender

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

10 jul 2019
Metcon 5 testbild
Mode & trender

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

09 jul 2019
Metcon 5 vit rosa
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

08 jul 2019
Test: löparshorts header
Mode & trender

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

03 jul 2019
Kompressionskläder header
Mode & trender

Därför ska du springa i kompressionskläder

01 jul 2019
Crop tops Better Bodies
Mode & trender

Så stylar du din crop top

28 jun 2019
Minitest pulseboost header
Mode & trender

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

27 jun 2019
Header_Pulseboost_M.jpg
Mode & trender

Allt du behöver veta om nya Pulseboost HD

27 jun 2019
Asics header
Mode & trender

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

24 jun 2019
test stabila löparskor
Mode & trender

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

21 jun 2019
Adidas Pulseboost HD
Mode & trender

Smygtitta på nya Adidas Pulseboost

19 jun 2019
Reebok Running-ambassadör
Mode & trender

Här är våra nya Reebok running-ambassadörer!

17 jun 2019
puma hybrid
Mode & trender

10 löparskor du inte får missa i sommar

14 jun 2019
Birkenstock rosa
Mode & trender

Så tar du hand om dina Birkenstock

13 jun 2019
Nike
Mode & trender

Fotbollsfest med Nikes nya plagg

11 jun 2019
Byks_Karitraa.png
Mode & trender

Säsongens nya sneakers från Kari Traa

09 jun 2019
Helly Hansen seglarjacka
Mode & trender

Därför ska du ha en seglarjacka istället för en vanlig regnjacka

07 jun 2019
Nike Pegasus 36 2
Mode & trender

Lättare och smidigare – nya Pegasus 36 är här!

06 jun 2019
Kari Traa
Mode & trender

Guide: Välj rätt träningsväska

05 jun 2019
header-väskor.jpg
Mode & trender

TEST: Våra bästa träningsväskor

04 jun 2019
Nike träningssko
Mode & trender

PT:n testar nya träningsskon Nike Varsity Compete TR 2

04 jun 2019
yogatights blacc
Mode & trender

Så väljer du tights till yoga

03 jun 2019
Superga
Mode & trender

Superga – den enda tygskon du behöver

30 may 2019
Löparskor Barn Sacony
Mode & trender

Därför ska ditt barn leka i löparskor

29 may 2019
Nike
Mode & trender

Stylisten guidar: Sommarens 3 hetaste trender

27 may 2019
Saint Loye
Mode & trender

Tänk så här när du köper ridbyxor

27 may 2019
Teva Hurricane
Mode & trender

Tips! Sommarens bästa funktionssandaler

24 may 2019
Nike
Mode & trender

Därför ska du sporta med stil

23 may 2019
yogatights header
Mode & trender

Test: Vårens bekvämaste yogatights 2019

23 may 2019
Craft X Vacchi
Mode & trender

Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

22 may 2019
Nemeziz 19.1
Mode & trender

Test! Så bra är nya Nemeziz 19.1 från Adidas

21 may 2019
Sporta stilen
Mode & trender

Dansaren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego gör extrema moves"

20 may 2019
Mors dag plock
Mode & trender

Skäm bort din mamma på morsdag

16 may 2019
192564530830_005_296c612cdd1e4565883cc8179bdfe78a.jpg
Mode & trender

11 träningstights med fickor

14 may 2019
Birkenstock Sandalheader
Mode & trender

Trendspaning: Sandaler för sommaren 2019

13 may 2019
Test löpartröjor
Mode & trender

Vi har testat fem nya löpartröjor för män 2019

13 may 2019
magazine
Sneakers på bröllop

Kan jag ha sneakers på bröllop?

Bröllopssäsongen är i full gång och det blir allt svårare att veta vad man bör ha på sig för att anses vara rätt klädd. Är det okej att ha sneakers på bröllop? Modeexperten svarar!

11 timmar sedan
Mode & trender
Barnskor

Guide: Så hittar du rätt skostorlek till barn

Att hitta välsittande skor till minstingarna i familjen är lättare sagt än gjort. Här är tipsen som gör säsongens skoinköp till barnen betydligt enklare.

6 dagar sedan
Mode & trender
didrikson kids

Allt du behöver inför förskolestarten

Ska ditt barn börja förskolan? Många frågor brukar dyka upp angående vad ditt barn behöver när han eller hon börjar förskolan. Vi har gjort en checklista som du kan använda när det är dags.

6 dagar sedan
Mode & trender
Nike löparskor

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experten för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo och Zoom Fly från Nike.

11 jul 2019
Mode & trender
Fruktmönster

Därför är fruktmönster trendigast på beachen

Om du inte har lagt märke till alla bikinis, baddräkter och badshorts som just nu pryds av frukter av alla de slag har du förmodligen bott under en sten. Modeexperten förklarar varför trenden är så populär.

10 jul 2019
Mode & trender
Metcon 5 testbild

Test: Hypade Nike Metcon 5 lever upp till förväntningarna

Nike är tillbaka med en uppdatering av älskade träningsskon Metcon. Metcon 5 är Nikes mest mångsidiga och tåliga sko för X-fit hittills, som gjord för dig som älskar högintensiv träning.

09 jul 2019
Mode & trender
Metcon 5 vit rosa

Allt du behöver veta om nya Nike Metcon 5

Giganten Nike är tillbaka med en uppdatering av den erkända träningsskon Metcon. Metcon 5 är en sko för atleten som älskar all form av högintensiv träning. Här är det som är nytt och unikt med den nya modellen.

08 jul 2019
Mode & trender
Test: löparshorts header

TEST: Sommarens bästa löparshorts för dam och herr

När du ska ut och springa i sommar är det viktigt att du är klädd i det allra bästa. Värmen ställer höga krav på dina kläders ventilationsförmåga, passform och längd. Här hittar du 9 modeller som håller måttet!

03 jul 2019
Mode & trender
Kompressionskläder header

Därför ska du springa i kompressionskläder

Medicinskt graderad kompression kan hjälpa dig att höja din prestation, lindra gubbvaden och öka blodcirkulationen. Här är allt du behöver veta om när de ska användas, hur och varför!

01 jul 2019
Mode & trender
Crop tops Better Bodies

Så stylar du din crop top

De kapade topparna har länge setts på både gymmet, stan och på fest. Men var kommer trenden ifrån och hur matchar jag den bäst? Grundaren och produktexperten Donna bruns har svaret!

28 jun 2019
Mode & trender
Minitest pulseboost header

Minitest: Så bra är Adidas löparsko Pulseboost HD

Hypen kring den stora löparnyheten från Adidas har länge varit stor. Med sin nya sula utlovas Pulseboost HD vara näst intill helt unik i sin genre, men hur bra är den egentligen? Så här tycker våra produkttestare.

27 jun 2019
Mode & trender
Header_Pulseboost_M.jpg

Allt du behöver veta om nya Pulseboost HD

Nu är den äntligen här – löparskon som alla stadslöpare väntat på! Adidas älskade Boost-sula gör entré i ett uppdaterat format. Här är vad som är nytt med Adidas Pulseboost HD!

27 jun 2019
Mode & trender
Asics header

Experten tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten

Hur stora ska mina löparskor vara? Hur tight ska de sitta? Och hur ska de kännas i hålfoten? Experterna från Asics besvarar alla frågor om passformen i dina löparskor!

24 jun 2019
Mode & trender
test stabila löparskor

Test: 5 stabila löparskor för dam och herr

Om du fått höra att du pronerar i ditt löpsteg är du säkert på jakt efter ett par stabila löparskor. Vår testpanel har sprungit i 5 extra dämpade och stabila modeller för att se vilken sko som kan bli dina kryckor i löpspåret.

21 jun 2019
Mode & trender
Adidas Pulseboost HD

Smygtitta på nya Adidas Pulseboost

Snart är den här! Vi pratar förstås om Adidas nya löparsko Pulseboost. Här är allt du behöver veta inför den hypade lanseringen.

19 jun 2019
Mode & trender