padelracket header

Test: Plånboksvänliga padelracket för nybörjare

Nu slipper du spräcka din träningsbudget! Här testar vi prisvärda padelracket för nybörjare, självklart från våra toppvarumärken.

Det började som en viskning i lunchrummet, sedan hade plötsligt flera kollegor testat. Padeltennisen har under de senaste åren spridit sig som en löpeld bland idrottare på både elit- och motionärsnivå och idag är padel faktiskt världens snabbast växande sport. Vi har låtit vår spelsugna testpanel svinga nybörjarracket från toppvarumärkena. Scrolla ned för att se vad de tycker!

SHOPPA HÄR: 

Padelracket för nybörjare

Innan du fortsätter vill vi först klargöra en sak. Modellerna i det här testet bör ses som en inkörsport innan du växlar upp till mer avancerade racket. För du vet väl vad man säger?  Har du en gång testat padel blir du förmodligen fast! Här är några tips att ta med dig inför ditt köp:

  • Formen på ett padelracket har stor inverkan på känslan av att spela med det. Man brukar prata om runda, droppformade och diamantformade racket där det förstnämnda i regel är enklast att spela med och de senare två kräver lite mer vana av racketsporter. 
  • En annan sak som spelar in i valet av racket är hur stor och var träffytan (ofta bemärkt som en sweet spot) sitter. Som nybörjare bör du kika efter modeller som har en stor träffyta, gärna placerad i mitten eller nära handtaget. 
  • Olika racket har olika hårda kärnor, samt är olika styva. Har du bra teknik och mycket kraft i dina slag kan du kika på ett hårdare och styvare racket, medan du som slår lösare men med mer kontroll kan kika på en mjukare modell. Det handlar om hur väl du kan använda dig av kraften som finns i ett hårt racket, kontra hur mycket du förlitar du på kontrollen i ett mjukt.
  • Alla topvarumärken har padelracket i olika prisklasser. Spelar du bara då och då behöver det inte kosta skjortan, men kör du mer än en gång i veckan rekommenderas ett racket för ett medehögt pris.

Så väljer du rätt racket utifrån din bakgrund: 

  • Helt gröna nybörjare rekommenderas att välja ett runt racket på grund av två anledningar. Runda racket har oftast en träffyta i mitten av huvudet samt oftast en större träffyta än exempelvis ett diamantformat racket (som vanligtvis är topptungt). På så sätt är det enklare att få till ett bra spel med ett runt racket, samt att det även är skonsammare mot armbågen vilket är att föredra när du är ny till sporten, innan muskulaturen kommit ifatt pannbenet.
  • Är du däremot nybörjare med tennisvana kan ett diamant- eller droppformat nybörjarracket passa bättre då det är något framtungt och passar dig som har ett hårdare slag samt vill få ut mer av ditt racket. 

Test av padelracket från , , , och

För nybörjaren utan bollvana 

sergio padel

Test: 

Typ av racket: runt

Yta: blank

Passar dig som... vill ha ett så lättkontrollerat racket som möjligt, och kanske aldrig ens provat på padel innan.

Sammanfattning:

Det bästa med detta racket är att de passar dig som är riktigt grön inom sporten. Den här modellen har ett runt huvud, med en stor sweet spot som sitter långt ned, nära handtaget. Det gör racket lätt att manövrera och få till en bra bollträff. En annan fördel är att de felträffar du som nybörjare gör inte få alltför stor effekt.

– Om du inte strävar efter att slå bollen med hög fart utan mer gynnas av att ha ett förlåtanade rack i handen, med god kontroll är detta super, säger en testare och en annan håller med:

– Ja, jag skulle säga att Top Play M passar motinären som inte kräver någonting extra i sin utrustning, utan bara vill ha ett schysst racket att köra med då och då.

Top Play M har en kärna av mjukt skum (S7 Foam) samt ett ytskikt av det Sergio Tacchini kallar för dual cover. I övrigt anmärker testpanelen på designen som är snygg på ett ganska nedtonat sätt.

– Jag som kommer från tennisvärlden kan ibland tycka att padelskor och racket är lite väl färgglada och flashiga. Då uppskattar man att det finns sånna här modeller också!

För den tekniska nybörjaren med en stark sving 

babolat racket

Test: ,

Typ av racket: droppformat

Yta: blank

Passar dig som... är en semirutinerad motionär med en kraftfull sving. 

Sammanfattning:

Trots att padeltennis är en så ung sport kan man säga att Babolat är riktiga veteraner. Deras padelracket Revenge LTD faller de lite mer rutinerade testarna i smaken, även om det fortfarande kan klassas som ett nybörjar-racket.

– Det här är inte ett förlåtande racket för en nybörjare, men för en mer rutinerad motionär eller dig med kraftfull sving passar det alldeles utmärkt, tycker en i testpanelen.

Kärnan är tillverkad av mjuk EVA, medan en ram i karbon samt en träffyta av glasfiber. I övrigt passar den dig med en offensiv spelstil, tack vare balansens placering i rackethuvudet.

– Det här är ett tungt racket, med vikten placerad i toppen av huvudet. Det ger en väldigt aggresiv spelstil, som är något svårkontrollerad. När du får träff får du däremot verkligen träff, om man säger så!

De flesta droppformade racket har tyngdpunkten och sin sweet spot högt upp i rackethuvudet, men inte lika högt som ett diamantformat racket har. Fördelen med det är att du kan generera stor kraft, men fortfarande få kontroll över svårare slag. Sist men inte minst ger testpanelen en extra tummen upp för att racketfodralet ingår.

För nybörjaren som har bollkontroll 

adidas racket

Test: ,

Typ av racket: droppformat

Yta: sandpapper

Passar dig som... är allt från nybörjare till lite mer van spelare.

Sammanfattning: 

Detta padelracket från Adidas bjuder på en härlig blandning mellan fart och kontroll. Huvudet är droppformat, och har en mellanhög sweet spot. Materialmässigt har Adidas här kombinerat en träffyta av glasfiber med en kärna av så kallas Soft Foam. Det ger en elastisk effekt för hårdare slag.

– Vill du ha ett lättmanövrerat, relativt lättspelat racket som förstärker spinnen med hjälp av den sandpapperliknande träffytan så passar det här padelracket perfekt, tycker en testare och får medhåll:

– Ja, jag tror också att det är ett racket du kan ha och utvecklas med länge i och med att det är en sådan skön blandning. En instegsmodell du inte behöver byta ut i första taget! 

I testpanelen råder det delade meningar om den sandpapperliknand ytan gör det enklare att skruva ett slag, eller inte. Det är även en pågående debatt i padelvärlden som stort, där varken det ena eller andra bevisats. En annan sak som testpanelen anmärker på är designen. Det här är en sportig modell som däremot inte upplevs överdrivet flashig – lagom helt enkelt, vilket även är känslan du får när du spelar.

– Väldigt stabilt och skönt att spela med. Jag skulle säga att modellen håller väldigt jämn högsta och lägsta nivå. Det bjuder inte på några överraskningar, men sviker heller aldrig.

För nybörjaren som har en bakgrund inom tennis

head padel

Test: ,

Typ av racket: diamantformat

Yta: matt

Passar dig som... är nybörjare och söker ett lättspelat racket.

Sammanfattning:

Lynx från varumärket Head är ett väldigt lättpspelat racket som upplevs förlåtande och ger god kontroll. Ramen är mjuk och flexibel, vilket reducerar de vibrationer som racket utsätts för vid bollträff. 

– Jag tycker det här racket är en väldigt skön kombination mellan tyngd och en mjukare sweet spot. Det gör att det känns ganska lättspelat, men att jag ändå kan få till kraftfulla slag om jag vill det, tycker en testare.

Det här är ett diamantformat padelracket vilket innebär att tyngdpukten och sweet spoten sitter högt upp i rackethuvudet. Oftast innebär det att då får ett lite mer svårspelat racket, men just i det här fallet gäller inte det. Imponerande!

– Det bästa med Lynx är att du verkligen kan slå de avgörande bollarna, i och med kraftfullheten!

Om du spelat tennis tidigare är sannolikheten stor att du gillar detta diamantformade racket, då balansen i Lynx påminner om den i ett traditionellt tennisracket. Lynx får även ett stort plus för att en racketfodral ingår.

För nybörjaren som bara spelar nån gång ibland 

axion padel

Test: ,

Typ av racket: droppformat

Yta: blank

Passar dig som... är helt grön inom sporten!

Sammanfattning:

Priset på det här padelracket från Axion är det som verkligen fångar testarnas uppmärksamhet först. På den fronten har övriga modeller ingen chans!

– Carbon Pro är ett jättebra val för sig som kanske aldrig testat och som inte ännu vet vad du vill få ut av ett padelracket.

Axions padelracket är lättspelat, med en neutral balans placerad i rackets mitt. Utsidan är tillverkad av karbon, medan insidan är av lätt EVA.

– Jag tycker det är kul att Axion bevisar att det inte behöver vara med komplicerat än så här och att det inte behöver vara snordyrt att testa Padel för första gången, anser en testare.

Det uppskattas, speciellt om du är en allätare som redan investerat i diverse olika motionärssporter. Då vill du inte behöva lägga över 1 000 kronor på badmintonracket, innebandyklubba eller fotbollsskor. Du vill ha en bra, men prisvärd modell och som du kan spela med då och då när lusten faller på.

– Ytterligare ett stilrent racket, det gillar jag! Det här är perfekt för mig som vill satsa på sporten i smyg, utan att göra allt för mycket väsen av mig.

SHOPPA HÄR: , och övriga

LÄS MER:

 Tillbaka

News Feed

alice fagrell sprallice bild 2
Sport & träning

Här är PT:ns bästa träningsupplägg

19 timmar sedan
Garmin
Sport & träning

Garmin lanserar klockor med solcellsladdning

24 jul 2020
Träning
Sport & träning

Hur många vilodagar ska man ha när man tränar?

22 jul 2020
Madeleine Nilsson
Sport & träning

Så tränar du när det är varmt ute

21 jul 2020
Diego
Sport & träning

Video: Enklra ryggövningar för bättre hållning

17 jul 2020
Polar Unite
Sport & träning

Allt du vill veta om nya pulsklockan Polar Unite!

16 jul 2020
padelracket header
Sport & träning

Test: Plånboksvänliga padelracket för nybörjare

10 jul 2020
Massageredskap
Sport & träning

Bäst i test: Redskapen som mjukar upp kroppen

09 jul 2020
Charlotte Karlsson
Sport & träning

Elitlöparen svarar: De vanligaste frågorna om löpning

07 jul 2020
Löpning
Sport & träning

Bli en miljöhjälte och börja plogga

03 jul 2020
Nike Superrep Cycle
Sport & träning

Minitest! Så bra är nya spinningskon Nike Superrep Cycle

29 jun 2020
Ida B Olsson
Sport & träning

3 tips för att få ut det mesta av sommarlöpningen

29 jun 2020
Nike Superrep cycle
Sport & träning

Nike Superrep Cycle – nya spinningskon för dam och herr

29 jun 2020
Header rumpträning
Sport & träning

PT:n tipsar: Tre underskattade rump- och benövningar

25 jun 2020
charlotte karlsson
Sport & träning

Experten svarar: Vilken puls ska jag ha vid löpning?

22 jun 2020
header axlar
Sport & träning

Video: Så får du runda axelmuskler och breda axlar

19 jun 2020
Ida B Olsson
Sport & träning

Löparaccessoarerna du inte kan leva utan

17 jun 2020
Rehband
Sport & träning

Allt du vill veta om din meniskskada

16 jun 2020
golfboll
Sport & träning

Tips! Så väljer du rätt golfbollar

16 jun 2020
enbensmark
Sport & träning

Behåll träningsmotivationen under semestern

09 jun 2020
Giro8.jpg
Sport & träning

Guide: Så hittar du rätt cykelskor

09 jun 2020
Sisterhood of running
Sport & träning

Sportamore presenterar: Sisterhood of running

08 jun 2020
Puma löpning
Sport & träning

Så klarar du milen under 50 minuter

03 jun 2020
Ab workout
Sport & träning

Video: Magträningen som får det att bränna i bålen

03 jun 2020
wilson tennis
Sport & träning

Vilket tennisracket ska jag välja?

02 jun 2020
Frida eldebrink redigerd
Sport & träning

Massera bort hälsporre med Hypersphere

01 jun 2020
padelracket
Sport & träning

Sommarens fem bästa padelracket

29 may 2020
Header träningsprogram
Sport & träning

3 färdiga träningsprogram till semestern

28 may 2020
charlotte karlsson_foto fredrik wannerstedt
Sport & träning

Varför blir jag inte snabbare av min löpträning?

28 may 2020
Ecco golfskor
Sport & träning

Därför ska du köpa Eccos golfskor

12 may 2020
Hoppa studsmatta säkert
Sport & träning

Hoppa studsmatta på ett säkert sätt

10 may 2020
Löpsteg fotisättning
Sport & träning

3 vanligaste fotisättningarna vid löpning

01 may 2020
tre nya intervaller
Sport & träning

Tre enkla intervaller du kan köra överallt

29 apr 2020
nike pro träningsprogram
Sport & träning

Video: träna hemma med din partner

23 apr 2020
Hypervolt Hyperice
Sport & träning

Test av massagepistolen Hypervolt från Hyperice

22 apr 2020
polar ignite action
Sport & träning

3 hemmaträningspass för hela kroppen

22 apr 2020
Charlotte Karlsson
Sport & träning

Därför behöver du olika typer av löparskor

20 apr 2020
Golf sving
Sport & träning

Sveriges billigaste golfmedlemskap 2020

17 apr 2020
fällkniv
Sport & träning

Stor träna magen­-special!

16 apr 2020
p olsson pullup
Sport & träning

PT:n: Så behåller du motivationen under hemmaträningen

09 apr 2020
magazine
alice fagrell sprallice bild 2

Här är PT:ns bästa träningsupplägg

Ny säsong, nya träningsrutiner. PT:n ger sina bästa tips för en rolig och hållbar träning!

19 timmar sedan
Sport & träning
Garmin

Garmin lanserar klockor med solcellsladdning

Grymma multisportklockor i olika prisklasser med en sak gemensamt – de kan alla laddas via solceller. Här är allt du vill veta om Garmins miljösmarta klockor!

24 jul 2020
Sport & träning
Träning

Hur många vilodagar ska man ha när man tränar?

Får du ångest om du inte tränar fast du skulle? Är du rädd att tappa konditionen om du har ett par låga veckor? Nu slår PT:n Alice Fagrell ett slag för hur viktigt det är med återhämtning och vilodagar!

22 jul 2020
Sport & träning
Madeleine Nilsson

Så tränar du när det är varmt ute

Elitidrottaren Madeleine Nilsson låter inte värmen stå i vägen för träningen. Här är knepen som ser till att du kan träna även när temperaturen stiger.

21 jul 2020
Sport & träning
Diego

Video: Enklra ryggövningar för bättre hållning

Alla med kontorsjobb (och säkert många fler) vet att ryggen kan smärta efter en hel dags stillasittande framför datorn. Här är tre övningar du kan göra för en bättre hållning.

17 jul 2020
Sport & träning
Polar Unite

Allt du vill veta om nya pulsklockan Polar Unite!

Vill du få hjälp med träning, sömn och att hitta en balans i livet? Då kan nya aktivitetsklockan Unite från Polar vara svaret!

16 jul 2020
Sport & träning
padelracket header

Test: Plånboksvänliga padelracket för nybörjare

Nu slipper du spräcka din träningsbudget! Här testar vi prisvärda padelracket för nybörjare, självklart från våra toppvarumärken.

10 jul 2020
Sport & träning
Massageredskap

Bäst i test: Redskapen som mjukar upp kroppen

Vill du bli starkare, få bättre hållning och en mjukare kropp? Naprapaten vet vilka träningsredskap som är värda att klicka hem – och hur du använder dem på bästa sätt.

09 jul 2020
Sport & träning
Charlotte Karlsson

Elitlöparen svarar: De vanligaste frågorna om löpning

Hur ofta ska jag springa? Hur lär jag mig springa snabbare? Hur undviker jag en muskelbristning? Frågorna om löpning är många! Charlotte Karlsson är elitlöpare och har svar på det mesta!

07 jul 2020
Sport & träning
Löpning

Bli en miljöhjälte och börja plogga

Vill du bli en miljökämpe? Då kan plogging, det svenska fenomenet att plocka skräp medan du joggar, vara svaret!

03 jul 2020
Sport & träning
Nike Superrep Cycle

Minitest! Så bra är nya spinningskon Nike Superrep Cycle

Varning! Efter att du läst testet av nya cykelskon Nike Superrep Cycle kommer du inte vilja köra spinning i vanliga träningsskor.

29 jun 2020
Sport & träning
Ida B Olsson

3 tips för att få ut det mesta av sommarlöpningen

Springa på sommaren är alldeles underbart. Eller? Här är löpcoachens bästa tips till dig som ska löpträna i värmen!

29 jun 2020
Sport & träning
Nike Superrep cycle

Nike Superrep Cycle – nya spinningskon för dam och herr

Få ut mer av träningspasset på spinningcykeln med Superrep Cycle. Här är allt du vill veta om nya spinningskorna från Nike!

29 jun 2020
Sport & träning
Header rumpträning

PT:n tipsar: Tre underskattade rump- och benövningar

Tröttnat på dina vanliga squats och utfallssteg? Här är tre underskattade benövningar som du kan variera din träning med!

25 jun 2020
Sport & träning
charlotte karlsson

Experten svarar: Vilken puls ska jag ha vid löpning?

Hur viktigt är det att ha koll på pulsen vid löpträning och vad är pulszoner? Är det bra att springa på maxpuls? Sportamores egen löpexpert Charlotte Karlsson förklarar.

22 jun 2020
Sport & träning